girgi Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Nie wiem czy podobny temat istnieje - jeżeli tak proszę o przeniesienie. Byłem ostatnio w Kołobrzegu na wakacjach i degustowałem "lokalne" piwo "Kołobrzeskie" uwarzone jak pisze na butelce "dla browaru" i to dodatkowo z Koszalina - także nie wiem czy można je nazwać lokalnym No ale do rzeczy. O ile wersja jasna Kołobrzeskiego wydaje mi się słaba to ciemne Kołobrzeskie bardzo mi podeszło. No i pytanie - chciałbym skopiować sobie to piwo w domu - jakieś pomysły? W jaki styl celować, może jakaś receptura? Informacji o piwie na nalepkach niewiele - Piwo ciemne, pełne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 (edytowane) Jak czytam BBiz to mi wychodzą okolice czeskiego tmavego. Poszukaj na forum, było kilka ciekawych tematów, nie jestem w stanie z reki ich pokleić ale jestem pewien edit: rzuć okiem tu, tu i tu. Edytowane 20 Czerwca 2014 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 z całym szacunkiem ale nie masz lepszych piw do klonowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OroTanque Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 z całym szacunkiem ale nie masz lepszych piw do klonowania? tu chyba raczej chodzi o to, co komu smakuje, a nie co jest lepsze. sam chętnie bym klonował Granda Amber, ale i na Lubelskie bym pokombinował, kwestia popytu. Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 tu chyba raczej chodzi o to, co komu smakuje, a nie co jest lepsze Zagadnienie powracało wielokrotnie, ale zdrowszego podejścia chyba nie można przyjąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girgi Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 tu chyba raczej chodzi o to, co komu smakuje, a nie co jest lepsze Zagadnienie powracało wielokrotnie, ale zdrowszego podejścia chyba nie można przyjąć. Dzięki za pomoc - bałem sie odezwac jako "świerzak" coby jakiejś gafy nie popełnić Pochodziłem trochę po necie i rzeczywiście pokombinuje trochę z "bohemskim tmavym". W sumie nie chodzi mi nawet o to żeby zrobic piwo kropka w kropkę jak Kołobrzeskie (czy jakiekolwiek inne) lecz aby żonka po degustacji mojego piwa mnie pochwaliła - Kołobrzeskie też jej smakowało. :lol: :smilies: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OroTanque Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 ....lecz aby żonka po degustacji mojego piwa mnie pochwaliła...... :lol: :smilies: No i tu mam sowity problem. Moja LP jak na razie ma po uszy mojej "działalności" (wszędzie fermentory - puste i z piwem, garnek, kartony ze słodem etc.). W żartach grozi rozwodem, ale zmiękła, jak posmakowała DryStout'a i BPA. Zaczyna podpowiadać, jakie piwka bym mógł warzyć, by i ona popiła, bo AIPA to jej wybitnie nie podeszła A najlepsze jest to, że o DS'a się dopytuje, czy jest jeszcze w lodówce i nie bardzo chce "sklepówki". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się