GB... Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Były dwa konkursy w temacie piwa 'grodziskie' .Receptury 'w cały świat' można powiedzieć, chciałbym abyście wpisali ogólne swoje recepturki i porównali. Drożdże, klarowanie, czas fermentacji i nagazowanie raczej nieistotne w ogólnym opisie. Moje z Żywca było takie: Wędzona dębem (słodowana samemu) pszenica 4kg Grysik kukurydziany 200gr + pilz 20gr - kleikowane Sybilla 65gr 15minuta goryczka , Hallertauer tradition 35gr aromat 80minuta , 120minut gotowanie 38°C-35min 52°C-55min 70°C-30min 78°C-10min finalnie 33litry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Czesław i Anteks już zamieścili swoje receptury: Receptura Dagome: http://www.piwo.org/blog/25/entry-76-342-grodziskie/ Receptura Anteksa: http://www.piwo.org/topic/907-anteks-juz-tu-nie-zapisowywuje/page__st__680#entry286666 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Receptura Usiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Jak dla mnie najważniejsze to utrzymać czystość+sterylność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 A tym którzy nie czują się na siłach filtrować 100% pszenicznego, odstrasza ich cena Weyermanna czy cokolwiek innego, polecam prosty zasyp 1:1 pszenicznego i najtańszego wędzonego jeczmiennego (właściwie to widełki od 2:1 do 1:2 zależnie od pożądanej wędzonki). Nie będzie to piwo na konkurs ale będzie bardzo dobre, musi być tylko klarowne i mocno nagazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Najważniejsze, żeby piwo smakowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 A tym którzy nie czują się na siłach filtrować 100% pszenicznego, odstrasza ich cena Weyermanna czy cokolwiek innego, polecam prosty zasyp 1:1 pszenicznego i najtańszego wędzonego jeczmiennego (właściwie to widełki od 2:1 do 1:2 zależnie od pożądanej wędzonki). Nie będzie to piwo na konkurs ale będzie bardzo dobre, musi być tylko klarowne i mocno nagazowane. Tylko to jest temat o Grodziskim, a nie o zamiennikach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Wiadomo że w piwowarstwie PRAWIE robi wielką różnicę A'la Grodziskie lepsze niż nic, tylko dlatego pozwoliłem sobie zaśmiecić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 A tym którzy nie czują się na siłach filtrować 100% pszenicznego, odstrasza ich cena Weyermanna czy cokolwiek innego, polecam prosty zasyp 1:1 pszenicznego i najtańszego wędzonego jeczmiennego (właściwie to widełki od 2:1 do 1:2 zależnie od pożądanej wędzonki). Nie będzie to piwo na konkurs ale będzie bardzo dobre, musi być tylko klarowne i mocno nagazowane.Tylko to jest temat o Grodziskim, a nie o zamiennikach Ty nic w swoich wypowiedziach nie pomagasz tylko tyle że miód Ci z uszów się wylewa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Wow, złota łopata się należy. anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 A tym którzy nie czują się na siłach filtrować 100% pszenicznego, odstrasza ich cena Weyermanna czy cokolwiek innego, polecam prosty zasyp 1:1 pszenicznego i najtańszego wędzonego jeczmiennego (właściwie to widełki od 2:1 do 1:2 zależnie od pożądanej wędzonki). Nie będzie to piwo na konkurs ale będzie bardzo dobre, musi być tylko klarowne i mocno nagazowane.Tylko to jest temat o Grodziskim, a nie o zamiennikach Ty nic w swoich wypowiedziach nie pomagasz tylko tyle że miód Ci z uszów się wylewa Znamy sie że wiesz o tym miodzie? Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się