jarek_krakow Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 zamierzam teraz popelnic piwo typu stout z brewkitu mam dwie puszki po 1,7 kg jak przeczytalem lepiej jest nie dodawac cukru jako ,ze nie bardzo mi sie to kalkuluje to postanowilem dodac cukier ale i drugi brewkit 2xbrewkit+1kg cukru ile powinienem dodac wody celem uzyskania piwa np 7%? jak to oszacowac ? moje obliczenia : z tego ze 1kg cukru daje 0,6 litra alkoholu i z tego ze brewkitowe piwo robione z puchy i 1kg cukru wyszlo mi ze w puszce "mieszka" 0,6 litra alkoholu - bo piwa jest 23 litry o mocy 5,2% (0,6+0,6)/23=5.2% ogolem oryginalnie dodaje sie 22 litry wody,jeden kg cukru i puszke.i cos mi tu nie gra bo kilo cukru i puszka dadza wiecej niz jeden (23-22) litr! pewnie to na resztki ktore sie wylewa - przynajmiej litr. to znaczyloby ze w puszce bedzie wiecej cukru ,ktory zostanie przetworzony na %. przyjalem ze puszka da 0,65 litra alkoholu to u mnie bedzie (0,65+0,65+0,6)/piwo=7% stad ->piwa bedzie 27 litrow czyli niealkoholu bedzie 27-(0,65x2+0,6)=25 litrow moze dodac 25 litrow wody? cukromierz mam matka drozdzowa wlasnie nastawiona. jutro akcja czy waszym zdaniem te 7% to nie za duzo? PS.ile mocy sa w stanie wyciagnac drozdze piwne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Nie wnikałem szczegółowo w Twoje obliczenia, bo nasunęło mi się jedno spostrzeżenie. Jestem pełen wątpliwości, czy piwo z dwóch brewkitów i to z gatunku stout, plus cukier który to spowoduje drastyczny wzrost zawartości alkoholu, będzie Ci smakowało. Może wyjść z tego ciemna bimbrownia... Odpowiadając na Twoje pytanie - % zdecydowanie za duży. O ile jeszcze tego nie zrobiłeś, daruj sobie cukier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 ilość alkoholu zależy od stopnia odfermentowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 a jeśli nie kalkuluje sie robić piwa z ekstraktów tylko z dodatkiem cukru, to może bimbrownictwo by Ciebie zainteresowało :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Jarek wierz mi, że czasami nie warto oszczędzać. Możesz się zrazić do piwowarstwa. Lepiej zrobić mniej piwka, ale za to lepszej jakości Życzę Ci udanej warki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_krakow Opublikowano 10 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 zobacze jutro jak ten slod sie prezentuje. bo rzeczywiscie jak przesadze to moze wyjsc smola z procentami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Daj znać jak Ci idzie Z jakiego brewkitu warzysz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_krakow Opublikowano 14 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2007 hej . dalem 0.5 kg cukru i 25l wody. nastawilem i wyjechalem. dzisiaj juz po fermentacji. nawet jednego bulkniecia nie widzialem nad czym ubolewam. robie z australian coopers. czesc zabutelkuje jutro badz pojutrze jak znajde czas , reszte zostawie na cicha w mniejszym balonie pod szyjke typowo uzywam butelek po ruskim szampanie. uwazam je za niezniszczalne . poniewaz mam za malo takich niezniszczalnych butelek (Lager coopersa w nich czeka) bedzie cicha czesc piwa , ktore wczesniej popelnilem mam w butelkach normalnych .5l zamykanych kapslem. jest ono stosunkowo mlode i nie jestem pewien czy kapsel dobrze trzyma gaz gdyz uzywalem mlotkowej kapslownicy. ruskich szampanów jestem absolutnie pewien.są bardzo wygodne.mam jakies 20but po tyskim .66 .wolalbym uniknac kapslowania , ale na wypadek koniecznosci spytam czy butelki bezzwrotne .66 sa slabsze od .5 litrowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się