zibi Opublikowano 25 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 (edytowane) Przed 15 maja.Słynna adycja w Radiu Zet.Kolega Wena opowiadał z takim entuzjazmem o warzeniu piwa ze skóra mi cierpła i włos się jeżył. 15 maja logowanie na piwo.org.Nieprzespane noce czytanie zapisywanie ,czytanie zapisywanie. 20 czerwca już myślałem że jestem omnibusem i zjadłem wszystkie rozumy,a jak przyszło do warzenia to komplenta pustka w głowie. No ale jakoś poszło,żonke zawiozłem do pracy i wziołem się do roboty ,do 20" wieczora miałem czasu,a czasu. Na pierwszą warkę poszło: Pilzneński Strzegom 4Kg Pszeniczny Litovel 1Kg Zacieranie -całość do 15l wody tem.40°C -podgrzewanie do 52°C przerwa 30 min. -podgrzewanie do 65°C przerwa 20 min. -podgrzewanie do 72°C przerwa 30 min. próba jodowa oke'y -podgrzanie do 78°C Filtrowanie 10l 22°Blg Wysładzanie 13l Wyszło 16°Blg wysładzam jeszcze 3l Chmielenie 25g marynka szyszki a-k 8% 45min 50 g lubelski granulat a-k 4,5% 40 min Fermentacja drożdze SAFALE 04 18-20°C Rozlałem w butelki 4 Lipca Dzisiaj była degustacja przez osoby które nic nie wiedziały o warzeniu piwa. Przekleiłem etykiete z Piasta Niepasteryzowanego i podałem wszyscy sie dziwili ze każdemu otwieram piwo i wlewam do pokala.Bałem się żyby nie wyleciało z butelki przed rozlaniem.Każdy mówił że nareszcie Piast zrobił porządne piwo,po wypiciu nikt nie chciał uwierzyć ze uwarzyłem własne piwo. Uważam ze to za swój pierwszy sukces. Piwo jasne,lekko mentne,piana po minucie opadła,ale utworzył się krąg wokół pokala ,zapach piwa,po wypiciu lekki posmak drożdzy. Ogólnie wszystkim smakowało. Piwo nazwałem Kólsch Świętojański ze względu na to że fermentowało w czasie Nocy Świętojańskiej,a receptura zbliżona do piwa kolońskiego Edytowane 14 Stycznia 2010 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 Gratuluję udanego debiutu i życzę powodzenia Nie miałeś problemu z pianą przy zastosowaniu tak długiej przerwy w 52°C? Ja zwykle rezygnuję zupełnie z przerwy białkowej lub ograniczam ją do 10 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 25 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 Gratuluję udanego debiutu i życzę powodzenia Nie miałeś problemu z pianą przy zastosowaniu tak długiej przerwy w 52°C? Ja zwykle rezygnuję zupełnie z przerwy białkowej lub ograniczam ją do 10 minut. Miałem kompletną pustkę w głowie i własciwie to nie wiedziałem że można z tej przerwy zrezygnować. Zresztą za każdym razem jak czytam posty i to tak czegoś nowego się dowiaduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Cześć Zibi gratulacje Takie "sukcesy" jak dobre słowo od degustatorów zawsze mnie najbardziej dopingowały i motywowały do dalszej pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 26 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 4 lipca II warka "Weizen CP" Słód pilzneński Soufflet 1,9 kg Słód pszeniczny Litovel 2,1 kg Chmiel Lubelski, granulat, 15 g Drożdże: Safbrew WB - 06 Zcieranie: 48°C 15' 58°C 15' 73°C 30' 78°C i Filtrowanie Chmielenie : 15 g Lubelski Granulat na poczatku Gotowania Gotowanie 60' Fermentacja 18-20°C Rozlano w butelki 18 Lipca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Zcieranie:48°C 15' 58°C 15' 73°C 30' A skąd takie nietypowe temperatury zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 ZIBI okazałeś sie dobrym uczniem. Moje gratulacje. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Zcieranie:48°C 15' 58°C 15' 73°C 30' A skąd takie nietypowe temperatury zacierania? Hm. No właśnie. Aż zerknęłam do instrukcji warzenia, którą załączamy do zestawów - jak byk stoi, że przerwę białkową można śmiało ominąć, ale nic nie napisałam, że można ominąć przerwę scukrzającą Fakt, że skupiłam się na zacieraniu dekokcyjnym a o infuzyjnym napisałam tylko hasłowo... może Zibi źle doczytał. Muszę chyba poprawić tę instrukcję. Ale może Zibi zabierze głos w tej sprawie najpierw:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 26 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 No właśnie skopałem tą recepturę na maxa,ale piwko wyszło.Jak stare przysłowie Pszczół mówi Polak najpierw uruchamia,a póżniej czyta instrukcje. Dzisiaj po tygodniu leżakowania otworzyłem buteleczke bo nie mogłem się opanować i co : Barwa- jasna;Klarowność-mętne;Pienistość-srednia pianka utrzymuje się na powierzchni;Smak-posmaki hlebowe;Nagazowanie-jakby za małe,ele to dopiero tydzień leżkowania(jedna butelka strzeliła);Goryczka-łagodna.Taki sobie" pszeniczniaczek wytrawniaczek" Zresztą Marusia przywiozę ci to ocenisz sama co z tego wyszło. Zcieranie:48°C 15' 58°C 15' 73°C 30' A skąd takie nietypowe temperatury zacierania? Hm. No właśnie. Aż zerknęłam do instrukcji warzenia' date=' którą załączamy do zestawów - jak byk stoi, że przerwę białkową można śmiało ominąć, ale nic nie napisałam, że można ominąć przerwę scukrzającą Fakt, że skupiłam się na zacieraniu dekokcyjnym a o infuzyjnym napisałam tylko hasłowo... może Zibi źle doczytał. Muszę chyba poprawić tę instrukcję. Ale może Zibi zabierze głos w tej sprawie najpierw:)[/quote'] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 26 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 18-07-2009 Warka III "Dry Stout 12°Blg CP" Słód pilzneński Soufflet 3 kg Słód monachijski Strzegom 1 kg Słód barwiący Strzegom 0,25 kg Jęczmień palony 0,3 kg Chmiel Marynka, granulat, 40 g Drożdże: Safale S-04, Zacieranie; Zasyp 66°C 63°C 45' 73°C 15' Zasyp barwiące i palone 78°C i filtrowanie Wyszło 16°Blg 21l Fermentacja burzliwa 20°C Na cichą dałem do piwnicy 16°C 26-07-2009 Warka IV "Irish Red Ale CP" Słód pilzneński Soufflet1,8 kg Słód monachijski Strzegom 2,25kg Słód karmelowy jasny Strzegom 0,15 kg Słód karmelowy ciemny Strzegom 0,10 kg Słód barwiący Strzegom 0,05 kg Chmiel Marynka, granulat, 20 g Chmiel Lubelski, granulat, 20 g Drożdże: Safale S-04 Zacieranie: Zasyp 66°C 63°C 15' 73°C 45' 78°C i filtracja Gotowanie 60' Chmielenie Początek Marynka 10min. przed końcem aroma.Lubelski Wyszło 21,5 14°Blg Burzliwa 20°C I to było na dziś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2009 08-08-2009 Warka V Full Sierpniowy Księżycowy Słód pilzneński Strzegom 5 Kg Chmiel Magnum szyszki 50g 14 a-k Chmiel Lubelski, granulat 50g 4,5 a-k Drożdże: Safale S-04 Zacieranie: Zasyp 45°C 16l 63°C 10' 70°C 45' 78°C 10' i filtracja Gotowanie 90' Chmielenie 00' magnum szyszki 45' lubelski granulat Wyszło 25l 13°Blg Burzliwa 20°C (dzisiaj tzn 09-08-2009 piękniutka pachnąca pianka) Na cichej dodam szyki aroma. 20g Jutro butelkuje Irish Red Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2009 cześć powinno wyjśc dość słodkie w smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2009 cześć powinno wyjśc dość słodkie w smaku Trzy dni temu piłem podobne od rubezahla smaczyło:beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Witam Dzisiaj w butelczki poszło Irish Red Ale "CP" Odfermentowało do 3°Blg na cichej w 16°C 170g Glukoza Oczywiscie próbka poszła w gardziołko,a reszta w 43 butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 (edytowane) Witam Warka # 6 Poranny Bockbier Pilsnenski Strzegom 3kg Monachijski Strzegom 1,2kg Caraaroma 0,2 kg Marynka szyszki 25g 8 a-k Lubelski granulat 50g 4,5 a-k Drożdże S-05 Zacieranie: 15 min w temp. ok. 52-53°C 64°C przez 30 min. 72°C przez 30 min. 78°C przez 5min. filtrowanie, wysładzanie wodą o temp. 76-78°C. Filtracja po 6 l przedniej stanęła jak zaczarowana i co tu robić ? Jade zwież żonke do pracy. Powoli leci jak wróce może się skończy filtrować Filtracja trwała 3 h Wyszło około 25l 12°Blg Gotowanie 90 min. Marynka 0' Lubelski 45' Na dzisiaj koniec i na rowerek po moich Górkach Kamiennych Edytowane 23 Sierpnia 2009 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 6 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 4 września w butelki poszedł Full Sierpniowy Księżycowy.Wyszło 43 buteleczki. Cosik mało nachmielony.Dwa tygodnie był na cichej i nachmielany szyszkami aroma,może ta słodkość powoduje ze słabo wyczuwalny aromat chmielu,tak jak wczesniej zauważył bielok(powinno wyjśc dość słodkie w smaku ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 10 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Warka #7 Dubel Dori 07-09-2009 Zasyp: 3,0 kg - słód pilzneński strzegom 1,0 kg - słód monachijski strzegom 0,6 kg - słód pszeniczny jasny 0,4 kg - słód melanoidynowy 0,25g - słód Caramunich Przerwy: 10 minut w 55C 40 minut w 64C 50 minut w 72C Gestwa thg od rubezahla(serdecznie dziekuje) Bardzo opornie szło filtrowanie ,ale dałem rade. Gotowanie 80 minut Chmielenie: 25g Marynki (szyszki) na początku gotowania 25g Lubelski granulat 15 min. przed końcem Ekstrakt brzeczki nastawnej 18 Blg około 20l na zapiskach Dori nie było cukru więc nie dodałem ,albo coś przeoczyłem czytając. Po nocy drożdże nie ruszyły temperatura 21°C Dopiero następnego dnia po południu:) To mógł być skutek tego że przygotowałem starter w piątek bo w sobote miałem zacierać,ale nie zatarłem w sobote tylko w poniedziałek.Drożdże szalały w starterze i poszły sobie na spacer ,wiec żeby dalej nie szalały włożyłem starter do lodówki i ucichły. To to tyle co do pierwszego mojego dubla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Cześć. No gratuluje wydajności browaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 10 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 dzięki bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Akurat do tego dubbla nie dodałam cukru. Mnie to piwo bardzo smakowało, mam nadzieję, że Tobie też będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyblik Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 zibi szykujesz coś extra na urodziny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 12 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 zibi szykujesz coś extra na urodziny ? Jeśli chodzi o piwko to napewno dojdzie w butelkach Full Sierpniowy Księżyczowy,a dzisiaj zlewam Porannego Bokbira. Oczywiscie dzisiaj idzie Warka #8 Bożonaredzoniowe właśnie warze. Jeśli chodzi o wierszyk to na pewno coś ułoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 13 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 12-09-2009 Warka #8 Bożonarodzeniowe "zibi" Receptura w wiekszości oparta na zapiskach Dori. Zasyp: 2,0kg pilzneński strzegom 1,5kg monachijski strzegom 0,8kg pszeniczny 0,2kg Carawheat 0,2kg pszeniczny czekoladowy 0,3kg wędzony 0,3kg Caramunich 0,2kg jęczmień palony 0,4kg płatki owsiane błyskawiczne Zacieranie infuzyjne 54°C 10'- 64°C 45' -72°C 30' Słód czekoladowy i jęczmień palony dodane przy podgrzewaniu do 78°C Gotowanie 90 minut 50g Marynki (szyszki) w 10 minucie gotowania 25g Lubelskiego (granulat)15 min. przed wyłączeniem palnika. Wyszło 19l o ekstrakcie 17°Blg Zadane gęstwą 2206 Bawarianami, no ale takie miałem(ukłony dla rubezahla) Dzisiaj już gęsta pachnąca piana. Przyprawy dodam na cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 13 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 12-09-2009 w butelki poszedł Poranny Bockbire.Wyszło 40 butelek 0,5;2 butelki 0,7 i jedna 0,33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 24 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 21-09-2009 Po 14 dniach burzliwej "Dubel Dori "zlany na cichą z 18°Blg zeszedł do 3°Blg ,czy aby nie za dużo? Gęstwa THG 3787 Bożonarodzeniowe zmierzone po 12 dniach zeszło do 5°Blg z 17°Blg i jeszcze mała pianka na powierzchni,potrzymam jeszcze ze dwa dni<Gęstwa Bawarian 2206. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się