Skocz do zawartości

Browar Czerwony Potok-Początki


Rekomendowane odpowiedzi

Po miesięcznej przerwie :(spowodowanej przerabianiem piwniczki do celów piwo warzenia.:smilies:

10.10.2009

Warka # 9 TRIPEL URODZINOWY. Dlaczego?

Cytuje:Moje "klasztorne", które nazwałem TRIPLE.

receptura w dużej części oparta na wskazówkach Mapajaka.

Warzone gdy nie było jeszcze dostępu do słodów Weyermann.

Warzone 10.10.2004.koniec cytatu.

Taki sobie zbieg okoliczności oczywiście receptura zmodyfikowana prze zemnie.

 

 

Skład:

- pilzneński Strzegom 4 kg

- monachijski Strzegom 0,75 kg

- carapils 0,30

- cukier kandyzowany bursztynowy 0,5 kg

- marynka szyszka 8 a-k 25 g

- lubelski granulat 4,5 a-k 25 g

- kolendra 5 g

- Wyeast 3787 THG (Gęstwa 2)po Dublu

 

Zacieranie:

16l wody

64-64°C - 45'

74-74°C ? 25'

78°C i Filtracja

12l Przedniej 19°Blg cosik mało

Wysładzanie:

3x 4l

Wyszło około 24 l 14°Blg

Gotowanie 60'

00' Marynka szyszka

30' Cukier

40' Lubelski granulat

55' Kolendra

Teraz się chłodzi i starter pracuje, drożdże oszalały.

Jak będę zlewał do fermentora zbadam Blg.

Aaa,jeszcze filtracja dzisiaj szła bardzo powoli,oj bardzo powoli.:rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

TRIPEL URODZINOWY po wystudzeniu 17°Blg .

cieniutki ten tripelek :)

Ano właśnie jakiś bardzo cieniutki,cosik mi wydajność spada,ale dlaczego?

Ponieważ pierwotna wersja tego Tripla z 2004 roku założyła 15 l brzeczki ,a nie 21 l.:smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj w butelki poszło B.N zacierane miesiąc temu zeszło do5,5°Blg Wyszło 39 buteleczek 0,5, reszta poszła w gardziołko. I tutaj taka mała dygresja ,w trakcie rozlewu B.N otworzyliśmy z synem Portera Witnickiego Black Boss i zauważył ze mają podobny smak tylko oczywiście B.N było nie nagazowane i różnica w barwie piwa. Porter był jaśniejszy.

Po zlaniu i dodaniu glukozy i przypraw oczywiście zmienił smak.

Kompozycja przypraw to:Imbir,Gałka Muszkatołowa,Kolendra,Cynamon,Szafran i Pieprz Cytrynowy,ten ostatni ze względu na zamiłowanie do tworzenia różnych smaków w potrawach.

Ot taka mała kompozycja.:smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po zlaniu i dodaniu glukozy i przypraw oczywiście zmienił smak.

Kompozycja przypraw to:Imbir,Gałka Muszkatołowa,Kolendra,Cynamon,Szafran i Pieprz Cytrynowy,ten ostatni ze względu na zamiłowanie do tworzenia różnych smaków w potrawach.

Ot taka mała kompozycja.:smilies:

Przyprawy jak rozumiem dodawałeś na etapie rozlewu. W jakiej formie, zaprawka na bazie etanolu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Po zlaniu i dodaniu glukozy i przypraw oczywiście zmienił smak.

Kompozycja przypraw to:Imbir' date='Gałka Muszkatołowa,Kolendra,Cynamon,Szafran i Pieprz Cytrynowy,ten ostatni ze względu na zamiłowanie do tworzenia różnych smaków w potrawach.

Ot taka mała kompozycja.:)[/quote']

Przyprawy jak rozumiem dodawałeś na etapie rozlewu. W jakiej formie, zaprawka na bazie etanolu?

Sorki Dori że dzisiaj odpisuje, ale moja zaprawka polegała na zmożdzierzowaniu wszystkich przypraw zagotowaniu ,ostudzeniu i przesitkowaniu i dadaniu do piwka łącznie z glugozą.;)

Oczywiście wszystko w sterylnych warunkach;)

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sorki Dori że dzisiaj odpisuje, ale moja zaprawka polegała na zmożdzierzowaniu wszystkich przypraw zagotowaniu ,ostudzeniu i przesitkowaniu i dadaniu do piwka łącznie z glugozą.;)

Ja dodawałam zaprawkę na bazie wódki, też na etapie rozlewu. Mam nadzieję, że kiedyś uda nam się wymienić piwami, to porównamy efekty :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22-10-2009 Popijając :beer:Kwasnicaka z Broumowa opisuje co dzisiaj mi się udało zrobić.

Warka #10 Weizen Górski:cool:

Skład:

- słód pszeniczny jasny Weyermann 2,0 kg,

- słód pilzneński Strzegom 2,0 kg,

 

- chmiel Lubelski (granulat) 4,5a-k 25g.

- drożdże 3068 (gęstwa)

 

Zacieranie Infuzyjne:

16l Wody Górskiej.

-45°C 15'

-53°C 10'

-63°C 30'

-72°C 40'

-podgrzanie do 78°C filtracja ,wysładzanie 12 litrów Górskiej wody 78°C

 

Chmielenie:

Gotowanie 60'

25g lubelski 0'

Wyszło około 25l 12°Blg

 

Zmierzyłem też dzisiaj Tripelka zeszedł do 4°Blg ,ale jeszcze piana na powierzchni potrzymam ze 3 dni i na cichą.

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja dodawałam zaprawkę na bazie wódki, też na etapie rozlewu. Mam nadzieję, że kiedyś uda nam się wymienić piwami, to porównamy efekty ;)

Oczywiście Dori masz pewną tą buteleczkę BN.:)

Szkoda tylko że w Cieszynie nie było okazji trochę Porozmawiać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

21-11-2009

Warka # 11 Porter Bałtycki Górski ;)

 

Zasyp:

2,0kg Pilzneński Strzegom

2,0kg Monachijski Strzegom

2,0kg Wiedeński Steinbach

0,2kg Karmelowy Jasny Steinbach

0,2kg Karmelowy ciemny Steinbach

0,2kg Barwiący Strzegom

0,2kg Caramunich

0,2kg Melanoidynowy Wayerman

 

Zacieranie;

Całość wsypany do 20l

63°C -40'

73°C -40'

Słód Barwiący dodany przy podgrzewaniu do 78°C

 

Gotowanie 75 minut

50g Marynki (szyszki) w 0 minucie gotowania

25g Lubelskiego (granulat)20 min.przed wyłączeniem palnika.

 

Wyszło 20l o ekstrakcie 19°Blg :D

 

Zadane gęstwą 2206 Bawarianami

Z wysłodzone Portera wyszło 20 l Cienkuszu

Dodałem ekstraktu słodowego jasnego850g

Gotowanie 60'

25g Magnum(szyszki) 0'

25g Lubelskiego(granulat) 40'

Wyszło 19l o ekstrakcie 8°Blg ,gęstwa THG

Bardzo cienki cienkusz. :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszło 19l o ekstrakcie 8°Blg ,gęstwa THG

Bardzo cienki cienkusz. :rolleyes:

Jaki tam cienki, jak Grodzisz :P Ja robię takie 6 blg i zapewniam, idealne dla kierowców, a ile smaku w porównaniu z nealko sklepowymi! Będziesz zadowolony :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem kierowcą od 30 lat spoko ,nigdy nie piję kiedy jadę :) nawet bezalkoholowego :)

a robię takie 6 blg i zapewniam' date=' idealne dla kierowców[/quote']

Marusia, mam nadzieję, że żartujesz :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27-11-2009

Warka # 12 WEIZENBOCK LISTOPADOWY

 

Zasyp:

1,7kg Monachijski Strzegom

1,0kg Wiedeński Steinbach

3,0kg Pszeniczny ciemny Steinbach

0,3kg Pszeniczny Carawheat

 

Zacieranie;

Całość wsypany do 16l

40°C -10'

55°C -15'

63°C -50'

73°C -40'

Podgrzewanie do 78°C

Wysładzanie 3x 4l

Gotowanie 60' minut

25g Magnum (szyszki) w 0 minucie gotowania

25g Lubelskiego (granulat)20 min.przed wyłączeniem palnika.

Mech Irlandzki 10 min,przed końcem gotowania

 

Wyszło około 20l i tu nie zmierzyłem blg :)

 

Zadane gęstwą 3068

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszło około 20l i tu nie zmierzyłem blg :)

Widzę' date=' że przechodzisz na intuicyjne zachowania przy warzeniu, rutyna :)

... ważne, żeby produkt finalny był dobry.[/quote']

Jaka tam rutyna, po 11 warkach, poprostu w natłoku spraw zapomniałem :o

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a robię takie 6 blg i zapewniam' date=' idealne dla kierowców[/quote']

Marusia, mam nadzieję, że żartujesz :)

Nie żartuję, 6 blg brzeczki nastawnej oczywiście mam na myśli. I nie chodzi o spożycie bezpośrednio przed jazdą, nie martw się, nie jeżdżę po pijaku :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Poświątecznej przerwie Browar Czerwony Potok wznawia produkcje. :beer:

 

Warka # 13 Coderowy Kólsch :tort:

Pilzneński Strzegom 3kg

Pszeniczny Jasny 1 kg

Lubelski granulat 75 g 4,5 a-k

Drożdże Safbrew S-33

 

Zacieranie:

Słody Wsypane do 55'

52°C 10'

64°C 20'

72°C 40' Próba Jodowa oke'y

78°C przez 5min. ,filtrowanie, wysładzanie 3 x 5l 78°C.

Gotowanie 70'

50g Lubelski granulat 0'

25g Lubelski granulat 45'

wyszło 25 l :beer: 12°Blg

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.