zibi Opublikowano 10 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 Po miesięcznej przerwie :(spowodowanej przerabianiem piwniczki do celów piwo warzenia. 10.10.2009 Warka # 9 TRIPEL URODZINOWY. Dlaczego? Cytuje:Moje "klasztorne", które nazwałem TRIPLE. receptura w dużej części oparta na wskazówkach Mapajaka. Warzone gdy nie było jeszcze dostępu do słodów Weyermann. Warzone 10.10.2004.koniec cytatu. Taki sobie zbieg okoliczności oczywiście receptura zmodyfikowana prze zemnie. Skład: - pilzneński Strzegom 4 kg - monachijski Strzegom 0,75 kg - carapils 0,30 - cukier kandyzowany bursztynowy 0,5 kg - marynka szyszka 8 a-k 25 g - lubelski granulat 4,5 a-k 25 g - kolendra 5 g - Wyeast 3787 THG (Gęstwa 2)po Dublu Zacieranie: 16l wody 64-64°C - 45' 74-74°C ? 25' 78°C i Filtracja 12l Przedniej 19°Blg cosik mało Wysładzanie: 3x 4l Wyszło około 24 l 14°Blg Gotowanie 60' 00' Marynka szyszka 30' Cukier 40' Lubelski granulat 55' Kolendra Teraz się chłodzi i starter pracuje, drożdże oszalały. Jak będę zlewał do fermentora zbadam Blg. Aaa,jeszcze filtracja dzisiaj szła bardzo powoli,oj bardzo powoli.:rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 10 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 TRIPEL URODZINOWY po wystudzeniu 17°Blg 21 l. zadane Gęstwą THG temperatura około 18°C ,mało trzeba jutro napalić w piecyku i postawić koło kaloryfera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 TRIPEL URODZINOWY po wystudzeniu 17°Blg . cieniutki ten tripelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 10 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 TRIPEL URODZINOWY po wystudzeniu 17°Blg . cieniutki ten tripelek Ano właśnie jakiś bardzo cieniutki,cosik mi wydajność spada,ale dlaczego? Ponieważ pierwotna wersja tego Tripla z 2004 roku założyła 15 l brzeczki ,a nie 21 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 przy dublu otrzymałeś lepszy wynik i to bez dodania 0,5kg cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 10 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 No właśnie słody z tej samej słodowni a taka różnica i cukier dodany ,o co kaman:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 11 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 Dzisiaj w butelki poszło B.N zacierane miesiąc temu zeszło do5,5°Blg Wyszło 39 buteleczek 0,5, reszta poszła w gardziołko. I tutaj taka mała dygresja ,w trakcie rozlewu B.N otworzyliśmy z synem Portera Witnickiego Black Boss i zauważył ze mają podobny smak tylko oczywiście B.N było nie nagazowane i różnica w barwie piwa. Porter był jaśniejszy. Po zlaniu i dodaniu glukozy i przypraw oczywiście zmienił smak. Kompozycja przypraw to:Imbir,Gałka Muszkatołowa,Kolendra,Cynamon,Szafran i Pieprz Cytrynowy,ten ostatni ze względu na zamiłowanie do tworzenia różnych smaków w potrawach. Ot taka mała kompozycja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 11 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 Po zlaniu i dodaniu glukozy i przypraw oczywiście zmienił smak.Kompozycja przypraw to:Imbir,Gałka Muszkatołowa,Kolendra,Cynamon,Szafran i Pieprz Cytrynowy,ten ostatni ze względu na zamiłowanie do tworzenia różnych smaków w potrawach. Ot taka mała kompozycja. Przyprawy jak rozumiem dodawałeś na etapie rozlewu. W jakiej formie, zaprawka na bazie etanolu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 22 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 (edytowane) Po zlaniu i dodaniu glukozy i przypraw oczywiście zmienił smak.Kompozycja przypraw to:Imbir' date='Gałka Muszkatołowa,Kolendra,Cynamon,Szafran i Pieprz Cytrynowy,ten ostatni ze względu na zamiłowanie do tworzenia różnych smaków w potrawach. Ot taka mała kompozycja.[/quote'] Przyprawy jak rozumiem dodawałeś na etapie rozlewu. W jakiej formie, zaprawka na bazie etanolu? Sorki Dori że dzisiaj odpisuje, ale moja zaprawka polegała na zmożdzierzowaniu wszystkich przypraw zagotowaniu ,ostudzeniu i przesitkowaniu i dadaniu do piwka łącznie z glugozą. Oczywiście wszystko w sterylnych warunkach;) Edytowane 22 Października 2009 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 22 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 Sorki Dori że dzisiaj odpisuje, ale moja zaprawka polegała na zmożdzierzowaniu wszystkich przypraw zagotowaniu ,ostudzeniu i przesitkowaniu i dadaniu do piwka łącznie z glugozą. Ja dodawałam zaprawkę na bazie wódki, też na etapie rozlewu. Mam nadzieję, że kiedyś uda nam się wymienić piwami, to porównamy efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 22 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 (edytowane) 22-10-2009 Popijając :beer:Kwasnicaka z Broumowa opisuje co dzisiaj mi się udało zrobić. Warka #10 Weizen Górski:cool: Skład: - słód pszeniczny jasny Weyermann 2,0 kg, - słód pilzneński Strzegom 2,0 kg, - chmiel Lubelski (granulat) 4,5a-k 25g. - drożdże 3068 (gęstwa) Zacieranie Infuzyjne: 16l Wody Górskiej. -45°C 15' -53°C 10' -63°C 30' -72°C 40' -podgrzanie do 78°C filtracja ,wysładzanie 12 litrów Górskiej wody 78°C Chmielenie: Gotowanie 60' 25g lubelski 0' Wyszło około 25l 12°Blg Zmierzyłem też dzisiaj Tripelka zeszedł do 4°Blg ,ale jeszcze piana na powierzchni potrzymam ze 3 dni i na cichą. Edytowane 3 Listopada 2009 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 22 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 Ja dodawałam zaprawkę na bazie wódki, też na etapie rozlewu. Mam nadzieję, że kiedyś uda nam się wymienić piwami, to porównamy efekty Oczywiście Dori masz pewną tą buteleczkę BN. Szkoda tylko że w Cieszynie nie było okazji trochę Porozmawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 22 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 Szkoda tylko że w Cieszynie nie było okazji trochę Porozmawiać. Ja też żałuję Jednak imprezy w miejscu zamieszkania, to nie najlepszy pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 3 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 Warka # 9 TRIPEL URODZINOWY.Po 3 tygodniach zlany na cichą z 17°Blg zszedł na 3°Blg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Warka #10 Weizen Górski Zeszło do 2 BLG Zbutelkowano 15-11-2009 200g glukozy Warka # 9 TRIPEL URODZINOWY. Zeszło do 2 BLG Zbutelkowano 18-11-2009 150g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 24 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 21-11-2009 Warka # 11 Porter Bałtycki Górski Zasyp: 2,0kg Pilzneński Strzegom 2,0kg Monachijski Strzegom 2,0kg Wiedeński Steinbach 0,2kg Karmelowy Jasny Steinbach 0,2kg Karmelowy ciemny Steinbach 0,2kg Barwiący Strzegom 0,2kg Caramunich 0,2kg Melanoidynowy Wayerman Zacieranie; Całość wsypany do 20l 63°C -40' 73°C -40' Słód Barwiący dodany przy podgrzewaniu do 78°C Gotowanie 75 minut 50g Marynki (szyszki) w 0 minucie gotowania 25g Lubelskiego (granulat)20 min.przed wyłączeniem palnika. Wyszło 20l o ekstrakcie 19°Blg Zadane gęstwą 2206 Bawarianami Z wysłodzone Portera wyszło 20 l Cienkuszu Dodałem ekstraktu słodowego jasnego850g Gotowanie 60' 25g Magnum(szyszki) 0' 25g Lubelskiego(granulat) 40' Wyszło 19l o ekstrakcie 8°Blg ,gęstwa THG Bardzo cienki cienkusz. :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Wyszło 19l o ekstrakcie 8°Blg ,gęstwa THGBardzo cienki cienkusz. :rolleyes: Jaki tam cienki, jak Grodzisz Ja robię takie 6 blg i zapewniam, idealne dla kierowców, a ile smaku w porównaniu z nealko sklepowymi! Będziesz zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 a robię takie 6 blg i zapewniam, idealne dla kierowców Marusia, mam nadzieję, że żartujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 28 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Jestem kierowcą od 30 lat spoko ,nigdy nie piję kiedy jadę nawet bezalkoholowego a robię takie 6 blg i zapewniam' date=' idealne dla kierowców[/quote']Marusia, mam nadzieję, że żartujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 28 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 27-11-2009 Warka # 12 WEIZENBOCK LISTOPADOWY Zasyp: 1,7kg Monachijski Strzegom 1,0kg Wiedeński Steinbach 3,0kg Pszeniczny ciemny Steinbach 0,3kg Pszeniczny Carawheat Zacieranie; Całość wsypany do 16l 40°C -10' 55°C -15' 63°C -50' 73°C -40' Podgrzewanie do 78°C Wysładzanie 3x 4l Gotowanie 60' minut 25g Magnum (szyszki) w 0 minucie gotowania 25g Lubelskiego (granulat)20 min.przed wyłączeniem palnika. Mech Irlandzki 10 min,przed końcem gotowania Wyszło około 20l i tu nie zmierzyłem blg Zadane gęstwą 3068 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Wyszło około 20l i tu nie zmierzyłem blg Widzę, że przechodzisz na intuicyjne zachowania przy warzeniu, rutyna ... ważne, żeby produkt finalny był dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 30 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Wyszło około 20l i tu nie zmierzyłem blg Widzę' date=' że przechodzisz na intuicyjne zachowania przy warzeniu, rutyna ... ważne, żeby produkt finalny był dobry.[/quote'] Jaka tam rutyna, po 11 warkach, poprostu w natłoku spraw zapomniałem :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 30 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 29-11-2009 Cieńkusz zlany na cichą z 8°Blg zszedł do 2°Blg ,dzisiaj zmierzyłem Portera po 10 dniach z 19°Blg zszedł do 6°Blg czy zlewać na cichą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 a robię takie 6 blg i zapewniam' date=' idealne dla kierowców[/quote']Marusia, mam nadzieję, że żartujesz Nie żartuję, 6 blg brzeczki nastawnej oczywiście mam na myśli. I nie chodzi o spożycie bezpośrednio przed jazdą, nie martw się, nie jeżdżę po pijaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 9 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 (edytowane) Poświątecznej przerwie Browar Czerwony Potok wznawia produkcje. Warka # 13 Coderowy Kólsch Pilzneński Strzegom 3kg Pszeniczny Jasny 1 kg Lubelski granulat 75 g 4,5 a-k Drożdże Safbrew S-33 Zacieranie: Słody Wsypane do 55' 52°C 10' 64°C 20' 72°C 40' Próba Jodowa oke'y 78°C przez 5min. ,filtrowanie, wysładzanie 3 x 5l 78°C. Gotowanie 70' 50g Lubelski granulat 0' 25g Lubelski granulat 45' wyszło 25 l 12°Blg Edytowane 5 Lutego 2010 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się