DonBeer Opublikowano 24 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Ja u siebie spokojnie 20% surowca bez łuski mogę zatrzeć bez przelewania przez rurkę i wysłodzić bez problemów. Przy 30% przelewało się przez rurkę i filtracja utknęła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2018 (edytowane) #192 R2D2 (Russian Imperial Stout) ~ 27 Blg, 57IBU Do uzupełnienia. Data: 2018-08-15Surowce na 23L: Pale Ale - 5kg Pils - 3kg Płatki Owsiane - 2kg Special W (i resztki czegoś podobnego) - 1kg Abbey - 0,5kg Palony Jęczmień - 0,8kg Mix (Carafa Sp. I i III, Pale Chocolate, Pszeniczny Czekoladowy i coś jeszcze) - 0,7kg Drożdże: FM52 gęstwa Zacieranie 33L+3L (wysładzanie 10L) 66°C - 60m 72°C - 60m Gotowanie 120min: 60' - 50g Chinook, 30g Citra 0' - 30g Enigma, 30g Citra - przy 77 stopniach Dodatki na cichą: Masło Orzechowe, Płatki Dębowe OG: 27°BlgFG: ??°BlgObjętość: 25L Fermentacja: Burzliwa: 21 dni - 15°-18° Cicha: 21 dni - 18° Uwagi: Czas pracy 8h Zacierałem w 33 litrach w garze, dogrzałem zacier do 72 stopni i przeniosłem do dwóch fermentorów, dolewając po 1,5L wrzątku na każdy. Uzyskałem 30 litrów brzeczki o ekstrakcie około 22blg, choć pomiar z refraktometru mógł być błędny. Podczas chłodzenia zapchał mi się wymiennik, musiałem odpiąć, przepłukać pod ciśnieniem i ponownie zdezynfekować starsanem. Brewness podaje, że wyszło 57IBU, czyli zapowiada się słodko, natomiast jeżeli zdecyduję się dodać masło orzechowe i/lub wiśnie, sól albo kwaśność powinna trochę skontrować słodycz. Drożdże zadane przy 19 stopniach, potem dalsze chłodzenie. Rano brzeczka nie pracuje przy 13 stopniach, podwyższyłem temperaturę w lodówce o 2 stopnie. 31.08 - Fermentacja tego piwa była bardzo dziwna, praktycznie bez piany. Przez pierwsze 2 doby, brak jakichkolwiek oznak fermentacji, po około 60h dodałem świeżą gęstwę po WLP001 i dopiero pojawiła się mikroskopijna piana. Test balingomierzem po 16 dniach pokazał 10blg, co może oznaczać, że drożdże wiele więcej już nie zjedzą, a i odczyt może być błędny, bo organoleptyczne testy nie wskazują na wysoką słodycz. Piwo jest raczej wytrawne, silnie chmielowe, zarówno w smaku, jak i aromacie. Goryczka w punkt. Przeszkadza nieco za wysoki alkohol, ale na tym etapie ma prawo być. Brakuje mocniejszej czekolady i kawy, ale to również z czasem powinno się bardziej uwypuklić. Piwo po 21 dniach fermentacji, zostanie podzielone na pół i przelane na mocno opiekane płatki dębu amerykańskiego. Jedna wersja dostanie porcje masła orzechowego i być może sok wiśniowy, druga palone ziarno kakaowca i kawę przy rozlewie. 05.09 - Przelałem piwo na cichą, dzieląc je na pół. Było bardzo dużo osadów i gęstwy na dnie, myślę, że wylałem do kibla ze 3 litry. Dodatki: 10L - 200g prażonych i pokruszonych ziaren kakaowca, 50g płatków dębu amerykańskiego mocno opiekanych 11L - 80g masła orzechowego, 50g płatków dębu amerykańskiego. Wszystko poleciało do lodówki, pierwsze dwa dni w 18 stopniach, potem chłodzenie do 14. 16.09 - Piwo zniesione do piwnicy do 18-19 stopni. 7.10 - Wersja z ziarnami kakaowca przelana do butelek. 28.02.2019 - W końcu przelałem do butelek wersję z masłem kakaowym i sokiem wiśniowym (nie zanotowałem tego wcześniej). Po maśle orzechowym nie ma śladu, poza brakiem piany pewnie W ogóle nie wiem co myśleć o tym piwie Niby smaczne, a jednak kiepskie Edytowane 28 Lutego 2019 przez Szalas85 Jarzyn_waleczny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wannabuydrugs Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Jak dodajesz masło orzechowe żeby nie zrujnowało piany? Ewentualnie jeśli masz odtłuszczone to gdzie je kupiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2018 6 godzin temu, wannabuydrugs napisał: Jak dodajesz masło orzechowe żeby nie zrujnowało piany? Ewentualnie jeśli masz odtłuszczone to gdzie je kupiłeś? Nijak, liczę się ze zrujnowaną pianą Masło orzechowe PB2, kupione w internecie, odtłuszczone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 17 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 (edytowane) #193K Exogorth Space Slug (Session Oatmeal IPA) ~ 13 Blg Do uzupełnienia. Data: 2018-09-16Surowce na 23L: Pils - 3,2kg Pszeniczny - 1,8kg Płatki Owsiane - 1,2kg Drożdże: The Yeast Bay: Hazy Daze (litrowy starter, 22godzinny) Zacieranie 24L (wysładzanie 9L) 67°C - 60m 72°C - 20m Gotowanie 76min: Hopstand - 30g Mosaic, 30g Hallertau Blanc, 50g Cascade PL Dodatki na cichą: brak OG: 13°BlgFG: ??°BlgObjętość: 12L Fermentacja: Burzliwa: 15 dni - 18°-21° Cicha: 5 dni - 16° Uwagi: Czas pracy 4h Szybki start fermentacji, po 12 godzinach od zadania drożdży wyraźna aktywność. 01.10 - Przelane na cichą przy 3blg. Bardzo przyjemny profil estrowy, mocno mętne. Nachmieliłem na zimno i wstawiłem do 19-20 stopni 04.10 - Wieczorem fermentor przeniesiony do lodówki do 4 stopni. Rozlew za 2-3 dni. 07.10 - Przelane do butelek. Nagazowanie na 2,2. Rozlew z 3g Kwasu Askorbinowego. #194K Battle of Hoth (Saison) ~ 13 Blg Drożdże: The Yeast Bay: Saison Blend II (litrowy starter, tygodniowy) Dodatki na cichą: Płatki Dębowe, Sok Wiśniowy OG: 13°BlgFG: ??°BlgObjętość: 12L Fermentacja: Burzliwa: 15 dni - 19°-25° Cicha: 90 dni - 22° Uwagi: Czas pracy 4h Szybki start fermentacji, po 12 godzinach od zadania drożdży wyraźna aktywność. 01.10 - Przelałem na cichą i jako, że było sporo Heksanianu, postanowiłem, że coś pokombinuje. Dodałem swój Brett Blend, 1,5L swojego spasteryzowanego soku wiśniowego i 25g płatków dębowych amerykański, mocno opiekanych. Ekstrakt 1,5blg. 02.10 - Fermentacja wznowiłą szybko pracę, dość burzliwie 04.10 - Po dodatkowej fermentacji, teraz przynajmniej 3 miesięczna maturacja, zobaczymy co z tego będzie. Edytowane 31 Stycznia 2019 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 1 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 (edytowane) #195K The Emperor (Imperial IPA) ~ 18 Blg, 45IBU Do uzupełnienia. Data: 2018-10-01Surowce na 13L: Pils - 3,5kg Płatki Ryżowe - 0,8kg Płatki Owsiane - 0,8kg Cukier - 270g, dodane przed zadaniem drożdży. Drożdże: Hazy Daze (The Yeast Bay) 75ml gęstwy Zacieranie 18L+3L 66°C - 60m 72°C - 60m Gotowanie 70min: 0' - 60g Enigma, 30g Citra - hopstand 25 minut 77 do 66 stopni Dodatki na cichą: Po 30g - Enigma, Mosaic, Citra OG: 18°BlgFG: ??°BlgObjętość: 13L Fermentacja: Burzliwa: 14 dni - 19°-21° Cicha: 7 dni - 18° Uwagi: Czas pracy 4h Ekstrakt wyszedł mi 16,5 plato, głównie ze względu za zbyt duże wysładzanie i piwa wyszło po prostu za dużo, wydajność w normie. Dolałem więc roztwór 270g cukru, już po schłodzeniu. 02.10 - Trochę zaskoczyła mnie zbyt wysoka temperatura w piwnicy po zamknięciu okna i fermentacja ruszyła w okolicach 19-20 stopni, a nie jak planowałem w 15. Zobaczymy co potrafią te drożdże w wyższych temperaturach zatem. 03.10 - Drożdże wybrały się na spacer przez uchylone wieko. Pokrywa umyta, ale założona nowa z bulkadełkiem i wstawione do lodówki ustawionej na 14 stopni (czyli w środku jakieś 17-18 stopni). 04.10 - Pomimo wymiany pokrywy, drożdże uciekły przez bulkadełko. Rano nie miałem czasu na wymianę, zmienione dopiero wieczorem. 07.10 - Dodałem do fermentacji 30g Citra przy 19 stopniach. 18.10 - Przelane na cichą z dodatkiem chmielu. Edytowane 22 Października 2018 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 1 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 (edytowane) #196K T-Fighter Gasoline (Black IPA) ~ 16,2 Blg, 45IBU Do uzupełnienia. Data: 2018-10-01Surowce na 11L: Pils - 3,5kg Płatki Owsiane - 0,8kg Chocolate 1100-1200EBC - 0,5kg (dodany na przerwę w 72C) Drożdże: Hazy Daze (The Yeast Bay) 75ml gęstwy Zacieranie 17L+2L 66°C - 45m 72°C - 20m Gotowanie 70min: 60' - 20g Iunga 0' - 60g Cashmere Dodatki na cichą: 30g Galaxy i 30g Vic Secret - obydwa 2018 OG: 16,2°BlgFG: ??°BlgObjętość: 11L Fermentacja: Burzliwa: 14 dni - 19°-21° Cicha: 7 dni - 18° Uwagi: Czas pracy 4h Podobnie jak Warka 195, zbyt wysoki start, bo w 19 stopniach. Tutaj chociaż drożdże grzecznie fermentują i nie wybrały się na spacer. 18.10 - Przelane na cichą z dodatkiem chmielu. 22.10 - Rozlane do butelek. Bardzo szorstkie i drapiące, na tą chwilę nie nadaje się do picia. Aromat dość ubogi, pierwszy raz czuje intensywnego słonecznika, za mało owoców. Jak się ułoży, syf opadnie, może trochę się wyklaruje, to może będzie się nadawać do picia. Edytowane 23 Października 2018 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 1 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 (edytowane) #197K Battle of Hoth (Saison) ~ 13 Blg, 25IBU Do uzupełnienia. Data: 2018-10-02Surowce na 11L: Pils - 2kg Pszeniczny - 1,2kg Drożdże: Saison Blend II (The Yeast Bay) 75ml gęstwy Zacieranie 18L 66°C - 40m 72°C - 20m Gotowanie 70min: 5' - 30g Cashmere Dodatki na cichą: 30g Vic Secret, 30g Hallertau Blanc OG: 13°BlgFG: ??°BlgObjętość: 12L Fermentacja: Burzliwa: 14 dni - 20°-25° Cicha: 7 dni - 15° Uwagi: Czas pracy 4h Po schłodzeniu do 17 stopni, zadane drożdże i piwo zostawione na noc w mieszkaniu przy 20 stopniach. Rano następnego dnia fermentacja w toku w pierwszej powolnej fazie. 04.10 - Grzecznie fermentują przy 20 stopni, wieczorem przenoszę do ciepłego miejsca w mieszkaniu. 18.10 - Przelane na cichą z dodatkiem chmielu. 22.10 - Rozlane do butelek. Bardzo sympatyczny mariaż estrów i chmielu, ale średnio intensywny, trochę izotonika w aromacie. Myślę, że z butelki będzie inne, więc poczekam z oceną. Edytowane 23 Października 2018 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 9 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 (edytowane) #198K Dagobah System (Brett Ale) ~ 12 Blg, 15IBU Do uzupełnienia. Data: 2018-10-09Surowce na 11L: Pils - 2kg Abbey - 0,25kg Płatki Owsiane - 0,4kg Drożdże: Amalgamation II (The Yeast Bay) litrowy, 5 dniowy starter Zacieranie 18L 66°C - 40m 72°C - 20m Gotowanie 70min: Hopstand - 30g Enigma Dodatki na cichą: chmiel OG: 12°BlgFG: ??°BlgObjętość: 11L Fermentacja: Burzliwa: 28 dni - 20°-25° Cicha: 3 dni - 4° Uwagi: Czas pracy 4h Długi lag przy starcie fermentacji. Dopiero po 40 godzinach coś się zaczęło dziać, a po 60 tak naprawdę zaczął wytwarzać się dwutlenek węgla. 14.10 - No niestety na 95% jest apteka. Edytowane 14 Października 2018 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 9 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 (edytowane) #199K AT-AT (Sour Saison) ~ 12 Blg Do uzupełnienia. Data: 2018-10-09Surowce na 11L: Pils - 2kg Abbey - 0,25kg Płatki Owsiane - 0,4kg Drożdże: Lactobacillus (Serowar.pl - 5g) + WLP566 (White Labs) gęstwa 150ml Zacieranie 18L 66°C - 40m 72°C - 20m Gotowanie 63min Dodatki na cichą: owoce OG: 11,5°BlgFG: ??°BlgObjętość: 11L Fermentacja: Zakwaszanie: 24h - 40°-27° Burzliwa: 10 dni - 20°-25° Cicha: 3 dni - 4° Uwagi: Czas pracy 4h 22.10 - Przelane na cichą przy 1,8 blg oraz pH 3,55. Dodałem koncentraty Marakui i Mango, które dostałem jako próbki. Edytowane 23 Października 2018 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 10 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 (edytowane) #200K Wampa (Brut IPA) ~ 12,5 Blg Do uzupełnienia. Data: 2018-10-10Surowce na 10,5L: Pils - 2kg Płatki Owsiane - 0,6kg Płatki Ryżowe - 0,6kg Drożdże: Wyeast Irish Ale - gęstwa 150ml Zacieranie 15L + 4L (wysładzanie) 62°C - 80m + 2ml Glukoamylazy od początku zacierania Gotowanie 60min Hopstand - Chinnok 70g 5' Whirflooc - 1/4 tabletki Dodatki na cichą: 30g Citra / 30g Galaxy OG: 12,5°BlgFG: ??°BlgObjętość: 10,5L Fermentacja: Burzliwa: 10 dni - 15°-21° Cicha: 7 dni - 4° Uwagi: Czas pracy 4h Spodziewałem się zwiększonej wydajności spowodowanej dodaniem enzymów, ale nie miało to żadnego wpływu. Zgodnie z założeniem fermentacja wystartowała w 15 stopniach, którą będę delikatnie ciągnął do 21 stopni. Zależy mi najbardziej na czystej fermentacji tylko z delikatnymi estrami, które jak się wytworzą to super, ale jak ich nie będzie też dobrze, więc nie chcę przesadzić. 22.10 - Przelane na cichą przy 2blg. Dodałem 2ml glukoamylazy na cichą i chmiel. Edytowane 23 Października 2018 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 21 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 W dniu 1.10.2018 o 12:44, Szalas85 napisał: #196K T-Fighter Gasoline (Black IPA) ~ 16,2 Blg, 45IBU Mozesz napisac jak wyszlo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 22 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 12 godzin temu, leonzn napisał: Mozesz napisac jak wyszlo ? Dzisiaj dopiero butelkuję. Wyziewy spod pokrywki od fermentora zwiastują dobre piwo, ale różnie bywa. Przy przelewaniu na cichą nie powalało, Cashmere to chyba jednak dość słaby chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 22 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 4 godziny temu, Szalas85 napisał: Dzisiaj dopiero butelkuję. Wyziewy spod pokrywki od fermentora zwiastują dobre piwo, ale różnie bywa. Przy przelewaniu na cichą nie powalało, Cashmere to chyba jednak dość słaby chmiel. Daj znać później pls jak wyszło. pozdrawiam Szalas85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 W dniu 19.01.2018 o 12:44, Szalas85 napisał: Jak znajdę chwilę czasu, to spróbuje też opisać drożdże, których używałem z oferty Wyeast'a i White Labsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 25 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 15 godzin temu, Fenris napisał: No nie ma kiedy Panie! Zapieprz w pracy, a po pracy w drugiej pracy Jak potrzebujesz info o jakimś konkretnym szczepie to napisz na priv, jak będę coś wiedział to odpisze. Żeby zrobić takie zestawienie jak z Fermentum, to muszę poświęcić trochę czasu, przypomnieć sobie piwa, przejrzeć nieoficjalne notatki, no kupa roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2018 (edytowane) #201 Rathar (New England IPA) ~ 17 Blg Do uzupełnienia. Data: 2018-11-03Surowce na 10L: Pils - 3kg Pszeniczny - 1,5kg Płatki Owsiane - 1kg Drożdże: Hazy Daze - gęstwa Zacieranie 16,5L + 3L (wysładzanie) 67°C - 60min 72°C - 40min Gotowanie 65min Hopstand - 30g Vic Secret, 30g Mosaic, 30g Chinnok 5' Whirflooc - 1/4 tabletki Dodatki na cichą: ??? OG: 17°BlgFG: ??°BlgObjętość: 11L Fermentacja: Burzliwa: 14 dni - 15°-21° Cicha: 7 dni - 4° Uwagi: Czas pracy 5h 07.11 - Dodałem 30g Enigmy na mityczną biotransformację. 17.11 - Przelane na cichą z dodatkiem 30g Enigma i 30g Mosaica. Odfermentowało do 4,5blg. Zostało tylko 8 Edytowane 20 Listopada 2018 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 (edytowane) #202 AT&AT (Imperial Sour Saison) ~ 17 Blg Do uzupełnienia. Data: 2018-11-03Surowce na 10L: Pils - 3kg Pszeniczny - 1,5kg Płatki Owsiane - 1kg Drożdże: WLP566 + L.Helveticus + L.Delbrueckii (gęstwa) Zacieranie 16,5L + 3L (wysładzanie) 67°C - 60min 72°C - 40min Gotowanie 65min 5' Whirflooc - 1/4 tabletki Bez chmielu Dodatki na cichą: 3,5kg Wiśni i soku z wiśni, 50g płatków dębowych whisky. OG: 17°BlgFG: 2°BlgObjętość: 11L Fermentacja: Zakwaszanie: 30h - 45°-32° Burzliwa: 14 dni - 15°-21° Cicha: 7 dni - 4° Uwagi: Czas pracy 5h Brzeczka po gotowaniu, schłodzona do 45 stopni i zadane bakterie L. Plantarum. 04.11 - Po 24h zacząłem chłodzić, gęstwa drożdżowo-bakteryjna, zadana w 16 stopniach. Napowietrzenie blenderem, około 3 minut. 17.11 - Przelane na cichą. Niestety piwo wali kapuchą, od Plantarumów jak sądzę, bo pachniało już tak przed zadaniem drożdży. Nie wiem czy da się to jakoś przykryć, pomyślę co z tym zrobić. Dolałem litr soku wiśniowego, dodam jeszcze pulpę wiśniową. 24.12 - Dodałem około 2,5L soku i owoców wiśni i 50g płatków dębowych whisky. 27.01 - Rozlane do butelek. Trochę mniej kiszonej kapusty niż było, trochę przykryły to wiśnie, trochę dębina. Jest całkiem spoko, da się wypić ze smakiem, ale w sumie odfermentowało do 1blg, więc ma pod 9% alkoholu. Edytowane 28 Stycznia 2019 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 (edytowane) #203 The Last Jedi (Chocolate Christmas Ale) ~ 18,2 Blg Receptura na jutro, w dużej mierze powtórka sprzed roku. Data: 2018-11-22Surowce na 21,5L: Pils - 3kg Monachijski Bark (Weyermann) - 2kg Specjal B - 1,1kg Płatki Owsiane - 0,6kg Pale Chocolate 500EBC - 0,6kg Chocolate 1100EBC - 0,5kg Laktoza - 0,46kg Drożdże: WY1450 - gęstwa dwutygodniowa 200ml Zacieranie 27L + 4,5L (wysładzanie) 65°C - 60min 72°C - 20min Gotowanie 65min 60' - Iunga - 20g 40' - Fuggles - 30g Dodatki na cichą: Bób Tonka, Ziarno Kakaowca, Cynamon, Śliwki OG: 18,2°BlgFG: 6,5°BlgObjętość: 21,5L Fermentacja: Burzliwa: 10 dni - 15°-21° Cicha: 10 dni - 22°-4° Uwagi: Czas pracy 5h 26.11 - Dobry start fermentacji po kilku godzinach. Start w 17, druga doba w 19 i tak aż do 5 doby fermentacji, potem peek w górę do temperatury w mieszkaniu 21 stopni. 03.12 - przygotowałem dwa słoiki z dodatkami: 1 - 35g pokruszonych lasek cynamonu + 16g tonki - zalane rumem | 2 - 70g mixu francuski i amerykańskich mocno opiekanych płatków dębowych + 2g mielonej wanilii - zalane rumem. Za dwa dni planuje przelać na cichą na dwa wiadra i dodać dodatki. Do płatków dębowych pójdą jeszcze śliwki w ilości 900g. 18.12 - Rozlane do butelek. 80g cukru na 19L. Edytowane 20 Grudnia 2018 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skg Opublikowano 22 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 Zapowiada się, że skopiuję Twojego Ostatniego Jedi. Ile tonki, kakaowca i cynamonu dodajesz na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 23 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 12 godzin temu, Skg napisał: Zapowiada się, że skopiuję Twojego Ostatniego Jedi. Ile tonki, kakaowca i cynamonu dodajesz na cichą? Cynamonu zamierzałem dodać 5g mielonego na gotowanie, ale zapomniałem Więc jeszcze nie wiem ile dodam na cichą, ale z pewnością będą to pokruszone laski i wymocze je wcześniej w whisky, bo i tak będę moczył płatki dębowe i tonkę. Tonki późjnie 15g na 20L, płatków dębowych 5g/L - ale tylko na 10 dni, bo czas goni. Co do ziaren kakaowca, to prawdopodobnie 0,5kg, z czego 300g jest poczona w porterówce. W międzyczasie jeszcze wymyśliłem, że dodam śliwki suszonej, ale jakiej i ile, jeszcze nie zdecydowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 27 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 (edytowane) #204 Rathar (NEIPA Single Hop Nelson) ~ 14 Blg Data: 2018-11-26Surowce na 11L: Pils - 1,1kg Pale Ale - 1,1kg Płatki Owsiane - 0,4kg Płatki Pszenne - 0,3kg Drożdże: Hazy Daze - gęstwa 100ml Zacieranie 12L + 4,5L (wysładzanie) 67°C - 60min 72°C - 20min Gotowanie 65min Hopstand - Nelson Sauvin 50g Dodatki na cichą: Nelson Sauvin 120g OG: 14°BlgFG: ??°BlgObjętość: 10,5L Fermentacja: Burzliwa: 10 dni - 15°-21° Cicha: 7 dni - 4° Uwagi: Czas pracy 4h Drożdże zadane w 16 stopniach. 02.12 - Dodałem 30g Nelsona na fermentacje i przeniosłem fermentor do mieszkania. Pierwsze dni fermentacji w przedziale 17°-19°. Edytowane 3 Grudnia 2018 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 27 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 (edytowane) #205 AT&AT (Sour Cherry Saison) ~ 14 Blg Data: 2018-11-26Surowce na 11L: Pils - 1,1kg Pale Ale - 1,1kg Płatki Owsiane - 0,4kg Płatki Pszenne - 0,3kg Drożdże: Własny blend brettów / Bakterie: L. Helveticus, L. Delbruecki Zacieranie 12L + 4,5L (wysładzanie) 67°C - 60min 72°C - 20min Gotowanie 65min brak Dodatki na cichą: Wiśnie 3kg + płatki dębu amerykańskiego, mocno opiekane 50g OG: 14°BlgFG: ??°BlgObjętość: 11L Fermentacja: Zakwaszanie: 28h - 41°-27° Burzliwa: 14 dni - 18°-23° Cicha: 21 dni - 23° Uwagi: Czas pracy 4h Bakterie zadane w 41 stopniach. Po 38h zadane bretty przy pH 3,22 i temperaturze 22,5 stopni. Zostawiłem w mieszkaniu i będę fermentował na ciepło. 24.12 - Dodane około 2,5L soku i wiśni, oraz 50g płatków dębowych mocno opiekanych amerykańskich. 27.01 - Rozlane do butelek z 2,2g Askorbinianu potasu i 40g cukru. Wyszło 21 butelek 0,5L. Spore straty z soku wiśniowego i samych wiśni, około 2L. Edytowane 31 Stycznia 2019 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 (edytowane) #206A Rathar (NEIPA) ~ 13,5 Blg / #206B Dagobah System (Brett IPA) ~ 13,5 Blg Data: 2018-12-14Surowce na 22L: Pils - 2kg Pale Ale - 3kg Płatki Owsiane - 1kg Płatki Pszenne - 1kg Drożdże: A: Hazy Daze (Gęstwa 100ml) / B: Amalgamation II (gęstwa 100ml) Zacieranie 25L + 10L (wysładzanie) 67°C - 60min 72°C - 20min Gotowanie 65min 100g Nelson Sauvin - Hopstand Dodatki na cichą: NEIPA: po 30g Vic Secret, Citra, Galaxy i Nelsona. Brett IPA: OG: 13,5°BlgFG: ??°BlgObjętość: 11L / 11L Fermentacja: Burzliwa: ?? dni - 18°-23° Cicha: ?? dni - 23° Uwagi: Czas pracy 5h 27.12 - Wersja na Hazy Daze przelana na cichą. Wcześniej na burzliwej nachmieliłem 30g Vic. Secret, a teraz dorzucilem jeszcze po 30g Citry, Galaxy i Nelsona. Dodałem 125g laktozy. 29.12 - Wersja na Hazy Daze wpakowana do lodówki na Cold Crash. Rozlew w nowy rok. 03.01 - Wersja na Hazy Daze rozlana, dodałem 125g Laktozy. Wyszło poprawnie Trochę drapie za bardzo, albo może jak postoi chwilę w butelce to będzie dobrze. 28.01 - Wersja Brett dostała chmiel na zimno. Po 30g Galaxy, Mosaic i Vic. Secret. Tydzień wcześniej piwo dostało 2L soku ananasowego. 31.01 - Wersja Brett wstawiona do lodówki na Cold Crash. 4.02 - Werska na brettach przelana do butelek. Edytowane 11 Lutego 2019 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 (edytowane) #207 Dagobah System (Alderaambic) ~ 13 Blg Data: 2018-12-16Surowce na 12L: Pils - 2,5kg Płatki Owsiane - 0,5kg Płatki Pszenne - 0,5kg Drożdże: Wyeast 3763 Roeselare - Litrowy starter 4 doby, wcześniej 30h puchła paczka. Starter nie mieszany z ekstraktu suchego. Zacieranie 12,5L + 4L (wysładzanie) 67°C - 40min 72°C - 20min Gotowanie 65min 5g Nelson Sauvin - na wyłączony palnik Dodatki na cichą: ?? OG: 13,5°BlgFG: ??°BlgObjętość: 20L Fermentacja: Fermentacja: 9 miesięcy - 18°-23° Uwagi: Czas pracy 4h Bardzo szybki start fermentacji. Drożdże zadane o 17, następnego dnia o 8 rano szalały jak pojebane. Do piwa zostanie dolanych jeszcze 5 litrów brzeczki za około 11-12 dni. W 4 dniu fermentacja zdecydowanie zwolniła. Po dolaniu brzeczki niemal pod korek, fermentacja się wznowiła i zaczęła wychodzi przez wieko. Założyłem blow off tube, które skutecznie zapobiegło syfowi. Po 2 dobach się uspokoiło i dofermentowało już na zwykłym kapturku. Edytowane 31 Stycznia 2019 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się