Fenris Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 ile razy używasz maksymalnie gęstwy?? albo ile razy uważasz za "bezpieczne" ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Godzinę temu, Fenris napisał: ile razy używasz maksymalnie gęstwy?? albo ile razy uważasz za "bezpieczne" ?? Siódme piwo z kolei, zazwyczaj wychodziło już tak sobie. Natomiast rzadko mam ochote mielić tyle czasu jeden szczep. Fenris 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 (edytowane) #GF238 Stout Trooper (Oatmeal Stout) ~ 17,6 Blg W tej warce chcę przetestować słód owsiany ze Steinbacha. Chcę żeby było bardzo gęsto i oleisto, więc dodaje kilogram słodu żytniego. Słody specjalne skomponowane według stałego już klucza w moich stoutach: ilość słodów karmelowych = ilość słodów palonych. Przeciągam zacieranie do dwóch godzin, bo ostatnio strasznie słabo z wydajnością na Grainfatherze. Będę też obniżał pH zacieru do 5.2. Chmielę na goryczkę do 40IBU. Piwo ma być pełne i słodkie, jeżeli odfermentuje zbyt głęboko, poratuje się laktozą przy przelewaniu na cichą. Możliwe, że do połowy warki pójdzie jakiś dodatek cukierniczy. Data: 2020-04-04Surowce na 23L: Pale Ale (Viking) - 3kg Owsiany (Steinbach) - 2kg Żytni (Viking) - 1kg Special W (Weyermann) - 0,6kg Chocolate (Crisp) - 0,4kg Carafa Special II (Weyermann) - 0,4kg Karmelowy 30 (Viking) - 0,2kg Laktoza - 430g Drożdże: WLP007 California Ale - gęstwa 200ml Zacieranie: 68°C - 90min 72°C - 20min Gotowanie 60min Resztki starej Iungi na goryczkę - 40g Dodatki na cichą: Laktoza OG: 17,6°BlgFG: ??°BlgObjętość: 23L Wydajność wg. Grainfather ??% Fermentacja: Burzliwa: 10 dni - 18°-22° Cicha: 7dni - 22°-4° Uwagi: Czas pracy 5h Edytowane 12 Kwietnia 2020 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 (edytowane) #GF239 BB-8 (American Barley Wine) ~ 26 Blg Zapiski na jutro póki pamiętam co ześrutowałem. Będę zacierał na 2 razy w Grainfatherze. Najpierw zatrę 7kg słodu, po czym w otrzymanej brzeczce zatrę kolejne 7kg słodu. Po pierwszym zacieraniu zamierzam odebrać 23L do zacierania numer dwa + 5L od razu do garnka, który zacznę gotować podczas zacierania numer dwa, potem dodam wygotowaną brzeczkę do głównego gara na kolejne gotowanie. Data: 2020-04-19Zacieranie 1: Pale Ale (Viking) - 3kg Monachijski II (Viking) - 2,3kg Owsiany (Steinbach) - 1kg Żytni (Viking) - 0,7kg Zacieranie 2: Pale Ale (Viking) - 6,2kg Karmelowy 150 (Viking) - 0,5kg Karmelowy 30 (Viking) - 0,3kg Drożdże: WLP007 California Ale - gęstwa 250ml Zacieranie 1: 66°C - 90min Zacieranie 2: 66°C - 90min 72°C - 10min Gotowanie 120min 60' - 100g Amarillo Hopstand 15' - 50g Galaxy, 50g Amarillo Dodatki na cichą: Płatki Dębowe OG: 26°BlgFG: ??°BlgObjętość: 20L Wydajność wg. Grainfather ??% Fermentacja: Burzliwa: 14 dni - 16°-21° Cicha: 21dni - 22°-4° Uwagi: Czas pracy 7h Szybki start fermentacji, po około 5h od zadania drożdży. 16 stopni na sterowniku. Wzorowe pierwsze dni fermentacji. Powoli bez szaleństw. 2 dni w 16 stopniach, 2 dni w 17 stopniach, kolejne 10 w 18 stopniach i jeżeli fermentacja ustanie, przeleję na długą cichą. Edytowane 23 Kwietnia 2020 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Póki co dwa razy zacierałem podwójnie, ale zdecydowanie lepszą wydajność otrzymałem, gdy drugie zacieranie przeprowadziłem w wysłodkach po pierwszym. Jak zacierałem w brzeczce to słabo poszło, ale oba zacierania tylko po 60 minut, może u Ciebie 90 zrobi robotę. Napisz później ile wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 10 godzin temu, Szalas85 napisał: Drożdże: WLP007 California Ale - gęstwa 250ml WLP007 to Dry English Ale, notabene super drożdże do piw mocnych. Ja używam do RISów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 6 godzin temu, RapTom napisał: WLP007 to Dry English Ale, notabene super drożdże do piw mocnych. Ja używam do RISów. Tak, raz napisałem z błędem i teraz kopiuje To w ogóle są dobre uniwersalne drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) W dniu 19.04.2020 o 01:54, Wuuu napisał: Póki co dwa razy zacierałem podwójnie, ale zdecydowanie lepszą wydajność otrzymałem, gdy drugie zacieranie przeprowadziłem w wysłodkach po pierwszym. Jak zacierałem w brzeczce to słabo poszło, ale oba zacierania tylko po 60 minut, może u Ciebie 90 zrobi robotę. Napisz później ile wyszło. To było drugie zacieranie podwójne, drugie w sumie udane, ale już nie wrócę do tego przy mocnych jasnych piwach. Przy Imperialnych Stoutach jak najbardziej tak. Na co moim zdaniem trzeba zwrócić uwagę: Słód podzielić tak, aby w pierwszym zacieraniu były tylko słody podstawowe Słody karmelowe i palone idą na drugie zacieranie, bo są wstępnie zatarte, przez co drugie zacieranie będzie wydajniejsze Chcemy uzyskać jak najwyższą wydajność, więc trzeba przemieszać zacier. Ja zacierałem pierwsze 30 minut bez górnego sita i cyrkulacji, dwukrotnie mieszając zacier. Jeżeli mamy opcje gotowania na gazie, pierwszą warkę wysładzamy do objętości 30L. 7L odbieramy i stawiamy na gaz, powinno odparować połowę objętości zanim druga warka skończyć się zacierać. Podczas gotowania po drugim wysładzaniu, dodajemy te 3,5 litra do głównego gara. Przy Imperialnych Stoutach mamy wiecej słodów karmelowych i palonych, więc drugie zacieranie będzie wydajniejsze niż w przypadku Barley Wine'a Zacieranie 90 minut zwiększyło mi wydajność, więc w sumie polecam. Podsumowując: Jest to sposob na uzyskanie piwa mocnego, ale jest bardziej pracochłonny i czasochłonny niż warzenie24+ blg na zwykłym garze, więc jeżeli ktoś ma "normalny" sprzęt, będzie szybciej i efektywniej. Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez Szalas85 Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) Przy mocnych piwach, też stosuję z powodzeniem patent z gotowaniem wysłodków w międzyczasie na gazie. Dodaję zazwyczaj pod koniec gotowania, żeby wycisnąć z tego jak najwięcej ekstraktu. Tak sobie myślę, że w sumie to chyba najefektywniej by było zacząć gotować pierwszą brzeczkę przednią osobno w garze, a zatrzeć drugą partię słodu w wysłodkach (wydaje mi się, że enzymom lepiej się pracuje w niższym stężeniu cukru). Potem połączyć w GF na chmielenie i ewentualnie delikatnie wysłodzić drugą. Ile Ci finalnie wyszło nastawnej i jaki baling? Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez Wuuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 18 godzin temu, Wuuu napisał: Ile Ci finalnie wyszło nastawnej i jaki baling? Finalnie wyszło 20 litrów i 26blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Siemieniuk Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 W dniu 21.04.2020 o 17:28, Szalas85 napisał: Finalnie wyszło 20 litrów i 26blg. Ładny wynik ale to wszystko wymaga tak dużo pracy i zachodu, że mam wątpliwości, czy to jest tego warte i czy nie pójść łatwiejszą drogą czyli zatrzeć raz a "brakującą" gęstość uzupełnić jakimś gotowym ekstraktem słodowym. Co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 7 godzin temu, Igor Siemieniuk napisał: Ładny wynik ale to wszystko wymaga tak dużo pracy i zachodu, że mam wątpliwości, czy to jest tego warte i czy nie pójść łatwiejszą drogą czyli zatrzeć raz a "brakującą" gęstość uzupełnić jakimś gotowym ekstraktem słodowym. Co o tym sądzicie? Sporo osób tak robi i działa, osobiście nie próbowałem, ale mam w planach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 10 godzin temu, Igor Siemieniuk napisał: Ładny wynik ale to wszystko wymaga tak dużo pracy i zachodu, że mam wątpliwości, czy to jest tego warte i czy nie pójść łatwiejszą drogą czyli zatrzeć raz a "brakującą" gęstość uzupełnić jakimś gotowym ekstraktem słodowym. Co o tym sądzicie? w 100% się nie zgodzę Igorze z twymi założeniami. Jak dla mnie przeczy to w idee piwowarstwa domowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 #GF240 T-Fighter Gasoline (Black IPA) ~ 15 Blg Data: 2020-04-26Zacieranie: Pale Ale (Viking) - 4kg Owsiany (Steinbach) - 1kg Żytni (Viking) - 1kg Płatki Owsiane - 0,8kg Drożdże: WLP007 English Dry Ale - gęstwa 250ml Zacieranie 1: 66°C - 90min Gotowanie 120min Hopstand 15' - 120g Amarillo Dodatki na cichą: Laktoza, Pulpa z Czarnej Porzeczki OG: 15°BlgFG: ??°BlgObjętość: 22L Wydajność wg. Grainfather ??% Fermentacja: Burzliwa: 8 dni - 17°-22° Cicha: 10 dni - 22°-4° Uwagi: Czas pracy 4h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 24 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 W dniu 14.03.2020 o 12:57, Szalas85 napisał: #GF233 Rathar (Session IPA) ~ 12Blg Data: 2020-03-14Surowce na 27L: Finest Pale Ale (Simpsons) - 5kg Golden Naked Oats (Simpsons) - 1kg Carapils - 0,5kg Drożdże: Blend WLP644 i Hazy Daze Zacieranie 24L + 9L wysładzania: 68°C - 60min 72°C - 20min Gotowanie 60min Hopstand 15' - 60g Amarillo + 60g Citra Dodatki na cichą: 75g Amarillo + 75g Citra OG: 12°BlgFG: ??°BlgObjętość: 27L Wydajność wg. Grainfather ??% Fermentacja: Fermentacja: 13 dni - 16°-23° Leżakowanie: 3 dni - 20°-4° Uwagi: Czas pracy 4h 25.03 - Dodałem 150g Amarillo 2019 03.04 - Rozlałem do kega 20L. Chujowe, metaliczne, jednak coś jest nie tak z tym fermentorem Grainfathera. Prawdopodobnie będzie do wylania. Hej, wlp 644 słabo flokulują jak wynika z ich opisu. Można zebrać gęstwę czy są z tym jakieś problemy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 24 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 7 godzin temu, BROWAR KWARTA napisał: Hej, wlp 644 słabo flokulują jak wynika z ich opisu. Można zebrać gęstwę czy są z tym jakieś problemy ? W domu nigdy nie miałem problemu, żeby zebrać wystarczającą ilość gęstwy na kolejne piwo. Mam takowe problemy w browarze, ale tam są nieco inne warunki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 24 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 Godzinę temu, Szalas85 napisał: W domu nigdy nie miałem problemu, żeby zebrać wystarczającą ilość gęstwy na kolejne piwo. Mam takowe problemy w browarze, ale tam są nieco inne warunki. Dziękuję za informację i pozdrawiam ! Szalas85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 4 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2020 (edytowane) #GF241 Dagobah System (American Wild Ale) ~ 11 Blg Po... o zgrozo... prawie pół roku przerwy od warzenia w domu, postanowiłem odkurzyć GF i zatrzeć brzeczkę pod dzikusa Użyję starej gęstwy zbieranej ze 3 miesiące wcześniej po ostatnim dzikusie. W zasypie mix różnych płatków, bo nie mam pszennych. Data: 2020-10-04Zacieranie: Pils (Viking) - 5,5kg Mix płatków orkiszowych, żytnich i owsianych - 1,2kg Drożdże: Blend Lambicowy - gęstwa 300ml Zacieranie: 65°C - 90min Gotowanie 90min Brak chmielenia Dodatki na cichą: Owoce OG: 11°BlgFG: ??°BlgObjętość: 26L Wydajność wg. Grainfather ??% Fermentacja: Fermentacja 1: 3 miesiące Fermentacja 2: 9 miesięcy z owocami Uwagi: Czas pracy 5,5h Wyszła jakaś dziwnie ciemna brzeczka, myślę, że od płatków Żytnich, były mocno brązowe. Fermentacja ruszyła dopiero po 3 dobach. 03.01.2021 - Przelane do Petainera z dodatkiem 5L pulpy z czarnej porzeczki. Bez pomiarów. Edytowane 4 Stycznia 2021 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 8 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 (edytowane) #GF242 ?? (Imperial Christmas Stout) ~ 24 Blg Data: 2020-11-03Zacieranie 1: Pils (Viking) - 5kg Płatki owsianych - 2kg Zacieranie 2: Pils - 4kg Żytni - 2kg Special W - 1kg Chocolate 900 - 0,5kg Carafa Special II - 0,5kg Drożdże: WLP004 - Irish Ale Zacieranie: 68°C - 2x 90min Gotowanie 60min 50g Galaxy - 30' Dodatki na cichą: Tonka, skórki pomarańczy OG: 11°BlgFG: ??°BlgObjętość: 25L Wydajność wg. Grainfather ??% Fermentacja: Burzliwa: 16°-21° - 24 dni Cicha: 21° - 7 i 14 dni Cold Crash - 3dni Uwagi: Czas pracy 7h 15.11 - Fermentacja skończyła na 20,5 stopnia, trochę wyżej niż zakładałem, ale prawdopodobnie bardzo szybko jadły, bo po 2 dniach burzliwej fermentacji, mocno spowolniło, więc pozwoliłem drożdżom wejść nieco wyżej niż zakładałem. W najbliższych dniach będę przelewał na cichą i prawdopodobnie podzielę na dwie części. Do jednej dodam suski sechlońskiej, a do drugiej, tak jak zakładałem, tonki i skórek pomarańczy. 28.11 - Przelane do dwóch fermentorów po 12L, nie zmierzyłem blg.- Wersja 1. - 0,5kg Suski Sechlońskiej + 3 laski cynamonu - bez dezynfekcji.- Wersja 2. - 12g tonki, 1g mielonego goździka, 1g mielonych lasek wanilii i 50g mocno opiekanego dębu francuskiego. Wszystko moczone kilka godzin w Grantsie. 07.12 - Obydwie wersje przelane do butelek. Lepsza chyba wersja druga, pachnie jak pierniczek Przy rozlewie poszło po 250g laktozy do każdego wiaderka. Edytowane 8 Grudnia 2020 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 8 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 (edytowane) #GF243 Wampa (Rice NEIPA) ~ 15,5 Blg Data: 2020-11-08Zacieranie: Pils (Viking) - 5kg Płatki owsianych - 1,2kg Płatki Ryżowe - 1,2kg Drożdże: WLP004 - Irish Ale Woda 23,5L: 2ml kwasu mlekowego 6gr chlorku wapnia 1ml kwasu na 6L wody do wysładzania Zacieranie: 66°-72°C - po 10min na każdy stopień Gotowanie 60min Hopstand - 50g Galaxy + 50g Mosaic Dodatki na cichą: 50g Nelson Sauvin 50g Galaxy 100g Rakau OG: 15,5°BlgFG: ??°BlgObjętość: 19L Wydajność wg. Grainfather 65% Fermentacja: Burzliwa: 18-21 - 14 dni / 7 dni z chmielem Cold Crash - 4dni Uwagi: Czas pracy 4,5h Po tygodniu jest już po fermentacj. Termperatura 21,2 na sterowniku. 17.11 - Dodany chmiel na zimno: 100g Rakau, 50g Galaxy i 50g Nelson Sauvin. 24.11 - przelałem do plastikowego fermentora i wstawiłem do lodówki na Cold Crash. 27.11 - przelane do 20L petainera po Blessing of Fluffiness BBA. Piwo pachniało słodkim przejrzałym maślanym mango. Zapowiada się dobrze. Edytowane 28 Listopada 2020 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 4 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 (edytowane) #GF244 Dagobah System (Alderambic) ~ 12,5 Blg Data: 2020-11-08Zacieranie: Pils (miks Souffleta i Vikinga) - 5kg Torrified Wheat - 2,5kg Drożdże: Gęstwa po Warce #241 - 200ml Woda 24,5L: 2ml kwasu mlekowego Zacieranie: 65° - 90 minut Gotowanie 90min brak chmielenia Dodatki na cichą: owoce OG: 12,5°BlgFG: ??°BlgObjętość: 27L Wydajność wg. Grainfather ??% Fermentacja: Fermentacja 1: 9 miesięcy Fermentacja 2: 3 miesiące z owocami Uwagi: Czas pracy 4,5h Edytowane 8 Stycznia 2021 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 (edytowane) #GF245 ?? (Juicy IPA) ~ 16,5 Blg Data: 2021-01-08Zacieranie: Pils (miks Souffleta i Vikinga) - 5kg Torrified Wheat - 2,5kg Laktoza - 0,7kg Drożdże: Gęstwa 150ml - Imperial Yeast A38 Juice Woda 24L: 2ml kwasu mlekowego 6g chlorku wapnia Zacieranie: 65°-72°- 70 minut Gotowanie 60min Hopstand - 150g Amarillo Dodatki na cichą: chmiel OG: 16,5°BlgFG: ??°BlgObjętość: 11L Fermentacja: Burzliwa: 18-21 - 10 dni Fermentacja 2: 18° - 5 dni z chmielem, 4° - 5 dni coldcrash Uwagi: Czas pracy 4,5h ------------------------------- #GF245B ?? (Sour Juicy IPA) ~ 16,5 Blg Drożdże: Lallamand - Philly Sour - uwodniona paczka na 11L Dodatki na cichą: chmiel OG: 16,5°BlgFG: ??°BlgObjętość: 11L Fermentacja: Burzliwa: 18-21 - 10 dni Fermentacja 2: 18° - 5 dni z chmielem, 4° - 5 dni coldcrash Uwagi: Czas pracy 4,5h Edytowane 17 Stycznia 2021 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 (edytowane) #GF246 Dagobah System (Brett Session IPA) ~ 11,5 Blg Data: 2021-01-15Zacieranie: Pils (miks Souffleta i Vikinga) - 5kg Torrified Wheat - 2,5kg Drożdże: OYL-210 - litrowy starter nakręcony z ponad 3 miesięcznej gęstwy Woda 24L: 2ml kwasu mlekowego 4g chlorku wapnia Zacieranie: 65°-72°- 70 minut Gotowanie 60min Hopstand - 75g Amarillo - na 14L brzeczki po odleniu reszty na lambika Dodatki na cichą: chmiel OG: 11,5°BlgFG: ??°BlgObjętość: 13L Wydajność wg. Grainfather ??% Fermentacja: Burzliwa: 20-24 - 30 dni Fermentacja 2: 18° - 5 dni z chmielem, 4° - 5 dni coldcrash Uwagi: Czas pracy 4,5h #GF246B Dagobah System (Alderaambic) ~ 11,5 Blg Drożdże: OYL-210 - litrowy starter nakręcony z ponad 3 miesięcznej gęstwy OG: 11,5°BlgFG: ??°BlgObjętość: 13L Wydajność wg. Grainfather ??% Fermentacja: Fermentacja 1: ~20° - 9 miesięcy Fermentacja 2: ~20° - 6 miesięcy z owocami Uwagi: Przed dodaniem chmielu odlane 15L na gęstwę zebraną z poprzedniego lambika, która przez 2 dni wcześniej chodziła na 1,5L starterze. Edytowane 17 Stycznia 2021 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 (edytowane) Z obowiązku kronikarskiego zapisuję, że powstały piwa, ale bez receptury, bo nie chciało mi się zapisać, a teraz już nie do końca pamiętam. #GF247 R2D2 (Imperial Stout) ~ 27,5 Blg RIS z dodatkiem kokosa. Dorzuciłem 2kg na 18L gotowego piwa. Rozlane do kega, który poczeka do Festiwalu Piwowarów Domowych. #GF248 Rathar (NEIPA) ~ 15,5 Blg Chmielona głównie Amarillo przy hoprejcie 22g/L. Spieprzyłem przelewanie do kega i piwo się szybko utleniło #GF249 Dagobah System (Alderaambic) ~ 15 Blg 30 litrów zaszczepionych dregami z dwóch piw Side Project, które wcześniej zostały rozruszane na dwustopniowym starterze. #GF250 Dagobah System (Alderaambic) ~ 11,5 Blg Kolejne piwo zaszczepione gęstwą mikus kultur po Side Projectach #GF251 Dagobah System (Brett IPA) ~ 11,5 Blg Brett IPA zaszczepione gęstwą OYL-210 Edytowane 9 Czerwca 2021 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 9 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2021 (edytowane) #252 R2D2 (Imperial Stout) ~ 29,5 Blg Warka zacierana w garze, a nie w Grainfatherze. Data: 2021-06-09Zasyp: Pils (Viking) - 5kg Żytni (Viking) - 2,9kg Miks słodów karmelowych i palonych - 2,6kg Torrified Wheat - 1,2kg Płatki Owsiane - 0,8kg Płatki Jęczmienne - 0,4kg Drożdże: Imperial Yeast - A38 - Juice - gęstwa z browaru, około 350ml Zacieranie: (32L wody) 68°C - 90min 72°C - 30min Gotowanie 180min 60' - 150g Amarillo Dodatki na cichą: ?? OG: 29,5°BlgFG: ??°BlgObjętość: 21L Wydajność: ??% Fermentacja: Fermentacja: 16-19 stopni - 4 tygodnie Leżakowanie: Cold Crash - tydzień Uwagi: Czas pracy 8h Edytowane 9 Czerwca 2021 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się