Fenris Posted June 9, 2021 Share Posted June 9, 2021 (edited) W dniu 17.04.2021 o 07:23, Szalas85 napisał: Chmielona głównie Amarillo przy hoprejcie 22g/L. Spieprzyłem przelewanie do kega i piwo się szybko utleniło Ej w sumie to bidne Amarillo sie jakoś mniej popularne stało? co jest kur.. Dawniej kazdy browar wszedzie pchał Citre i Amarillo. Hańba wam polscy kraftowcy hańba (to tam kolegom przekażesz) i w ogóle oddawajcie Żyrtorillo! Basta od jutra w każdym piwe będę używał Amarillo. I niech pierwszy rzuci młótem kto nie uważa że obok Simcoe i Mosaic to nie jest najbardziej kozacka nazwa chmielu Edited June 9, 2021 by Fenris Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted June 9, 2021 Author Share Posted June 9, 2021 (edited) Godzinę temu, Fenris napisał: Ej w sumie to bidne Amarillo sie jakoś mniej popularne stało? co jest kur.. Dawniej kazdy browar wszedzie pchał Citre i Amarillo. Hańba wam polscy kraftowcy hańba (to tam kolegom przekażesz) i w ogóle oddawajcie Żyrtorillo! Basta od jutra w każdym piwe będę używał Amarillo. I niech pierwszy rzuci młótem kto nie uważa że obok Simcoe i Mosaic to nie jest najbardziej kozacka nazwa chmielu Bo roczniki 2018 i 2019, przynajmniej to co ja miałem, były po prostu słabe. 2020 gdzieś wrzucałem, ale chyba na whirpool, wiec w sumie ciężko coś o nim powiedzieć jeszcze. Było słabe do tego stopnia, że na zbiór 2020 mam kontrakt tylko na 25kg (wcześniej 75). W domu Amarillo jest grane regularnie, bo przyniosłem sobie 2kg z browaru, a że warzenie w domu odbywa się bardzo spontanicznie, to tylko to jest w zamrażalniku Edited June 9, 2021 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted June 9, 2021 Share Posted June 9, 2021 A skoro już jest okazja do wcięcia się w Twój wątek (zawsze interesujący), to czy widzisz jakieś istotne różnice użytkowe/sensoryczne pomiędzy Torrefied Wheat a płatkami pszenicznymi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted December 9, 2021 Author Share Posted December 9, 2021 (edited) #253 Dark Alley of Mos Espa (Imperial Brown Ale) ~ 25 Blg Warka zacierana w nachmielonej brzeczce przyniesionej z browaru o ekstrakcie około 15blg. Brzeczka powstała w wyniku zacierania 300kg słodu Pilzneńskiego i 25kg płatków owsianych. Wydaje się, że nachmielona brzeczka nie była zbyt przyjaznym środowiskiem do zacierania, ponieważ wydajność była dramatycznie niska. Data: 2021-12-09Zasyp: Heidelberg (Bestmaltz) - 5kg Brown (Simpsons) - 1kg Dark Crystal (Simpsons) - 0,5kg Golden Naked Oats (Simpsons) - 0,5kg Drożdże: Imperial Yeast - A38 - Juice - gęstwa z browaru, około 500ml na 23L brzeczki. Wystartowały po pół godzinie w 16 stopniach. Za dużo drożdży. Zacieranie: (23L brzeczki o ekstrakcie 15blg) 66°C-71°C - po 10min na każdy stopień 72°C - 20min Gotowanie 40min brak chmielenia Dodatki na cichą: Orzechy Pekan - 1kg - zmielone i uprażone OG: 25°BlgFG: ??°BlgObjętość: 23L Wydajność: ??% Fermentacja: Fermentacja: 16-19 stopni - 4 tygodnie Leżakowanie: Cold Crash - tydzień Uwagi: Czas pracy 5h 25.12 - Przelane na cichą z dodatkiem 0,5kg uprażonych pekanów i 100g średnio opiekanych amerykańskich płatków dębowych. Edited December 26, 2021 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted December 12, 2021 Author Share Posted December 12, 2021 (edited) #GF254 ?? (Bock) ~ 17 Blg ... Data: 2021-12-12Zasyp: Monachijski I (Weyermann) - 2,5kg Wiedeński (Weyermann) - 2,5kg Heidelberg (Bestmaltz) - 1kg Żytni (Weyermann) - 1kg Caraamber ( (Weyermann) - 0,5kg Caramunich I (Weyermann) - 0,5kg Drożdże: W34/70 - gęstwa z browaru, około 500ml na 20L brzeczki. Zacieranie: (23L wody) 66°C-71°C - po 10min na każdy stopień 72°C - 20min Gotowanie 65min 60' - 25g Iunga 10' - 25g Lubelski Dodatki na cichą: brak OG: 17°BlgFG: ??°BlgObjętość: 20,5L Wydajność: ??% Fermentacja: Fermentacja: 8-12 stopni - 3 tygodnie Przerwa diacetylowa: 16 stopni - 5 dni Leżakowanie: Cold Crash - tydzień Uwagi: Czas pracy 5h Wyszło 18,5blg, dolałem 1,5L wody co zbiło mniej więcej do 17,2 ale nie będziemy się szczypać o jakieś dziesiętne Przyjmuje, że jest 17. Edited December 26, 2021 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted December 18, 2021 Author Share Posted December 18, 2021 (edited) #GF255 Dark Alley of Mos Espa (Brown Ale) ~ 13 Blg Receptura na jutrzejsze warzenie. W zamiarze jest stworzenie brązowego piwa z wyraźnymi nutam karmelowymi, czekoladowymi i orzechowymi, z całkiem solidnym ciałem jak na ekstrakt oraz pół słodkim smakiem. Kompozycja słodów powinna zapewnić aromaty karmelowe i orzechowe, natomiast intensywniejsze nuty czekolady będę chciał uzyskać poprzez dodanie ziaren kakaowca dobrej jakości. Data: 2021-12-18Zasyp: Marris Otter (Fewcett) - 2kg Żytni (Weyermann) - 1kg Pale Cara (Bestmaltz) - 1kg Brown (Weyermann) - 0,5kg Pale Chocolate ( (Weyermann) - 0,15kg Drożdże: London Ale III - około 150ml gęstwy na 13L brzeczki Zacieranie: (20L wody) 70°C - 60 Gotowanie 60min 60' - 15g Iunga Dodatki na cichą: ziarno kakaowca OG: 13°BlgFG: ??°BlgObjętość: 13L Wydajność: ??% Fermentacja: Fermentacja: 18-22 stopnie - 7 dni Fermentacja 2: 22 stopnie - 5 dni Cold Crash: 3 dni Uwagi: 22.12 - Właściwie drożdże skończyły pracę, przeniosłem fermentor do 22 stopni. 26.12 - Przelane na cichą z dodatkiem 300g ziaren kakaowca. Edited December 26, 2021 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted December 26, 2021 Author Share Posted December 26, 2021 (edited) #GF256 ?? (Doppelbock) ~ 22 Blg ... Data: 2021-12-12 Zasyp 1: Heidelberg (Bestmaltz) - 3kg Żytni (Weyermann) - 1,5kg Zasyp 2: Monachijski I (Weyermann) - 2,5kg Wiedeński (Weyermann) - 2,5kg Heidelberg (Bestmaltz) - 1,5kg Caraamber ( (Weyermann) - 0,4kg Caramunich I (Weyermann) - 0,4kg Drożdże: W34/70 - gęstwa z browaru, około 500ml na 22L brzeczki. Zacieranie: (1. 25L wody | 2. 20L brzeczki + 6L wysładzania) 2x 66°C-71°C - po 10min na każdy stopień 2x 72°C - 20min Gotowanie 65min 60' - 30g Iunga 10' - 25g Lubelski Dodatki na cichą: brak OG: 22°BlgFG: ??°BlgObjętość: 22L Wydajność: ??% Fermentacja: Fermentacja: 7-12 stopni - 2 tygodnie Przerwa diacetylowa: 16 stopni - 5 dni Leżakowanie: Cold Crash - tydzień Uwagi: Czas pracy 8h Edited December 28, 2021 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted June 4, 2022 Author Share Posted June 4, 2022 #GF257 ?? (Forest Imperial Stout) ~ 25 Blg Z kronikarskiego obowiązku Data: 2022-05-21 Zasyp 1: Mix Pilsa, Żytniego i ciemnych słodów ześrutowanych ze 2 lata temu niewiadomego pochodzenia Drożdże: London Ale III z browaru Zacieranie: 2x 68°C-71°C - 80min Gotowanie 120min 60' - 100g Iunga 0' - Gałęzie świerku Dodatki na cichą: Nelson 100g Zappa 100g OG: 25°BlgFG: ??°BlgObjętość: 20L Wydajność: ??% Fermentacja: Fermentacja: 17-21 stopni - 3 tygodnie Leżakowanie: Cold Crash - tydzień Uwagi: Czas pracy 6,5h Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now