Jump to content

Alderaan Brewery


Recommended Posts

W dniu 17.04.2021 o 07:23, Szalas85 napisał:

Chmielona głównie Amarillo przy hoprejcie 22g/L. Spieprzyłem przelewanie do kega i piwo się szybko utleniło

Ej w sumie to bidne Amarillo sie jakoś mniej popularne stało? co jest kur.. Dawniej kazdy browar wszedzie pchał Citre i Amarillo. Hańba wam polscy kraftowcy hańba (to tam kolegom przekażesz) i w ogóle oddawajcie Żyrtorillo! Basta od jutra w każdym piwe będę używał Amarillo. I niech pierwszy rzuci młótem kto nie uważa że obok Simcoe i Mosaic to nie jest najbardziej kozacka nazwa chmielu

Edited by Fenris
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Fenris napisał:

Ej w sumie to bidne Amarillo sie jakoś mniej popularne stało? co jest kur.. Dawniej kazdy browar wszedzie pchał Citre i Amarillo. Hańba wam polscy kraftowcy hańba (to tam kolegom przekażesz) i w ogóle oddawajcie Żyrtorillo! Basta od jutra w każdym piwe będę używał Amarillo. I niech pierwszy rzuci młótem kto nie uważa że obok Simcoe i Mosaic to nie jest najbardziej kozacka nazwa chmielu

Bo roczniki 2018 i 2019, przynajmniej to co ja miałem, były po prostu słabe. 2020 gdzieś wrzucałem, ale chyba na whirpool, wiec w sumie ciężko coś o nim powiedzieć jeszcze. Było słabe do tego stopnia, że na zbiór 2020 mam kontrakt tylko na 25kg (wcześniej 75). W domu Amarillo jest grane regularnie, bo przyniosłem sobie 2kg z browaru, a że warzenie w domu odbywa się bardzo spontanicznie, to tylko to jest w zamrażalniku ;)

Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

A skoro już jest okazja do wcięcia się w Twój wątek (zawsze interesujący), to czy widzisz jakieś istotne różnice użytkowe/sensoryczne pomiędzy Torrefied Wheat a płatkami pszenicznymi?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

#253 Dark Alley of Mos Espa (Imperial Brown Ale) ~ 25 Blg

 

Warka zacierana w nachmielonej brzeczce przyniesionej z browaru o ekstrakcie około 15blg. Brzeczka powstała w wyniku zacierania 300kg słodu Pilzneńskiego i 25kg płatków owsianych. Wydaje się, że nachmielona brzeczka nie była zbyt przyjaznym środowiskiem do zacierania, ponieważ wydajność była dramatycznie niska.

 

Data: 2021-12-09
Zasyp:

  • Heidelberg (Bestmaltz) - 5kg
  • Brown (Simpsons) - 1kg
  • Dark Crystal (Simpsons) - 0,5kg 
  • Golden Naked Oats (Simpsons) - 0,5kg

Drożdże: Imperial Yeast - A38 - Juice - gęstwa z browaru, około 500ml na 23L brzeczki. Wystartowały po pół godzinie w 16 stopniach. Za dużo drożdży.

 

Zacieranie: (23L brzeczki o ekstrakcie 15blg)

  • 66°C-71°C - po 10min na każdy stopień
  • 72°C - 20min

Gotowanie 40min

  • brak chmielenia

Dodatki na cichą:

  • Orzechy Pekan - 1kg - zmielone i uprażone

OG: 25°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 23L 

Wydajność: ??%

 

Fermentacja:

  • Fermentacja: 16-19 stopni - 4 tygodnie
  • Leżakowanie: Cold Crash - tydzień

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • 25.12 - Przelane na cichą z dodatkiem 0,5kg uprażonych pekanów i 100g średnio opiekanych amerykańskich płatków dębowych.
Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

#GF254 ?? (Bock) ~ 17 Blg

 

...

 

Data: 2021-12-12
Zasyp:

  • Monachijski I (Weyermann) - 2,5kg
  • Wiedeński (Weyermann) - 2,5kg
  • Heidelberg (Bestmaltz) - 1kg
  • Żytni (Weyermann) - 1kg
  • Caraamber ( (Weyermann) - 0,5kg 
  • Caramunich I (Weyermann) - 0,5kg

Drożdże: W34/70 - gęstwa z browaru, około 500ml na 20L brzeczki. 

 

Zacieranie: (23L wody)

  • 66°C-71°C - po 10min na każdy stopień
  • 72°C - 20min

Gotowanie 65min

  • 60' - 25g Iunga
  • 10' - 25g Lubelski

Dodatki na cichą:

  • brak

OG: 17°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 20,5L 

Wydajność: ??%

 

Fermentacja:

  • Fermentacja: 8-12 stopni - 3 tygodnie
  • Przerwa diacetylowa: 16 stopni - 5 dni
  • Leżakowanie: Cold Crash - tydzień

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • Wyszło 18,5blg, dolałem 1,5L wody co zbiło mniej więcej do 17,2 ale nie będziemy się szczypać o jakieś dziesiętne ;) Przyjmuje, że jest 17.
Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

#GF255 Dark Alley of Mos Espa (Brown Ale) ~ 13 Blg

 

Receptura na jutrzejsze warzenie. W zamiarze jest stworzenie brązowego piwa z wyraźnymi nutam karmelowymi, czekoladowymi i orzechowymi, z całkiem solidnym ciałem jak na ekstrakt oraz pół słodkim smakiem. Kompozycja słodów powinna zapewnić aromaty karmelowe i orzechowe, natomiast intensywniejsze nuty czekolady będę chciał uzyskać poprzez dodanie ziaren kakaowca dobrej jakości.

 

Data: 2021-12-18
Zasyp:

  • Marris Otter (Fewcett) - 2kg
  • Żytni (Weyermann) - 1kg
  • Pale Cara (Bestmaltz) - 1kg
  • Brown (Weyermann) - 0,5kg
  • Pale Chocolate ( (Weyermann) - 0,15kg 

Drożdże: London Ale III - około 150ml gęstwy na 13L brzeczki

 

Zacieranie: (20L wody)

  • 70°C - 60

Gotowanie 60min

  • 60' - 15g Iunga

Dodatki na cichą:

  • ziarno kakaowca

OG: 13°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 13L 

Wydajność: ??%

 

Fermentacja:

  • Fermentacja: 18-22 stopnie - 7 dni
  • Fermentacja 2: 22 stopnie - 5 dni
  • Cold Crash: 3 dni

Uwagi:

  • 22.12 - Właściwie drożdże skończyły pracę, przeniosłem fermentor do 22 stopni.
  • 26.12 - Przelane na cichą z dodatkiem 300g ziaren kakaowca.
Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

#GF256 ?? (Doppelbock) ~ 22 Blg

 

...

 

Data: 2021-12-12

Zasyp 1:

  • Heidelberg (Bestmaltz) - 3kg
  • Żytni (Weyermann) - 1,5kg

Zasyp 2:

  • Monachijski I (Weyermann) - 2,5kg
  • Wiedeński (Weyermann) - 2,5kg
  • Heidelberg (Bestmaltz) - 1,5kg
  • Caraamber ( (Weyermann) - 0,4kg 
  • Caramunich I (Weyermann) - 0,4kg

Drożdże: W34/70 - gęstwa z browaru, około 500ml na 22L brzeczki. 

 

Zacieranie: (1. 25L wody | 2. 20L brzeczki + 6L wysładzania)

  • 2x 66°C-71°C - po 10min na każdy stopień
  • 2x 72°C - 20min

Gotowanie 65min

  • 60' - 30g Iunga
  • 10' - 25g Lubelski

Dodatki na cichą:

  • brak

OG: 22°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 22L 

Wydajność: ??%

 

Fermentacja:

  • Fermentacja: 7-12 stopni - 2 tygodnie
  • Przerwa diacetylowa: 16 stopni - 5 dni
  • Leżakowanie: Cold Crash - tydzień

Uwagi:

  • Czas pracy 8h
Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

#GF257 ?? (Forest Imperial Stout) ~ 25 Blg

 

Z kronikarskiego obowiązku

 

Data: 2022-05-21

Zasyp 1:

  • Mix Pilsa, Żytniego i ciemnych słodów ześrutowanych ze 2 lata temu niewiadomego pochodzenia

Drożdże: London Ale III z browaru

 

Zacieranie:

  • 2x 68°C-71°C - 80min

Gotowanie 120min

  • 60' - 100g Iunga
  • 0' - Gałęzie świerku

Dodatki na cichą:

  • Nelson 100g
  • Zappa 100g

OG: 25°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 20L 

Wydajność: ??%

 

Fermentacja:

  • Fermentacja: 17-21 stopni - 3 tygodnie
  • Leżakowanie: Cold Crash - tydzień

Uwagi:

  • Czas pracy 6,5h
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.