Szalas85 Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Z 2.15 kg słodu otrzymałeś 23 l 11.8 Blg? To daje wydajność jakieś 130% :-) Poprawione Skopiowałem i zapomniałem zmienić ilość słodu Pale Ale. Mimo dużego udziału słodu whisky (ble) gratulacje, a tak przy okazji to jakbyś mógł to postaraj się dawać opisy z degustacji, gdy piwo już jest gotowe - zabutelkowane, gotowe do picia, bo tego często mi brakuje w zapiskach piwowarów. No taki jest generalnie plan, ale jakoś średnio mi to wychodzi. Na Facebook'u zamieszczam to spontanicznie, ale może na urlopie uda się to uzupełnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 12 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 (edytowane) #45 Utinni Quadrupel ~ 25,1°Blg, 65 IBU "" Data: 2015-07-12 Surowce: Strzego Pale Ale - 5 kg Strzegom Pils - 2,75 kg Cukier Amoniakowy - zrobiony z 1 kg cukru i 10g DAPu, do 143 stopni. Carabelge - 0,5 kg Płatki Owsiane - 0,4 kg Karmelowy 150 - 0,375 kg Camunich I - 0,25 kg Chmiel Waimea - granulat 30g Chmiel Iunga - granulat 65g Chmiel Simcoe - granulat 50g Belgijskie Pagórki po #42 Rosanke. Zacieranie: 67-66°C - 1godzina 40 minut 78°C - wygrzew Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 29 L Gotowanie 90 minut: 65' - Waimea 30g, Iunga 50g. 0' - Simcoe 50g, Iunga 15g. OG: 25,1°Blg FG: Objętość: 24LRefermentacja: ?? cukruWydajność: ??% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 21 dni - 17-22° Cicha: xx dni - ?° Uwagi: Piwo na cichej zostanie podzielone na pół. Połowa będzie robiła za American BarleyWine i zostanie mocno nachmielona na zimno amerykańskimi chmielami, jeszcze nie wiem jakimi, dobiorę odpowiednie odmiany po spróbowaniu. Czas pracy 5h ze sprzątaniem Ciężko było sterować temperaturą przy tak gęstym zacierze (20L na zasyp). Pierwszy pomiar pokazał 63 stopnie, po 30 minutach jak chciałem podgrzać pokazał 66 w różnych miejscach zacieru, to samo po kolejnych 30 miutach. Przyjmuje że pierwszy pomiar był błędny. Dość mało brzeczki odparowało i ostatecznie wyszło 24 litry, 24,7 BRIX, czyli około 23,8 Blg. W czwartek dodam cukru amoniakowego z 300g cukru, żeby podbić ekstrakt. 02.08 - Przelane na cichą. Balingometr pokazał 8,5Blg, Refraktometr równe 15BRIX. 12L dostało 50g wygotowanych płatków z beczek po whisky. Dam im pewnie ze 3-4 tygodnie na dofermentowanie i ułożenie. W aromacie dominuje guma balonowa, belgijskie fenole i śłodkie owoce typu śliwka. W smaku głównie słodycz, guma balonowa i mega banan na after taste. Wydaje mi się, że będzie dobrze, tylko piwo potrzebuje czasu, żeby pozbyć się aromatu rozpuszczalnika. 10.08 - Cicha fermentacja przebiega w dość wysokich temperaturach, przez upały w piwnicy poza styropianowym pudle utrzymuje się 23-24 stopnie. 15.08 - 7,5Blg próbka bez płatków. Dodałem 23g Motueki, 15g Amarillo i 15g Citry na 10Litrów. 22.08 - Wersja chmielona na zimno poszła w butelki. Chmiel istotnie zmienił odbiór piwa. Dominującym aromatem jest świeży sok jabłkowy, bardzo przyjemny. Piwo jest słodkie, choć już nie tak bardzo jak tydzień wcześniej, wbrew pozorom ma wytrawny finisz. Baardzo mi smakuje, przelałem w butelki 0,33 w znacznej większości. 28.08 - Przelana wersja na płatkach, po 20 dniach. Ekstrakt 14 BRIX (7,5 Blg). Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 13 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Uzupełniłem dzisiaj notatki o wrażenia z degustacji z kilku ostatnich warek. Tam gdzie można było, dodałem linki do degustacji kogoś innego Dodałem też w pierwszym poście dział: Sukcesy i Sukcesiki, które mam nadzieję, począwszy od dzisiaj będzie się szybko powiększał. Zamierzam pilnować terminów i ostro zaatakować konkursy. Pierwszym będzie konkurs Warmiński, na który pojadą piwa w 3 kategoriach. Pojedzie Single Hop Iunga, Pszeniczny Brown Porter i Rosanke z którym wiąże największe nadzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 19 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 (edytowane) #46 Torfified C3PO (Whisky Stout) ~ 15,3°Blg, 47 IBUData: 2015-07-19Surowce: Pale Ale Strzegom - 2,5 kg Whisky Malt (Castle 30-45ppm) - 2 kg Płatki Owsiane Błyskawiczne - 0,4kg Pszeniczny Grodziski - 0,5 kg Specjal I - 0,3 kg Prażona Pszenica - 0,3 kg Czekoladowy 1200 - 0,3 kg Palony Jęczmień - 0,1 kg Chmiel Iunga - granulat 50g Chmiel Marynka - granulat 7g FM52 - po #44 Zacieranie: 66-63°C - 45 minut, grzanie 3 minut 66°C - 12 minut, grzanie 8 minut 72°C - 12 minut, grzanie 7 minut 78°C - 1 minuta Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 29l Gotowanie 90 minut: 60' - Iunga 25g, Marynka 7g 30' - Iunga 25g OG: 15,3°BlgFG: 3,7°BlgObjętość: 22,75LRefermentacja: ?? cukruWydajność: 85%Fermentacja: Burzliwa: 7 dni - 16°C-18°C, 3 dni - 21°C Cicha: 14 dni - 20°C-25°C Uwagi: Czas pracy 5,5h Wyszło 16,5 BRIX (15,9Blg) - 22,75L, dolałem wody do 24L tak żeby wyszło 15,3Blg. Piwo ma pójść na konkurs Warszawski, nie chciałbym, żeby były jakieś problemy z za wysokim ekstraktem. Drożdże zadane przy 22°C, wstawione do pudła z 3 zamrożonymi butelkami 1,5 litrowymi. 28.07 - Po 7 dniach fermentacja właściwie ustała, dam drożdżom jeszcze 3 dni i zrobię pomiar. 29.07 - Przelane na cichą, nie zrobiłem pomiaru. Połowa dostała 50g płatków dębowych po whisky. 10.08 - Niestety piwo od 3 dni stoi w temperaturze 24-25 stopni i nie bardzo jest możliwość jej obniżenia. Czekam na odpuszczenie upałów. 15.08 - Wersja bez płatków przelana do butelek z roztworem 400ml (0,5kg laktozy rozpuszczonej w 1L). Jest dobrze, a wersja z płatkami jest jeszcze lepsza. Daje jej jeszcze przynajmniej tydzień. Przelane przy 8,2BRIX (3,7Blg) Degustacje: Barwa czarna, nieprzejrzysta, chyba delikatnie zmętnione. W aromacie cała gama aromatów odtorfowych, z tyłu wędzona śliwka i czekolada. W smaku głównie torf, który jednak szybko znika z języka i do głosu dochodzi czekolada, kakao i nuty palone. Finisz w wersji z płatkami trochę zbyt wytrawny i lekko taniniczny (myślę, że to zniknie z czasem, jak piwo się ułoży). Wersja z dodatkiem laktozy ma dużo słodszy finisz. Piwo jest niestety przegazowane Będę starał się upuścić nieco gazu ze wszystkich butelek, ale niestety wychodzi z butelki i jest to żmudny proces, bo trzeba robić to "na kilka razy". Edytowane 15 Września 2015 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 (edytowane) #47 Cascadian Dark Ale ~ 17,7°Blg, 52 IBUData: 2015-07-26Surowce: Pale Ale Strzegom - 6 kg Pszeniczny BestMaltz - 0,3 kg Karmelowy 600 Strzegom - 0,4 kg Carafa III - 0,2 kg Prażona Pszenica - 0,2 kg Chmiel Citra - granulat 110g Chmiel Galaxy - granulat 110g Drożdże FM 52 po #44. Zacieranie: 64°C - 40 minut, grzanie 6 minut 72°C - 30 minut grzanie 6 minut 78°C - (wsypanie Carafy i Prażonej Pszenicy) 3 minuty Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 29l Gotowanie 70 minut: 60' - Citra 20g, Galaxy 20g 15' - Citra 10g, Galaxy 10g Hopstand 76°-69° - 40 minut, 40g Citra, 40g Galaxy. Dodatki na cichą: 5 dni - 40g Citra i 40g Galaxy OG: 17,7°BlgFG: ?°BlgObjętość: 24LRefermentacja: ??Wydajność: ??% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 14 dni - 15-21° Cicha: 5 dni - 15° Uwagi: Czas pracy 6h Wyszło 18,5 BRIX czyli około 17,7 Blg. Mam zamiar przetestować Hop Stand na tej warce. Podzieliłem chmiel na aromat na pół, połowa poszła na hop stand, druga połowa pójdzie na zimno. 04.08 - Bulkadełko nie pracuje od 3 dni, postanowiłem więc skrócić burzliwą. Po otwarciu klapy okazało się, że piana drożdżowa jest na centymetr, więc pobrałem próbkę i odstawiłem do piwnicy z jednym petem. Refraktometr wskazał 10,7BRIX (5,5 Blg), a to co spróbowałem, smakowało wybornie. W smaku mega cytrus 09.08 - Przelane na cichą przy 10BRIX (4,7 Blg). W aromacie jest porzeczka, podobna do tej z poprzedniej warki chmielonej na zimno Galaxy. W smaku natomiast bardzo intensywny cytrus. Piwo było dość klarowne. Poczekam tydzień i dorzucę chmielu na 3 dni cichej. 15.08 - 9,6 BRIX (4,2 Blg) dodane 40g Citra i 40g Galaxy. 19.08 - Poszło w butle. O dziwo refraktometr pokazał 10,4BRIX, więc już zgłupiałem Może dlatego, że piwo było zimniejsze? Degustacje: Barwa czarna z rubinowymi przebłyskami pod światło, klarowne. W aromacie na pierwszym planie czarna porzeczka i trochę cytrusów, potem pojawia się zapach orzechów, a jeszcze później czekolada i może kawa - bardzo złożony. W smaku na pierwszym planie słodka czarna porzeczka, bez kwaśności, potem paloność wymieszana z orzechami, kawy raczej brak. Goryczka solidna, ale bardzo krótka, piwo jest niesamowicie pijalne. After bardziej stoutowy niż cytrusowy. Piwo ma genialną pianę, bardzo drobnopęcherzykową, która tworzy się niczym jak na azocie. Minimalne wysycenie. Jestem bardzo zadowolony, choć nie jestem do końca przekonany czy trafiłem w styl. Może jest to bardziej Imperial Brown Ale Edytowane 15 Września 2015 przez Szalas85 meszek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 31 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 (edytowane) #48 Greedo The Bounty Hunter (Gose) ~ 11°Blg, 10 IBUData: 2015-07-31Surowce: Pilzneński Strzegom - 1,5 kg Pszeniczny Strzegom - 1,7 kg Płatki Owsiane - 0,4 kg Zakwaszający - 0,8 kg Chmiel Sybilla - granulat 13g Chmiel Lubelski - granulat 10g Kolendra Indyjska - 25g Sól niejodowana - 20g Drożdże Suche S-33 Zacieranie 12l + 3l: 67°-64°C - 45 minut, Dolanie 3 litrów wrzątku 68°-62°C - (dodanie zakwaszającego) 60 minut, grzanie 7 minut 72°C-69°C - 60 minut, grzanie 7 minut 78°C - 1 minuta Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 29l Gotowanie 75 minut: 60' - Sybilla 10g 30' - Sybilla 3g + 10g Lubelski 10' - 8g Mech Irlandzki 3' - 25 Kolendra + 20g Soli Dodatki na cichą: ? OG: 11°BlgFG: 3,8°BlgObjętość: 20LRefermentacja: 90g na 11L, 35g na 4,25 L w wersjach owocowychWydajność: -% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 12 dni - 14-19° Cicha: 14 dni - 15°-24° Uwagi: Czas pracy 7h Próba Jodowa po przerwie godzinnej po dodaniu zakwaszającego pokazała, że jeszcze się nie zatarło, więc podgrzałem do 72°C i poczekałem jeszcze 60 minut. No niestety nie zatarło się do końca, filtracja przycięła się ze 4 razy, ale jakoś udało się spuścić około 27 litrów w miarę klarownych. Nie wiem czy coś z tego będzie. Piwo będę dokwaszał kwasem mlekowym przy rozlewie. Planuje 10 litrów przeznaczyć na zalanie owoców (5L na wiśnie i 5L na maliny). 04.08 - Bulkadełko przestało właściwie przestało pracować, Drożdże wystartowały w kilka godzin i dość szybko skończyły swoją pracę. Podejrzewam, że przeciągnę burzliwą do pełnych 10 dni i przeleje na cichą. 11.08 - Przelane na cichą przy chyba 7,1 BRIX (3,1 Blg). W aromacie dominuje kolendra, w smaku kolendra, sól wyczuwalna, kwaśność jest, myślę, że niska. Wyszło 11L we wiaderku Castoramy + Dwa balony 5 litrowe zalane z dodatkiem 0,5 kg sparzonych porzeczek, drugi z około 0,7kg Wiśni. 16.08 - Wersje z owocami pięknie się podkoloryzowały, szczególnie ta z wiśniami. Niestety balon z wiśniami się trochę rozszczelnił, z pudła styropianowego wyleciała jedna muszka. Zaizolowałem taśmą. 22.08 - Wersja bez owoców rozlana do butelek, przy 7 BRIX. Dodałem 15,5ml Kwasu mlekowego. Piwo smakuje trochę jak kolendrowa oranżada, z piwem jako takim ma nie wiele wspólnego. Całkiem smaczne, ale nie wiem jak to powinno smakować. 26.08 - Do butelek poszła wersja z wiśniami i porzeczkami. Owoce zmieniły charakter piwa w stronę swojego smaku, choć wciąż dominującą cechą jest kolendra Jestem zadowolony. 6,4 BRIX. Edytowane 20 Października 2015 przez Szalas85 meszek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 31 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Jak gose to gdzie sól i kolendra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 31 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Jak gose to gdzie sól i kolendra? A bo przyciąłeś mnie na warzeniu Jestem w trakcie i uzupełniam stopniowo notatki Zarówno sól jak i kolendra będzie. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 W tym tygodniu warzenia nie będzie, ale za to odbył się całkiem udany dla mnie Warmiński konkurs:Warka #41 finał III Warmiński KPD - Miejsce 5. (Pszeniczny Brown Porter) Warka #42 finał III Warmiński KPD - Miejsce 5. (Rosanke) Przelałem dzisiaj Black IPA na wydłużoną cichą, która może wcale nie będzie wydłużona Temperatura w piwnicy 24 stopnie, na cichą jeszcze jakoś przejdzie przy Quadruplu i Whisky Stoucie, ale reszta musi stać w styropianowych pudłach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 (edytowane) #49 Obi-Wan Kenobi (Only Hop Citra) ~ 16,6°Blg, 62 IBUData: 2015-08-16Surowce: Pale Ale Strzegom - 5,8 kg Karmelowy 60 Strzegom - 0,3 kg Pszeniczny Strzegom - 0,3 kg Special Weyermann - 0,15 kg CaraBelge - 0,1 kg Karmelowy 300 Strzegom - 0,1kg Drożdże Gęstwa ok 220ml po #47 Zacieranie 20l: 67°-64°C - 40 minut, grzanie 12 minut 72°C-70°C - 40 minut, grzanie 9 minut 78°C - 1 minuta Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 29l Gotowanie 70 minut: FWH' - Citra 30g 30' - Citra 30g 5' - Citra 10g 3' - Citra 10g Hopstand 77°-64° - 60g Citra (45 minut) Dodatki na cichą: Citra 80g OG: 16,6°BlgFG: ?°BlgObjętość: 24LRefermentacja: 86g na 22,5LWydajność: -% Odfermentowanie: 76%Fermentacja: Burzliwa: 14 dni - 16-19° Cicha: 7 dni - 18°-10° Uwagi: Czas pracy 6h Wyszła mi bardzo wysoka wydajność, 23 litry 17,7, doleje jutro 1,5L wody. Drożdże zadane wieczorem przy temperaturze 23 stopni. Musiały ruszyć z kopyta, bo rano piana bardzo wysoka, temperatura w fermentorze 18 stopni. Dołożyłem butelkę zamrożoną żeby zbić do 16. 30.08 - Przelane na cichą, na razie bez chmielu. Odczyt z Refraktometru: 9,2BRIX (4,2 Blg) czyli 75% odfermentowania, jest spoko, choć myślę, że jeszcze troszkę doje na cichej. 03.09 - dodane 80g citry i dostawione 2 zamrożone butelki, mini-cold crash. 06.09 - rozlane do butelek przy 9BRIX. W aromacie multiwitamina całkiem przyjemna, z tyłu gdzieś majaczy rozpuszczalnik, a po zamieszaniu bardzo delikatny aldehyd. W smaku najbardziej czuć mango i wspomnianą multiwitaminę, na koniec trochę grzeje w przełyk - alkoholowo. Jest dobrze, może nie na wygraną w konkursie ale na pierwszą ... 7 Cold Crash zrobił robotę, piwo tylko lekko opalizuje od chmielenia na zimno Edytowane 6 Września 2015 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 (edytowane) Jubileuszowa 50 warka. Miałem uwarzyć RISa, ale niestety nie mam dobrej gęstwy która udźwignęłaby ekstrakt 30 Blg. 50 to jubileusz, musi więc być coś choć trochę specjalnego. Będzie więc Oatmeal Stout z dodatkiem laktozy, który po burzliwej fermentacji zostanie podzielony na 3-4 części i do każdej z nich zostanie dodane coś specjalnego, coś czego do Stoutów nie dorzucałem i nie wiem jakie da efekty. Będzie to więc coś specjalnego, ale i w jakiś tam sposób dzikiego Na tą chwilę mam plan na dodanie: 4,5L - 27g herbaty Ooolong Milk + 7g suszonej mięty 5L - 3 łyżeczki suszonego chilli + 15g czerwonego pieprzy niezmielonego 5L - 0,9kg wiśni + 2 laski wanilli + 2 łyżeczki chilli + 10g pieprzu czerwonego niezmielonego 10,5L - 0,6kg śliwek suszonych + 5 lasek wanilli. #50 Trooper Gone Wild (Cream Wild Stout) ~ 15,8°Blg, 32 IBUData: 2015-08-23Surowce: Pale Ale Strzegom - 3,7 kg Płatki Owsiane - 0,8 kg Laktoza - 0,5 kg Czekoladowy 400 - 0,2 kg Karmelowy 600 - 0,2 kg Jęczmień Prażony - 0,2 kg Pszenica Prażona - 0,2 kg Carafa I - 0,2 kg Laktoza - 0,5 kg Drożdże FM52 Gęstwa ok 250ml po #47 Zacieranie 20l: 67°-64°C - 50 minut, grzanie ?? minut 72°C-71°C - 20 minut, grzanie ?? minut 78°C - 1 minuta Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 29l Gotowanie 70 minut: FWH' - Marynka 20g 30' - Chinook 20g 10' - Laktoza 0,5 kg Dodatki na cichą: 1 - 4,5L - 27g herbaty Ooolong Milk + 7g suszonej mięty 2 - 5L - 3 łyżeczki suszonego chilli + 15g czerwonego pieprzy niezmielonego 3 - 5L - 0,9kg wiśni + 2 laski wanilli + 2 łyżeczki chilli + 10g pieprzu czerwonego niezmielonego 4 - 10,5L - 0,6kg śliwek suszonych + 5 lasek wanilli. OG: 15,8°BlgFG: ?°BlgObjętość: 24LRefermentacja: ??Wydajność: 86% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 10 dni - 16-19° Cicha: 9 dni - 16°-17° Uwagi: Czas pracy 4h 30min Refraktometr wskazał 16,4 BRIX (15,8 Blg). Lekko ponad 24 litrów. Drożdże ruszyły w miarę szybko, po 12 godzinach piana na dwa palce 03.09 - Przelane na cichą przy 10 BRIX (5,3 Blg) Ostateczny skład dodatków:1 - 4,5L - 27g herbaty Ooolong Mil + 7g suszonej mięty2 - 5L - 3 łyżeczki suszonego chilli + 15g czerwonego pieprzy niezmielonego3 - 5L - 0,9kg wiśni + 2 laski wanilli + 2 łyżeczki chilli + 10g pieprzu czerwonego niezmielonego4 - 10,5L - 0,6kg śliwek suszonych + 5 lasek wanilli. 12.09 - Przelane do butelek wszystkie wersje. Wszystko smakuje tak jak się spodziewałem:1 - głównie miętowe, choć herbatę też da się wyczuć. Zdecydowanie herbata dodaje wytrawności, goryczka delikatnie ściągająca.2 - Jest ostro, ostro przegięte, ale takie być miało.3 - Wiśniowe, odrobinę kwaśne, wanilia na drugim planie, słodka czekolada mleczna i ostry finisz, bardzo mi zasmakowało, niestety zostało tylko 5 butelek po wysyłce na konkurs.4 - Śliwki, śliwki, wanilia, wanilia. Bardzo aromatyczna bomba, może odrobinę za słodka. Edytowane 24 Października 2015 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Jubileuszowa 50 warka. Miałem uwarzyć RISa, ale niestety nie mam dobrej gęstwy która udźwignęłaby ekstrakt 30 Blg. 50 to jubileusz, musi więc być coś choć trochę specjalnego. Będzie więc Oatmeal Stout z dodatkiem laktozy, który po burzliwej fermentacji zostanie podzielony na 3-4 części i do każdej z nich zostanie dodane coś specjalnego, coś czego do Stoutów nie dorzucałem i nie wiem jakie da efekty. Będzie to więc coś specjalnego, ale i w jakiś tam sposób dzikiego Na tą chwilę mam plan na dodanie: Wiśnia + Wanilia, Mięta, Herbata z Liśćmi Koki i skórki z limonki, Czerwony Pieprz z Madagaskaru + Chilli. Być może zostanie klasyczna wersja bez dodatków, żeby porównać efekty z piwem bazowym #50 Trooper Gone Wild (Cream Wild Stout) ~ 16,1°Blg, 32 IBU Data: 2015-08-23 Surowce: Pale Ale Strzegom - 3,7 kg Płatki Owsiane - 0,8 kg Laktoza - 0,5 kg Czekoladowy 400 - 0,2 kg Karmelowy 600 - 0,2 kg Jęczmień Prażony - 0,2 kg Pszenica Prażona - 0,2 kg Carafa I - 0,2 kg Drożdże Gęstwa ok 250ml po #47 Zacieranie 20l: 64°-62°C - 30 minut, grzanie ?? minut 72°C-70°C - 40 minut, grzanie ?? minut 78°C - 1 minuta Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 29l Gotowanie 70 minut: FWH' - Marynka 20g 30' - Chinook 20g Dodatki na cichą: 1 - Wiśnia 0,5kg, Wanilia 3 laski 2 - Mięta, Koka, Skórki Limonki 3 - Pieprz Czerwony, Chilli OG: 16,1°Blg FG: ?°Blg Objętość: 24L Refermentacja: ?? Wydajność: ??% Odfermentowanie: ??% Fermentacja: Burzliwa: 10 dni - 16-19° Cicha: 21 dni - ??° Uwagi: Czas pracy 5h A jakie "dżordże" do tych piw pójdą? Opcja 3 to dla normalnych ludzi czy ilość ciekawa dla "chiliheadów" - jeśli to drugie to z chęcią dokonam wymiany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 (edytowane) A jakie "dżordże" do tych piw pójdą? Opcja 3 to dla normalnych ludzi czy ilość ciekawa dla "chiliheadów" - jeśli to drugie to z chęcią dokonam wymiany Drożdże neutralne FM 52. Ta warka to kompromis pomiędzy czymś specjalnym, a piwem na konkurs. Jak piwo szybko przefermentuje, to zdążę je jeszcze wysłać na konkurs w Katowicach, a jak wersja bardziej "dzika" też się wyrobi to nawet w dwóch kategoriach Co do pytania o ilość, to zdecydowanie chcę przegiąć Czyli dużo pieprzu i dużo chilli. Ile dokładnie jeszcze nie wiem, przed wrzuceniem przejrzę notatki, w którejś warce dodawałem już papryczki i pamiętam, że efekt był delikatny Na wymianę zawsze jestem chętny, bo piw komercyjnych praktycznie nie pijam, więc zawsze chętnie spróbuje czegoś innego niż swoje Tylko jak słać w Polskę to tak konkretnie z 8 butelek chociaż Edytowane 23 Sierpnia 2015 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 A jakie "dżordże" do tych piw pójdą? Opcja 3 to dla normalnych ludzi czy ilość ciekawa dla "chiliheadów" - jeśli to drugie to z chęcią dokonam wymiany Drożdże neutralne FM 52. Ta warka to kompromis pomiędzy czymś specjalnym, a piwem na konkurs. Jak piwo szybko przefermentuje, to zdążę je jeszcze wysłać na konkurs w Katowicach, a jak wersja bardziej "dzika" też się wyrobi to nawet w dwóch kategoriach Co do pytania o ilość, to zdecydowanie chcę przegiąć Czyli dużo pieprzu i dużo chilli. Ile dokładnie jeszcze nie wiem, przed wrzuceniem przejrzę notatki, w którejś warce dodawałem już papryczki i pamiętam, że efekt był delikatny Na wymianę zawsze jestem chętny, bo piw komercyjnych praktycznie nie pijam, więc zawsze chętnie spróbuje czegoś innego niż swoje Tylko jak słać w Polskę to tak konkretnie z 8 butelek chociaż Spoko, to za jakiś czas można zrobić wymiankę, akurat kilka piw teraz kończy fermentować, na urlopie też może coś uwarzę to będzie się później czym wymieniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 (edytowane) Receptura na jutro: #51 Coffee APA ~ 15,6°Blg, 43 IBUData: 2015-08-30Surowce: Mep Ale - 5,7 kg Carapils - 0,3 kg Caramunich - 0,3 kg Drożdże FM52 Gęstwa po #49 Zacieranie 20l: 68°-67°C - 80 minut, grzanie ?? minut 78°C - 1 minuta Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 29l Gotowanie 70 minut: FWH' - Citra 15g, Amarillo 15g 30' - Citra 10g, Amarillo 10g 3' - Citra 15g, Amarillo 15g Hop Stand (35 minut) 77°-67°- Citra 30g, Amarillo 30g Dodatki na cichą: Kawa na cichą zostanie podzielona na 3 części, a przy rozlewie na 4:1 - 16,5L + 30g Amarillo, 30g Citra + ColdBrew (w dwóch partiach)2 - 4,5L- 35g kawy (Etiopia Yergacheffe Kochere) w ziarnach na 8 dni - 18g Citra + 10g Amarillo (na 2 dni)3 - 5L - 35g kawy (Kenia Tambaya PB+) w ziarnach na 8 dni - 18g Citra + 10g Amarillo (na 2 dni) OG: 15,6°BlgFG: ?°BlgObjętość: 26LRefermentacja: ??Wydajność: ??% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 21 dni - 16°-19° Cicha: 8 dni - 19°-12° Uwagi: Czas pracy 5h Po 21 dniach przelane na cichą przy 8,4 BRX (3,8 Blg). Podzieliłem na 3 części - 4,5L, 5L i 16,5 L. Edytowane 27 Września 2015 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Gdzie kawa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Gdzie kawa? ColdBrew będzie dodawane przed rozlewem dopiero Ewentualnie może jakieś 5 Litrów dam na cichą całe ziarna na tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 a jakie ziarno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 a jakie ziarno? Jeszcze nie wiem, bo nie miałem czasu się tym do końca zająć, ale podejście mam takie, że raczej chcę dobrać kawę do chmielu a nie na odwrót. I chce, żeby piwo było bardziej pełne niż wytrawne. Tak sobie wyobrażam, że do kawy będzie to bardziej pasować. Niestety nie znam się na kawie, natomiast po tym co słyszałem, wyczytałem i po krótkim szkoleniu na jakim byłem, jestem na 90% pewien, że ColdBrew to najlepszy wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 5 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 (edytowane) Do tej warki zużyje część chmielu który mi zalega, więc chmielenie jest mocno przypadkowe. #52 Aayla Secura (Belgian IPA) ~ 16,0°Blg, 75 IBU Surowce: Mep Ale - 6 kg CaraBelge - 0,5 kg Drożdże FM25 Starter Zacieranie 20l: 68°-67°C - 80 minut, grzanie ?? minut 78°C - 1 minuta Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 29l Gotowanie 70 minut: FWH' - Waimea 35g 30' - Chinnok 17g, Sorachi Ace 11g. 3' - Nelson 11 0'- Centennial 20g, Nelson 20g, Smicoe 20g Dodatki na cichą: Simcoe 21g, Centennial 40g OG: 16,0°BlgFG: 4,4°BlgObjętość: 24LRefermentacja: 95g na 22,5LWydajność: 82% Odfermentowanie: 72%Fermentacja: Burzliwa: 14 dni - 18°-22° Cicha: 3 dni - 16-12° Uwagi: Czas pracy 4h 30min Starter zadany od razu po chłodzeniu przy 25 stopniach. Co mnie bardzo zdziwiło już starter pachnie belgijsko Długi Lag, zarówno samego startera, jak i samej fermentacji - 38 godzin. 12.09 - wydaje się, że fermentacja przebiegła w błyskawicznym tempie i znaczna większość cukrów została zjedzona. 20.09 przelewam na przyspieszoną cichą. 20.09 - Poszło na cichą przy 9,2 BRIX (4,4 Blg). Bardzo klarowne, mocny charakter belgijski, chmiele gdzieś się schowały. Dostało 40g Centanniala i 20g Simcoe. (22,5L) 23.09 - Szybka cicha i w butelki. Zapach dziwny, opiszę dopiero jak spróbuje z butelki, bo było dziwnie. Edytowane 27 Września 2015 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 27 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 (edytowane) Wracam po 3 tygodniowej przerwie Miał być saison, ale ze względu na to że chcę wykorzystać w miarę świeże gęstwy, to będzie świąteczne. #53 Force Awakens (Christmas Ale) ~ 19,3°Blg, 42 IBU Surowce: Mep Ale - 5,6 kg Cukier Amoniakowy Ciemnu - 0,5 kg Płatki Owsiane - 0,4 kg Czekoladowy 1200 - 0,2 kg Czekoladowy 400 - 0,2 kg Karmel 600 - 0,2 kg Pszenica Prażona - 0,2 kg Carafa I - 0,1 kg Karmel 300 - 0,1 kg Przyprawy: 15g Imbiru, Goździki ok. 15 szt, 3 laski cynamonu, pół łyżeczki gałki muszk, pieprz czerwony 10g, kardamon ociupinka, jałowiec 10 szt. Drożdże FM25 i FM52 Zacieranie 20l: 65°-63°C - 30 minut, grzanie 6 minut 67°-65°C - 30 minut, grzanie 6 minut 72°-71°C - 20 minut, grzanie 6 minut 78°C - 1 minuta Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 29l Gotowanie 70 minut: 60' - Simcoe 25g 30' - Simcoe 15g + Lubelski 20g 5' - Cukier Amoniakowy i przyprawy 0' - Lubelski 11g Dodatki na cichą: Płatki po sherry do wersji na FM52 OG: 19,3°BlgFG: ?°BlgObjętość: 24LRefermentacja: ??Wydajność: ??% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 14 dni - 15°-21° Cicha: 7 dni - ??° Uwagi: Czas pracy 5h 20,1 BRIX czyli 19,3 Blg. Dość długi start drożdży, na FM 52 chyba po 30 godzinach, na FM 25 jeszcze dłużej. Tempreatura fermentacji prowadzona wzrostowo. FM 52 skończyłem na 19 stopniach, FM25 dojechało do 21. 11.10 - Przelane na cichą. Oba fermentory przy 11 BRIX (5,2 Blg) czyli przyzwoite odfermentowanie. Wersja na FM52 chyba troszeczkę lepsza, ale w sumie smakują podobnie. Tak jak myślałem, przyprawy skutecznie przykryły pracę belgijskich drożdży. 23.10 - Wersja na FM25 przelana do butelek. Wyszło 21,5 butelki dodałem 47g cukru do refermentacji. 10,8 VRIX (5 Blg). 11.11 - Wersja na FM21 z płatkami przelana do butelek z 45g cukru. Nie zmierzyłem Blg. Edytowane 11 Listopada 2015 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 3 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 (edytowane) Warzone: 2015-10-04 #54 Battle of Hoth (Saison) ~ 14,4°Blg, 27 IBU Surowce: Mep Ale - 2,8 kg Wiedeński - 0,8 kg Płatki Owsiane - 0,4 kg Pszeniczny - 0,7 kg Cukier - 0,3 kg Zakwaszający - 0,1 kg Iunga - 30g Comet - 25g Lemon Drop - 25g Curacao - 20g Starter FM 21 (1,3L) Zacieranie 15l: 65°-62°C - 1 godzina (raz podgrzewane, po pół godzinie), grzanie 8 minut 72°-71°C - 20 minut, grzanie 6 minut 78°C - 1 minuta Wysładzanie: wysładzanie ciągłe do uzyskania 29l Gotowanie 70 minut: 60' - Iunga 15g 30' - Iunga 15g 10' - Cukier 0,3kg 5' - Curacao 20g 0' - Lemon Drop - 25g 0' - Comet - 25g Dodatki na cichą: do połowy warki 25g Comet i 25g Lemon Drop OG: 14,4°BlgFG: 2,4°BlgObjętość: 24LRefermentacja: ??Wydajność: ??% Odfermentowanie: ??%Fermentacja: Burzliwa: 7 dni - 13°-21°, 7 dni - 21° Cicha: 10-14 dni - 17°-14° Uwagi: Czas pracy 5h 05.10 - Fermentacja ruszyła po około 15 godzinach od zadania startera w temperaturze 14 stopni. Po dobie ładna niska piana, temperatura 15 stopni, dołożyłem na noc 2 pety. 09.10 - Fermentowało od 13 stopni na początku, szybko weszło na 15, potem 17, 19 i dziś jest 21. Więcej to już chyba nie będzie Piwo przez tydzień fermentacja wzrostowa do 21 stopni, potem przeniesione do mieszkania i utrzymywane na tych 21. 17.10 - przelane na cichą do dwóch wiaderek przy 6,5BRIX (2,6 Blg) chociaż odczyt był mocno rozmyty, więc może się to zmienić po cichej jak piwo się wyklaruje. Póki co bardzo fajne beligjskie estry, nawet trochę przyprawowych nut, cytrusowych od skórek pomarańczy. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej. Do jednego fermentora na ostatnie 3 dni dodam 25g Lemon Dropa i Cometa. 27.10 - 11 Litrów dostało 25g Lemon Drop i 28g Comet. 6,3BRIX (2,4 Blg) czyli 6,3% alkoholu, idealny wynik. Piwo bardzo ładnie się wyklarowało. Może lekki kwas kaprylowy? Mam nadzieję, że nie będzie go w gotowym piwie, bo delikatnie to czułem. 28.10 - Wersja bez chmielu rozlana do butelek. Blg nie zmierzone. 31.10 - Wersja z chmielem przelana do butelek. Nie mierzyłem Blg. Edytowane 4 Listopada 2015 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 5 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 (edytowane) Jubileuszowa Warka #50 zdobyła 6 miejsce w kategorii Oatmeal Stout i wygrała kategorię Stout Absurdalny na Silesia Beer Fest Będzie warzone! Co ciekawe, znowu potłukli jedną butelkę i piwo warunkowo zostało zakwalifikowane do finału Edytowane 5 Października 2015 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Którą wersje wysłałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 5 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Którą wersje wysłałeś? Tą z największą ilością dodatków - wiśnie, wanilia, pieprz i chilli. Wypiłem jedną butelkę do tej pory i piwo jest całkiem niezłe, dupy nie urywa, ale fajne jest w nim to, że rzeczywiście czuć wszystkie dodatki. Najpierw atakuje wiśnia, po chwili do głosu dochodzi wanilia, czekolada i kawa, a dopiero po przełknięciu jest pikantność. Natomiast uważam, że wersja z herbatą i miętą jest lepsza Skrajnie inna, ale dużo bardziej zbalansowana. Herbata i mięta "uwytrawniła" to piwo, mocno skontrowała słodycz, która w pozostałych wersjach była zbyt wysoka. Gdybym to jeszcze raz warzył, to zrezygnowałbym z laktozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się