Skocz do zawartości

Mocno wędzony stout - ocena receptury


RobertJ

Rekomendowane odpowiedzi

Obmysliłem taka oto recepturę na wędzony stout.

 

Zasyp.

5 kg. - Słód wędzony (5-10 ppm) Castle malting

800 g. - Płatki owsiane

200 g.- Carafa II special

300 g. - Jęczmień palony

200g. - Crystal 160 EBC

 

Chmiel Marynka 40 g. Na goryczkę.

 

Drożdże s-04

 

Czekam na opinie, czy taki twór będzie się do czegoś nadawał.

Edytowane przez RobertJ
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już przy 30% zasypu słodu wędzonego torfem jego aromat jest bardzo wyraźny, wręcz dominujący.

 

No i o to mi się rozchodzi. :) Ale przy 30% zasypu jest wyraźny kiedy używany słodu 30-45 ppm a nie 5-10. Tzn tak wyczytalem z for. No i gdzieś przeczytałem ze Smoky Joe ma 30% i jakoś nie masakruje. Teoretyzuje, bo nie mam dostępu do nie wiadomo ilu piw tego typu.

Edytowane przez RobertJ
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

To ja może odkurzę temat, ale lepsze to niż zakładanie nowego.

 

Nowy pomysł na wędzonke

 

Pale ale - 4kg

Wędzony bukiem CM - 2,5kg

Brown - 250g

Czekoladowy 400 EBC - 300g

Crystal 160 EBC - 200g

Jęczmień palony - 100g

 

Chmiel - marynka 40g na goryczke.

 

Drożdże S-04

 

Co sądzicie Panowie?

Edytowane przez RobertJ
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.