RobertJ Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 (edytowane) Obmysliłem taka oto recepturę na wędzony stout. Zasyp. 5 kg. - Słód wędzony (5-10 ppm) Castle malting 800 g. - Płatki owsiane 200 g.- Carafa II special 300 g. - Jęczmień palony 200g. - Crystal 160 EBC Chmiel Marynka 40 g. Na goryczkę. Drożdże s-04 Czekam na opinie, czy taki twór będzie się do czegoś nadawał. Edytowane 12 Września 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Zmniejszyłbym owsianke do 0,4-0,6 kg, dlaczego carafa special ? Może być normalna. Zdajesz sobie sprawę, że to słód wędzony torfem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Jeśli to pierwsze Twoje piwo Stout lub wędzone to weź połowę wędzonki i połowę innej podstawy. Wędzonki to specyfiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 13 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Szczerze to nie wiedziałem ze jest slod typowo torfowy. Ale taka wedzonke tez lubie. Carafe II chce wykorzystać bo mi zalega. A może by zmieszać pol na pol ten słód z wedzonym bukiem z weyermanna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Już przy 30% zasypu słodu wędzonego torfem jego aromat jest bardzo wyraźny, wręcz dominujący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 13 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 (edytowane) Już przy 30% zasypu słodu wędzonego torfem jego aromat jest bardzo wyraźny, wręcz dominujący. No i o to mi się rozchodzi. Ale przy 30% zasypu jest wyraźny kiedy używany słodu 30-45 ppm a nie 5-10. Tzn tak wyczytalem z for. No i gdzieś przeczytałem ze Smoky Joe ma 30% i jakoś nie masakruje. Teoretyzuje, bo nie mam dostępu do nie wiadomo ilu piw tego typu. Edytowane 13 Lipca 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 12 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 (edytowane) To ja może odkurzę temat, ale lepsze to niż zakładanie nowego. Nowy pomysł na wędzonke Pale ale - 4kg Wędzony bukiem CM - 2,5kg Brown - 250g Czekoladowy 400 EBC - 300g Crystal 160 EBC - 200g Jęczmień palony - 100g Chmiel - marynka 40g na goryczke. Drożdże S-04 Co sądzicie Panowie? Edytowane 12 Września 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Sądzię, że będzie podobny, tj. mega pyszny . Chociaż ja ostatnio rzuciłem więcej wędzonego i palonego, ale receptura do wklejenia po degustacji, tj. za kilka miesięcy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 12 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 A właśnie. Czy przy wedzonkach trzeba uważać na chlorowaną wodę?? Gdzieś czytałem że może to dać jedną wielką aptekę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 jak się boisz chlorowanej wody to napuść wodę do warzenia dzień wcześniej i daj jej odstać 24h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Weź pod uwagę, że słód Brown jest bardzo dominujący i długo się układa, już 100-150g da wyraźne nuty orzechowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 13 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 jak się boisz chlorowanej wody to napuść wodę do warzenia dzień wcześniej i daj jej odstać 24h Nie trzeba jej wczesniej przegotowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Jeśli mowa o chlorze to ucieka z wody samoistnie - samo odstaniez wystarczy - ew można zamieszać co parę godzin - jeśli jednak filtry u Ciebie uzdatniaja przy pomocy chloraminy to takie odstanie nic nie da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 14 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 To jednak sobie przegotuje dzień wcześniej. No albo kupie bańki 5 litrowe w biedronce. Jedna to aż 1.55 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się