Konus Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów jako, że to mój pierwszy post i browarnik ze mnie początkujący proszę o wyrozumiałość. Chciałem jakoś urozmaicić smak i aromat swojego Portera Bałtyckiego (to moja 3 warka) przez dodanie na cichą do części piwa (powiedzmy 5l) czegoś "ciekawego". Czy ktoś może podrzucić jakiś pomysł? Ktoś próbował? Zastanawiałem się nad suszonymi śliwkami. Edytowane 24 Lipca 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Portera nie warzyłem, ale ludzie dodają suszone śliwki do porterów. Jak chcesz je dodawać? W formie kompotu, czy planujesz je moczyć w wódce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 24 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Myślałem o wyparzeniu śliwek suszonych i wrzuceniu ich podobnie jak chmielu na zimno lub jeszcze przed zakończeniem burzliwej wlać syrop śliwkowy (przegotowany oczywiście) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Tak, do portera śliwki, a do pszenicy banany. BuDeX i FurioSan 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Tak, do portera śliwki, a do pszenicy banany. Do pszenicy to jeszcze goździki A tak poważnie, cieszę się, że trzecia Twoja warka to porter. Ja wrzuciłbym ok 10g korzenia lukrecji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Możesz dodać melasy trzcinowej ale najlepiej jeszcze na burzliwej bo jest fermentowalna. Ja zrobiłem lekki porter angielski z melasą i platkami żytnimi w zasypie, był super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 25 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 burzliwa trwa nadal więc melasę jeszcze jest szansa wrzucić tylko gdzie ją można kupić? co do portera jako trzeciej warki to miał być pierwszą ale koszt produktów był dość wysoki jak na studenckie fundusze i bałem się, że coś zepsuję dlatego pierwszą warkę zrobiłem grodziskie, drugą owsiany stout (w butelkach obydwa) a porter to mój ulubiony styl więc wybór na 3 warkę nieprzypadkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 sklepy ze zdrową żywnością, allegro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Melasa to ostatnio była chyba w Biedronce albo w Tesco. Tata mój kupił, a on się w takich sklepach zaopatruje Jakbyś nie mógł kupić, to możesz spróbować cukier Muscovado - do nabycia w każdym markecie albo Makro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Może po prostu jakieś płatki dębowe? Będziesz mógł porównać ich wpływ na własnym języku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się