19r20 Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 w piątek 25 wieczorem/ w nocy zacząłem robić moje pierwsze piwo prawdziwy Stout z ekstraktów z BA dziś rano 28 mam wrażenie że skończyła się fermentacja burzliwa, czy to nie za szybko? temperatura w fermentorze wynosi 21 stopni - tyle samo co w pomieszczeniu, rurka nie bulka, na piwie nie ma już prawie w ogóle piany 26 i 27 rurka intensywnie bulkała, była gruba deka a temp w fermentorze wynosiła 24 stopnie czy coś zrobiłem nie tak ? bo mam kilka wątpliwości 1) uwadniałem drożdże S-04 w wodzie o temp 28 stopni 2) potem intensywnie mieszałem żeby się dobrze rozpuściły czego efektem było że nie było tej piany/kożucha w szklance 3) brzeczke schłodziłem do 28 stopni (bo więcej nie potrafiłem) i zadałem drożdze 4) dodatkową wodę (żeby dobić do 20 l) też schłodziłem do 28-29 i dodałem do fermentora 5) czy temp fermentacji w fermentorze powinna wynosić max 21 a nie w pomieszczeniu? bo zaskoczyło mnie że w pomieszczeniu 21 a w fermentorze 24.... czy to zrobiłem to błędy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 No normalne, że w fermentorze jest wyższa temp. bo efektem fermentacji jest wydzielane ciepło. Najlepiej utrzymywać temp. ferm. ok 20stC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 jak masz taką możliwość, to postaraj się obniżyć temperaturę, większości piw górnej fermentacji sprzyja temp. bliższa 18 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19r20 Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 teraz już nie mam jak obniżyć tej temperatury, zbuduje lodówkę ze styropianu na następną a czy z tymi drożdżami postąpiłem właściwie czy ich jakoś nie zabiłem? na cichą mam przelać gdy blg zejdzie poniżej 4 stopni? jeszcze nie mierzyłem no ale to dopiero 3 dzień na dnie fermentora mam już dużą warstwę martwych? drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Nie tykaj na razie nic i nie kombinuj. Czasu, czasu i jeszcze raz czasu. Przy burzliwej zawsze temp. będzie wyższa niż otoczenia. Na cichą przelej jak 3 dni z rzędu będziesz miał taki sam pomiar blg. Zmierz sobie po ok 7 dniach a jak była to mocniejsza wersja to daj mu jeszcze więcej czasu. Nie potrzebnie się zamartwiasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Stouta nie ma potrzeby przelewania na cicha. Najlepiej zostaw na 2 tygodnie w tym samym fermentorze. Przelewanie na cicha to niepotrzebne narażanie się na infekcje. Szczególnie w lato. Na 3 dni przed rozlewem sprawdź Blg. Jak w dniu planowanego rozlewu jest takie samo to butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19r20 Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 dziękuję za pomoc i porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 A jakie było blg początkowe? Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 (edytowane) Teraz to dwa dni i po temacie fermentacji, w sobotę 10-tkę warzyłem, płynne, gęstwa tzw ciepła, drożdże 1099), 22stopnie niestety mam. Przepisowo trzeba odczekać kilka dni, cichą lub klarowanie i butelkować. Radzę uważać na muszki owocówki, jest ich mnóstwo. Edytowane 28 Lipca 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19r20 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 początkowe blg było 12-12,5 przed chwilą mierzyłem czyli minęło 7,5 dnia i wynosi 5 blg /pierwszy raz mierzyłem/, temp w fermentatorze 20 stopni chcę przelać na cichą fermentację 1) moje pytanie czy mam czekać na spadek blg do 3-4 (jak pisze w ulotce BA od tego piwa) czyli pomiary jutro i pojutrze /3 dni braku spadku poziomu blg/ czy skoro przelewam na cicha to nie muszę już czekać? 2) fermentację burzliwą robiłem w fermentatorze z kranikiem i filtratorem z oplotu - nie z reduktorem osadów...... czy dobrze robiłem bo jak teraz nalewałem do cylindra to leciało mętne piwo - przypuszczam że przez drożdże ze spodu filtratora czy mogą na cichą przelewać z kranika czy lepiej rurką żeby nie ciągnąć osadu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się