Skocz do zawartości

Browar Rozbójnik


Rekomendowane odpowiedzi

Zapiski wzbogacone o odnośniki do warek oraz o sprzęt w jaki wyposażony jest browar.


Sprzęt browaru:
- garnki:

  • 95l nierdzewny
  • 50l emalia
  • 40l emalia
  • 20l nierdzewny
  • 15l nierdzewny
  • 12l nierdzewny ze skalą litrażową

-fermentory:

  • 3x35l plastikowe
  • 2x25l plastikowe
  • 3x33l plastikowe przezroczyste

-filtratory:

  • 2x wiadro 25l +filtratory z oplotu 100cm i 50cm

-areometr
-wężyki
-taboret gazowy
-łyżka drewniana
-termometr z Ikei
-OXI
-lugola
-sitko do oddzielania szyszki od brzeczki

 

2015 rok dokupione:

-chłodnica

-kolba

-mieszadło magnetyczne

-StarSan 
Planowane na przyszłość:


Lista warek:
2#Stout Owsiany
3#Grodziskie,
4# 5# Grodziskie
6# Bezstylowiec
7#Scottish Ale
8#Imperialne Grodziskie
9# Porter Bałtycki
10#BPA-kwas
11#IRA
12# Dry Stout

13# Whisky Stout
14#PIS
15#FES
16#Czekoladwy Weizen
17#Wędzony Stout
18#NZCDA
19#NZRBA,
20#PRBA

21#Dry Stout

22#Oatmeal Stout

23#PILS

24#AIPA

25#Coffee Lager

26#Imperialny Porter Bałtycki 

27#Belgian Imperial Oatmeal Stout 

28#Belgian Rose Stout

29#Polskie Ale
30#Grodziskie

31#Grodziskie

32#Witbier

33#Orange Rice APA

34#Lawenda Belgian Speciality Ale

35#Imperialne wędzone

36#Wędzony Saison

37#Imperialny Porter Bałtycki
38#Porter Belgijski

39#Chocolate Stout
40#Cocoa Chocolate Stout

41# Wheat Stout

42# Double Imperial Stout

43# Milk Stout

44# Weizen

45# Polskie Pale Ale

46# Belgian Speciality Ale

47# Weizen Porter

48# Rauchpils 

49# American Stout

50#Brett Imperial Stout

51# Wędzony Żytni Imperialny Porter

52#Amber/Brown Ale

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 1# "Róża Pustyni" a'la Grodziskie

Zasyp:

Słód pszeniczny 1,30 kg
Słód wędzony 0,70 kg
Słód pilzneński 0,50 kg

Chmiel:
Lubelski 50g
:
Drożdże 
Saftbrew S-33

Zacieranie:
podgrzane do 68°C i pozostawione samemu sobie przez godzinkę, temp po godzinie 59°C 

Po tygodniu zlane do drugiego fermentora na lekkie sklarowanie, po 3 dniach do butelek, 5 dni na refermentacji. Popełniony błąd-nieoddzielone chmieliny po gotowaniu  :(

W załączniku zdjęcie tego co wyszło.

 

 

Warka 2# "Noc Kairu" Stout Owsiany


Zasyp:

Słód pilzneński 2 kg
Słód monachijski 1,2 kg
Słód owsiany 0,8 kg
Słód karmelowy ciemny 0,3 kg
Słód barwiący 0,2 kg i jęczmień palony 0,3 kg

Chmiel:
Chmiel Marynka, granulat, 40 g

Drożdże:
Safale S-04

Zacieranie: woda z kranu temperatura 68°C po zasypaniu 66°C, utrzymywana tak aby nie spadła poniżej 60°C, wyszło 20 litrów o ekstrakcie 14blg. 7 dni burzliwej zeszło do 2 blg, zabutelkowane.

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 3# "Róża pustyni II" a'la Grodziskie

 

 

Zasyp:

1,3kg pszeniczny wędzony dębem

0,7kg pszeniczny

0,7kg pilzneński

 

Chmiel:

Apollo 25g 30 minut

Kolendra 15 minut

 

Drożdże:

Saftbrew S-33

 

 

Zacieranie: Woda z kranu temp 68°C, wsypane słody, utrzymywana temp na poziomie 66°C , podgrzane do 72°C po wysładzaniu wyszło 20l 9,5blg.

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 4# i 5# "Róża pustyni III" a'la Grodziskie

 

Zasyp:

1,2kg pszeniczny wędzony dębem

0,7kg pszeniczny

0,7kg pilzneński

 

Chmiel:

Apollo 25g 30 minut

Marynka 30g 60 minut

 

Drożdże:

Saftbrew S-33

 

 

Zacieranie: Woda z kranu temp 68°C, wsypane słody, utrzymywana temp na poziomie 66°C , podgrzane do 72°C, po wysładzaniu wyszło 20l 9,5blg.

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 6# "Co miałem do dałem" Pils, Witbier, Weizen

 

Zasyp:

Pszeniczny 2,6kg

Pilzneński 2,2kg

 

Chmiel:

Marynka 15g 60 min

Marynka 15g 15min

 

Drożdże:

Saflager S-23

 

Zacieranie w temp 65°C 60 minut, podgrzane do 72°C, wyszło 20l 15,5blg, czekam na efekty tego "eksperymentu". Do gotowania dodałem 0,5litra skórki pomarańczy w cukrze oraz 4g goździków na 40minut gotowania.

 

Edit:Tutaj przykład prawdziwej kany galilejskiej, piwo w jakiś sposób zaciągnęło do fermentora poprzez nieszczelny kranik wodę z "chłodziarki" (gar 50l do niego nalane wody w temp 10 stopni następnie ustawiony przepływ około 5l na godzinę dla stałej wymiany i utrzymania temp 10 stopni). Zmiana objętości o około 8-9l co spowodowało spadek BLG do 11-11,5BLG. Piwo nie złapało o dziwo żadnej infekcji a sama zmiana BLG wyszła mu na dobre.

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pszenica na Saflager S-23 temp fermentacji 12 stopni i ku memu zaskoczeniu w zapachu banan jak w Corneliusie :O do tego gęstwa zadana z Portera Bałtyckiego 24 blg sprawiła się wyśmienicie!

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 7# "Scottish Ale" Gerwazego Rozmyślania

 

Zasyp:

Słód pilzneński 1,3 kg

Słód monachijski 1,9 kg

Słód karmelowy jasny 0,2 kg

Słód wędzony Whisky 0,3 kg

Jęczmień palony 0,05 kg

 

Chmiel:

Marynka 23g

 

Drożdże:

S-04

 

Zacieranie:

20 minut 63°C

40 minut 71°65°C

 

Wyszło 20 litrów 14blg wydajność w okolicach 80%

 

Gęstwa ponad 3 tygodniowa trochę wolno zbierała się do pracy bo zeszło jej się jakieś 60 godzin ale jak już zaczęła żreć to zeszła aktualnie do 2blg i żre nadal bez opamiętania.

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 8# "Róża pustyni na sterydach" a'la Grodziskie

 

Zasyp:

1,2kg pszeniczny wędzony dębem

0,7kg pszeniczny

0,7kg pilzneński

0,5kg cukru trzcinowego Diamant

 

 

Chmielenie:

Marynka 60g 60 minut

Marynka 25g 20 minut

 

Drożdże:

S-33-gęstwa

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Poszukuję osób z Krakowa, Nowego Sącza lub Piwnicznej które były by chętne na wymianę swoich produktów tudzież ocenę tego czy piwo smakuje jak ma smakować, ma odpowiedni wygląd, zapach.

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do depozytów zapraszamy. Albo jakaś bezpośrednia wymiana to też jestem chętny.

bardziej interesuje mnie bezpośrednia wymiana-zawsze można coś ciekawego się dowiedzieć, usłyszeć, a to o piwie, a to o produkcji.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

sceptyczne nastawienie co do przeprowadzania cichej bardzo się zmieniło po ostatnich 3 warkach głównie za sprawą Scottish Ale i Dry Stouta, które po 4 tygodniach fermentacji burzliwej i cichej są nieporównywalnie lepsze nawet jak na piwa świeże, bogatszy aromat oraz smak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale w jaki sposób to przelewanie na cichą tak poprawiło te piwa ?

nie przelewanie, wg zasad fermentacja cicha nie musi się odbywać wcale w innym fermentorze więc te piwa zostały na dużo dłużej w wiadrze (jakieś 2-3 tygodnie dłużej), moim zdaniem są bardzie wykształcone, dojrzałe. Robiony na tych samych zasadach dry stout z cichą i bez cichej to dwa całkowicie inne piwa, poczynając od aromatu, zapachu na smaku kończąc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A w ten sposób :) To już rozumiem,myślałem że chodziło Ci o to że po przelaniu do nowego wiadra piwa wychodziły lepsze niż bez , przy tak samo długim czasie fermentacji. U mnie każde piwo ( no są wyjątki ) w wiadrze stoi około 3 tygodni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 5# "Co miałem do dałem" Kto to wie

 

Zasyp:

Pszeniczny 2,6kg

Pilzneński 2,2kg

 

Chmiel:

Marynka 15g 60 min

Marynka 15g 15min

 

Drożdże:

Saflager S-23

 

Zacieranie w temp 65°C 60 minut, podgrzane do 72°C, wyszło 20l 15,5blg, czekam na efekty tego "eksperymentu"

 

Po degustacji "Dyniamitu" z Pinty okazuje się, że piwo smakuje i pachnie w 99% tak samo jak Pumpkin czyli wyszło Pumpkin Ale ale bez pumpkina :D

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Notatki czas uzupełnić bo się tego trochę nazbierało.

 

Warka #9 Porter Bałtycki "Przekleństwo Durina" 24blg

 

Zasyp

 

pilzneński 2,5 kg

monachijski 4,1 kg

karmelowy jasny 0,45 kg

karmelowy ciemny 0,35 kg

barwiący 0,20 kg

 

Chmiel:

Marynka, granulat, 40 g-60 minut

Lubelski, granulat, 15 g-10 minut

 

Drożdże:

Saflager S-23

 

Piwo uwarzone 14 lipca 2014, zlane na cichą 8 sierpnia 2014 roku. Fermentacja w temp 10-12 stopni (wiem, że trochę dużawo ale tylko na tyle było mnie stać) wykorzystałem do tego gar zacierny 50l, w nim umieściłem fermentor, gar napełniłem wodą i ustawiłem niewielki przepływ wody tak aby stale była ona wymieniana, temp wody w kranie około 9-10 stopni Celsjusza. Niestety schematu zacierania nie pamiętam :( wyszło 15l 24blg

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #10 Belgian Pale Ale "Kwaśne rewolucje" 13blg

 

 

Zasyp:

Słód pilzneński 1,5 kg

Słód monachijski 1,1 kg

Słód wiedeński 1,0 kg

Słód Biscuit 0,2 kg

Słód Aroma 0,1 kg

Słód Special B 0,1 kg

 

Chmiele:

Lubelski, granulat, 25 gr-60 minut

Lubelski, granulat, 16 gr-15 minut

 

 

Drożdże:

Safale S-04

 

Zacieranie:

20minut 61-63 stopnie

45minut 72-xx stopni

 

Wyszło 22l 13blg, zadane 250ml gęstwy S-04, fermentacje w temperaturze 20 stopni. Zabutelkowane 10.11.2014

 

EDIT: Piwo skwaśniało, prawdopodobnie tlenowiec (lub coś w ten deseń) w butelkach smak piwa ulega polepszeniu czekam co z tego wyjdzie.

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #11 Irish Red Ale "Orkowa Posoka" 13,5blg

 

 

Zasyp:

pilzneński 1,7 kg

monachijski 2,20 kg

karmelowy jasny 0,15 kg

karmelowy ciemny 0,15 kg

 

Chmiele:

Marynka, granulat, 20 gr-60 minut

Lubelski, granulat, 16 gr-15 minut

 

 

Drożdże:

Safale S-04

 

Zacieranie:

25minut 61-63 stopnie

55minut 72-xx stopni

 

Zacieranie trwało dłużej ponieważ robiłem dwa piwa jednego dnia a mam tylko jeden palnik gazowy. Wyszło 22l 13,5blg, zadane 250ml gęstwy S-04 po Scottish Ale zeszło do 5blg, fermentacje w temperaturze 16 stopni. Zabutelkowane 10.11.2014. To na szczęście nie skwaśniało.Nie wiem gdzie nastąpił błąd :(

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #12 Dry Stout "Otchłanie Morii" 16 blg

 

 

Zasyp:

pilzneński 3 kg

monachijski 1 kg

barwiący 0,2 kg

jęczmień palony 0,3 kg

 

Chmiele:

Marynka, granulat, 40 gr-60 minut

 

Drożdże:

Safale S-04-suche

 

Zacieranie:

 

60minut 65-63 stopnie

15 minut jęczmień palony i słód barwiący

 

Wyszło 19,5l 16blg, zadane suchymi S-04 zeszło do niecałych 2blg, fermentacje w temperaturze 14-15 stopni. Zabutelkowane 10.11.2014.

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszło 19,5l 16blg,

sprawdź przyrządy pomiarowe bo to jakaś "Kana Galilejska" Ci wyszła.z tych słodów,

albo opatentuj metodę zacierania i sprzedaj patent koncernom bo nawet oni tyle ze słodów nie wycisną. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wiem, ze Kana Galilejska wyszła, balingometr pokazuje 17 blg ale kłamie o 1blg na pewno, 19,5l wyszło z butelek licząc, z tym, że mogłem się pomylić przy nalewaniu będzie więc będzie może 19l, nie potrafię tego wytłumaczyć w żaden sposób :( wydaje mi się, że wszystko robię jak trzeba i normalnie :( według tego wzoru http://www.wiki.piwo.org/Obliczanie_wydajno%C5%9Bci_warzelni wychodzi mi wydajność około 81%

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.