Konus Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 (edytowane) Zapiski wzbogacone o odnośniki do warek oraz o sprzęt w jaki wyposażony jest browar. Sprzęt browaru:- garnki: 95l nierdzewny 50l emalia 40l emalia 20l nierdzewny 15l nierdzewny 12l nierdzewny ze skalą litrażową -fermentory: 3x35l plastikowe 2x25l plastikowe 3x33l plastikowe przezroczyste -filtratory: 2x wiadro 25l +filtratory z oplotu 100cm i 50cm -areometr-wężyki-taboret gazowy-łyżka drewniana-termometr z Ikei-OXI-lugola-sitko do oddzielania szyszki od brzeczki 2015 rok dokupione: -chłodnica -kolba -mieszadło magnetyczne -StarSan Planowane na przyszłość: Lista warek: 2#Stout Owsiany3#Grodziskie, 4# 5# Grodziskie6# Bezstylowiec7#Scottish Ale8#Imperialne Grodziskie9# Porter Bałtycki10#BPA-kwas11#IRA12# Dry Stout13# Whisky Stout14#PIS15#FES16#Czekoladwy Weizen17#Wędzony Stout18#NZCDA19#NZRBA,20#PRBA 21#Dry Stout, 22#Oatmeal Stout, 23#PILS, 24#AIPA, 25#Coffee Lager 26#Imperialny Porter Bałtycki 27#Belgian Imperial Oatmeal Stout 28#Belgian Rose Stout 29#Polskie Ale30#Grodziskie 31#Grodziskie 32#Witbier 33#Orange Rice APA 34#Lawenda Belgian Speciality Ale 35#Imperialne wędzone 36#Wędzony Saison 37#Imperialny Porter Bałtycki38#Porter Belgijski39#Chocolate Stout40#Cocoa Chocolate Stout41# Wheat Stout 42# Double Imperial Stout 43# Milk Stout 44# Weizen 45# Polskie Pale Ale 46# Belgian Speciality Ale 47# Weizen Porter 48# Rauchpils 49# American Stout 50#Brett Imperial Stout 51# Wędzony Żytni Imperialny Porter 52#Amber/Brown Ale Edytowane 23 Marca 2016 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) Warka 1# "Róża Pustyni" a'la GrodziskieZasyp:Słód pszeniczny 1,30 kgSłód wędzony 0,70 kgSłód pilzneński 0,50 kgChmiel:Lubelski 50g:Drożdże Saftbrew S-33Zacieranie:podgrzane do 68°C i pozostawione samemu sobie przez godzinkę, temp po godzinie 59°C Po tygodniu zlane do drugiego fermentora na lekkie sklarowanie, po 3 dniach do butelek, 5 dni na refermentacji. Popełniony błąd-nieoddzielone chmieliny po gotowaniu W załączniku zdjęcie tego co wyszło. Warka 2# "Noc Kairu" Stout OwsianyZasyp:Słód pilzneński 2 kgSłód monachijski 1,2 kgSłód owsiany 0,8 kgSłód karmelowy ciemny 0,3 kgSłód barwiący 0,2 kg i jęczmień palony 0,3 kgChmiel:Chmiel Marynka, granulat, 40 gDrożdże:Safale S-04Zacieranie: woda z kranu temperatura 68°C po zasypaniu 66°C, utrzymywana tak aby nie spadła poniżej 60°C, wyszło 20 litrów o ekstrakcie 14blg. 7 dni burzliwej zeszło do 2 blg, zabutelkowane. Edytowane 21 Czerwca 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 (edytowane) Warka 3# "Róża pustyni II" a'la Grodziskie Zasyp: 1,3kg pszeniczny wędzony dębem 0,7kg pszeniczny 0,7kg pilzneński Chmiel: Apollo 25g 30 minut Kolendra 15 minut Drożdże: Saftbrew S-33 Zacieranie: Woda z kranu temp 68°C, wsypane słody, utrzymywana temp na poziomie 66°C , podgrzane do 72°C po wysładzaniu wyszło 20l 9,5blg. Edytowane 24 Listopada 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 (edytowane) Warka 4# i 5# "Róża pustyni III" a'la Grodziskie Zasyp: 1,2kg pszeniczny wędzony dębem 0,7kg pszeniczny 0,7kg pilzneński Chmiel: Apollo 25g 30 minut Marynka 30g 60 minut Drożdże: Saftbrew S-33 Zacieranie: Woda z kranu temp 68°C, wsypane słody, utrzymywana temp na poziomie 66°C , podgrzane do 72°C, po wysładzaniu wyszło 20l 9,5blg. Edytowane 24 Listopada 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 (edytowane) Warka 6# "Co miałem do dałem" Pils, Witbier, Weizen Zasyp: Pszeniczny 2,6kg Pilzneński 2,2kg Chmiel: Marynka 15g 60 min Marynka 15g 15min Drożdże: Saflager S-23 Zacieranie w temp 65°C 60 minut, podgrzane do 72°C, wyszło 20l 15,5blg, czekam na efekty tego "eksperymentu". Do gotowania dodałem 0,5litra skórki pomarańczy w cukrze oraz 4g goździków na 40minut gotowania. Edit:Tutaj przykład prawdziwej kany galilejskiej, piwo w jakiś sposób zaciągnęło do fermentora poprzez nieszczelny kranik wodę z "chłodziarki" (gar 50l do niego nalane wody w temp 10 stopni następnie ustawiony przepływ około 5l na godzinę dla stałej wymiany i utrzymania temp 10 stopni). Zmiana objętości o około 8-9l co spowodowało spadek BLG do 11-11,5BLG. Piwo nie złapało o dziwo żadnej infekcji a sama zmiana BLG wyszła mu na dobre. Edytowane 5 Grudnia 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 (edytowane) Pszenica na Saflager S-23 temp fermentacji 12 stopni i ku memu zaskoczeniu w zapachu banan jak w Corneliusie :O do tego gęstwa zadana z Portera Bałtyckiego 24 blg sprawiła się wyśmienicie! Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 11 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 (edytowane) Warka 7# "Scottish Ale" Gerwazego Rozmyślania Zasyp: Słód pilzneński 1,3 kg Słód monachijski 1,9 kg Słód karmelowy jasny 0,2 kg Słód wędzony Whisky 0,3 kg Jęczmień palony 0,05 kg Chmiel: Marynka 23g Drożdże: S-04 Zacieranie: 20 minut 63°C 40 minut 71°65°C Wyszło 20 litrów 14blg wydajność w okolicach 80% Gęstwa ponad 3 tygodniowa trochę wolno zbierała się do pracy bo zeszło jej się jakieś 60 godzin ale jak już zaczęła żreć to zeszła aktualnie do 2blg i żre nadal bez opamiętania. Edytowane 24 Listopada 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 11 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 (edytowane) Warka 8# "Róża pustyni na sterydach" a'la Grodziskie Zasyp: 1,2kg pszeniczny wędzony dębem 0,7kg pszeniczny 0,7kg pilzneński 0,5kg cukru trzcinowego Diamant Chmielenie: Marynka 60g 60 minut Marynka 25g 20 minut Drożdże: S-33-gęstwa Edytowane 22 Listopada 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 29 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 (edytowane) Poszukuję osób z Krakowa, Nowego Sącza lub Piwnicznej które były by chętne na wymianę swoich produktów tudzież ocenę tego czy piwo smakuje jak ma smakować, ma odpowiedni wygląd, zapach. Edytowane 29 Września 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Do depozytów zapraszamy. Albo jakaś bezpośrednia wymiana to też jestem chętny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 30 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Do depozytów zapraszamy. Albo jakaś bezpośrednia wymiana to też jestem chętny. bardziej interesuje mnie bezpośrednia wymiana-zawsze można coś ciekawego się dowiedzieć, usłyszeć, a to o piwie, a to o produkcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 13 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 sceptyczne nastawienie co do przeprowadzania cichej bardzo się zmieniło po ostatnich 3 warkach głównie za sprawą Scottish Ale i Dry Stouta, które po 4 tygodniach fermentacji burzliwej i cichej są nieporównywalnie lepsze nawet jak na piwa świeże, bogatszy aromat oraz smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Ale w jaki sposób to przelewanie na cichą tak poprawiło te piwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 13 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Ale w jaki sposób to przelewanie na cichą tak poprawiło te piwa ? nie przelewanie, wg zasad fermentacja cicha nie musi się odbywać wcale w innym fermentorze więc te piwa zostały na dużo dłużej w wiadrze (jakieś 2-3 tygodnie dłużej), moim zdaniem są bardzie wykształcone, dojrzałe. Robiony na tych samych zasadach dry stout z cichą i bez cichej to dwa całkowicie inne piwa, poczynając od aromatu, zapachu na smaku kończąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 A w ten sposób To już rozumiem,myślałem że chodziło Ci o to że po przelaniu do nowego wiadra piwa wychodziły lepsze niż bez , przy tak samo długim czasie fermentacji. U mnie każde piwo ( no są wyjątki ) w wiadrze stoi około 3 tygodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 13 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 moje wcześniej stały 10 dni maks (te początki zestresowanego i napalonego piwowara) a teraz jak mam mało czasu (studia) to akurat piwa dojrzewają, 11 listopad weekend warzenia 5-6 warek w planie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 (edytowane) Warka 5# "Co miałem do dałem" Kto to wie Zasyp: Pszeniczny 2,6kg Pilzneński 2,2kg Chmiel: Marynka 15g 60 min Marynka 15g 15min Drożdże: Saflager S-23 Zacieranie w temp 65°C 60 minut, podgrzane do 72°C, wyszło 20l 15,5blg, czekam na efekty tego "eksperymentu" Po degustacji "Dyniamitu" z Pinty okazuje się, że piwo smakuje i pachnie w 99% tak samo jak Pumpkin czyli wyszło Pumpkin Ale ale bez pumpkina Edytowane 2 Listopada 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Irish Red Ale, zdjęcie słabej jakości ale mniej więcej widać jak się prezentuje piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) Notatki czas uzupełnić bo się tego trochę nazbierało. Warka #9 Porter Bałtycki "Przekleństwo Durina" 24blg Zasyp pilzneński 2,5 kg monachijski 4,1 kg karmelowy jasny 0,45 kg karmelowy ciemny 0,35 kg barwiący 0,20 kg Chmiel: Marynka, granulat, 40 g-60 minut Lubelski, granulat, 15 g-10 minut Drożdże: Saflager S-23 Piwo uwarzone 14 lipca 2014, zlane na cichą 8 sierpnia 2014 roku. Fermentacja w temp 10-12 stopni (wiem, że trochę dużawo ale tylko na tyle było mnie stać) wykorzystałem do tego gar zacierny 50l, w nim umieściłem fermentor, gar napełniłem wodą i ustawiłem niewielki przepływ wody tak aby stale była ona wymieniana, temp wody w kranie około 9-10 stopni Celsjusza. Niestety schematu zacierania nie pamiętam wyszło 15l 24blg Edytowane 22 Listopada 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) Warka #10 Belgian Pale Ale "Kwaśne rewolucje" 13blg Zasyp: Słód pilzneński 1,5 kg Słód monachijski 1,1 kg Słód wiedeński 1,0 kg Słód Biscuit 0,2 kg Słód Aroma 0,1 kg Słód Special B 0,1 kg Chmiele: Lubelski, granulat, 25 gr-60 minut Lubelski, granulat, 16 gr-15 minut Drożdże: Safale S-04 Zacieranie: 20minut 61-63 stopnie 45minut 72-xx stopni Wyszło 22l 13blg, zadane 250ml gęstwy S-04, fermentacje w temperaturze 20 stopni. Zabutelkowane 10.11.2014 EDIT: Piwo skwaśniało, prawdopodobnie tlenowiec (lub coś w ten deseń) w butelkach smak piwa ulega polepszeniu czekam co z tego wyjdzie. Edytowane 22 Listopada 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) Warka #11 Irish Red Ale "Orkowa Posoka" 13,5blg Zasyp: pilzneński 1,7 kg monachijski 2,20 kg karmelowy jasny 0,15 kg karmelowy ciemny 0,15 kg Chmiele: Marynka, granulat, 20 gr-60 minut Lubelski, granulat, 16 gr-15 minut Drożdże: Safale S-04 Zacieranie: 25minut 61-63 stopnie 55minut 72-xx stopni Zacieranie trwało dłużej ponieważ robiłem dwa piwa jednego dnia a mam tylko jeden palnik gazowy. Wyszło 22l 13,5blg, zadane 250ml gęstwy S-04 po Scottish Ale zeszło do 5blg, fermentacje w temperaturze 16 stopni. Zabutelkowane 10.11.2014. To na szczęście nie skwaśniało.Nie wiem gdzie nastąpił błąd Edytowane 22 Listopada 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) Warka #12 Dry Stout "Otchłanie Morii" 16 blg Zasyp: pilzneński 3 kg monachijski 1 kg barwiący 0,2 kg jęczmień palony 0,3 kg Chmiele: Marynka, granulat, 40 gr-60 minut Drożdże: Safale S-04-suche Zacieranie: 60minut 65-63 stopnie 15 minut jęczmień palony i słód barwiący Wyszło 19,5l 16blg, zadane suchymi S-04 zeszło do niecałych 2blg, fermentacje w temperaturze 14-15 stopni. Zabutelkowane 10.11.2014. Edytowane 22 Listopada 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Wyszło 19,5l 16blg, sprawdź przyrządy pomiarowe bo to jakaś "Kana Galilejska" Ci wyszła.z tych słodów, albo opatentuj metodę zacierania i sprzedaj patent koncernom bo nawet oni tyle ze słodów nie wycisną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) wiem, ze Kana Galilejska wyszła, balingometr pokazuje 17 blg ale kłamie o 1blg na pewno, 19,5l wyszło z butelek licząc, z tym, że mogłem się pomylić przy nalewaniu będzie więc będzie może 19l, nie potrafię tego wytłumaczyć w żaden sposób wydaje mi się, że wszystko robię jak trzeba i normalnie według tego wzoru http://www.wiki.piwo.org/Obliczanie_wydajno%C5%9Bci_warzelni wychodzi mi wydajność około 81% Edytowane 8 Listopada 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Zacieranie: 60minut 73-70 stopni Nic Ci się nie pomyliło z tym zapisem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się