Konus Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Warka #34 Lawenda Belgian Speciality Ale "******" 19l 18blg 20IBU Warka warzona wspólnie dla koleżanki Ady Zasyp: Pale Ale Strzegom 3,50 kg Monachijski Weyerman 1,00kg Abbaye Weyerman 0,5kg Special B 0,3kg Chmiele: Marynka 15g 60 minut Dodatki: 0,5kg cukru kandyzowanego na 10 minut 4g lawendy na 10 minut Drożdże: Weyeast Belgian Saison (gęstwa od chłopaków z Grabi-wielkie dzięki) Zacieranie: słody wrzucone do wody o temp 67 stopni, ustalona na 64 stopniach, zacieranie 80minut 64-63 stopnie Wyszło 19l 18blg, zadane 300ml gęstwy WBS w temperaturze 20 stopni Celsjusza, temp otoczenia 25 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 (edytowane) Warka #35 Smoked Ale "Sylvanas" 21l 22blg 20IBU Warka #36 Smoked Saison "Malfurion" 16l 10blg 15IBU Zasyp: Pale Ale Strzegom 5 kg Monachijski Weyerman 5,00kg (obydwa słody wędzone drewnem dębowym około 4 godzina we właśnej wędaarni) Chmiele 1: Marynka 20g 60 minut Chmiele 2: Marynka 10g na 60 minut Drożdże 1: Gęstwa S-04 po warce numer 33 Drożdże 2: Weyeast Belgian Saison (gęstwa od chłopaków z Grabi-wielkie dzięki) Zacieranie: słody wrzucone do wody o temp 69 stopni, ustalona na 65 stopniach, zacieranie 70minut 65-63 stopnie Pierwsze: Wyszło 21l 22blg, zadane 300ml gęstwy S-04 w temperaturze 17 stopni Celsjusza, temp otoczenia 16 stopni. Drugie: Wyszło 16l 10blg, zadane 100ml gęstwy WBS w temp 20 stopni, temp otoczenia 25 stopni. Edytowane 8 Września 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 15 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Saison około 10 dni temu poszedł do butelek i miał tak wielu fanów, że z 36 zostało tylko 15. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 21 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Warka 35# Smoked Ale zabutelkowana z 70g cukru, wyszły 63 butelki 0,33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Warka 35# Smoked Ale zabutelkowana z 70g cukru, wyszły 63 butelki 0,33.Ale nie 'holy smole ale'? To sprzeczne z regulaminem tego forum - więc uważaj! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 22 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 (edytowane) to tak z uwagi na uważanie postanowiłem dzisiaj coś uwarzyć! Warka #37 Imperialny Porter Bałtycki "Varimathras" 24l 24,5blg 15IBU Warka #38 Belgijski Porter "Kel'Thuzad" 17l 12blg 20IBU Zasyp: 5,5kg pale ale Strzegom 3kg pszenica niesłodowana 0,7kg Abbaye Weyerman 0,6kg ciemna czekolada Strzegom 0,4kg Special W Weyerman 0,4 kg jasna czekolada Strzegom 0,3kg karmelowy jasny Strzegom 0,3kg karmelowy ciemny Strzegom Chmiele 1: Marynka 25g 60 minut Chmiele 2/dodatki: Marynka 20g na 60 minut 20g Curacao na 5 minut Drożdże 1: 2xS-23 Drożdże 2: Mangrove Jacks Belgian Ale M27 Zacieranie: słody wrzucone do wody o temp 72 stopni, ustalona na 67 stopniach, zacieranie 8h 68-60 stopni, podgrzane do 72 stopni, filtracja. Pierwsze: Wyszło 22l 24,5blg, zadane dwoma saszetkami S-23 w temperaturze 11 stopni Celsjusza, temp otoczenia 10 stopni. Drugie: Wyszło 17l 12blg, zadane saszetką Mangrove Jacks Belgian Ale M27 w temperaturze 20 stopni, temp otoczenia 20 stopni. Edytowane 25 Września 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 11 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Warka numer 38# Belgian Porter prawdopodobnie wyląduje w kanale ale jak to mówili starożytni "Kto wie co to z tego wyjdzie" http://www.piwo.org/gallery/image/7634-belgian-porter-infekcja/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Ajć Konus, czyżby tlenowiec ? Szkoda warki Trudno jak mus to mus. Kibel się będzie "cieszył". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 11 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 (edytowane) Wypić da się wszystko nie ma pewności jak smakuje może akurat warto będzie poczekać. Edytowane 11 Października 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Warka 37# zabutelkowana z 70g cukru. Wyszło 40butelek 0,3l i 9butelek 0,5l 4litry piwa wlane do słoika, dodane do niego 1l wiśni z nalewki.Odstawione do piwnicy.Warka 37# dobra, lekka kwaśność, zostaje w fermentorze na jakiš czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 (edytowane) Warka #39 Chocolate Stout "Cho'gal" 30l 11blg 30IBU Warka #40 Kakaowy Chocolate Stout "Muradin" 10l 18blg 35IBU Zasyp: 4,5kg Ale Malteurop 1,5kg Monachijski Strzegom 0,6kg ciemna czekolada Strzegom 0,2kg karmelowy jasny Strzegom 0,2kg karmelowy ciemny Strzegom Chmiele 1: Marynka 45g Chmiele 2/dodatki: Marynka 45gKakao Puchatek 300g na 10l piwa Drożdże 1: Weyeast 1187 Ringwood Ale 300ml gęstwy Drożdże 2: Weyeast 1187 Ringwood Ale 150ml gęstwy Zacieranie: 8h zacierania, temp 65-58 stopni, podgrzane do 68 stopni, filtracja, wysładzanie. Uzyskane 36l piwa 13blg. Po gotowaniu zostało 30l 11blg oraz 10l 18 18blg. Ktoś z rodziny zrobił sobie psikusa i podmienił kakao zwykłe na napój kakaowy albo po prostu przesypał do innego pudełka, tak czy inaczej zamiast 100g kakao poszło 300g napoju kakaowego. Zobaczymy co z tego będzie, dobrze, że tylko 10l tego piwa wyszło. Edytowane 22 Listopada 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 (edytowane) Warka #41 Wheat Stout "Nova" 20l 14,5blg 25IBU Zasyp: 4kg Pszeniczny Malteurop 0,4kg ciemna czekolada Strzegom 0,15kg karmelowy ciemny Strzegom Chmiele Marynka 25g na 60 minut Drożdże Weyeast 1187 Ringwood Ale 200ml gęstwy Zacieranie 8h 65-57 stopni. Uzyslano 24l 12blg. Część brzeczki poszła w kanał bo za mały fermentor. Zapach bardzo ciekawy, całkiem inny niż przy piwach z zasypem jęczmiennym. Następnym razem załatwić trochę łuski żeby poprawić filtrację. Edytowane 19 Grudnia 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Warki 39-41 zabutelkowane. #39-58 butelek, 120g cukru, piwo lekkie, dość mocno palone, długi finisz.#40-18butelek 30g cukru, nie tego oczekiwałem, zadowolony nie jestem, czekam aż się nagazuje. #41-38butelek, 80g cukru, piwo bardzo ciekawe, bardzo gładkie, powiedziałbym, że "tłuste", zapach Kopiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 (edytowane) Warka #42 Double Imperial Stout "Kerrigan" 20l 29blg 60IBU Warka #43 Milk Stout "Tychus" 20l 16blg 40IBU Zasyp: 8kg Ale Malteurop 2kg Pszeniczny Malteurop 0,5kg Karmelowy Ciemny Strzegom 0,5kg Caraaroma Weyerman 0,3kg Carafa Special II 0,3kg Carafa Special III 0,5kg Jęczmień Palony Strzegom Chmiele 1: Magnum szyszka 90g-gotowanie 60 minut Chmiele 2/dodatki: Marynka 35g-gotowanie 60 minutLaktoza 500g-gotowanie 10 minut Drożdże 1: Weyeast 1187 Ringwood Ale 450ml gęstwy Drożdże 2: Weyeast 1187 Ringwood Ale 300ml gęstwy Zacieranie: 1,5h zacierania, temp 64-62 stopni, podgrzane do 68 stopni, filtracja, wysładzanie. RIS-uzyskano 20l 29blg po gotowaniu, zadane gęstwą po warce #39 Milk Stout-Uzyskano 20l 16blg (już z laktozą) zadane gęstwą po warce #39 Start Fermentacji: Obydwa piwa wystartowały po około 8h od zadania drożdży. Piwo na niewielkim spacerze, uciekło około 2l na szczęście do miski podłożonej z premedytacją, przelałem do wiaderka 10l, niech się dzieje co ma się dziać Fermentacja 1: Fermentacja 2: Fermentacja 16 dni w temperaturze 18 stopni celsjusza. Butelkowanie 1: Butelkowanie 2: Zabutelkowane 38 butelek 0,5l. Blg Końcowe 6 niezmienne od 4 dni. Ocena piwa 1: Ocena piwa 2: Otworzone trochę za wcześnie, pomyliłem sobie butelki i jest nienagazowane za bardzo. Wygląd: Czarne, piany brak (nienagazowane), kalrowne. Aromat: Mleczna czekolada, lekka słodzona kawa. Smak: Słodkie, czekoladowe, jakieś nuty a'la kukułka, pralinki. Goryczka niska, pasuje do piwa. Paloność średnia. Podsumowanie: Dobre piwo kobiece będzie jak się nagazuje Edytowane 7 Stycznia 2016 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 (edytowane) Warka #44 Weizen "Lt. Morales" 28l 12,5 blg 25IBU Zasyp: 2,5kg Pszeniczny Malteurop 2,5kg Ale Malteurop Chmiele Marynka 18g na 60 minut Drożdże FM 40 Pszeniczny Łan Zacieranie 1h 44-42 stopnie 1h 66-64 podgrzano do 68 Po gotowaniu uzyskano 32l 12,5blg. Start Fermentacji: Start fermentacji po około 10 godzinach od zadania. Fermentacja: 11 dni w temperaturze 18 stopnia, na 6 dni przeniesione do 21 stopni. Butelkowanie: Zabutelkowane 44 butelki 0,5l oraz 1 butelka 1l. Blg końcowe 4blg niezmienne od 4 dni. Ocena piwa: Wygląd: Jasnosłomkowe, klarowne, piana bardzo słaba.Aromat: Owocowy, banan nie jest bardzo wyraźny, powiedziałbym, że bardziej belgijski niż typowo weizenowy. Smak: Weizenowy, lekko za niskie nagazowanie, trochę za niskie odfermentowanie, trochę za dużo ciała. Podsumowanie: Kilka rzeczy do poprawy, m.in. nagazowanie piwa, poza tym smaczne. Edytowane 21 Stycznia 2016 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 29 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 (edytowane) Warka #45 Polskie Sour Ale "Zagara" 25l 12blg 15IBU Zasyp: 3kg Ale Malteurop 1kg Monachijski Stregom 0,5kg Pszeniczny Malteurop Chmiele Magnum 30g (chmielenie zacieru) Sybilla 40g na 20 minut Lubelski 35g na 10 minut Lubelski 35g na 5 minut Lubelski 35g na 0 minut Drożdże S-04 Zacieranie: 60 minut 64-62 stopnie Po gotowaniu uzyskano 20l 15blg. Dolano wody żeby uzyskać 25l 12blg. Start Fermentacji: Oznaki fermentacji po około 8 godzinach. Fermentacja: Piwo złapało infekcję, smakuje jak cydr Butelkowanie: Ocena piwa: Edytowane 30 Stycznia 2016 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 29 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 (edytowane) Warka #46 Belgian Speciality Ale "Lunara" 25l 17,5blg 40IBU Zasyp: 5kg Ale Malteurop 0,5kg Abbaye Weyerman 0,05kg Karmelowy 600 Strzegom Dodatki Syrop kandyzowany z 0,5kg cukru Chmiele Magnum 30g na 60 minut Drożdże FM 26 Belgijskie Pagórki Zacieranie 60 minut 65-62 stopnie Po gotowaniu uzyskano 25l 17,5blg. Start Fermentacji: Fermentacja: Butelkowanie: Ocena piwa: Wygląd: Piana średnia, średnie pęcherzyki, kolor herbaciany, klarowneAromat: Lekko owocowy, lekki alkohol, trochę karmelu Smak: Owoce (brzoskwinia/morela), średniowytrawne, lekko karmelowe. Podsumowanie: Sprawdzane zaraz po nagazowaniu, potrzebuje jeszcze czasu. Edytowane 23 Lutego 2016 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Warka #27 Belgian Imperial Oatmeal Stout "Wiosna w Shire" 25 blg 25l 50IBU Zasyp: Pale Ale 6kg Pilzneński 1kg Jęczmień prażony 0,4 kg Czekoladowy jasny Strzrgom 0,4kg Czekoladowy Ciemny Strzegom 0,4kg Płatki owsiane błyskawiczne 1,1kg Chmiele: Sybilla 60g na 60 minut Waimea 20g na 60 minut Drożdże: Gozdawa Belgian Friut&Spicy Ale Yeast x2 Zacieranie: 120minut 66-62 stopnie Jak nie należy robić piwa: Zbyt szybkie i nieumiejętne wysładzanie. do tego lenistwo (nie chciało mi się bawić z cienkuszem) doprowadziło do tego, że obudziłem się z głową w nocniku a dokładnie z 54l brzeczki 12blg. Planowane 22blg, a skoro palnowane to musi tyle być więc jak to przystało na mnie podjąłem się eksperymentu odparowania takiej ilości aby dobić do 22blg Suma sumarum odparowałem 29l brzeczki w czasie 300 minut Jeżeli to piwo skwaśnieje rezygnuję z warzenia RIS'ów Wyszło 25l 25blg. Edit: Start drożdży po około 4h-normalnie popierdzielone grzyby, dzisiaj około 16 wybrały się na spacerek po szafie, temp fermentacji 23-24 stopnie. Edit 03.06.2015: Drożdże po około 4 tygodniach zeszły do 4blg. Odfermentowanie około 70%. Zabutelkowane ze 100g cukru. Wyszło 30 butelek 0,5l i 18butelek 0,33l. Edit: Piwo słabe, prawie niepijalne, nie polecam. Edit: Z czego Twoim zdaniem wynika niepijalność tego RIS'a? W zasypie nie ma żadnego przegięcia, wina drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Z czego Twoim zdaniem wynika niepijalność tego RIS'a? W zasypie nie ma żadnego przegięcia, wina drożdży? A to tylko takie "trolowanie" chłopaków. Tak czy inaczej piwo nie jest wybitne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Warka #47 Wiezen Porter "Baal" 22l 21blg 30IBU Zasyp: 5kg Pszeniczny Malteurop 2kg Monachijski Stregom 2kg Ale Malteurop 350g Karmelowy 150 Strzegom 200g Karmelowy 300 Strzegom 200g Carafa II Special 150g Karmelowy 600 Strzegom 100g Carafa III Special Chmiele Sybilla 40g na 60 minut Drożdże Pszeniczny Łan-2-3l piwa pozostałego na dnie fermentora po zlaniu warki #44 Zacieranie: 60 minut 64-62 stopnie Po gotowaniu uzyskano 22l 21blg. Start Fermentacji: Oznaki fermentacji widoczne już po około 8 godzinach. Fermentacja: Butelkowanie: Ocena piwa: Edytowane 29 Stycznia 2016 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 (edytowane) EKSPERYMENT Zalałem 3l porteru imperialnego z warki nr 37# wiśnie, z których robiłem nalewkę, stało to około 2,5-3 miesięcy w 4l słoiku, zakręcone w piwnicy, dzisiaj rozlałem do butelek, aromat wiśni w likierze, w smaku coś pokroju nalewki wiśniowej/śliwkowej. Efekt świetny, do powtórzenia na innych owocach z nalewek. Co najgorsze jest tylko 7 buteleczek 0,33 Edit: Ilość piwa lub owoców powinna być czterokrotnie większa/mniejsza aby efekt nie był tak przytłaczający. Piwo jest w 100% zdominowane przez owoce. Edytowane 18 Stycznia 2016 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 (edytowane) Do 4l Belgian speciality ale dodane 100ml wiśni z nalewki Edytowane 27 Lutego 2016 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 (edytowane) Warka #50 Brett Imperial Stout "Decard Cain" 20l 26blg 80IBU Warka #49 American Stout "Akara" 20l 16blg 60IBU Zasyp: 10kg Pale ale Strzegom 1,2kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,7kg Caraaroma Weyermann 0,7kg Karmelowy 300 Strzegom 0,55kg Jęczmień palony Strzegom 0,35kg Carafa II Special Weyermann 0,5kg Carafa III Special Weyermann Chmiele 1 Junga 80g na 60 minut Chmiele 2 Columbus 20g na 60 minut Citra 20g Simcoe 10g na 20 minut Citra 20g Simcoe 20g na 10 minut Citra 20g Simcoe 20gna 5 minut Drożdże 1 Wyeast 3031-PC Saison-Brett Blend Drożdże 2 US-05 2 saszetki Zacieranie: 70 minut 67-65 stopni Start Fermentacji 1: Oznaki fermentacji po 9-10 godzinach. Fermentacja 1: Temperatura fermentacji 18 stopni. Butelkowanie 1: Ocena piwa 1: Start Fermentacji 2: Oznaki fermentacji po 13-14 godzinach. Fermentacja 2: Temperatura fermentacji 18 stopni. Butelkowanie 2: Ocena piwa 2: Edytowane 6 Lutego 2016 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 (edytowane) Warka #48 Rauchpils "Izual" 25l 12blg 40IBU Zasyp: 5kg Pilzneński Strzegom wędzony drewnem bukowym i dębowym około 6h Chmiele Iunga 30g na 60 minut Lubelski 30g na 10 minut (szyszka) Lubelski 30g na 5 minut (szyszka) Drożdże Wyeast 2308 Munich Lager Zacieranie: 60 minut 64-62 stopnie Start Fermentacji: Oznaki fermentacji po około 16 godzinach. Fermentacja: Temperatura fermentacji 11 stopni. Butelkowanie: Ocena piwa: Edytowane 6 Lutego 2016 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 29 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 (edytowane) Warka numer 45# kwaśna, smakuje jak cydr, prawdopodobnie jutro pójdzie do butelek jako jakiś sour. RIS (warka 42#) zatrzymał się na 13 blg mimo podniesienia temperatury. Weizen porter ponownie połączenie ciemnych słodów i pszenicy dały "tłustość" piwa, banan z czekoladą niezłe połączenie. Wysłodki po tym piwie zadane drożdżami bez gotowania oczywiście infekcja, smakuje ok, z 12 zostało 1 blg. Belg smakuje słabo, zobaczymy co będzie po leżakowaniu. EDIT: Warki zabutelkowane: Warka 42# 70g cukru na 20l, wyszło 6x0,5l i 46x0,33l Warka 45# 100g cukru na 22l wyszły 44x0,5l Warka 46# 90g cukru na 20l piwa, wyszło 40x0,5l, 5l piwa wlane do słoika i dodane około 200ml wiśni z nalewki. Warka 47# 80g cukru na 20l piwa, wyszło 40x0,5l. Edytowane 30 Stycznia 2016 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się