Jump to content

Grzanie na dwa palniki


bielok

Recommended Posts

Cześć :)

 

Jeśli ktoś ma duży gar w którym zaciera tak jak ja, może rzucić okiem na moje rozwiązanie grzania na dwa palniki:

 

2palniki.jpg

Link to comment
Share on other sites

Świetne wykonanie i pomysł (regulacja poziomu - super) dodatkowo rozwiązałeś problem który mnie meczy, czyli zwiększenie wysokości nad palnikami. Ja mam troszkę inaczej garnek 50 litrów obejmuje 4 palniki :) co tym bardziej pogranicza dostęp powietrza i przydało by się gar podnieść. Podumowując + za konkretne rozwiązanie techniczne.

 

 

PS. Zacieranie idzie spoko, pewnikiem chodzi o warzenie.

Edited by mark33
Link to comment
Share on other sites

Cześć.

Głownie mi chodziło o używanie dużego gara niezależnie czy do zacierania czy warzenia :)

 

Sprawdziłem że podniesienie tem. z 57°C do 100°C dla 31 l brzeczki 12,5 °Blg zajeło 2 h.

Szaleństawa nie ma, ale jest lepiej niż na jednym palniku.

 

Jak grzejesz na 4 palnikach to ci moge pospawać krzyżaka którego postawisz na piecu zamiast standartowej kratki.

Link to comment
Share on other sites

Guest n-krzychu

Też grzeję na 2 palniki - myślałem, że wszyscy co nie mają taboretu gazowego tak robią :).

Ja na szczęście nie muszę regulować poziomu jakoś równo mi gar stoi.

Link to comment
Share on other sites

Cześć.

Głownie mi chodziło o używanie dużego gara niezależnie czy do zacierania czy warzenia :)

 

Sprawdziłem że podniesienie tem. z 57°C do 100°C dla 31 l brzeczki 12,5 °Blg zajeło 2 h.

Szaleństawa nie ma, ale jest lepiej niż na jednym palniku.

 

Jak grzejesz na 4 palnikach to ci moge pospawać krzyżaka którego postawisz na piecu zamiast standartowej kratki.

Ja grzeję w garze 35l na dwóch "palnikach" na kuchence elektrycznej, i do zacierania i do gotowania.

 

Podgrzanie 22l z 60°C do 100°C po filtracji zajmuje jakieś 40-50 min

Link to comment
Share on other sites

....

 

Jak grzejesz na 4 palnikach to ci moge pospawać krzyżaka którego postawisz na piecu zamiast standartowej kratki.

Super , dogadamy szczegóły w realu. Do spawania mam jeszcze mieszadło na duży gar (elementy są )

 

 

Co do czasu zagotowania brzeczki, robię takie małe oszustwo :) podgrzewam już od 10litrów filtratu i dolewam aż do 50 litrów, skrócenie ogrzewania jest znaczące.

Edited by mark33
Link to comment
Share on other sites

Bielok czy te 2 godziny podgrzewania z 57-100* to nie przesada. Ja też grzeję na dwóch palnikach kuchenki, bez podstawek, ale u mnie to jakoś szybciej się grzeje.

Link to comment
Share on other sites

Sprawdziłem że podniesienie tem. z 57°C do 100°C dla 31 l brzeczki 12,5 °Blg zajeło 2 h.

Szaleństawa nie ma, ale jest lepiej niż na jednym palniku.

Wydaje mi się ,że gar jest za wysoko i masz za duże straty.

Optymalna odległość to taka kiedy końcówki płomieni dotykają dna gara.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.