bielok Posted August 6, 2009 Share Posted August 6, 2009 Cześć Jeśli ktoś ma duży gar w którym zaciera tak jak ja, może rzucić okiem na moje rozwiązanie grzania na dwa palniki: Link to comment Share on other sites More sharing options...
mark33 Posted August 6, 2009 Share Posted August 6, 2009 (edited) Świetne wykonanie i pomysł (regulacja poziomu - super) dodatkowo rozwiązałeś problem który mnie meczy, czyli zwiększenie wysokości nad palnikami. Ja mam troszkę inaczej garnek 50 litrów obejmuje 4 palniki co tym bardziej pogranicza dostęp powietrza i przydało by się gar podnieść. Podumowując + za konkretne rozwiązanie techniczne. PS. Zacieranie idzie spoko, pewnikiem chodzi o warzenie. Edited August 6, 2009 by mark33 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted August 6, 2009 Author Share Posted August 6, 2009 Cześć. Głownie mi chodziło o używanie dużego gara niezależnie czy do zacierania czy warzenia Sprawdziłem że podniesienie tem. z 57°C do 100°C dla 31 l brzeczki 12,5 °Blg zajeło 2 h. Szaleństawa nie ma, ale jest lepiej niż na jednym palniku. Jak grzejesz na 4 palnikach to ci moge pospawać krzyżaka którego postawisz na piecu zamiast standartowej kratki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest n-krzychu Posted August 6, 2009 Share Posted August 6, 2009 Też grzeję na 2 palniki - myślałem, że wszyscy co nie mają taboretu gazowego tak robią . Ja na szczęście nie muszę regulować poziomu jakoś równo mi gar stoi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted August 6, 2009 Share Posted August 6, 2009 Cześć.Głownie mi chodziło o używanie dużego gara niezależnie czy do zacierania czy warzenia Sprawdziłem że podniesienie tem. z 57°C do 100°C dla 31 l brzeczki 12,5 °Blg zajeło 2 h. Szaleństawa nie ma, ale jest lepiej niż na jednym palniku. Jak grzejesz na 4 palnikach to ci moge pospawać krzyżaka którego postawisz na piecu zamiast standartowej kratki. Ja grzeję w garze 35l na dwóch "palnikach" na kuchence elektrycznej, i do zacierania i do gotowania. Podgrzanie 22l z 60°C do 100°C po filtracji zajmuje jakieś 40-50 min Link to comment Share on other sites More sharing options...
mark33 Posted August 6, 2009 Share Posted August 6, 2009 (edited) .... Jak grzejesz na 4 palnikach to ci moge pospawać krzyżaka którego postawisz na piecu zamiast standartowej kratki. Super , dogadamy szczegóły w realu. Do spawania mam jeszcze mieszadło na duży gar (elementy są ) Co do czasu zagotowania brzeczki, robię takie małe oszustwo podgrzewam już od 10litrów filtratu i dolewam aż do 50 litrów, skrócenie ogrzewania jest znaczące. Edited August 6, 2009 by mark33 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted August 6, 2009 Share Posted August 6, 2009 Bielok czy te 2 godziny podgrzewania z 57-100* to nie przesada. Ja też grzeję na dwóch palnikach kuchenki, bez podstawek, ale u mnie to jakoś szybciej się grzeje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted August 6, 2009 Share Posted August 6, 2009 Sprawdziłem że podniesienie tem. z 57°C do 100°C dla 31 l brzeczki 12,5 °Blg zajeło 2 h.Szaleństawa nie ma, ale jest lepiej niż na jednym palniku. Wydaje mi się ,że gar jest za wysoko i masz za duże straty. Optymalna odległość to taka kiedy końcówki płomieni dotykają dna gara. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now