bielok Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Cześć Jeśli ktoś ma duży gar w którym zaciera tak jak ja, może rzucić okiem na moje rozwiązanie grzania na dwa palniki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 (edytowane) Świetne wykonanie i pomysł (regulacja poziomu - super) dodatkowo rozwiązałeś problem który mnie meczy, czyli zwiększenie wysokości nad palnikami. Ja mam troszkę inaczej garnek 50 litrów obejmuje 4 palniki co tym bardziej pogranicza dostęp powietrza i przydało by się gar podnieść. Podumowując + za konkretne rozwiązanie techniczne. PS. Zacieranie idzie spoko, pewnikiem chodzi o warzenie. Edytowane 6 Sierpnia 2009 przez mark33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Cześć. Głownie mi chodziło o używanie dużego gara niezależnie czy do zacierania czy warzenia Sprawdziłem że podniesienie tem. z 57°C do 100°C dla 31 l brzeczki 12,5 °Blg zajeło 2 h. Szaleństawa nie ma, ale jest lepiej niż na jednym palniku. Jak grzejesz na 4 palnikach to ci moge pospawać krzyżaka którego postawisz na piecu zamiast standartowej kratki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość n-krzychu Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Też grzeję na 2 palniki - myślałem, że wszyscy co nie mają taboretu gazowego tak robią . Ja na szczęście nie muszę regulować poziomu jakoś równo mi gar stoi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Cześć.Głownie mi chodziło o używanie dużego gara niezależnie czy do zacierania czy warzenia Sprawdziłem że podniesienie tem. z 57°C do 100°C dla 31 l brzeczki 12,5 °Blg zajeło 2 h. Szaleństawa nie ma, ale jest lepiej niż na jednym palniku. Jak grzejesz na 4 palnikach to ci moge pospawać krzyżaka którego postawisz na piecu zamiast standartowej kratki. Ja grzeję w garze 35l na dwóch "palnikach" na kuchence elektrycznej, i do zacierania i do gotowania. Podgrzanie 22l z 60°C do 100°C po filtracji zajmuje jakieś 40-50 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 (edytowane) .... Jak grzejesz na 4 palnikach to ci moge pospawać krzyżaka którego postawisz na piecu zamiast standartowej kratki. Super , dogadamy szczegóły w realu. Do spawania mam jeszcze mieszadło na duży gar (elementy są ) Co do czasu zagotowania brzeczki, robię takie małe oszustwo podgrzewam już od 10litrów filtratu i dolewam aż do 50 litrów, skrócenie ogrzewania jest znaczące. Edytowane 6 Sierpnia 2009 przez mark33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Bielok czy te 2 godziny podgrzewania z 57-100* to nie przesada. Ja też grzeję na dwóch palnikach kuchenki, bez podstawek, ale u mnie to jakoś szybciej się grzeje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Sprawdziłem że podniesienie tem. z 57°C do 100°C dla 31 l brzeczki 12,5 °Blg zajeło 2 h.Szaleństawa nie ma, ale jest lepiej niż na jednym palniku. Wydaje mi się ,że gar jest za wysoko i masz za duże straty. Optymalna odległość to taka kiedy końcówki płomieni dotykają dna gara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się