Skocz do zawartości

Grzanie na dwa palniki


bielok

Rekomendowane odpowiedzi

Świetne wykonanie i pomysł (regulacja poziomu - super) dodatkowo rozwiązałeś problem który mnie meczy, czyli zwiększenie wysokości nad palnikami. Ja mam troszkę inaczej garnek 50 litrów obejmuje 4 palniki :) co tym bardziej pogranicza dostęp powietrza i przydało by się gar podnieść. Podumowując + za konkretne rozwiązanie techniczne.

 

 

PS. Zacieranie idzie spoko, pewnikiem chodzi o warzenie.

Edytowane przez mark33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Głownie mi chodziło o używanie dużego gara niezależnie czy do zacierania czy warzenia :)

 

Sprawdziłem że podniesienie tem. z 57°C do 100°C dla 31 l brzeczki 12,5 °Blg zajeło 2 h.

Szaleństawa nie ma, ale jest lepiej niż na jednym palniku.

 

Jak grzejesz na 4 palnikach to ci moge pospawać krzyżaka którego postawisz na piecu zamiast standartowej kratki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość n-krzychu

Też grzeję na 2 palniki - myślałem, że wszyscy co nie mają taboretu gazowego tak robią :).

Ja na szczęście nie muszę regulować poziomu jakoś równo mi gar stoi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Głownie mi chodziło o używanie dużego gara niezależnie czy do zacierania czy warzenia :)

 

Sprawdziłem że podniesienie tem. z 57°C do 100°C dla 31 l brzeczki 12,5 °Blg zajeło 2 h.

Szaleństawa nie ma, ale jest lepiej niż na jednym palniku.

 

Jak grzejesz na 4 palnikach to ci moge pospawać krzyżaka którego postawisz na piecu zamiast standartowej kratki.

Ja grzeję w garze 35l na dwóch "palnikach" na kuchence elektrycznej, i do zacierania i do gotowania.

 

Podgrzanie 22l z 60°C do 100°C po filtracji zajmuje jakieś 40-50 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

....

 

Jak grzejesz na 4 palnikach to ci moge pospawać krzyżaka którego postawisz na piecu zamiast standartowej kratki.

Super , dogadamy szczegóły w realu. Do spawania mam jeszcze mieszadło na duży gar (elementy są )

 

 

Co do czasu zagotowania brzeczki, robię takie małe oszustwo :) podgrzewam już od 10litrów filtratu i dolewam aż do 50 litrów, skrócenie ogrzewania jest znaczące.

Edytowane przez mark33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sprawdziłem że podniesienie tem. z 57°C do 100°C dla 31 l brzeczki 12,5 °Blg zajeło 2 h.

Szaleństawa nie ma, ale jest lepiej niż na jednym palniku.

Wydaje mi się ,że gar jest za wysoko i masz za duże straty.

Optymalna odległość to taka kiedy końcówki płomieni dotykają dna gara.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.