bielok Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Cześć Jeśli ktoś ma duży gar w którym zaciera tak jak ja, może rzucić okiem na moje rozwiązanie grzania na dwa palniki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 (edytowane) Świetne wykonanie i pomysł (regulacja poziomu - super) dodatkowo rozwiązałeś problem który mnie meczy, czyli zwiększenie wysokości nad palnikami. Ja mam troszkę inaczej garnek 50 litrów obejmuje 4 palniki co tym bardziej pogranicza dostęp powietrza i przydało by się gar podnieść. Podumowując + za konkretne rozwiązanie techniczne. PS. Zacieranie idzie spoko, pewnikiem chodzi o warzenie. Edytowane 6 Sierpnia 2009 przez mark33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Cześć. Głownie mi chodziło o używanie dużego gara niezależnie czy do zacierania czy warzenia Sprawdziłem że podniesienie tem. z 57°C do 100°C dla 31 l brzeczki 12,5 °Blg zajeło 2 h. Szaleństawa nie ma, ale jest lepiej niż na jednym palniku. Jak grzejesz na 4 palnikach to ci moge pospawać krzyżaka którego postawisz na piecu zamiast standartowej kratki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość n-krzychu Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Też grzeję na 2 palniki - myślałem, że wszyscy co nie mają taboretu gazowego tak robią . Ja na szczęście nie muszę regulować poziomu jakoś równo mi gar stoi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Cześć.Głownie mi chodziło o używanie dużego gara niezależnie czy do zacierania czy warzenia Sprawdziłem że podniesienie tem. z 57°C do 100°C dla 31 l brzeczki 12,5 °Blg zajeło 2 h. Szaleństawa nie ma, ale jest lepiej niż na jednym palniku. Jak grzejesz na 4 palnikach to ci moge pospawać krzyżaka którego postawisz na piecu zamiast standartowej kratki. Ja grzeję w garze 35l na dwóch "palnikach" na kuchence elektrycznej, i do zacierania i do gotowania. Podgrzanie 22l z 60°C do 100°C po filtracji zajmuje jakieś 40-50 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 (edytowane) .... Jak grzejesz na 4 palnikach to ci moge pospawać krzyżaka którego postawisz na piecu zamiast standartowej kratki. Super , dogadamy szczegóły w realu. Do spawania mam jeszcze mieszadło na duży gar (elementy są ) Co do czasu zagotowania brzeczki, robię takie małe oszustwo podgrzewam już od 10litrów filtratu i dolewam aż do 50 litrów, skrócenie ogrzewania jest znaczące. Edytowane 6 Sierpnia 2009 przez mark33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Bielok czy te 2 godziny podgrzewania z 57-100* to nie przesada. Ja też grzeję na dwóch palnikach kuchenki, bez podstawek, ale u mnie to jakoś szybciej się grzeje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Sprawdziłem że podniesienie tem. z 57°C do 100°C dla 31 l brzeczki 12,5 °Blg zajeło 2 h.Szaleństawa nie ma, ale jest lepiej niż na jednym palniku. Wydaje mi się ,że gar jest za wysoko i masz za duże straty. Optymalna odległość to taka kiedy końcówki płomieni dotykają dna gara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi