wuju70 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Ja mam niewielkie doświadczenie z sokiem własnego tłoczenia, dostałem takowy w ubiegłym roku od sadownika który miał wobec mnie pewną wdzięczność, 15l. do fermentora + 1kg cukru i drożdźe spiritferm cider, po 3 tygodniach w (22+-)st.C było klarowne poszło wiec w butelki, stoi do dziś bo ja wyczuwam w nim drożdże a i mocy ma tyle, że szklanka zabija. Zdjęcie wstawię w sobotę bo zabieram towar na Dożynki tam amatorów się znajdzie kilku na procenty to podczas picia zrobię fotę. Czesc Nastepnym razem nie dodawaj do soku cukru,cydr robimy z samego soku .(cukier dajemy do refermentacji-wyliczona ilosc) narazie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdzip Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 taki przepis znalazłem więc tak zrobiłem, teraz to i ja już wiem, że nie ma sensu dawać cukru bo tylko mocy nabierze, a i drożdże też nie są potrzebne to sok jabłkowy ma ich w sobie wystarczająco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Moj sok byl czysty mikrobiologicznie wiec drozdze byly konieczne. ladnie pracuje i przy rurce czuc przyjemny zapaszek :-). Najgorsze to czekanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Heheh czekanie zawsze jest najgorsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Mrzon ile razy zlewasz cydr znad drożdży? Myśle o dodaniu soku do fermentora przed butelkowaniem zamiast glukozy. Praktykowal to ktoś! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 amorph ja zlewam jeden raz po burzliwej jest spory osad, następnie jeżeli jest klarowne to zlewam kolejny raz do pojemnika i od razu do butelek. Reasumując można założyć że sciągam znad osadów 2 razy. Co do dodawania soku to nie mam doświadczenia tylko zastanawiam się czy taki sok nie narazi nastawu na jakąś infekcję chyba że jakiś ze sklepu. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 (edytowane) Myśle o tym samym który poszedł do cydru. Skoro ma 14 BLG to np 1,2L na te 25L cydru. Zmierzyłem BLG i z 14 zeszło do 1. Śmierdzi siarkowodorem ale wypiłem próbkę i w smaku nie wyczuwam nic złego. Jeszcze troche odfermentuje i bedzie cydr siekiera 7% :-). Edytowane 19 Sierpnia 2014 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieslav Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) Skoro dałeś cukier to już nie jest cydr. Jest jak najbardziej. Na wyspach u jednego z producentów który zajmuje się tematem od kilku pokoleń wszystkie cydry dosładzane są w ilości ponad 30g cukru na litr. Wiedzą co robią, uzyskują bardzo fajne produkty bez niechcianych posmaków, zapachów. 1kg na 15litrów to już wg mnie lekka przesada no i rodzaj drożdży i warunki fermentacji też mogły zrobić swoje jeśli chodzi o siarkowe/drożdżowe aromaty Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez Pieslav Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Pewnie dużo zależy od rodzaju jabłek i drożdży. Mój mimo że tak głeboko odfermentował nie jest w smaku jakiś obrzydliwie wytrawny. Chyba pojdzie w butelki bez zadnego dosladzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Zastanawiam sie czy nie skorzystac z tego samego soku do refermentacji? Zawsze tak robię. Same zalety. 1. Świeżo otwarty sok jest spasteryzowany, nie ma ryzyka infekcji. 2. Nie zwiększasz ogólnego ekstraktu. 3. Nie trzeba mieszać czy gotować cukru. Wlewasz ile potrzeba (obliczone 8-12g/l) i do butelek. 1l odczytując z etykiety może mieć np. 110g cukru, czyli wystarczy na ok 9-13l No i cydru mamy więcej o ten dodatek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Floki Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Byłem dziś w Biedronce i przelotem zauważyłem 3 rodzaje soków w trzylitrowych słoikach w tym jabłkowe po 9pln. Produkt litewski z zagęszczonego soku jabłkowego. Nada się to na cydr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Piłem ten sok, jak każdy inny z zagęszczonego. Jeśli już z gotowego soku to szukaj tłoczonych. Mam nadzieję że tak jak w latach ubiegłych tak i w tym roku w okolicach października będą promocje na takie soki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 A te promocje na soki tłoczone to są w jakich sklepach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Wczoraj w Biedronce widzialem 5L za 18,99pln. Pytanko do robiacych cydr. Pilem wczoraj Cydr Dobroński z cynamonem. Jest rewelacyjny! Jak osiagnac taki efekt? Dac cynamon do lezakowania? Moj cydr jest 2 tydzien w fermentorze. Po tygodniu byl przelany do drugiego. Jaka ilosc dac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Promocje na które do tej pory trafiałem zazwyczaj były w Auchan, w zeszłym roku za 5l było coś koło 15pln(słoneczna tłocznia) później za 9pln były 3l kartony. Tyle że było to w okolicach października. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) No to lipa. Specjalnie do Auchana z daleka się nie chce jechać. A cydr się zrobiło. Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez br.an.tr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zerknij na http://vitasok.pl/ - przy zamówieniu wielokrotności 5 kartonów masz dostawę gratis. Może nie jest tak tanio jak promocyjna Słoneczna Tłocznia, ale możesz wybrać sobie odmiany jabłek. Cydr nie będzie aż tak dobry jak z samodzielnie wyciskanych jabłek, ale i tak wychodzi całkiem dobry. Jak teraz nastawisz to akurat będzie gotowy na przyszłoroczne upały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Nie ma sensu zakładać nowego tematu, więc tu podpytam :-). Dziś planuję rozlew cydru z ciśniętego soku (po rozcieńczeniu do 10blg), jest tego 27 litrów. Po ostatnim, który wyszedł bardzo wytrawny (ale i tak bardzo przyjemny w piciu), ten chcę trochę dosłodzić ksylitolem, tylko nigdy nie stosowałem tego środka i nie mam pojęcia ile sypnąć. Nie chcę cydru słodkiego, ale takiego lekko dosłodzonego, półwytrawnego, żeby był dla ogółu bardziej pijalny, ale nie stracił na orzeźwialności. Czytam w różnych materiałach, że się daje 5-8 g na butelkę, ale coś mi się wydaje, że to dość dużo :-). W każdym razie kupiłem 500g, mam nadzieję, że wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Robiłem test ostatnio - zebrałem cydr z cichej i rozlałem po 100ml do 6 szklanek. Dodałem do pierwszej 1g, a potem zwiększałem co 0,5g ksylitolu. Dałem do przetestowania żonie i jej najbardziej pasowało 2-2,5g/100ml czyli 10-12,5g na butelkę. Ja wolałbym dosłownie ciut mniej i dlatego kompromisem pójdę i dam 9g na butelkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Zobaczymy co będzie, wrzuciłem 250g na prawie 28 l, w smaku nieprzesadnie słodkawy był, ale zapewne jeszcze nabierze wytrawności, jak drożdże zjedzą sok, który dostały na refermentację :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) Czesc cydru ktora zabutelkowalem tydz temu nie ma wlasciwie nasycenia. Nie wiem czy to wina drozdzy czy czegos innego. W tym tygodniu planuje butelkowac reszte cydru, ktory sobie lezakuje z cynamonem. Zastanawiam sie czy przed butelkowaniem nie dodac troche gestwy US-05, która mam w lodówce. Chyba ze cydr tak dlugo sie nagazowuje ale przy tych smych warunkach piwo mialem juz nasycone. Edytowane 8 Września 2014 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) Cydr nie nagazowywuje się tak szybko jak piwo. U mnie po mniej więcej 2-3 miesiącach były jakieś ślady dwutlenku węgla, pół roku po butelkowaniu można było uznać, że się nagazował. Jednak jakbym piwo potraktował cukrem w ilości 3g na butelkę, to bym taki efekt osiągnął w 2-3 tygodnie. Edytowane 8 Września 2014 przez Xenocyd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Czyli reszte butelkowac tak samo i nie zagladac do niego pol roku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Zaraz nie zaglądać przecięż nagazowany słabiej spokojnie można pić i jest smaczny. Oczywiście jak masz gęstwę, to możesz przy rozlewie dorzucić trochę grzybków - nie zaszkodzą, flaszki nie eksplodują od tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nymons Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Wydaje mi się, że zależy od rodzaju drożdży. Moje wszystkie produkty owocowe (cydry, śliweczniki, gruszeczniki) nagazowały się w przeciągu kilku dni, tak że po 5 dniach był już gazowany i pianka się robiła. Oczywiście zanim się uleżał, to potrzeba przynajmniej ze 2 tyg., ale nie aż 2-3 miesiące. Ilość cukru mierzyłem w 6g/l, kilka butelek (0.3 po złym przeliczeniu) zabutelkowałem z ponad 8g/l i te po tygodniu wyjeżdżały z butelki, ale piana na cydrze opada bardzo szybko, więc nawet dało się wypić bez większych strat. Drożdże jakich używałem to głównie z Gozdawy drożdże do cydru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się