bart_lag Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Witam Mam takie pytanie, czy ktoś wie gdzie można kupić chmiel Oktawia? Czytałem o nim na stronie Polish Hops i opis jest ciekawy. W żadnym sklepie go nie ma, a zauważyłem, że ktoś warzył piwo z tym chmielem (Usiu?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Ten chmiel jeszcze nie jest w sprzedaży, miałem go na testy. Możliwe, że od tego sezonu juz będzie można go kupić. bart_lag 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Ten chmiel jeszcze nie jest w sprzedaży, miałem go na testy. Możliwe, że od tego sezonu juz będzie można go kupić. I jak wrażenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Potencjał aromatyczny jest, nie jest to Ameryka, ale swój charakter ma, dla mnie trochę jak jabłko, ale nie aldehyd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Chmiel pojawił się w sklepie Twój Browar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 tego chmielu jako tako nie da się kupić, to co kupił twój browar to w pewnym sensie rarytas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Jeśli ten chmiel rzeczywiście daje aromaty jabłkowe, to moim zdaniem wręcz idealnie. To jest właśnie coś czym nasze chmiele mogłyby zawojować świat. jabłka, gruszki, śliwki... A także ich suszone wersje. Z wielką chęcią bym robił piwa ma takich chmielach. Ale jak już jechać konkretnie po polsku to: kaszanka, bigos... Edytowane 4 Grudnia 2014 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Bigos w piwie można uzyskać innymi sposobami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Chętnie się dowiem jak... choć podejrzewam, że raczej w kategorii: czego nie robić. Zagadką wciąż pozostanie jak uzyskać kaszankę :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 jak uzyskać kaszankę jak pomyślisz to możesz wymyślić nawet wersję "soft" i "hardcore" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Czytając pierwsze 3 akapity na wiki (o kaszance) obstawiam, że do piwa należy dodać ok 1kg kaszy gryczanej i ze 300ml świeżej krwi. Kwestia jeszcze kiedy... No i przyprawy, ale sądzę, że to zbędne. Właściwe drożdże nadrobią kwestię (T-58?) Edytowane 4 Grudnia 2014 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 i ze 300ml świeżej krwi cudzej czy swojej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Zależy czy wyczujesz różnicę w smaku... Ja raczej nie wyczuję, więc chyba będę musiał przy okazji założyć małe krematorium w domu i prochy oddawać jako uszlachetniacz do betonu. Nie ma ciała nie ma przypału... Edytowane 4 Grudnia 2014 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Ale jak już jechać konkretnie po polsku to: kaszanka, bigos... W piwowarstwie najłatwiej chyba uzyskać kiszonkę . Chmiel ciekawy, czy opis ze strony TB o tej limonce można uznać za autosugestię czy udało się coś takiego wyczuć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) Roztarta szyszka daje taki aromat jabłkowo cytrusowy, w gotowym piwie(w sumie to nie gotowym bo to dopiero początek fermentacji) uzyskaliśmy lekki aromat właśnie cytrusowy czy tam limonkowy, jabłka brak, może się pojawi jeszcze, rokowania są nawet bardzo dobre, ale daliśmy mało szyszki w stosunku do granulatu, zajmuje ona dużo miejsca. Kurczę no aromat jest naprawdę wyjątkowy, taki orzeźwiający, nie ma takiego wśród amerykańców Edytowane 8 Grudnia 2014 przez dhanab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 (edytowane) A potencjał na single hop? Jest? Czy jednak trzeba łączyć z innym chmielem? PPA chce zrobić z tym chmielem. Edytowane 14 Grudnia 2014 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacu Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Jakbyś poczekał jeszcze z tydzień może dwa to będę mógł coś więcej napisać - w zeszły wtorek butelkowałem. Ale podczas butelkowania jak przez przypadek do ust coś wpadło to goryczka nie była zła - celowałem w 35 IBU dla PPA z 12BLG. Nie ściągała, ale też nie powalała. Była ok. Jeśli chodzi o zapach chmielu to czuć mięte, świeżość i jabłko - bardzo ładny zapach. Niestety podczas rozlewania czułem tylko stare jabłko. Może się jeszcze ułoży ....Powtórzę się: zapach chmielu bardzo ładny, koło fermentora unosiła się świeża jakby ... mięta - rewelacja! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Jestem bardzo zauroczony tym chmielem i zastanawiam się, czy nie zamówić jeszcze trochę póki jest w TB. Zrobiłem na nim Polskie Ale Single Hop 11,5BLG, zacierane na wytrawnie, zeszło do 2,66. Bardzo przyjemna goryczka, smak, aromat nieco słabszy, ale to może też kwestia tego, że miałem go za mało i na cichą poszło ledwo 20g. Być może są ta jabłka, ale generalnie bym to określił jako słodkie owoce. Moim zdaniem najlepszy polski chmiel, a przynajmniej ta partia, która trafiła do sprzedaży. Mam nadzieję, że wejdzie na stałe do sprzedaży i będzie dostępny w większych ilościach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 (edytowane) właśnie butelkuję single hopa jakieś 9,5blg, górniak na danstar bry-97 - chmiel tak napieprza jabłkiem że smakuje jak niejeden cydr jaki popełniłem. dla wybranek do klonów reddsa niezbędny. podobuje się... edit: właśnie wyczułem goździki, tak więc nie wiem na ile te jabłka to chmiel a na ile drożdże i ew. infekcja, ale generalnie całość to polska pełno gembo - sady, sady i jeszcze raz sady... Edytowane 15 Grudnia 2014 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Wczoraj uwarzyłem single hop IPA na Oktawii. Jak coś wyjdzie to dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Czy będzie Oktawia w przyszłym roku to nie wiem, ale wiem że będzie polska cascada i być może w granulacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 (edytowane) Zamawiam kilo! Edytowane 15 Grudnia 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzder Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 z fejsbuka twojegobrowaru komentarz pod tym chmielem: Aromaty typowe dla polskich chmieli. Trawa, siano, runo leśne, obora i gnojówka, zgniłe liście. Goryczka również typowa, bardzo długa, ściągająca, zalegająca, garbnikowa. Nie polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Ciekawe kto to napisał/jakie ma doświadczenie w piwowarstwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzder Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Paweł Piłat - http://polskichmiel.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się