daft Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Jestem początkującym piwowarem, ale chciałbym się podzielić dość interesującym doświadczeniem związanym z fermentacją piwa AIPA na drożdżach US-05. Przeszukiwałem fora internetowe i nie znalazłem podobnych obserwacji. Pierwszą warkę uwarzyłem z zestawu Browamatora - AIPA. Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją, drożdże zadałem bez uwodnienia bezpośrednio do fermentora. Po 2-3 dobach na powierzchni pojawiła się piana, natomiast nie było żadnych innych oznak burzliwej fermentacji przez tydzień- bulkania, ruchu w piwie itd. Jako, że była to dziewicza warka, dość mocno się denerwowałem tym faktem. Po tygodniu sprawdziłem stopień odfermentowania i okazał się poprawny (z 15,5 Blg do 4-4,5 Blg). Piwo fermentowało w ok. 20 st. C. Po całej tej akcji, pierwsze co, sprawdziłem szczelność wiadra. Tak jak przypuszczałem nie jest ono hermetyczne, ale dramatu ze szczelnością nie ma. Następnie na warsztat poszły dwie warki na drożdżach WB-06. Te były już uwadniane i zadane bardziej poprawnie. Po ok. 8-12 godzinach w obu przypadkach burzliwa fermentacja była bardzo widoczna, zatem fermentor jest jednak w miarę szczelny. Czwarta warka to kolejna AIPA na US-05 - tym razem drożdże uwodnione wodą o temperaturze ok. 25 st. C. Fermentacja początkowo odbywała się w temperaturze ok. 22-24 st. C na zimnej posadzce (wiem, że duża, ale akurat były wtedy straszne upały), potem w 20-22 st. C. Poza pianą na wierzchu, przez 7 dni nie pojawiły się oczywiście żadne oznaki burzliwej fermentacji, a po tygodniu piwo odfermentowało z 16 do 4 Blg. Porównując dwie warki na US-05 - warunki zadania drożdży i fermentacji były zgoła różne, natomiast fermentacja przebiegła tak samo. Dodam, że pierwsza wyszła całkiem porządna, natomiast druga zapowiada się bardzo dobrze. Niestety nie pamiętam daty przydatności drożdży w pierwszym przypadku, te z drugiej warki mają do 02.2015. Zasadnicze pytanie brzmi, czy robię coś nie tak, czy taka jest specyfika tej partii drożdży i czy ktoś również miał z nimi podobne przygody. W sumie nie jest to jakiś specjalny problem, skoro stopień odfermentowania jest poprawny, jedynie obserwacja dziwnego zachowania drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 3...2...1... burza o bulkanie Gdzie jest to dziwne zachowanie drożdży? Bo nie bulka? Najlepszą oznaką pracy drożdży jest piana. I spadek poziomu cukru. A bulkać może sobie czysta woda w fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 3...2...1... burza o bulkanie A już miałem coś napisać. Może to i lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daft Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Nie no nie ma burzy, bo tak jak napisałem skoro stopień odfermentowania jest poprawny, to nie ma dla mnie żadnego problemu. Gdyby był napisałbym:" OMG, NIE BULKA MI WODA W RURCE - CO ROBIĆ?" . Jednak porównując zachowanie US-05 z WB-06 sprawa wygląda jak dla mnie dziwnie. Dodatkowo moje wcześniejsze doświadczenia związane z fermentacją drożdży gorzelnianych oraz winiarskich wskazują, że jednak burzliwa fermentacja przebiega nieco inaczej niż tylko pojawienie się piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Poza pianą na wierzchu, przez 7 dni nie pojawiły się oczywiście żadne oznaki burzliwej fermentacji, A jakie inne oznaki byś chciał poza pianą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Dodatkowo moje wcześniejsze doświadczenia związane z fermentacją drożdży gorzelnianych oraz winiarskich wskazują, że jednak burzliwa fermentacja przebiega nieco inaczej niż tylko pojawienie się piany.Jak inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 (edytowane) A jakie inne oznaki byś chciał poza pianą? Zapach siarkowodoru w całym domu i wystrzelenie pokrywy do sufitu Zasadnicze pytanie brzmi, czy robię coś nie tak Tak, za bardzo chcesz mieć jak w zegarku. Drożdże to nie maszyny. Edytowane 13 Sierpnia 2014 przez MichalW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daft Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Bulkanie w rurce, widoczny ruch na powierzchni wina, rosnące pęcherze na powierzchni, syczenie itd. Dodam, że w przypadku WB-06 większość tych oznak się pojawiła, więc jak mniemam drożdże piwowarskie zachowują się podobnie. Szczególnie, że czytałem opowieści jak piana potrafiła się przedostać przez rurkę, więc burzliwa fermentacja rzeczywiście jest burzliwa - u mnie natomiast cisza i spokój w przypadku US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 jak mniemam drożdże piwowarskie zachowują się podobnie Jest wiele odmian drożdży. Zachowanie i wynik końcowy jest zupełnie różny. Między innymi różnią się kłaczkowaniem, odfermentowaniem, tworzeniem pobocznych produktów itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daft Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Jeśli też mieliście takie doświadczenia z tymi drożdżami to absolutnie nie ma problemu. Jak pisałem wcześniej w ogóle nie ma problemu. Założyłem wątek ponieważ na tym forum oraz innych nie znalazłem opisu podobnej sytuacji, a dla początkujących taka sytuacja jest dość stresująca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Jeżeli jest piana to stresowanie się jest zbędne. Każdy szczep drożdży ma inną pianę. O winie zapomnij, tu jest inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daft Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 OK, dzięki bardzo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daft Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Jeżeli jest piana to stresowanie się jest zbędne. Każdy szczep drożdży ma inną pianę. O winie zapomnij, tu jest inaczej. OK, dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Czy obserwacja pracujących drożdży ma jakieś znaczenie? Każde drożdże mają inną specyfikę pracy w różnych temperaturach. Bulkanie nie jest oznaką niczego. Czasem bulka jak szalone a czasami cicho sobie i spokojnie fermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Czy obserwacja pracujących drożdży ma jakieś znaczenie? Dla mnie na przyklad ma, to jest przeciez cud fermentacji .. ale ta przyjemnosc poznalem dopiero w momencie pierwszej fermentacji w szklanym fermentorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 (edytowane) Czy obserwacja pracujących drożdży ma jakieś znaczenie? Tak, wiesz dokładnie kiedy zaczyna się burzliwa i na jakim jest mniej więcej etapie. Nie otwierasz pokrywy, nie kontrolujesz odfermentowania. Jak piwo zaczyna się klarować od góry, przelewam na cichą i pomiar odfermentowania jest w zasadzie przy okazji; Blg jest generalnie na poziomie jakiego się spodziewam. Od czasu jak mam możliwość zobaczenie "przekroju" nastawionego piwa nie mam problemu z oceną czy już ruszyło czy jeszcze nie, i na jakim etapie jest fermentacja. Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Bulkanie w rurce, widoczny ruch na powierzchni wina, rosnące pęcherze na powierzchni, syczenie itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się