amorph Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Jutro będę warzył piwo i z racji tego że mam dwa mniejsze fermentory 15 L chciałbym zrobić dwie wersje chmielenia dla porównania. Zastanawiam się jak to zrobić aby uzyskać ciekawy efekt. Bedzie jakies 14 BLG i po 12 L do każdego z fermentorów. Macie jakieś ciekawe propozycje odnośnie chmielenia na gorąco (w jednym garnku robię więc tu nie bedzie róznic) i dwie wersje chmielenia na zimno? Mam no dyspozycji 180g Cascade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Masz tylko Cascade? Jeśli tak to nie poszalejesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Może część będzie SH Cascade, a do części dodasz polskich chmieli na cichą, żeby wypróbować ich możliwości (są stosunkowo tanie, więc bez problemu można dokupić). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Mi np Cascade IPA z Doctor Brew bardzo smakuje. Jutro warzenie więc do cichej mogę dokupić co tylko potrzeba. Dori bardzi chętnie przeczytam Twoją propozycję odnośnie tego co warto dodać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 ostatnio do AIPA to 140 na cichą dałem szkoda że nie masz co ma więcej AA bo tego jak ma z 6 % to musisz sporo dać i niewiele na koniec zostanie dokup Vic Secret na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 7% ma ten mój Cascade. To napisz mi coś więcej o tym Vic Secret i jak widzisz chmielenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Na 24 litry AIPA masz tylko 180g Cascade i nic więcej? Jeśli tak, to trzeba chmielić ekonomicznie. Nie bardzo widzę jak to można to nachmielić na dwa sposoby. Niby możesz w 1 pojemniku chmielić na zimno 2 dni a w drugim 10 dni, ale nie wiem czy gra jest warta świeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Dzisiaj warzę. Myślę że na goryczke wystarczy mi 80g Cascade. Moge dokupic inne chmiele. Przeciez mam na to caly tydzien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Warto też od razu wrzucić coś na aromat pod koniec gotowania - aromaty z chmielenia na cichej dość szybko znikają - inna sprawa, że to "dość szybko" to ok. 3 miesiące, po których dziwnym trafem i tak po warce już nie ma śladu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Robie chmielenie: 60' - 50g, 30' - 30g, 10' - 20g. Myślę że aromaty nie będą potrzebować więcej niż 3 miesiace :-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się