SomeoneElse11 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Witam. Przede mną pierwsza warka z zacieraniem. Czytałem na wiki że nie wszystkie słody się zaciera. Chciałbym jednak sprawdzić czy dobrze zrozumiałem. Mój zasyp to: 4kg pilzneńskiego 0,5kg pszenicznego 0,45kg karmelowego 0,25kg czekoladowego 0,125kg jęczmienia palonego zacieranie 60min - 67°C 5min - 78°C Na pewno pilzneński i pszeniczny będzie zacierany. Pozostałe wrzucić do kotła na mashout czy kilka minut wcześniej? Co z palonym jęczmieniem? Też na koniec czy razem z pilzneńskim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 wszystko możesz zacierać razem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Ale chyba wtedy nie wyjdzie mu próba jodowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 wyjdzie,tylko np.z jęczmienia będzie miał jeszcze smaki jak da od początku ,a na koniec raczej sam kolor ja zawsze daję wszystkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Próba wyjdzie, tylko czasem dodaje się palone na koniec zacierania, bo jak piwo czarne to nie widać czy próba się zabawia czy nie. Natomiast to czy dodasz palona na początku czy na końcu ma wpływ na smak. Karmelowy na pewno zacieraj od początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 W jakim stylu/smaku ma być to piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 (edytowane) Ale chyba wtedy nie wyjdzie mu próba jodowa. A kto by przejmował się próbą jodową po godzinie zacierania. W jakim stylu/smaku ma być to piwo? Zasyp wygląda na milda. Pod warunkiem, że to na warkę ok 30 litrów. Edytowane 15 Sierpnia 2014 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się