rasuh Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Znalazłem tani śrutownik ręczny z Ukrainy http://www.ebay.com/itm/Grain-Malt-Mill-Cast-Iron-Manual-Cereal-Mriya-Corn-Meal-Coffee-Getreidemuhle-/131268569548?pt=Small_Kitchen_Appliances_US&hash=item1e903769cc . Może ktoś taki posiada i używa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 marnie wygląda ,na jedną warkę miesięcznie może i da radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Dobry na młynek do pieprzu Zamęczysz się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Witam To jest młynek do maku w Polsce za 1/4 tej ceny kupisz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 http://allegro.pl/maszynka-mlynek-do-mielenia-maku-orzechow-12802-i4476177203.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Taki młynek do maku jest w ogóle w stanie ześrutować słody, nie wyjdzie z tego sama mąka czy coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Spokojnie możesz tym śrutować mam podobny do maku tylko bardziej zabytkowy i jest ok, poza tym możesz ustawić sobie wielkość szczeliny. Kolega z forum używa taki jak mój czytaj zabytkowy na wiertarce i nie ma żadnych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 na jedną warkę miesięcznie może i da radę a to z praktyki czy tylko teoria? Dobry na młynek do pieprzu kolejny teoretyk dla którego auto to tylko VW/BMW/mercedes/itp. wybierz se co chcesz Taki młynek do maku jest w ogóle w stanie ześrutować słody tak jest w stanie. Ze znajomym ponad 100kg ześrutowaliśmy już i nie widzę problemu. Dorobiony zasyp i osłona wylotu z PET po wodzie mineralnej 5l wg pomysłu shootter'a. Napęd z wkrętarki 14,4V zasilanej z prostownika do ładowania aku. samochodowych. Koszt takiego "cuda" na aledrogo to chyba z 20 zł w wydaniu retro Mrzon się dał namówić i jak widać też chwali cml i gigo 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 a masz dokładnie taki sam jak ten ? bo jeśli nie to też teoretyzujesz tylko jak by cię ciekawiło co do samochodu to mam samochód okrzyknięty "królową lawet" (łatwo sprawdzić jak nie wiesz co to) i jestem z niej mega zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 a masz dokładnie taki sam jak ten ? niestety nie, mój wygląda bardzo podobnie i tak samo działa, ale nie jest to ten sam egzemplarz do reszty się nie odnoszę bo już dość śmieci w tym wątku mamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Hmm, zdążyłem się trochę rozczytać i to całkiem ciekawa sprawa bo wychodzi na to, że można mieć przyzwoity śrutownik kilkunastokrotnie tańszy niż ten z regularnej oferty. Przy powiększeniu zasypu, a już tym bardziej automatyzacji nie widzę problemu w stosowaniu. Tylko czy ktoś miał kontakt z tymi młynkami za 2 dychy z alle? Regulacja nie jest zbyt dużym wymogiem jak na taką cenę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) Tylko czy ktoś miał kontakt z tymi młynkami za 2 dychy z alle? Mrzon. ja mam identyczny nie są to cuda techniki i można się pewnie przyczepić do wielu rzeczy jednak Cena Cyni Cuda (CCC) Edytowane 30 Sierpnia 2014 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 niestety nie, mój wygląda bardzo podobnie i tak samo działa, ale nie jest to ten sam egzemplarz Rozumiem, że chodziło o egzemplarz, egzemplarz a nie model, a ja głupek nie załapałem ironii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 http://allegro.pl/stary-mlynek-do-maku-zabytek-i4554224921.html takowych używamy i chyba wyglądają gorzej niż ten z 1 posta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) kolejny teoretyk dla którego auto to tylko VW/BMW/mercedes/itp. wybierz se co chcesz Mieliłem tym młynkiem słód na dwie warki - ręcznie. Szkoda życia na takie 'mercedesy', ale co kto lubi. Jeżeli po zakupie planujesz jakoś to zmechanizować to wydajność się zwiększy ale kosztem wytrzymałości urządzenia. Odradzam do mielenia słodu - polecam do mielenia przypraw na wędliny domowe PS. nie mam w zwyczaju odpowiadać na rzeczy o których nie mam pojęcia http://allegro.pl/st...4554224921.html takowych używamy i chyba wyglądają gorzej niż ten z 1 posta. O dwóch różnej jakości wykonania urządzeniach rozmawiamy Edytowane 30 Sierpnia 2014 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Mieliłem tym młynkiem słód na dwie warki - ręcznie. mielenia ręcznie też bym nie polecił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Mieliłem tym młynkiem słód na dwie warki - ręcznie. Szkoda życia na takie 'mercedesy', ale co kto lubi. Mi się nigdzie nie spieszy . Przy większych garach lub wyższej cenie zakupu pewnie też bym się zastanawiał nad zasadnością, ale ześrutowanie kilku kg słodu raz na jakiś czas nie powinno być specjalnym wyzwaniem. Też miałeś jakiś zabytek, czy ten nowy który tu wstawiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Wersja raczej podobna do tej z pierwszego posta, tylko że wyszperana na złomie Po tych dwóch śrutowaniach pojawiły się przetarcia na wałku ślimaka (inna spawa, że śrutowałem własne słody, które były odrobinę twardsze).. Słodu na drugą warkę nie domieliłem, bo cierpliwości brakło. Znalazłem wtedy piwowara ze śrutownikiem w okolicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Mi się nigdzie nie spieszy . Przy większych garach lub wyższej cenie zakupu pewnie też bym się zastanawiał nad zasadnością, ale ześrutowanie kilku kg słodu raz na jakiś czas nie powinno być specjalnym wyzwaniem. Powiem tak młynek który podlinkował Dr2 za 20zł na allegro kupuj nawet się nie zastanawiaj, ręcznie zmielisz bez problemów owszem troszku więcej czasu potrzeba na to nie mając wiertarki. Mamy dokładnie taki jak z tego linka. Ja będę wkrótce dorabiał wkrętarkę do mielenia żeby przyśpieszyć mielenie. Śrutowałem w nim słody i niesłodowane zboża wszystko bez problemów. Co do ścierania się nie zauważyłem ale nie oszukujmy się nie ma urządzenia które będzie na wieki każde jedno z czasem i eksploatacją będzie się zużywać czy śrutownik żarnowy czy walcowy. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Mój jest made in USSR. Do przypraw idealny ale używam też do mielenia na pył słodu zakwaszającego i karmelowych, małe ilości tylko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi