.mateusz Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 To mój pierwszy post, więc chciałbym się przywitać Jestem na etapie snucia planów o swojej pierwszej warce. Nurtuje mnie jedno pytanie, na które nigdzie nie znalazłem odpowiedzi, dlatego zaczynam od założenia nowego tematu. Mianowicie - czy w praktyce możliwe jest warzenie warek mniejszych niż standardowe ok. 20l? Albo ściślej - na pewno jest (mniejszy garnek, proporcjonalnie mniej surowców), ale co zrobić z fermentacją? Wiem już, że fermentor powinien być wypełniony brzeczką/piwem przynajmniej do ok. 2/3 pojemności. Można gdzieś dostać lub jakoś wykonać fermentor mniejszy niż standardowe ~30l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Nie ma problemu. Fermentor wcale nie musi być wypełniony do końca (patrz fermentacje w otwartych kadziach). Mniejsze fermentory mozesz dostać w piekarni np jako wiadra po marmoladach czy serkach. Tylko dlaczego te mniejsze warki? Pracy z nimi tyle samo a piwa mniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Można był już o tym temat na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Była niedawno dyskusja na ten temat: http://www.piwo.org/topic/14018-warzelnia-do-maks-10l-wybicia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się