Distanced Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) W najbliższy weekend będę butelkował swoją pierwszą warkę, więc czas najwyższy uwarzyć kolejną. Potrzebuję pomocy w doprecyzowaniu receptur, bo nie ogarniam jeszcze brewtargeta. Przy pierwszej warce miałem wydajność na poziomie 60%. Będą to: 1. Black IPA na podstawie #34 warki Fidel'a, który wzorował się na DARTH VADER BLACK IPA autorstwa scooby_brew 2. Christmas Ale na podstawie receptury TomX'a 1. Black IPA 20 litrów, 17 BLG, 50-60 IBU Zasyp: Pilzneński- 5,5 kg Carahel - 0,5 kg Carafa II Special - 0,5 kg Biscuit - 0,25 kg Cukier - 0,25 kg Zacieranie: 60 min - 68°C 10 min - 78°C Pytanie 1: Czy wszystkie słody wrzucam na początku czy któreś później ? Pytanie 2: Czy wystarczy na 20l 17BLG (wydajność 60%) ? Chmielenie: Pytanie 3: Mam do dyspozycji 100g Citry, 50g Cascade, 10 g Centennial i 100 g EK Goldings. Jak to najlepiej zrobić ? 60' (?) 45' Cascade 25 g 15' EK Goldings 25 g 5' cukier 250g 0' (gdy gar wyląduje w wannie) Citra 25g na zimno: (?) Citra 25 g + Cascade 25 g (?) Pytanie 4: Chłodzę w wannie, więc może trzeba przesunąć trochę chmielenie ? Drożdże: US-05 2. Christmas Ale 20 litrów, 17BLG, goryczka niewielka Zasyp: 3 kg - Pilzneński 1 kg - Pszeniczny Jasny 0,4 kg - Płatki Owsiane Błyskawiczne 0,3 Kg - Karmelowy Jasny (Strzegom) 0,2 Kg - Karmelowy Ciemny (Strzegom) 120 g - Jęczmień Palony [w oryginale był jeszcze 80 g - Barwiący, ale nie mam go] Pytanie 5: Tych słodów to chyba trochę mało (wydajność 60%) ? Mam w zapasie 2,5 kg pilzneńskiego, 0,7 kg karmelowy jasny, 0,3 kg karmelowy ciemny i 0,25 kg Biscuit. Których i ile dodać ? Zacieranie: Pytanie 6: Jak ? W jakich temperaturach i których minutach co sypać ? Chmielenie: 60' EK Goldings (ile?) 10' przyprawy i cukier 0,5 kg(po co się go dodaje ?) 10' (a może 5') EK Goldings 15 g Przyprawy: Jeszcze pomyślę Drożdże: T-58 Bardzo dziękuję za wszystkie rady ! Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez Distanced Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 T-58 średnio nadają się do świątecznego, piwo staje się wówczas bardzo ciężkie i ściągające. Polecam Ci amerykańskie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) 1. Black IPA Pytanie 1: Czy wszystkie słody wrzucam na początku czy któreś później ? Generalnie są różne "szkoły" ale na amerykańskich internetach znalazłem najwięcej info o tym że palone, ciemne słody moczy się na zimno i dodaje przy zacieraniu. Ja w swojej CDA użyłem moczonych słodów na sam koniec zacierania. Piwo dzięki temu miało bardzo mało paloności. Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Ja w swojej użyłem moczonych słodów na sam koniec zacierania. Piwo dzięki temu miało bardzo mało paloności. Ile mniej więcej moczysz ciemne słody? Rozumiem, że zwykła, zimna kranówa wystarczy w zupełności. Potem odcedzasz słód, który dodajesz na sam koniec zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) Ja w swojej użyłem moczonych słodów na sam koniec zacierania. Piwo dzięki temu miało bardzo mało paloności. Ile mniej więcej moczysz ciemne słody? Rozumiem, że zwykła, zimna kranówa wystarczy w zupełności. Potem odcedzasz słód, który dodajesz na sam koniec zacierania? Słody namoczyłem jakieś 12 godzin wcześniej i dodałem wszystko przed filtracją. W obecnej, którą będę warzył, planuję moczenie 24 h i dodanie samego wyciągu przed filtracją. Tak, kranówa wystarczy. Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Distanced Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) T-58 średnio nadają się do świątecznego, piwo staje się wówczas bardzo ciężkie i ściągające. Polecam Ci amerykańskie drożdże. Cholera, a zastanawialem sie nad US-05, ale tu na forum w kilku miejscach polecano T-58 do swiatecznego i tylko dlatego je zamowilem. Czyli nie warto na tych drożdżach robic tego piwa ? Moze sie wstrzymam z tym i zrobie pozniej, najwyzej bedzie na wielkanoc. Jakie piwo mozna uwarzyc na T-58 ? Do jakiego stylu sie nadaja ? Poczytałem i calkiem spora grupa uzytkownikow warzyla swiateczne na tych drozdzach, moze wypowie sie ktos jeszcze ? Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez Distanced Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Do mojej warki dawałem wszystko od początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Poczytałem i calkiem spora grupa uzytkownikow warzyla swiateczne na tych drozdzach, moze wypowie sie ktos jeszcze ? Dwa razy warzyłem, nie mam większych zastrzeżeń. Fakt, że nie schodzą zbyt nisko, ale kiedy pić cięższe piwa jeśli nie w zimie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Floki Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 moze wypowie sie ktos jeszcze ? fermentuję już 2 tygodnie dubbla na t-58 zeszły mi na tą chwile z 19,5 do 5 blg w temperaturze 24-20 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Distanced Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 To bardzo dobrze, że nie schodzą nisko, bo ja lubie takie pełniejsze piwo. Bardziej obawialem sie tego sciagania o ktorym wspomnial karczmarz. Dobra jednak uwarze, trzeba sprobowac zeby sie przekonac, moze akurat bedzie mi pasowalo. Powiecie cos na temat zasypu tego Christmas Ale ? Bo na moje oko to przy mojej wydajnosci raczej nie otrzymam 20litrow 17BLG. Ktory chmiel i ile sypnac na goryczke w tym Black IPA ? Tak na 50-60 IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Podłączę się pod temat ponieważ będę robił bardzo podobne świąteczne piwo. Czy w jego wypadku palony jęczmień lepiej dodać namoczony np przez 24h tuż przed zakończeniem zacierania czy wsypać go w postaci "suchej" po próbie jodowej i np z 5 minut zatrzeć razem z pozostałymi słodami? Płatki owsiane błyskawiczne dodaję od początku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 (edytowane) Płatki owsiane błyskawiczne dodaję od początku? Tak, razem ze słodem je sypiesz Ktory chmiel i ile sypnac na goryczke w tym Black IPA ? Tak na 50-60 IBU Na twoim miejscu bym wrzucił citre tak 30-40g i na 5 min i jeszcze przed końcem wrzucił 10g centennial + 25-30g EK Goldings Edytowane 3 Września 2014 przez Krugerius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 mało chmielu w tym ipa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Distanced Opublikowano 4 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Powiem szczerze, ze tez mi sie tak wydawalo, ale Panowi z forum warzyli wedlug tej receptury i polecaja. Zrobię tak: 60' Citra 25-30g 45' Cascade 25 g 15' EK Goldings 25 g 5' cukier 250g, Centennial 10g + Citra 15 g 0' (gdy gar wyląduje w wannie) Citra 25g na zimno: Citra 50 g + Cascade 25 g [na 5 dni] W sumie bedzie 200 g chmielu Nie wiem tylko czy nie opoznic troche tego chmielenia, bo chlodzil bede w wannie. A jesli chodzi o te swiateczne to nie wiem o ile zwiekszyc zasyp, bo przy mojej wydajnosci to chyba nie dam rady otrzymac 20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Jeśli chodzi o opóźnienie chmielenia z powodu studzenia w wannie znalazłem u któregoś forumowicza, chyba w zapiskach, takie grafiki (przepraszam, ale nie pamiętam już u kogo to było). Sam nie korzystałem i jeszcze nie badałem dokładnie tematu, więc nie wypowiem się jak to działa w praktyce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 (edytowane) przepraszam, ale nie pamiętam już u kogo to było To ja zrobiłem tę adaptację - na podstawie znalezionej tabeli, ale próba (#13 i #14) nie dała szczególnie wiarygodnego rezultatu w temacie aromatu, bo piwo przeleżało mi w wiadrze na cichej baaardzoooo długo (około miesiąca) więc efekt był żaden. Edytowane 5 Września 2014 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Mam nadzieję, że się nie gniewasz że ją tutaj podrzuciłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Do christmasa polecam drozdze zalecone przez Tomxa - piwo jest swietne ! W BIPA Carafe moczylem 24h i dodalem calosc na mash out korek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Do christmasa polecam drozdze zalecone przez Tomxa - piwo jest swietne ! W BIPA Carafe moczylem 24h i dodalem calosc na mash out Całość, masz na myśli razem z ziarnem?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Calosc w sensie namoczona carafa + woda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Pytam, bo ja zwykle dodaję ziarno do zacieru, lub TYLKO wodę z namoczonego wcześniej ziarna.. przymierzam się do dwóch wersji Black IPA i zastanawiam się, jak to sciemnic... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 (edytowane) Kupując np. to: http://www.sklepzinnejbeczki.pl/sklep/ekstrakty-plynne/ekstrakt-slodowy-barwiacy-wes-0-14-kg/ . Przetestowane. Robi robotę !!! Edytowane 1 Czerwca 2015 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się