amorph Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 W lecie sporym utrapieniem dla mnie była obecność muszek owocówek w kuchni i wszędzie dam gdzie pojawiało się coś czym się żywią. Stosuje na muszki pułapkę, która jest banalnie prosta i właściwie darmowa. Bierzemy słoik lub inne naczynie do którego wrzucamy przynete. Najlepiej spisuje sie banan albo mango (skorka czy pestka w zupelności wystarcza) lub inne slodkie, aromatyczne owoce. Na naczynie zakladamy folie spozywcza tak aby stworzyc naciagnieta membrane (mozna dodatkowo obwiazac sznurkiem lub dac gumke). W membranie robimy dziurki (5-7) np wykalaczka lub czubkiem noza (wazne aby byly niewiele wieksze niz muszki). Po kilku godzinach cala latajaca chołota bedzie w sloiku. Trzeba go co kilka dni wymieniac. Gdy mamy na wierzchu rozne owoce i warzywa wazne aby bylo w pulapce mango i banan zeby byly bardziej kuszace od reszty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 (edytowane) Banana zjedz sam. Do szklanki nalej wodę, do tego dodaj ocet winny albo jabłkowy oraz Ludwik. Postaw gdziekolwiek. Jest to najprostszy sposób i najbardziej skuteczny. Bez kombinowania i pułapek . Edytowane 24 Sierpnia 2014 przez santa bart_lag i dider 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Co daje Ludwik? Od kilku dni mam tyle tego dziadostwa, że chyba skorzystam z waszych rad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Nie mam pojęcia . Babcia mi ten patent sprzedała. W zeszłym roku w przeciągu doby wybiłem tak całe dziesiątki muszek, które się namnożyły w pozostawionych papierówkach. Wystarczy mała miseczka w każdym pokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Ludwik zmniejsza napięcie powierzchniowe wody dzięki temu muszki się ładnie topią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 U mnie wczoraj były ćmy (ciemno było, 22h) kilkanaście szt, jedna mi wpadła do schładzanej brzeczki, zapomniałem przykryć czymś. Wentylator cały czas był włączony przed zwykłymi muchami, owocówki chyba odeszły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Piękna śmierć, utonąć w brzeczce . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 zrobiłem ten myk z octem ale na razie nic się nie utopiła ale muszkę już widziałem jak łaziła po szklance. Może lepiej by było to wlać do butelki po piwie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Nie utopiła się, palcami ją wyciągnąłem, poleciała. Komary też wnerwiają (woda ze źródełka w lesie, koszmar w lato) ale owocówki to gnidy paskudne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Wierzcie mi ze pulapka opisana przeze mnie dziala lepiej niz ocet, ludwik i inne wynalazki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 bardzo dobra pułapka dla posiadaczy akwariów. Muszki złapane w pułapkę zalewamy wodą, mieszamy i do akwarium. Darmowy pokarm dla rybek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Sposobu z octem próbowałem, ale żadna muszka się nie złapała. Widocznie nie znają tego sposobu anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 No to macie inne muszki, niż są w Gdańsku . U mnie to działa, każdego roku. Mam nadzieję, że stosujecie odpowiedni ocet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 ocet jabłkowy się nada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Ja łapię na jabłkowy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Dokładnie, na zwykły ocet to mozecie sobie złapać kamień w czajniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 (edytowane) Dokładnie, na zwykły ocet to mozecie sobie złapać kamień w czajniku To lepiej łapać na kwasek cytrynowy . Mniej problemów z płukaniem . Edytowane 24 Sierpnia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Ja ocet winny cytrynowy uzylem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Siedzi gościu na bazarku,rozłożone ma jakieś specyfiki i krzyczy ,maść na szczury!maść na szczury ,wyciągamy szczura z dziury, smarujemy go pod włos od ogona aż po noś ... Podchodzi jakiś jegomość i pyta,panie jak to maść na szczury ? jak to działa ? Łapie pan szczura,smaruje maścią,puszcza i szczur za dwa ,trzy dni zdycha. Panie ale jak go złapię to mogę go już zabić! Można i tak,można i tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Ja biorę butelkę pet, odcinam górę, do środka nalewam wodę w temperaturze pokojowej, dosypuję cukru i zadaję drożdże babuni. Odkręcam korek z górnej, odciętej części butelki i wkładam do góry nogami do butelki. Owocówki wynajdują owoce głównie po dwutlenku węgla, który powstaje w sporych ilościach przy procesie fermentacji. Owocówki czują dwutlenek węgla, wlatują do środka przez lejek i są zbyt głupie, by próbować tędy nawiać i próbują po ściankach. Finalnie kończą w naszym mikrofermentorze Wg. źródeł miało to być remedium na komary, które też ciągną do dwutlenku węgla, ale po trzech dniach trzymania wynalazku w sypialni do środka złapał się 1 komar (słownie: jeden) za to przez cały dom zleciały się tam owocówki z kuchni w ilościach hurtowych. Jak fermentacja zwolni można dosypać więcej cukru, a finalnie odfiltrować muszki i wypić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 teraz zauważyłem, że albo owoce gnijące albo tak jak mówi alechanted i koniecznie jakiś lej do środka. Rano patrze i mam pełno muszek złapanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Mowilem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr34 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 dzięki za porady, bo te cholerne muszki mnie już dobijały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 woda + ocet jabłkowy + płyn do mycia naczyń = działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 no ale musi byc lejek żeby wyjść nie mogły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi