pontius Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Mam zamiar dłużej poleżakować robust portera (16 plato) z płatkami dębowymi - tak z miesiąc. Czy drożdże spokojnie poradzą sobie potem z refermentacją, czy lepiej dodać świeżych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Poradzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Wczoraj rozlałem stouta 18 BLG na S-04 po 3 m-cach leżakowania z płatkami dębowymi. Przy rozlewie zadałem łyżkę gęstwy, wymieszałem i całość gęstwy jakby przykleiła się do dna o czym dowiedzialem się kończąc rozlew. Zobaczymi co z tego będzie, na razie poleży ze 2 tyg w temp. 20-22 st. C, potem degustacja i mam nadzieję do piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 3 m-cach leżakowania z płatkami dębowymi Z ciekawości to jakie płatki i ile ich wrzuciłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 francuskie prawdopodobnie średnio opiekane, ale to moje pierwsze zderzenie z płatkami i nie jestem zadowolony z efektu. Po otworzeniu paczuszki intensywny aromat, trochę cynamonowo goździkowy, a w piwie to czuję go ale chyba metodą sugestii. Nie pamiętam ile dałem tych płatków. Ogólnie sam aromat piwa jest powalający, alkohol się ułożył a jest go niemało bo dałem 1 kg glukozy do gara. Zeszło z 18,5 do 4. Piwo gładkie, nie gryzące, palono karmelowe, fermentowane w 13-15 st S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Wczoraj rozlałem stouta 18 BLG na S-04 po 3 m-cach leżakowania z płatkami dębowymi. Przy rozlewie zadałem łyżkę gęstwy, wymieszałem i całość gęstwy jakby przykleiła się do dna o czym dowiedzialem się kończąc rozlew. Zobaczymi co z tego będzie, na razie poleży ze 2 tyg w temp. 20-22 st. C, potem degustacja i mam nadzieję do piwnicy. Podbiję temat: wyszła ta refermentacja? Przymierzam się do stout-a z podobnym czasem leżakowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 (edytowane) Wyszła, jest nisko wysycone ale taki był zamiar co widać po ilości cukru - ok 70-80g dokładnie nie pamiętam. Edytowane 26 Października 2014 przez joker0skater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się