Marian7 Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Dzisiaj przelewałem na cichą Blond Ale 14,5Blg (po 10 dniach burzliwej). W zapachu dość mocno czuć aldehyd octowy. W smaku trochę wchodzi w nutę rozpuszczalnikową, zostaje niezbyt przyjemna goryczka na języku (powiedziałbym, że dusząco-zatykająca). Czy jest możliwość przykrycia czymś tego zapachu? Np jakieś chmielenie na zimno aromatycznymi chmielami? Wiem, że to mocno zmieni charakter piwa, ale chciałbym je uratować, żeby było chociaż pijalne. Jest jeszcze jakaś szansa, czy od razu lać w kanał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Belgi leżakujesz bardzo długo, więc z czasem może być lepiej. Jak chcesz na szybko pić to piwo, to dowal chmielu na cichej, jak chcesz je poleżakować, to po prostu nic nie rób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 (edytowane) Czekać, będzie dobre, aldehyd się sam zredukuje a co do reszty to też kwestia czasu, no może poza rozpuszczalnikiem. Edytowane 15 Września 2014 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 (edytowane) Belgi leżakujesz bardzo długo Blonde Ale to amerykaniec. Nie mylić z Belgian Blond Ale Zielone jabłko powinno się zredukować, a z rozpuszczalnikiem to masz zagwoźdźkę na następną warkę - temperatura fermentacji niżej... Edytowane 15 Września 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 14,5 to jest lekki ejl ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 (edytowane) Podana gestość nie mieści się ani w Blonde Ale ( po wpisie przyjąłem że jest to amerykaniec: http://www.wiki.piwo.org/Blonde_Ale od 9,4 do 13,2 - w miarę lekki) ani w Belgian Blonde Ale (od 15,2 ) - więc interpretacja jest jakby mega pojechana. Edytowane 15 Września 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 15 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Temperatura fermentacji utrzymywała się na poziomie 24st. W wielu innych przypadkach miałem podobne warunki i było dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Gratuluje. A jakie drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 15 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 S-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 (edytowane) To conajmniej jakieś 10 stopni (otoczenia) niżej poproszę (chociaż 2-3 dni) na start a później w górę docelowo do 20 i będzie git. (czyli to amerykaniec ten lekki ) Edytowane 15 Września 2014 przez Mariusz_CH Marian7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 15 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Ja też celowałem w 12Blg, ale za dużo mi odparowało w czasie gotowania (a raczej dochodzenia do początku gotowania). Stąd taki wynik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 15 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Dobra, nauka na następną warkę wyniesiona. Ciągle jednak biję się z myślami, co robić z obecną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 (edytowane) Ja też celowałem w 12Blg, ale za dużo mi odparowało w czasie gotowania (a raczej dochodzenia do początku gotowania). Stąd taki wynik. Wody Ci brakło? Teraz to zostaw, cosik sie ułoży - zielone jabłko powinno zejść (w temp. pokojowej trzymaj butelki do jego ustąpienia) a rozpuszczalnika się nie pozbędziesz. Jak chcesz daj chmiel na zimno - coś tam może i przykryjesz, ale i tak głowa boleć będzie na drugi dzień ogólnie dupa blada. Edytowane 15 Września 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 15 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Zostawię, zobaczymy co wyjdzie. Dzięki. Rozpuszczalnik - no cóż, piwo będzie rozdystrybuowane, więc ból głowy rozłoży się co najmniej na kilka osób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Zostawię, zobaczymy co wyjdzie. Dzięki. Rozpuszczalnik - no cóż, piwo będzie rozdystrybuowane, więc ból głowy rozłoży się co najmniej na kilka osób Ale tak jak koledzy pisali pilnować fermentacji, ogólnie u mnie zasadą jest nie przekraczać 20C w pierwszych dniach fermentacji, nawet teraz schładzam do 16C i dopiero rozpoczynam fermentacje. Pamiętaj, że w wiadrze masz nawet 5 C więcej czyli fermentowałeś nawet w 29C!!! To jest dużo za dużo stąd stresujące warunki dla drożdży, które naprodukowały rozpuszczalnik i zielone jabłuszko. Co do przykrywania tych zapachów nie da się za bardzo bo wynikają one z alkoholu częściowo i aromat chmielowy ich zakryje, a może wręcz podbić Biedni znajomi chyba ich nie lubisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Chyba nie zestresowane tylko bardzo im było komfortowo i chciały poprodukowac coś oprócz alko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Biedni znajomi chyba ich nie lubisz Lubię lubię Zawsze pomogą w potrzebie, nawet jak trzeba wypić nienajlepsze piwo Chyba czas najwyższy skonstruować chłodzone pudło do fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się