Skocz do zawartości

moje warki


Szakal75

Rekomendowane odpowiedzi

4 Freign Smoked Stout 16 blg 14.09.14

-Słód Pale ale 3,3kg

-Słód Wędzony 1 kg

-Słód Czekoladowy 0,3kg

-Słód Brown 0,3kg

-Słód Pale chocolate 0,3kg

-Palone ziarno jęczmienia 0,4 kg

-Chmiel Target 40 g na 60 min gotowania

-Płatki jęczmienne 0,4 kg

-drożdże Ale 514

 

Zacieranie w (??68-70ºC??) 60 min

Wysładzanie do 26l

Uzyskano po gotowaniu 20l

BLG początkowe 16

BLG końcowe 9

ALK 4,13

Re-fermentacja z użyciem 120 g glukozy

Uwagi: Coś pochrzaniłem z temperaturą za wysoka była (nowy termometr), 3 dni za wcześniej przelane na cichą ,szybko przestało bulkać.

Zabutelkowane 27.09.2014

Edytowane przez morfitru75
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

5 Imbirowe 28.09.2014

-Słód Pilzneński 4 kg

-Słód Caraaroma 100 g

-Słód Caraamber 200 g

-Chmiel Marynka 30 g na 60 min gotowania

-Chmiel Lubelski 20 g na 15 min gotowania

-90 g startego korzenia imbiru na 10 min gotowania

-starta skórka z 4 szt cytryny

-drożdże S-04

 

Zacieranie w 70ºC

Wysładzanie do 26l

Uzyskano po gotowaniu 20l

BLG początkowe 12

BLG końcowe 6

ALK 3,1

Re-fermentacja z użyciem 150 g glukozy

Uwagi: Zmniejszyć ilość chmielu Marynka o 50% dodać laktozy

Zabutelkowane 11.10.2014

 

6 Pszeniczne jasne 12.5 blg 5.10.2014

- Słód pszeniczny Weyerman 2,5 kg

- Słód Pilzneński Weyerman 1,6 kg

- Słód Carahell 0,2 kg

- Chmiel Spalt 30 g (80 min gotowania 10g w 10" 10 g w 50" 10 g w 75")

- Drożdże WB-06

Zacieranie :

- 45º 10 min

- 53º 15 min

- 63º 30 min

- 72º 15 min

- 78º 5 min

Wysładzanie 18l wody o temperaturze 78ºC do uzyskania 26 l brzeczki

BLG początkowe 12,5

BLG końcowe 2

ALK 5,42

Re-fermentacja z użyciem 170 g glukozy

UWAGI: Utrudniona filtracja pomimo filtratora rurkowego musiałem zamieszać odczekać 10 min i wznowić filtrację na przeszłość można ponacinać wierzch młóta .

W przyszłości warzyć dekokcyjnie

Zabutelkowane 19.10.2014

Edytowane przez morfitru75
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 pszeniczne ciemne 12 blg 12.10.2014

- Słód Pilzneński 1,3 kg

- Słód pszeniczny jasny 1,9 kg

- Słód monachijski II 0,6 kg

- Słód carawheat 0,2 kg

- Słód pszeniczny czekoladowy 0,05 kg

- Chmiel Hallearn 30 g(80" gotowania 10g w 10" 10g w 50" 10g w 75" gotowania)

- Drożdże WB-06 gęstwa zebrana z poprzedniego piwa około 200 ml

 

Zacieranie :

- 45º 10 min

- 53º 15 min

- 63º 30 min

- 72º 15 min

- 78º 5 min

Wysładzanie 18l wody o temperaturze 78ºC do uzyskania 26 l brzeczki

BLG początkowe 12

BLG końcowe 2

ALK 5,16

Re-fermentacja z użyciem 150 g glukozy

UWAGI: Filtracja przebiegła bez problemów lecz za szybko około 45 min stąd słaba wydajność

W przyszłości warzyć dekokcyjnie

Zabutelkowane 30.11.2014

Edytowane przez morfitru75
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

8 AIPA 16 Blg 01.11.2014 "Cichociemny "

-Słód PaleAle 5 kg

-Słód Pilzneński 450 g

-Słód Caraaroma 250 g

-Chmiel Junga 20 g na 60 min

-Chmiel Centenial 40 g w 45 min gotowania, 10 g w 58 min

-Chmiel Cascade 50g na cichą

-drożdże US-05

 

Zacieranie w 66ºC

Wysładzanie do 24l

Uzyskano po gotowaniu 20l

BLG początkowe 16

BLG końcowe 1.5

ALK 6.45

Re-fermentacja z użyciem glukozy 115 g

Uwagi:Bardzo sprawnie mi poszło od godz 6 rano do 11.30

Zabutelkowane 29.11.14

Edytowane przez morfitru75
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

9 PumpkinAle 15 blg "Nigdy Więcej" 9.11.2014

-Słód Pilzneński 4,5 kg

-Słód bursztynowy Strzegom 500 g

-Słód karmelowy jasny 500

-Owies niesłodowany 1 kg

-Dynia surowa 4 kg

-Chmiel Fuggles 30 g na 60 min gotowania

-Chmiel Fuggles 30 g na 5 min gotowania

-50 g przyprawy dyniowej (przyprawy do ciasta dyniowego, receptura:

4 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej)

-drożdże T-58

 

Zacieranie w 68ºC

Wysładzanie do 26l

Uzyskano po gotowaniu 22l

BLG początkowe 15

BLG końcowe

ALK

Re-fermentacja z użyciem g glukozy

Uwagi: Niesamowicie utrudnione filtrowanie, zacier przerzucony z powrotem

do gara wymieniony filtrator z rurkowego na filtrator z oplotu.

Pierwsze i ostatnie piwo dyniowe w mojej karierze piwowara domowego.

Zabutelkowane :

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Nigdy Więcej"

Haha, identycznie nazwałem swoje żytnie, oczywiście z tych samych powodów.

aleee...muszę Cię ostrzec, jakiś czas później stwierdziłem, że jestem gotowy na to starcie i uwarzyłem raz jeszcze ;)

Nigdy nie mów nigdy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.muszę Cię ostrzec, jakiś czas później stwierdziłem, że jestem gotowy na to starcie i uwarzyłem raz jeszcze ;)

 

A jak Ci za drugim razem poszło ?? Z mojej strony wydaje mi się że nie popełniłem żadnego błędu . Po prostu dynia już tak ma że się nie filtruje .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lepiej, bo znałem już parę trików zaczerpniętych z forum, no i byłem przygotowany, że żytnie to żytnie i troszkę będzie trzeba się namęczyć :) Teraz w tak ekstremalnych do filtrowania piwach pomaga mi Speidel :)

Z dynią faktycznie jest problem, chociaż ja ostatnio, nie bez problemów co prawda, przefiltrowałem dyniowe. Do późnej nocy/wczesnego rana mi zeszło, ale się dało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

10 AIPA 16,5 Blg 30.11.2014 "Cichociemny+"

-Słód PaleAle 5 kg

-Słód Pilzneński 450 g

-Słód Caraaroma 250 g

-Chmiel Junga 30 g na 60 min

-Chmiel Centenial 40 g w 45 min gotowania, 10 g w 58 min

-Chmiel Cascade 50g na cichą

-gęstwa US-05

 

Zacieranie w 66ºC

Wysładzanie do 24l

Uzyskano po gotowaniu 22l

BLG początkowe 16,5

BLG końcowe

ALK

Re-fermentacja z użyciem glukozy g

Uwagi:Bardzo sprawnie mi poszło od godz 7.30 rano do 12.00

Zabutelkowane

Edytowane przez morfitru75
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 Coffe Milk Stout 13,5 Blg 07.12.2014 "Jedynka"

 

-Słód Pilzneński3,8 kg

-Słód karmelowy Caraaroma 250 g

-Słód Czekoladowy 400 g

-Laktoza 500 g na 15 min gotowania

-Chmiel Perle 20 g ma 60 min +20 g na 5 min gotowania

-Kawa Arabica 100 g na 10 min

-gęstwa S-04

 

Zacieranie w 68ºC

Wysładzanie do 25l

Uzyskano po gotowaniu 22l

BLG początkowe 13,5

BLG końcowe

ALK

Re-fermentacja z użyciem glukozy g

Uwagi:brak

Zabutelkowane

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

12 AIPA 16,5 Blg 21.12.2014 "Cichociemny"

 

-Słód Pilzneński 5 kg

-Słód Carared 500 g

-Chmiel Junga 20 g na 60 min

-Chmiel Centenial 40 g w 45 min gotowania, 10 g w 58 min

-Chmiel Cascade 50g na cichą

-gęstwa US-05

 

Zacieranie w 66ºC

Wysładzanie do 26l

Uzyskano po gotowaniu 23,5l

BLG początkowe 16,5

BLG końcowe

ALK

Re-fermentacja z użyciem glukozy g

Zabutelkowane

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

13 Milk Stout 13,5 Blg 11.01.2015

 

-Słód Pilzneński3,8 kg

-Słód karmelowy Caraaroma 500 g

-Słód Czekoladowy 400 g

-Laktoza 500 g na 15 min gotowania

-Chmiel Perle 20 g ma 60 min +20 g na 5 min gotowania

 

-S-04

 

Zacieranie w 68ºC

Wysładzanie do 25l

Uzyskano po gotowaniu 22l

BLG początkowe 16-4 z laktozy

BLG końcowe 7-4 laktoza

ALK 4.64 ABV

Re-fermentacja z użyciem glukozy 4g na butelkę(6 butelek 0,5) 18 l przelano do kega nagazowano 1,45 bar

Uwagi:DODAĆ PŁATKÓW NA PIANĘ BO KIEPSKA

Zabutelkowane 24.01.15

Edytowane przez morfitru75
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 pszeniczne "Czy to jeszcze pszenica"14,5 blg 18.01.2015

- Słód Pilzneński 2,5 kg

- Słód pszeniczny jasny 2,5 kg

- Słód bursztynowy 0,5 kg

- Chmiel Perle 15 g+15 g (60" gotowania 15 g, 15" 15 g)

- Chmiel Fuglles 20 g 60"

- Drożdże WB-06

 

Zacieranie :

- 44º 35 min

- 54º 15 min

- 64º 10 min 1/3 zacieru odjęta w celu dekokcji,przetrzymana 10 min 72 ºC następnie gotowana 30 min, zwrot dekoktu

- 72º 20 min

- 78º 5 min

Wysładzanie 18l wody o temperaturze 78ºC do uzyskania 26 l brzeczki

BLG początkowe 14,5 - 23,5 l wydajność 65,67%

BLG końcowe 3

ALK 5,93

Re-przelano do kega +10 butelek 0,5 l

UWAGI: Za dużo słodów wyszło za wysokie blg . Wszystko przebiegło sprawnie bez większych problemów.

Piwo bardzo fajne w smaku, wyraźnie wyczuwalne goździki, pełne, piana obfita drobno pęcherzykowa .

 

Zabutelkowane

Edytowane przez morfitru75
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 Smoked PaleAle 14,5 Blg 25.01.2015

 

-Słód PaleAle 2kg

-Słód Pszeniczny 1kg

-Słód Whisky 2 kg

-zakwaszającą 0,1

-Chmiel Iunga 15 g 60 min

-Chmiel Cascade 15g na 20 min+15g na 10 min+20 g na 0 min

-S-04 suchary uwodnione na 30 min przed zadaniem

 

Zacieranie w 52ºC 10 min +68ºC 90 min

Wysładzanie do 25l

Uzyskano po gotowaniu 21l wydajność:63.29

BLG początkowe 14,5

przelane na cichą : 5 blg

BLG końcowe 3

ALK 5.93ABV

Uwagi:Piwo w kolorze słomkowym lekko wyczuwalna goryczka

Zabutelkowane 5 butelek 0.5 l + 17,5 poszło do kega pepsi ciśnienie 1.2 bar

Edytowane przez morfitru75
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

16 DunkelWeizen 12,8 blg 15.02.2015

- Słód pszeniczny jasny 2,4 kg
- Słód Monachijski 1,5 kg
- Słód Karmelowy jasny 0,25 kg
- Słód Karmelowy ciemny 0,1 kg
- Chmiel Lubelski 3,3% 40 g (60" gotowania )

- Drożdże płynne FM 41 Banany i goździki Zrobiony starter 900 ml 48h

Zacieranie :
- 54º 15 min
- 64º 10 min 1/3 zacieru odjęta w celu dekokcji,przetrzymana 10 min 72 ºC następnie gotowana 60 min, zwrot dekoktu
- 72º 20 min
- 78º 5 min
Wysładzanie 18l wody o temperaturze 78ºC do uzyskania 26 l brzeczki
BLG początkowe 12,8 - 21 l wydajność 66,41%
BLG końcowe
ALK
przelano do kega
UWAGI: Wystąpił niewielki problem z filtracją Piwo ekstremalnie nieklarowne(być może za bardzo rozgotowany dekokt) . Wysoko od fermentowane 

Edytowane przez morfitru75
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

17 Pszeniczne 12,5 blg 1.03.2015

- Słód pszeniczny jasny 2,4 kg
- Słód Pilzneński 2 kg
- Chmiel Tradition 5% 10+14 g (60" gotowania )

- Drożdże płynne FM 41 Banany i goździki gęstwa z warki 16

Zacieranie :
- 54º 15 min
- 64º 10 min 1/3 zacieru odjęta w celu dekokcji,przetrzymana 10 min 72 ºC następnie gotowana 35 min, zwrot dekoktu 
- 72º 20 min
- 78º 5 min
Wysładzanie 18l wody o temperaturze 78ºC do uzyskania 26 l brzeczki
BLG początkowe 12,5 - 22,5 l wydajność 67%
BLG końcowe 2
ALK 
przelano do kega 
UWAGI:

Edytowane przez morfitru75
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 Weizenbock 14,9 blg 15.03.2015

- Słód pszeniczny jasny 2,2 kg
- Słód Pilzneński 2 kg

- Słód Monachijski II 1 kg

- Słód Caraaroma 0.5 kg

- Słód Karmelowy 0.4 kg

- Chmiel Fugles 20g na 60 min

- Chmiel Iunga 15 g na 60 min

- Chmiel Sybilla 20 g na 15 min 

- Drożdże WB-06 FM-41 beznadziejne 

Zacieranie :
- 54º 30 min
- 64º 10 min 1/3 zacieru odjęta w celu dekokcji,przetrzymana 10 min 72 ºC następnie gotowana 35 min, zwrot dekoktu 
- 72º 30 min
- 78º 5 min
Wysładzanie 9l wody o temperaturze 78ºC do uzyskania 26 l brzeczki
BLG początkowe 14,9 - 23,5 l wydajność 60,85%
BLG końcowe  
ALK 
przelano do kega 
UWAGI:Słaba wydajność najprawdopodobniej z powodu zbyt dużej ilości wody dodanej na początku zacierania (według programu 25 l wody na 6,1 kg słodu )

Edytowane przez morfitru75
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

19  IPA 19.8 Blg 29.03.2015  

-Słód PaleAle 5 kg
-Słód monachijski typ I 2 kg

-Słód karmelowy czerwony Strzegom 0,20kg

-Jęczmień prażony Strzegom 0,05 kg 

-Chmiel Target 60 g na 60 min
-Chmiel East Kent Goldings 15g na 0 min

-Chmiel Chellenger 20g na 15 min 
-2x US-05 uwodnione na 30 min przed zadaniem

Zacieranie w 65ºC 60 min 72 10 min 78 przeniesione do wysładzania
Wysładzanie do 29l
Uzyskano po gotowaniu 22,5l
BLG początkowe 18,9
BLG końcowe 
ALK 
Re-fermentacja z użyciem glukozy g
Zabutelkowane

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.