arkapina Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Witajcie, u mnie czas na 3 warkę (jeżeli warkę z brewkitu można zaliczyć jako 2:) Mam następujące pomysły na kolejne warki trzecia hefe-wezien czwarta - jakiś pils piąta - stout. Wracając do hefe weizen pomysł aby zrobić ja wg receptury http://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_Andrzej_Smyk_(Anteks) ciekawi mnie jak by było gdyby dodać do niej 0,2 słodu zakwaszającego. mam też takie pytanie co myslicie o drożdżach wb - 06 zamiast wlp 300. ma ktoś jakieś rady przed tą warką?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Słód zakwaszający jest dodawany, żeby obniżyć pH do określonego poziomu. Jeśli nie znasz pH u siebie, to go nie dodawaj, albo dodaj 100 g. Pamiętaj, że pszenicę zakwasza się po przerwie ferulikowej - w jej trakcie niskie pH nie jest wskazane. WB06 są polecane do pszenicy, jak nie masz WLP albo nie chcesz kupować płynnych - daj te. Co do samej warki: pszenica nie jest wbrew pozorom najprostszym piwem. Czasem sprawia problemy przy filtracji, a podczas fermentacji utrzymanie odpowiedniej temperatury jest kluczowe. Poczytaj trochę na blogu Dori: http://blog.homebrewing.pl/ arkapina 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Jak najbardziej możesz dodać słodu zakwaszającego, nie zaszkodzi. Jeśli chcesz użyć suchych drożdży, to polecam raczej Mauribrew Weiss, ale WB-06 też mogą być. arkapina 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkapina Opublikowano 20 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Poczytaj trochę na blogu Dori: http://blog.homebrewing.pl/ crosis nawet nie wiesz jak jestem Ci wdzięczny. Co więcej nawet nie wiesz pewnie za co:) podesłałeś mi link do blogu na który kiedyś się natknąłem, zachwyciłem ale...nie zapisałem. Potem nie mogłem go odnaleźć. Do tego jeszcze sama autorka się odezwała do mnie:D 2 szczęścia w kilka minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 czwarta - jakiś pils Tak tylko kontrolnie - masz warunki (odpowiednia temperatura) do fermentacji i lagerowania piw dolnej fermentacji? Jeśli nie masz to lepiej pozostać przy górniakach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Jak to miło kogoś uszczęśliwić Udanego piwa życzę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkapina Opublikowano 13 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Minęło trochę czasu ale dziś siadam do tej mojej 3 Warki. Robię wg receptury anteks o której pisałem. Zmiana bedzie polegać na tym że dodaje 0,2 zakwaszajacego oraz chce zwiększyć do 3kg słód przeniczny. Mam tylko pytanie jaką ilość wody winna być przygotowana na taki zaspy oraz w jakiej temp. zasypywac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 (edytowane) chce zwiększyć do 3kg słód przeniczny Co chcesz przez to uzyskać? Jestem niemalże przekonany, że 200g pszenicznego nie wniesie zbyt dużej zmiany w smaku. Możesz natomiast zwiększyć proporcjonalnie cały zasyp - trzeba brać poprawkę na to, że doświadczeni piwowarzy jak Anteks będą wykręcać lepszą wydajność przy warzeniu. Dlatego też możesz podsypać nieco więcej i pilzneńskiego, i pszenicznego. Mam tylko pytanie jaką ilość wody winna być przygotowana na taki zaspy oraz w jakiej temp. zasypywac? Standardowe zasypy zwykle zaciera się w stosunku słód:woda od 1:3 do 1:5. Pszeniczny może lekko przytykać filtrację, więc chyba lepiej trzymać się górnej granicy (kosztem nieco mniejszej wydajności). Jak zatrzesz w 12-13L to powinno być ok. Co do temperatury początkowej wody to najwygodniej jest przygotować wodę o temperaturze ok. 3C wyższej niż docelowa temperatura pierwszej przerwy. Według receptury Anteksa pierwszą przerwę robisz w temperaturze 45C, więc przygotuj sobie wodę ~48C i do niej wsyp słód. Edytowane 13 Października 2014 przez ThoriN anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkapina Opublikowano 1 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Odgrazalem sie juz kilka raze ze dzis robie....ale dzis naprawde robie. Hefeweizen wg receptury anteksa, troche zasyp zmienilem. Jedynie pytanie ktore mam to kiedy dodac chmiel. Anteks pisze lubelski 60 min ale tzn ze w pierwszej min jak zaczyna sie gotowac czy na samym koncu w 60 minucie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 czas gotowania 60 minut czyli kiedy piwo zacznie się gotować wrzucasz chmiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Już wiem dlaczego mnie dzisiaj piekły uszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 czas gotowania 60 minut czyli kiedy piwo zacznie się gotować wrzucasz chmiel I nie musi to być Lubelski, Sybilla jest w zasadzie identyczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się