crosis Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 (edytowane) Na początku nie robiłem wcale, aż pewnego razu spędziłęm na pojedynczym warzeniu 12 godzin przez utknięcie filtracji. Uratował mnie właśnie porządny mash-out. Od tego czasu robię zawsze i filtracja to bajka, w porównaniu do kilku pierwszych warek. Jak ktoś używa klasycznego filtratoru z oplotu to nie polecam bawić się w odpuszczanie mash-outa. Raz, drugi, trzeci się uda, a za którymś i tak będzie trzeba wszystko cofnąć do gara i grzać. Przepraszam, powiem mojemu oplotowi, że się myli i natychmiast ma przestać filtrować piwa bez mash outu! Oskaliber, zanim coś takiego napiszesz, czytaj ze zrozumieniem temat, w którym się wypowiadasz, bo ktoś pomyśli, że masz rację. Wiele razy było podkreślane w tym temacie o tym, co daje mash out i kiedy trzeba go bezwarunkowo stosować. Jak zrobiłeś żytnie bez mashoutu to Ty jesteś winien, a nie jego brak. Edytowane 1 Października 2014 przez crosis anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 (edytowane) To było chyba żytnie, jeśli dobrze kojarzę Nie, to był Dry Stout na normalnym zasypie. [...] Opisałem tylko swoje doświadczenia i moja rada była bardziej skierowana dla amatorów, w końcu jesteśmy w piaskowincy. Jak ktoś ma kilkadziesiąt warek na koncie to przecież doskonale wie jak mu się filtruje najwygodniej. Dla mnie różnica w bezproblemowości filtracji przy zastosowaniu mash-outu a jego braku jest zdecydowana. No i jak wyżej, nie było to żytnie Edytowane 1 Października 2014 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Nie wiem co do tego zrobiłeś, w sensie ile układało się złoże, ale ja pół godziny temu skończyłem warzyć kolejne piwo: godzina zacierania w 66°C, z czego 20' w garnku, 40 w wiadrze z oplotem i od razu filtracja. Standardowy oplot z CP. Filtracja bez problemu, zasyp to 4,5 kg Red X z Bestmalz Parę osób które znam i które nie robią mash outu ma podobne doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 zasyp to 4,5 kg Red X z Bestmalz A jaki stosunek słodu do wody na początku wysładzania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Zacieranie 1:3,5, potem do wiadra dolane 2 l wrzątku, żeby po przełożeniu odrobić straty temperatury. W sumie u mnie standard. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Nie wiem co do tego zrobiłeś, w sensie ile układało się złoże, ale ja pół godziny temu skończyłem warzyć kolejne piwo: godzina zacierania w 66°C, z czego 20' w garnku, 40 w wiadrze z oplotem i od razu filtracja. Standardowy oplot z CP. Filtracja bez problemu, zasyp to 4,5 kg Red X z Bestmalz Parę osób które znam i które nie robią mash outu ma podobne doświadczenia. Ja nie mówię, że to jest niewykonalne, bo mi też się kilka piw przefiltrowało bezproblemowo bez mash-outu, ale z kilkoma też miałem mniejsze problemy - raz leciało, raz nie leciało, albo leciało słabo, ostatecznie z mniejszym lub większym wysiłkiem zawsze przefiltrowałem. Aż do czasu wspomnianego stoutu, kiedy filtracja tak stanęła, że już byłem bliski rezygnacji i wyrzucenia całego zacieru do śmieci. Uratował solidny mash-out, od tamtego czasu robię go zawsze i nagle te wszystkie "mniejsze problemy" też zniknęły. Filtracja idzie jak burza i jest samą przyjemnością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 ż do czasu wspomnianego stoutu, kiedy filtracja tak stanęła, że już byłem bliski rezygnacji i wyrzucenia całego zacieru do śmieci. jeśli był duży udział surowca niesłodowanego zwróć też uwagę na przerwę 45-50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się