Jump to content

Trzecie życie kapslownicy młotkowej

bielok

Recommended Posts

Cześć.

Coś mi się dziś zdało że moje belgijskie już dość długo stoi na cichej postanowiłem więc zabutelkować warkę #16. Nie miałem już sumienia pożyczać od Marka grety więc wymyśliłem jak w piwnicy mogę zabutelkować piwo kapslownicą młotkowa bez użycia młotka.

Potrzebne będą:

- długi ścisk stolarski

- jakiś stół warsztatowy

- kapslownica młotkowa

Ścisk stolarski umocowałem do stołu warsztatowego od dołu, wiercąc w "podstawie" ścisku cztery otwory i przykręcając wkrętami mniej więcej tak:

scisk.jpg

następnie podstawia sie butelkę, nakłada kapsel oraz kapslownice w miarę równo pod ścisk:

przed_kapslowaniem.jpg

i następnie się kręci aż kapslownica pokona opór kapsla i kapsel sie zaciśnie:

po_kapslowaniu.jpg

kapsel.jpg

Po nabraniu wprawy idzie to całkiem sprawnie ;) Użyłem ścisku domowej produkcji z gwintem metrycznym i w związku z tym musiałm się trochę nakręcić korbką, gdyby był użyty gwint trapezowy o dużym skoku (tak jak w sciskach sklepowych) kapslowanie szło by sprawniej.

Cześć :)

Janek już jakiś czas temu nauczyłem się, że czytając Twoje posty co drugie słowo trzeba wstawić: :), :), :), :) .

Nie maiłem najmniejszych wątpliwości że żartujesz ;)

• 1 month later...
Guest clumsey

Ja zrobiłem coś znacznie mniej wyrafinowanego. Przywiązałem moją kapslownicę do kantówki drewnianej (wymiary w cm: 2x4x100) około 40 cm od jednego z końców. Jeden koniec kantówki idzie pod parapet, drugi w dłoń a kapslownica nad butelkę. Butelka stoi na stołku (i ewentualnie na książkach/deseczkach jeśli jest zbyt niska).

Całość zobrazowana została na zdjęciu. Przepraszam za jakość, ale robiłem kamerką internetową :)

Czerwona strzałka pokazuje gdzie i jak przyłożyć siłę.

Pozdrawiam

Edited by clumsey