sadist89 Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 witam serdecznie szukałem w wyszukiwarce, ale nie znalazłem odpowiedzi 100% na moje pytanie. Wstawiłem Brew kita canadian blonde, 17 września na burzliwa, blg początkowe 12, piana ładna, zapach również ładny, w obecnej chwili piana opadła, blg w okolicach 2,5. (gdy odlwam troche piwa do sprawdzenia BLG to jest ono mocno nagazowane - oczywiście odgazowuję przed sprawdzeniem.) co jakieś 3, 4 minuty wydobywa się bulgotanie. obecnie 13,14 dzień fermentacji, osad drożdzowy widoczny na dole, piwo w smaku dosyć gorzkie (aż za bardzo bym powiedział), nie widzę żadnych korzuchów. Brew kit był przeterminowany 4 msc.nie mam drugiego fermentatora na zlanie na cichą. Moje pytanie brzmi, butelkować czy czekać jeszcze? jeśli tak, to ile czekać? jeśli butelkować, to czy dodawać cukru? pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Trochę za wcześnie na ocenianie smaku, goryczka pewnie się jeszcze ułoży. Sprawdź blg za 3-4 dni i jeśli się nie zmieni to wtedy możesz myśleć o butelkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Trochę długo jak na puszkę 12blg. A temperatura jaka? Zrób jak radzi kolega mikun87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 trochę dziwne że przy 2.5 BLG jeszcze coś bulga. Fermentacje rób bez rurki tylko przykrywaj pokrywka lekko nie domknietą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Fermentacje rób bez rurki tylko przykrywaj pokrywka lekko nie domknietą. A co by to zmieniło w tym konkretnym przypadku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 zrobiłem około 30 warek z kitów (cooper) i powiem ci że fermentacja to max 9 dni na tych ich drożdżach. zawsze kupowałem inne drożdże aby zadać większą ilość bo z tych kitów to mało 7g na 24l. łatwo o infekcję. zdarzyło mi się bulgotanie dłużej niż 9 dni ale i tak butelkowałem bo to cicha fermentacja! już parę lat nie bawię się kitami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Skoro jeszcze "bulka" to poczekaj aż przestanie, dodaj 3 dni i butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 aha i burzliwa to otwarta. rajstopa żeby owocówki się nie zbierały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadist89 Opublikowano 3 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 (edytowane) witam, temperatura od początku do teraz w okolicach 21-23 stopnie, aktualizacja wydobywania się co2 - 11 minut. w 1 poście strzeliłem głupotę - nie 3,4 minuty, a 11. BLG stałe - 2.5 (mierzone w temperaturze 21 stopni, przy wygazowanej próbie) Edytowane 3 Października 2014 przez sadist89 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 albo zlej na cichą albo za poczekaj dzień, dwa i butelkuj! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Skoro jeszcze "bulka" to poczekaj aż przestanie, dodaj 3 dni i butelkuj. A jeśli będzie się zmieniać temperatura otoczenia i bulkanie nie ustanie, to co wtedy? Trochę za bardzo na to bulkanie zwracacie uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 temperatura od początku do teraz w okolicach 21-23 stopnie W tej temperaturze drożdże już dawno się uwinęły z robotą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się