regnotyp Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Witam. Mam składniki na 20L warkę, w tym drożdże suche - jedna saszetka. Warkę chciałbym jednak podzielić na dwa warzenia po 10L. Co wtedy z drożdżami: a - do 10L zadawać całą saszetkę; b - do 10L zadać pół saszetki, ale reszta się marnuje; c - do 10L zadać pół saszetki, a reszta może być przechowywana (jak długo i w jaki sposób?) Czy dobrze mi się wydaje, że prawdą będzie "b"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol23 Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 d. Wrzucasz wszystko i zbierasz gęstwę na drugą warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leepa79 Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Przy drożdżach Fermentis mamy napisane Opakowanie po otwarciu ponownie zamykać i przechowywać w suchym pomieszczeniu w temp. 4ºC przez czas nie dłuższy niż 7 dni. Ale pewnie dłużej też dadzą radę. I przy okazji taka myśl forumowa - na drożdżach nie oszczędzaj. Jeśli następna część warki będzie po 3 tyg -> lepiej użyć świeżej paczki (lub gęstwy po pierwszej ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syndi Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Co prawda z piwnymi nie mam takiego doświadczenia, ale suche drożdże do pieczenia chleba normalnie się pfrzechowuja po otwarciu do kilku tygodni - nawet niezamykane, tylko z zagietą torebką. Więc nie powinno być problemu z piwnymi. Dla pewności zaklej te drugie pół opakowania tasma klejącą, a przed zadaniem na drugą warkę można zrobic starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Po whirlpoolu zostaje jeszcze trochę brzeczki, którą możesz rozrzedzić do poziomu jakiś 5BLG i z drugiej połowy przygotować starter do drugiego piwa, jeśli planujesz je warzyć wcześniej niż będziesz w stanie odzyskać gęstwę z pierwszego a na tyle później żeby martwić się przechowywaniem otwartej paczki. edit: @Syndi - wydaje mi się że bardziej może chodzić o sterylność, więc porównanie do piekarniczych jest nienajlepsze w tym kontekście. Edytowane 9 Października 2014 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 d. Wrzucasz wszystko i zbierasz gęstwę na drugą warkę. cała saszetka na 10 L to może być za dużo ,będzie overpitching Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Czy dobrze mi się wydaje, że prawdą będzie "b"? Jest jeszcze d- zadajesz 1/4 saszetki, a resztę zaklejasz i do lodówki. Taka ilość spokojnie wystarczy na 10 litrów. Czasem dzielę saszetkę i nigdy nic złego w pozostałej części się nie stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Potwierdzam. Robię warki 11L, dzielę drożdże na pół. Część zadaje, część chowam do lodówki. Polecam do zaklejanie srebrną amerykańską taśmę samoprzylepną. Świetnie się nadaje do zaklejania saszetek z drożdżami, chmielem, itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
regnotyp Opublikowano 9 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Czyli zadam połowę, a drugą wrzucę do lodówki ale jednocześnie zaopatrzę się w kolejne. Nie wiem, kiedy zużyję drugą połowę składników - raczej nieprędko, żeby nie warzyć tego samego piwa. Jeśli nie będzie to jakoś przesadnie dużo później, spróbuję rozruszać te otwarte i zobaczę czy coś z tego będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 d. Wrzucasz wszystko i zbierasz gęstwę na drugą warkę. cała saszetka na 10 L to może być za dużo ,będzie overpitching Saszetka suchych ma ok. 70mld. Przyjmuje się że na warkę 20l 12Blg optimum to 180mld... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się