halski Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Witam, Chciałbym zrobić mocno goryczkowe, lekkie pod względem woltażu piwo z ekstraktów. Oto mój pomysł: 2x 1,7 kg jasnego ekstraktu słodowego płynnego WES 0,5 kg przenicznego ekstraktu słodowego płynnego WES 500 g słodu karmelowego jasnego 50 g Magnum (granulat) 60 min. 50 g Chinook 60 min 50 g zeus columbus - 15 min 50 g Centennial 10 min 50 g Amarillo (granulat) 1 minut 50 g Citra na zimno Plan na 20 litrów. Jak prezentuje się to według Was? Jest jakiś błąd, którego nie dostrzegam jako początkujący. Edytowane 9 Października 2014 przez halski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Nie mam akurat dostępu do laptopa, ale na pierwszy rzutoka wydaje się, że to będzie chyba 100+IBU. W sumie jak kto lubi, aha i te 500g karmelowego darowalbym sobie. Ekstrakty Wes są podobno dosyć ciemne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halski Opublikowano 9 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Tak, w zasadzie chciałem osiągnąć ok. 100 IBU, jak dobrze wpisałem wszystko do Brewtargeta (nie mogłem znaleźć ekstraktów WES, szukałem podobnych) to ok. 140 IBU powinno być, więc myślę, że realnie będzie ok. 100 - 110, choć to oczywiście domniemania początkującego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) moje zdanie jest takie że goryczka będzie paskudna ,ekstrakty dość mocno schodzą w dół z Blg i nie będzie kontry dla takiej dawki goryczy trzeba by z 16 blg robić i tak z 3-4 zostało Edytowane 9 Października 2014 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Mnie wyszło w BeerSmith 12,5 Blg i 209 IBU . IBU/SG 4,185 (realne pewnie koło 2, piwa gorzkie zaczynają się od 1). Dając chmiel łopatą, ryzykujesz dużą ilość tanin i garbników w piwie. Odczuwalność goryczki dla przeciętnego człowieka to 120 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halski Opublikowano 9 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 To może zrezygnować z 50 g Chinook 60 min? Co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Po mojemu to zrezygnować i przerzucić trochę chmielu z gotowania na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 No i polecam np. Brewtarget i ustalenie jakiś wytycznych. Dzięki programowi będziesz mógł ułożyć receptę zbliżoną parametrami do piwa, które Ci smakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się