mat Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 (edytowane) Hej, W ostatnią sobotę uwarzyłem Rye Christmas Ale 18,2 blg. Przy pobieraniu próbki do pomiaru blg zauważyłem, że młode piwko jest masakrycznie mętne, błoto. Warto wspomnieć, że przy wysładzaniu, jak to przy życie, miałem spore problemy z klarownością . Tak czy owak jest masakra. Oczywiście, próbka nie poszła na marne. Piwko jest tak oleiste, że z czymś takim jeszcze się nie spotkałem, jedynym słowem olej do smażenia W smaku jak najbardziej OK. Pytanie brzmi, czy przy użyciu żelatyny lub karuku można wyklarować młode piwko do zadowalającego poziomu? Obawiam się, że klarowanie grawitacyjne bez wspomagania na nic się tu zda. Edytowane 16 Października 2014 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koogoot Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 W ostatnią sobotę uwarzyłem Rye Christmas Ale 18,2 blg To dopiero 5 dni i pewnie jeszcze fermentuje więc trudno, żeby nie było mętne. Daj mu czas.Zresztą najlepsza metoda klarowania piwa to czas. Jeśli postoi wystarczająco długo w butelce, to prawie każde się wyklaruje. Tak więc trochę cierpliwości i powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 16 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Tutaj jestem wyjątkowym pesymistą i obawiam się, że sam czas nie wiele tutaj zdziała. Piwo naprawdę jest baaaaardzo oleiste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Jakbyś sie jeszcze chciałpodołować tto trochę krochmalu zadaj,będzie bardzie kisielowate,a tak na poważnie ,robiłem pare żytnich i ta oleisytośc mija z czasem w lekkich praktycznie zanika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Wyklaruje się, bez obawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Moje zytnie (20% zyta i 20% pszenica ) przy filtracji było mega klarowne. Po gotowaniu błoto. Po 5 dniach to w wiadrze mi się jeszcze gotowalo. Po mniej więcej miesiącu próbka tylko lekko zmetniona. Będzie dobrze! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Fermentacja 18-stki spokojnie ze trzy tygodnie, po tym czasie dopiero zastanawiać się co dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 16 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Dzięki za wsparcie. Może faktycznie zbyt wcześnie zacząłem się martwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Moje black rye ipa (15,5°Blg) nigdy się nie wyklarowało. Brzeczka przy wysładzaniu od początku do końca płynęła mętna i tak zostało tez w piwie... obecnie to już 4 miesiące od butelkowania. Fakt, w czarnym piwie to nie przeszkadza, a i w smaku to jedno z moich najbardziej udanych piwek Szkoda tylko, że słodycz, która była na początku okazała się efektem niedofermentowania i w efekcie jest nieco przegazowane (wciąż mu daleko do granatów). Moim zdaniem można ogólnie przyjąć, że piwo nie będzie bardziej klarowne niż brzeczka przed chmieleniem. Chyba, że z pomocą jakichś dodatków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się