tolo Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Witam, Kupiłem puszkę Coopers IPA, a na niej stoi, żeby zamiast cukru dodać 500g suchego ekstraktu i 300g glukozy. Z kalkulacji z http://www.piwo.org/topic/9051-przelicznik-bialy-cukier-ekstrakt-slodowy/#entry193614 wyszło mi, że jest to odpowiednik 600g sacharozy. A to da mi zawartość alkoholu w gotowym piwie na poziomie 4,3%. Czy to nie za mało? IPA nie jest słabym piwem, amerykańska IPA powinna mieć 5,5%-7,5%. Mam do tej puszki kupiony jasny płynny ekstrakt WES 1,7kg i jego planowałem dodać. Pozdrawiam, Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Oczywiście to za mało, ale producenci ekstraktów chmielonych podają raczej zaniżone wartości dodatków. Ekstrakt płynny WES będzie najlepszym pomysłem. Jeżeli chcesz wykonać ok. 20l piwa, to pewnie nie obejdzie się też bez dodatku np. suchego ekstraktu w zależności od tego jaki ekstrakt początkowy chcesz osiągnąć. Gdyby trzymać się stylu to 14 BLG to raczej minimum jak na IPA. Nie zapomnij sprawdzić ekstraktu początkowego (pamiętaj o schłodzeniu brzeczki do 20C, jeżeli używasz ballingometru). Możesz też pomyśleć o jakimś chmielu do fermentacji cichej, dla polepszenia aromatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 18 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Dodałem wspomniane 1,7kg ekstraktu płynnego WES, zrobiłem 21 litrów brzeczki i wyszło 12 st. Plato, przy odpowiedniej goryczce (z bardzo fajnym finiszem swoją drogą). Trochę kiepski ten brewkit skoro polecają do niego 600g sacharozy, nawet z 1kg nie jest się w stanie osiągnąć początkowej gęstości tego stylu i trzeba dorzucać cukry (których aktualnie z wyjątkiem sacharozy nie mam). Jak tylko znajdę garnek do płyty indukcyjnej to przerzucam się na zacieranie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Hmmm po czym wnosisz jaka jest goryczka? Jak drożdże sobie pofermentują to wtedy się okaże co i jak No to jest mankament wszystkich brewkitów, że tak naprawdę nadają się do wykonania ok. połowy objętości danego piwa, żeby zachować styl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 18 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Hmmm po czym wnosisz jaka jest goryczka? Jak drożdże sobie pofermentują to wtedy się okaże co i jak Jakoś wydawało mi się, że po surowej brzeczce można ocenić goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syndi Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Dodałem wspomniane 1,7kg ekstraktu płynnego WES, zrobiłem 21 litrów brzeczki i wyszło 12 st. Plato Ja robiłem z tego samego brewkita + 1,7kg ekstraktu płynnego Bruntal jasny = wyszło na 22 l brzeczki 12,8 BLG, więc dziwny ten Twój pomiar. Jedyny błąd jaki zrobiłem to dodanie drożdży z zestawu i piwko odfermentowało tylko do 3,2. Ale w smaku OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 19 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Ja robiłem z tego samego brewkita + 1,7kg ekstraktu płynnego Bruntal jasny = wyszło na 22 l brzeczki 12,8 BLG, więc dziwny ten Twój pomiar. Jedyny błąd jaki zrobiłem to dodanie drożdży z zestawu i piwko odfermentowało tylko do 3,2. Ale w smaku OK. Hmm, mam cukromierz biowinu, na którym stopnie Blg rozłożone są co 1mm, nie sposób określić tam części dziesietnych. Dodatkowo dochodzi kwesta napięcia powierzchniowego, mogłem się o 1 stopień pomylic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syndi Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Tak, czy siak - u Ciebie 21 litrów, u mnie 22 litry i jeszcze różnica w BLG ok. 1 st. Może taka partia brewkita? Ja (na razie) z Coopersów jestem zadowolony (za wyjątkiem drożdży). Niemniej podobny przypadek miałem z puszkami Gozdawa - miało być 12 BLG a wyszło 10,7 oraz 10,5 (nie przeszkadza mi to, bo wolę te słabsze piwka), może jest to przyczyna nierównego odparowania wody z nachmielonej brzeczki, ...albo kombinują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Jakoś wydawało mi się, że po surowej brzeczce można ocenić goryczkę. No raczej ciężko, alfakwasy odpowiedzialne za goryczkę muszą się ułożyć, z piwa zniknie większość słodyczy w trakcie fermentacji (zostanie zamieniona w alkohol). W zasadzie po burzliwej można się pokusić o pierwszą ocenę "zielonego" piwa, jednak jego smak jest zazwyczaj duuużo mniej ciekawy, niż produktu ostatecznego, który chwilę spędzi w piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 20 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Niemniej podobny przypadek miałem z puszkami Gozdawa - miało być 12 BLG a wyszło 10,7 oraz 10,5 (nie przeszkadza mi to, bo wolę te słabsze piwka), może jest to przyczyna nierównego odparowania wody z nachmielonej brzeczki, ...albo kombinują Czym mierzysz zawartość cukru z taką dokładnością? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Refraktometrem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Albo dokładniejszym areometrem : =%2F163929%2F164395%2F165992%2F183141&sortuj=kod"]link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Albo dokładniejszym areometrem : link Szkoda, że taki drogi, a nadaje się tylko do zmierzenia Blg początkowego.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syndi Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Czym mierzysz zawartość cukru z taką dokładnością? Normalnie, aerometrem: metodycznie: 3-5 pomiarów i dokładność do 0,2 - i wyliczenie średniej. Nie wiedziałem że to aż takie skomplikowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 20 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Normalnie, aerometrem: metodycznie: 3-5 pomiarów i dokładność do 0,2 - i wyliczenie średniej. Nie wiedziałem że to aż takie skomplikowane. Ale widziałeś areometr Biowinu, prawda? Albo inny, który ma podziałkę 1 stopien Blg na milimetr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syndi Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Ale widziałeś areometr Biowinu, prawda? Albo inny, który ma podziałkę 1 stopien Blg na milimetr. Niestety, nawet nie próbowałem takim mierzyć, mój ma podziałkę 1 BLG = ok. 4mm, więc co 0,2 da się odczytać, przyjmując krawędź menisku za krechę odczytu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się