Skocz do zawartości

HERMS, RIMS i inne


Lukas.

Rekomendowane odpowiedzi

Wszędzie są informacje o dwóch systemach (rims i herms). Są oprócz tego jakieś inne?

 

Co z systemami przy pomocy których można zacierać z infuzją i dekokcją? Są takie systemy czy nie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest system tradycyjny (kociołek a'la Lidl ~30l jako kadź zacierno-warzelna + fermentor ~30l z kranikiem i wężem z oplotu/filtratorem rurkowym/fałszywym dnem) oraz system grawitacyjny (kadź zacierna, warzelna oraz zbiornik ciepłej wody do wysładzania). Przy lekkim dostosowaniu grawitacyjnego (grant) można stosować tzw. odwróconą dekokcję. Poza tym posiadając dodatkowy garnek odpowiedniej wielkości oraz źródło ciepła dla niego, można stosować dekokcję przy każdym sprzęcie.

Infuzję stosują leniuchy podczas zacierania w lodówce turystycznej :P

Informacji o systemach jest multum i do pierona, wystarczy poszukać :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.