santa Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Na forum na którym jest taka fajna atmosfera i cięte riposty jeszcze Nie dyskutowałem Nie daj się zwieść pozorom . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes789 Opublikowano 31 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Jak miałem na początku przed zadaniem drożdży blg 11 to przy jakim blg mam zlać do butelek i dodac glukoze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Jak miałem na początku przed zadaniem drożdży blg 11 to przy jakim blg mam zlać do butelek i dodac glukoze? Niezmiennym . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes789 Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 4 dni temu mierzyłem BLG i było około 3...wczoraj mierzyłem i było tak między 2 a 3 BLG.... Czy już mogę zlewać piwko do butelek? Ile dawać glukozy lub cukru na jedną 0,5 litrową butelkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 skoro BLG zmienne to poczekaj jeszcze nie wiem jak się odniesie reszta ale chyba łatwiej jest rozpuścić pewną ilość cukru w przegotowanej wodzie, wlać ją na dno pojemnika do rozlewu a następnie zdekantować do niego piwo z fermentora, mniej zabawy a przynajmniej piwo powinno być równomiernie nagazowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Najlepsza metoda, ale nie zawsze możliwa do wykonania. Pierwsze piwo "słodziłem" miarką do cukru (dobrze mierzy tylko sacharozę) i też było dobrze, nie licząc 2 butelek, które jakimś cudem pominąłem. Czy butelkować, hmm... ja bym butelkował, teraz to już granatami nie grozi, zejdzie max 0,5blg (nie licząc dodatkowego cukru), co da lekko przegazowane piwo. Ale jeśli nie masz wielkich planów na kolejne warzenie, których nie możesz się już doczekać to poczekaj jeszcze trochę. Ja prawie zawsze mam takie plany, więc 2,5 tyg fermentacji musi starczyć bez względu na wyniki pomiarów... oczywiście mówię o sumie obu fermentacji. Czasem mam wyjątki od tej reguły... np teraz mam tydzień opóźnienia przez chorobę, więc i piwo ma więcej czasu... a jakiś czas temu popełniłem piwo, które już czwarty miesiąc fermentuje - planowane butelkowanie na początku grudnia, tylko muszę piwnicę posprzątać aby się tam zmieściło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Pogo, proszę... Nie dawaj takich rad bo są zwyczajnie niebezpieczne. Rozlewamy gdy fermentacja się zakończy, a nie gdy coś nam się wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Najlepsza metoda, ale nie zawsze możliwa do wykonania. Pierwsze piwo "słodziłem" miarką do cukru (dobrze mierzy tylko sacharozę) i też było dobrze, nie licząc 2 butelek, które jakimś cudem pominąłem. Czy butelkować, hmm... ja bym butelkował, teraz to już granatami nie grozi, zejdzie max 0,5blg (nie licząc dodatkowego cukru), co da lekko przegazowane piwo. Ale jeśli nie masz wielkich planów na kolejne warzenie, których nie możesz się już doczekać to poczekaj jeszcze trochę. Ja prawie zawsze mam takie plany, więc 2,5 tyg fermentacji musi starczyć bez względu na wyniki pomiarów... oczywiście mówię o sumie obu fermentacji. Czasem mam wyjątki od tej reguły... np teraz mam tydzień opóźnienia przez chorobę, więc i piwo ma więcej czasu... a jakiś czas temu popełniłem piwo, które już czwarty miesiąc fermentuje - planowane butelkowanie na początku grudnia, tylko muszę piwnicę posprzątać aby się tam zmieściło... Ja tam specjalistą nie jestem, ale na moje oko to jak zabutelkujesz piwo o ekstrakcie 3blg a ono akurat 'zechce' przefermentowac do 0,5blg i dodasz jeszcze cukru to masz pewne granaty... Inna sprawa że w moim skromnym dorobku rzadko zdarzało się by piwo tak głęboko odfermentowalo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes789 Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 To poczekam jeszcze 2 dni...Wszystko wedlug instrukcji robilel...To zle że tak odfermentowało do 2-3 BLG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Wszystko wedlug instrukcji robilel ale drożdże tej instrukcji nie czytały i pewnie mają ją w poważaniu Przy takim blg fermentację możemy uznać za zakończoną gdy w przeciągu 2-3 dni gęstość już nie spada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes789 Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 a ile tej glukozy lub cukru kryształ dać najlepiej? Tak na butelkę 0,5 l... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Ja daję ok. 2,4g na butelkę, ale nie wiem czy to jest najlepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 W mojej opinii lepiej dać za mało, niż za dużo. Ta magiczna ilość z instrukcji, czyli 4 gr. na pół litra to dużo za dużo, wychodziło mi zawsze coś nagazowanego jak Mirinda . Ja zszedłem do ilości 2-2,5 gr. na butelkę przy większości piw i to mi odpowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 (edytowane) Widełki nagazowania dla stouta to 1,8-2,5v (tak czytałem) więc żeby wszystko było zgodne ze stylem powinieneś dać od 87-148g na 23l, czyli od 1,9-3g na butelkę przy czym moim zdaniem proponowałbym się trzymać niższej wartości. Edytowane 12 Listopada 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes789 Opublikowano 14 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 BLG niezmienne od kilku dni czyli biore sie za rozlew do butelek...Niemam drugiego tak dużego fermentatora czyli bede wlewal do kazdej butelki roztwor z glukoza i woda...Tylko w jakiej ilosci wody rozpuscic glukoze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes789 Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Piwko przelane do plastykowych butelek JAk sprawdzic czy refermentacja w butelkach prawidlowo zachodz? 5 dni w temperaturze pokojowej lezy ....czy do zimniejszego miejsca przeniesc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 A co nie chcą startować w butelkach? Znów problem drożdży Gozdawy? Dlaczego zaśmiecasz ten wątek zupełnie innym pytaniem. Wystarczy chwilę poszukać, żeby dowiedzieć się, że refermentacja zajdzie w tej samej temperaturze, w której drożdże pracowały dotychczas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes789 Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Pierwszy moj temat na forum :)Problem Gozdawy wiec tu pisze...czy przenosic butelki do chlodniejszego miejsca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Sprawdź w jakim zakresie fermentują te drożdże. Następnie porównaj ten zakres z temperaturą, do której chcesz przenieść i już wszystko stanie się jasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes789 Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 NIe ma żadnego zakresu temperatur w instrukcji...tylko jest napisane po zbutkowaniu po 3-5 dniach do ciemnego chlodnego miejsca przeniesc na 3 tygodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 NIe ma żadnego zakresu temperatur w instrukcji. bo instrukcja to nie wszystko Poszukaj o swoich drożdżakach na wiki lub u producenta/dystrybutora. Guglować chyba umiesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes789 Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 nie ma nazwy moich drozdzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 to jak się one nazywają? no i czy butelki "twardnieją"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes789 Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 drozdze bez nazwy...butelki twardnieja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 .butelki twardnieja no to ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się