AveCezar Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Ave piwowarzy! W weekend podejmuje się zacierania bittera. Posiadam surowce po częsci w oparciu o resepture Siszi dostepną na forum: Mild (Muntons) 2,5kg Pale ale (Weyermann) 2kg Słód karmelowy (słód karmelowy 150EBC) 0,5kg Drożdze : wyeast west yorkshire ale i dostępne chmiele: Fuggles 150 g Magnum 25 g East Kent Goldings 50 g pytanie brzmi: czy mogę "skonsumować" cały dostępny chmiel i jaką najlepszą konfigurację dobrać? chmielenie na zimno? Pomimo kilkunastu warek, bitter jest moim pierwszym stylem w zacieraniu więc nie za dużo doświadczenia w tym zakresie. Ave! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 (edytowane) Było kilka tematów o bitterach, polecam poszukać - mi rozjaśniły kiedy z rok temu zabierałem się za ordinary i ESB. Wtedy zrobiłem arkusz z recepturami różnymi, może on będzie pomocny? Ostatnio kilka rad pojawił się w wątku o EKG. Miałem okazję pić bittera chmielonego na goryczkę magnum i mimo, że piwo było smaczne, to obok stylu - myślę, że niecały EKG na goryczkę (40g?) a około 30 g Fuggles na aromat zrobi robotę. edit: sprawdziłem w BT - z takim zasypem wyjdziesz z widełek Best a wejdziesz w Extra Special Edytowane 28 Października 2014 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AveCezar Opublikowano 29 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 (edytowane) wątek o EKG czytałem, tak samo jak jeszcze parę innych na temat bitterów... w recepturze na best bittera, którą znalazłem jest następujace chmielenie: 10g Marynka (60 min) 50g Goldings (60 min) 50g Goldings (20 min) 50g Goldings (10 min) 50g East Kent Goldings (0 min) czy równie dobrze 150 g Goldings mogę zastąpić 150g Fuggles i wykorzystać cały chmiel, który mam "na stanie"? nie za dużo ? czy ewentualnie zostawić coś na chmielenie na zimno ? Edytowane 29 Października 2014 przez AveCezar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Tutaj masz trochę za dużo tego chmielu. Zmniejsza wszystko o polowe i będzie fajny, mocno chmielony bitter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Receptura Szisziego jest na 39 litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Hej. Jeśli jeszcze nie zaglądałeś na tego bloga: The Perfect Pint to polecam. Facet warzy brytyjskie style (Bitter jest jego ulubionym) a do tego fajnie pisze. cml i PawelH 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Hej. Jeśli jeszcze nie zaglądałeś na tego bloga: The Perfect Pint to polecam. Facet warzy brytyjskie style (Bitter jest jego ulubionym) a do tego fajnie pisze. Ech te jednostki... Fajna stronka! Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Podstawowe pytanie brzmi na ile litrów? Moja recpetura jest na około 40l. Surowce masz idealne, teraz kwestia technologii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AveCezar Opublikowano 30 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 w sobotę zacieram. dostępne chmiele wykorzystam na dwie wark postanowiłem następujace chmielenie: 10g Magnum + 15g EKG 60' 10g EKG +15g Fuggles 20' 10g EKG +15g Fuggles 10' 10g EKG +15g Fuggles 0' ewent. na zimną wrzucę 30g Fuggles. Czy wykorzystywał ktoś gęstwe z drożdzy Wyeast 1946 x 2 w tych samych warkach? Chodzi czy jest duża róznica w walorach smakowych?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 chmielenie chyba ok, choć nadal nie wiadomo na ile to litrów te drożdże (jak to brytyjskie) można spokojnie używać dużo razy (oczywiście przy zachowaniu zasad) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AveCezar Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 warka sie waży. tylko starter coś słabo pracuje.Co prawda nie ma żadnych złych zapachów ale gęstwa bardzo słaba. za kilka tyg. dam znac jaki efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się