kranu Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Kolejny raz zabutelkowałem piwo które mi odfermentowało z 12blg do 6blg bo już nie chciało nic zejść. Fakt, że trochę za wysokie temperatury miewam podczas zacierania, ale przecież takie piwo powinno być słabe i słodkawe. A nawet częstowani znajomi przyzwyczajeni do Harnasi 6% sami z siebie stwierdzają, że całkiem mocne. Balingometr pokazuje 0blg w wodzie 20 stopni. Sam już nie wiem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Przecież nie wyczujesz różnicy w piwie 6% czy 4% po smaku piwa chyba że przy większych ilościach alkoholu gdzie grzeje w przełyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Ja zdecydowanie czuję różnicę między 4% a 6% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Najpierw sprawdź w jakiej temperaturze cukromierz był kalibrowany, bo może okazać się że nie w 20st. C. Potem sprawdź swój termometr i możesz jeszcze sprawdzić cukromierz w jakimś roztworze kontrolnym. Co do odczucia różnicy w mocy piwa to może być ono złudne. Mój stout, który zszedł do 3.5 blg, 3.7% alkoholu został przez wszystkich jego konsumentów oceniony jako mocne piwo. Natomiast Imperial IPA, która odfermentowała do 1 blg, 9% alkoholu, była oceniana jako niskoalkoholowe piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 napisze tak że mi też się zdaje że domowe piwo ma więcej alko ale różnica może być w tym że sklepowe koncernowe jest tak zrobione aby tego alko nie było czuć a tu normalnie jest wyczuwany. Piłem piwa domowe do 4,5% pasuej zrobić jakieś mocniejsze aby zobaczyć różnice np 9% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregi Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 mój Areometr został wyskalowany w 16C, Kupiłem go w borwamatorze. I naprawdę powinienem sprawdzać w 16C? to trochę kłopotliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 (edytowane) Możesz też robić korektę za względu na temperaturę. Odczyt pomiędzy 20 a 16 st. C będzie różnił się o ok. 0,2 Blg Edytowane 2 Listopada 2014 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregi Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 A mój BL czyżby dobrze nie działał? załączam wskazania z czystą wodą kranową. Czy powinno być 0? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 To musisz odejmować 2 Blg od każdego pomiaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się