Skocz do zawartości

sprawność Balingometru


kranu

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejny raz zabutelkowałem piwo które mi odfermentowało z 12blg do 6blg bo już nie chciało nic zejść.

Fakt, że trochę za wysokie temperatury miewam podczas zacierania, ale przecież takie piwo powinno być słabe i słodkawe.

A nawet częstowani znajomi przyzwyczajeni do Harnasi 6% sami z siebie stwierdzają, że całkiem mocne.

Balingometr pokazuje 0blg w wodzie 20 stopni.

Sam już nie wiem..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najpierw sprawdź w jakiej temperaturze cukromierz był kalibrowany, bo może okazać się że nie w 20st. C. Potem sprawdź swój termometr i możesz jeszcze sprawdzić cukromierz w jakimś roztworze kontrolnym.

 

Co do odczucia różnicy w mocy piwa to może być ono złudne. Mój stout, który zszedł do 3.5 blg, 3.7% alkoholu został przez wszystkich jego konsumentów oceniony jako mocne piwo. Natomiast Imperial IPA, która odfermentowała do 1 blg, 9% alkoholu, była oceniana jako niskoalkoholowe piwo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

napisze tak że mi też się zdaje że domowe piwo ma więcej alko ale różnica może być w tym że sklepowe koncernowe jest tak zrobione aby tego alko nie było czuć a tu normalnie jest wyczuwany. Piłem piwa domowe do 4,5% pasuej zrobić jakieś mocniejsze aby zobaczyć różnice np 9% :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.