Skocz do zawartości

Browar Poddębice


zaglob

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w smaku ten grodzisz amerykański ??

 

Trochę za wysoka goryczka mi wyszła, na przyszłość dałbym delikatnie mniej chmielu na początek. Aromat z tych 55 g chmielu na cichej nie był zbyt oszałamiający. Amerykańce w były wyczuwalne, ale nie dominowały. Kolejnym razem dałbym więcej, ale co kto woli. No i z fermentacji dostałem trochę siarki, której powodu pochodzenia nie potrafię zidentyfikować. W mojej ocenie piwo 3/5 - nie wyszło źle, nie było wybitnie udane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na tą siarkę może było warto jeszcze z tydzień dłużej fermentować

Ja z reguły, przed rozlewem, przenoszę na 2-3 dni piwo do temperatury pokojowej i siarka znika. Głównie Witki, bo tam mi się najczęściej Siara pojawia.

 

post-5875-0-07711700-1462949324_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #40

Lambic 12 blg

 

Warzone 14.05.2016

 

Zasyp:

pilzneński Soufflet - 3 kg

pszenica niesłodowana - 1,1 kg

zakwaszający Weyermann - 0,2 kg

 

razem zasyp - 4,3 kg

 

Zacieranie:

67C - 63C - 55 minut

mashout 78 C

całkowity czas zacierania - 65 minut

 

Do gotowania zebrałem 22 litry brzeczki 11,4 blg

 

Gotowanie:

Sybilla PL granulat 2015 6% - 6g - 60 minut

około 5 IBU

 

Po gotowaniu uzyskałem 18,5 litra brzeczki 12,5 blg. Dolany litr wody do uzyskania 12 blg.

Fermentacja gęstwą US-05 po warce #39. Na cichej zaszczepię resztką z butelki Cantillion Gueuze 100% Lambic Bio

 

[28.05.2016]

Zlane na cichą. Odfermentowanie do 3 blg. Zaszczepione dzikusami z Cantillion.

 

[08.10.2016]

Dzisiaj zauważyłem, że w końcu powierzchnia piwa w balonie zaczęła zarastać kożuchem. Elegancko :)

 

[07.06.2017]

Pobrana pierwsza próbka. Odfermentowanie tylko do 2,5, czyli dzikusy zjadłyby tylko 0,5 blg. W zapachu jest ładnie i lambikowo, ale w smaku mało kwaśne.

 

[07.12.2017]

Rozlew. W sierpniu podzielone na trzy pojemniki: wiśnia, czerwona porzeczka, czarna porzeczka.

czarna porzeczka - rozlew 6,5 litra z 50 g glukozy

wiśnia - rozlew 3 litrów z 25 g glukozy

czerwona porzeczka - rozlew 8 litrów z 60 g glukozy

Przy rozlewie - po dodaniu owoców wskazanie refraktometru około 5,5 - 6 brix. Szacowane około 6% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #41 

Session Raspberry Saison 10,3 blg

 

Warzone 20.05.2016

 

Zasyp:

pilzneński Soufflet - 3 kg

pszeniczny Strzegom - 0,5 kg

żytni Strzegom - 0,2 kg

caraaroma Weyermann - 0,15 kg

zakwaszający Weyermann - 0,15 kg

 

razem zasyp - 4 kg

 

Zacieranie:

66-63C - 50 minut

78C - 5 minut

całkowity czas zacierania - 60 minut

 

Do gotowania 27 litrów brzeczki 10 blg

 

Chmielenie:

Magnum PL granulat 2015 13% - 16 g - 65 minut

Kazbek CZ granulat 2015 - 4,5% - 15 g - 5 minut

Kazbek CZ granulat 2015 - 4,5% - 15 g - wyłączenie palnika

 

około 25 IBU

 

na ostatnie 5 minut gotowania dodane pół litra 100% soku z malin

 

po gotowaniu uzyskałem 22,8 litra brzeczki 12,2 blg

dolane ponad 4 litry wody

Fermentacja 27 litrów 10,3 blg uwodnionymi sucharami Mangroove Jack's French Saison M29. Temperatura otoczenia 19-20 C

 

[04.06.2016]

Rozlew 26 litrów z 110 g glukozy. Odfermentowanie do 1 blg - 5 % alkoholu.

Końcówka fermentacji w temp 24 C. Rozlew od razu po burzliwej bez zlewania na cichą.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #42

Hoppy Saison 12,2 blg

 

Warzone 03.06.2016

 

Zasyp:

pilzneński Soufflet - 3,5 kg

pszeniczny Strzegom - 0,5 kg

Aroma Castle - 0,3 kg

zakwaszający Weyermann - 0,25 kg

 

razem zasyp - 4,55 kg

 

dwie łyżeczki gipsu do zacieru

 

Zacieranie:

66-62 C - 45 minut

78C mashout

całkowty czas zacierania - 60 minut

 

uzyskałem 27 litrów brzeczki 11,4 blg, do gotowania dałem 19 litrów

 

Gotowanie i chmielenie:

Hellertauer Taurus DE 2014 19% - 10 g - 60 minut

Bohemie CZ 2015 7,8% - 15 g - 5 minut

Kazbek CZ 2015 4,6% - 30 g - 0 minut

 

około 30 IBU

 

Po gotowaniu - 15 litrów 13,4 blg. Dolane 1,5 litra wody.

Fermentacja 16,5 litra 12,2 blg gęstwą M29 po warce #41. Temperatura otoczenia 23C

 

Planowane nachmielenie na aromat na cichej.

 

[17.06.2016]

Zlane na cichą. Odfermentowanie do poziomu 1,5 blg.

 

[24.06.2016]

Na cichą: 50 g El Dorado US, 35 g Bohemie CZ i 10 g Citra US

 

[28.06.2016]

Rozlew 15 litrów z 70 g glukozy. Odfermentowanie bez zmian. Alkohol 5,5%

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #43

Ćwikła Saison 11,6 blg

 

Warzone 03.06.2016

 

Zasyp - warka #42

 

Do gotowania 8 litrów brzeczki 11,4 blg

 

Chmielenie i dodatki:

Iunga PL 11,6% - 5 g - 60 minut

Korzeń chrzanu - 12 g - 10 minut

Sok z buraka zakwaszony - 1 litr - 1 minuta

 

około 20 IBU

 

Uzyskałem 6,7 litra brzeczki 12,1 blg. Dolane 0,3 litra herbatki chrzanowej.

Fermentacja 7 litrów 11,6 blg gęstwą M29 po warce #41. Temperatura otoczenia 23C

 

Brzeczka wyszła mało chrzanowa, może będę dochrzaniał na cichej.

 

[21.06.2016]

Zlane na cichą. Odfermentowanie do 1,5 blg.

 

[29.06.2016]

Rozlew 7,5 litra z 30 g glukozy. Odfermentowanie bez zmian. Alkohol 5,5 %. Wcześniej dochrzaniane na cichej.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#44 Niskoalkoholowe 5,4 blg

 

Warzone 09.06.2016

 

Zasyp:

pilzneński Soufflet - 0,9 kg

carapils Weyermann - 0,6 kg

żytni Strzegom - 0,35 kg

zakwaszający Weyermann - 0,1 kg

 

razem zasyp - 1,95 kg

 

Zacieranie:

74-69C - 50 minut

wygrzew 78C - 5 minut

 

do gotowania 13 litrów 8,8 blg

 

Chmielenie:

Magnum PL 2015 13% - 7 g - 60 minut

Iunga PL 2015 11,6% - 11 g - 30 minut

Sybilla PL 2015 6% - 10 g - 15 minut

Sybilla PL 2015 6% - 15 g - 1 minuta

 

około 25-30 IBU

 

po gotowaniu wyszło 9,5 litra 11,4 blg. dolane 10 litrów wody 

Fermentacja 19,5 litra 5,4 blg uwodnioną paczką sucharów Gozdawa West Coast. Temepratura otoczenia 18-19C

 

[13.06.2016]

Nie ruszyło po 4 dniach. Drożdże Gozdawy mimo, że były w terminie nie zapracowały. Jedyne co mi się udało u siebie dostać, to BrewGO-02. 1,5 roku po terminie :D jakoś ruszyły, ale co z tego będzie, nie wiadomo :D

 

[21.06.2016]

Zlane na cichą. Najprawdopodobniej jakieś zakażenie (apteka), ale dam mu jeszcze kilka dni szansy. Odfermentowanie do 2,8 blg.

 

[29.06.2016]

Gorsze nie jest. Lepsze nie będzie, ale daje mu szansę. Budżetowo sypię 55 g Sybilli i 50 g Iungi na cichą. Co będzie, to będzie.

 

[04.07.2016]

Rozlew 18 litrów z 80 g glukozy. Raczej będzie gówno. Pewnie będzie kanał.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #45

Dubbel 17 blg

 

Warzone 30.06.2016

 

Zasyp:

pale ale Soufflet - 4 kg

płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,8 kg

special B Castle - 0,4 kg

melanoidynowy Weyermann - 0,2 kg

aroma Castle - 0,2 kg

special X Bestmaltz - 0,18 kg

 

razem zasyp - 5,78 kg

 

Zacieranie:

67-63 C - 55 minut

78 C - 5 minut

razem czas zacierania - 70 minut

 

brzeczka przednia 14,5 litra 18,8 blg

do gotowania 26 litrów 13,5 blg

 

Chmielenie i dodatki:

Hellertauer Taurus DE 2014 19% - 5 g - 60 minut

Bohemie CZ 2015 7,8% - 15 g - 30 minut

śliwki suszone - 200 g - 25 minut

rodzynki - 300 g - 25 minut

kandyzowana skórka pomarańczy - 100 g - 25 minut

Bohemie CZ 2015 7,8% - 20 g - 1 minuta

+cukier trzcinowy Demerara - 350 g

około 25 IBU

 

 

Zebrane 21,5 litra brzeczki 17,8 blg. Dolane litr wody do uzyskania 17 blg

 

Fermentacja 22,5 litra 17 blg gęstwą M29 po warce #42. Temperatura otoczenia 21 C

 

[29.07.2016]

Rozlew 22 litrów z 80 g glukozy bez cichej. Odfermentowanie do 1,5 blg - 8% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #46

Witbier Miętowy Lekki 10,5 blg

 

Warzone 02.07.2016

 

Zasyp:

pale ale Soufflet - 1,05 kg

pszeniczny ciemny Steinbach - 1 kg

pszenica niesłodowana - 0,9 kg

płatki orkiszowe - 0,8 kg

płatki owsiane - 0,4 kg

carapils Weyermann - 0,2 kg

zakwaszający Weyermann - 0,15 kg

 

razem zasyp - 4,3 kg

 

Zacieranie:

67-61 C - 1 h 50 m

mashout 78 C

całkowity czas zacierania - 2 godziny

 

Brzeczka przednia - 10,5 litra 17,4 blg

Do gotowania - 23 litry 10,4 blg

 

Chmielenie i dodatki:

Magnum PL 2015 13% - 4 g - 60 minut

Bohemie CZ 2015 7,8% - 8 g - 60 minut

Bohemie CZ 2015 7,8% - 16 g - wyłączenie palnika

Kazbek CZ 2015 4,6% - 20 g - wyłączenie palnika

kolendra indyjska - 15 g - wyłączenie palnika

mięta świeża - 150 g - wyłączenie palnika

 

około 18 IBU

 

Po gotowaniu 18 litrów 12,3 blg. Dolane 3 litry do 10,5 blg.

 

Fermentacja suchary Gozdawa Belgian Fruit

 

[15.07.2016]

Zlane na cichą 20 litrów. Odfermentowanie do 2,7 blg.

 

[19.07.2016]

Rozlew 20 litrów ze 100 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - 4% alk.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #47

a'la Berliner Weisse

 

Warzone 15.07.2016

 

Zasyp:

pale ale Strzegom - 2 kg

pszeniczny jasny Bestmalz - 1 kg

zakwaszający Weyermann - 0,15 kg

 

razem zasyp - 3,15 kg

 

Zacieranie:

67-63C - 50 minut

78 C

czas zacierania - 60 minut

 

brzeczka przednia - 5,5 litra - 18,4 blg

do gotowania - 16 litrów - 10,2 blg

 

Gotowanie:

Hellertauer Taurus DE 19% 2014 - 5 g - 50 minut

 

około 10 IBU

 

Po gotowaniu 13 litrów 12,8 blg. Dolane 7 litrów.

Fermentacja 20 litrów 8,2 blg sucharami Mangrove Jack's California Lager M54. Do rozlewu planowane dolanie 100 ml kwasu mlekowego 80%.

 

[29.07.2016]

Rozlew 19,5 litra z 120g glukozy. Przed rozlewem dodane 100 ml kwasu mlekowego. Odfermentowanie do 2,5 blg - 3% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #48

Belgian Dark Strong Ale 18,5 blg

 

Warzone 16.07.2016

 

Zasyp:

monachijski Strzegom - 5 kg

pale ale Strzegom - 1 kg

Special B Castle - 0,3 kg

Carafa Special Weyermann - 0,1 kg

 

razem zasyp - 6,4 kg

 

Zacieranie:

67-64C - 45 minut

mashout 78 C

całkowity czas zacierania - 55 minut

 

brzeczka przednia - 11 litrów - 20 blg

do gotowania - 23 litry - 15 blg

 

Gotowanie:

Hellertauer Taurus 19% 2014 - 15 g - 60 minut

cukier trzcinowy - 150 g

cukier biały - 250 g

 

około 40 IBU

 

po gotowaniu uzyskałem 19,5 litra brzeczki 18,5 blg.

Fermentacja gęstwą Gozdawa Belgian Fruit po warce #46.

 

[02.08.2016]

Zlane na cichą. Odfermentowanie tylko do 5 blg. Dodane wióry dębowe z produkcji domowego whisky.

 

[22.08.2016]

Rozlew 19 litrów z 75 g cukru. Odfermentowanie do 5 blg - 7% alk.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Belgian Dark Strong Ale

Jakie drożdże?

Ja zrezygnowałem dzisiaj z zacierania, ale słody mam już odważone.

 

 

Już uzupełniłem posta, bo pisałem go w czasie warzenia. Fermentuję drugim pokoleniem Gozdawa Belgian Fruit & Spicy Ale. 

Co w planach miało być warzone? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#49 California Common 12 blg

 

Warzone 30.07.2016

 

Zasyp:

pale ale Strzegom - 4,35 kg

caramel hell Bestmalz - 0,25 kg

carapils Weyermann - 0,2 kg

 

razem zasyp - 4,8 kg

 

Zacieranie:

67-63 C - 55 minut

mashout 78C

całkowity czas zacierania - 65 minut

 

do gotowania 21 litrów brzeczki 12,7 blg

 

Chmielenie:

Magnum PL 2015 13% - 20 g - 60 minut

Kazbek CZ 2015 4,5% - 15 g - 15 minut

Kazbek CZ 2015 4,5% - 15 g - wyłączenie palnika

Pekko US 2015 13,6% - 15 g - wyłączenie palnika

 

około 40 IBU

 

Po gotowaniu zebrałem 17 litrów brzeczki 15,4 blg. Dolane niecałe 5 litrów wody do osiągnięcia 12 blg

Fermentacja gęstwą Mangrove Jack's California Lager M54 po warce #47. Temp. otoczenia 20C

 

[10.08.2016]

21 litrów na cichą (cold crash). Odfermentowanie do 2,5 blg

 

[14.08.2016]

Rozlew 21 litrów z 110 g cukru. Odfermentowanie do 2,5 blg - 5% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#50 warka w Poddębicach!

Summer Ale 10,5 blg

 

Warzone 06.08.2016

 

Zasyp:

pale ale Strzegom - 2,6 kg

wiedeński Strzegom - 1 kg

pszeniczny jasny Bestmalz - 1 kg

caramel hell Bestmalz - 0,3 kg

zakwaszający Weyermann - 0,26 kg

 

razem zasyp - 5,2 kg

 

Zacieranie:

66-63C - 50 minut

78 mashout

całkowity czas zacierania - 65 minut

 

do gotowania 21 litrów 13 blg

 

Chmielenie:

Columbus US 2015 15,1% - 8 g - 60 minut

Columbus US 2015 15,1% - 7 g - 30 minut

Pekko US 2015 13,6% - 10 g - 15 minut

El Dorado US 2015 14,2% - 10 g - 5 minut

El Dorado US 2015 14,2% - 15 g - 0 minut

Pekko US 2015 13,6% - 15 g - 0 minut

 

około 30-35 IBU

 

po gotowaniu uzyskałem 16,5 litra 15,6 blg. dolane 8 litrów

fermentacja 24,5 litra 10,5 blg sucharami US-05. temp otoczenia 20,5 C

 

[17.08.2016]

Zlane na cichą. Odfermentowanie do 3 blg

 

[22.08.2016]

Rozlew 24 litrów ze 115 g cukru. Odfermentowanie do 3 blg - 4% alkoholu.

Wcześniej na cichą 50 g Azacca 2015 US i 50 g Huell Melon 2015 DE

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy nisko alkoholowych piwach (zwłaszcza 5-6 blg) trzeba bardzo sprawnie poprowadzić fermentacje (max kilkanaście dni) i szybko w butelki lub kega, bo inaczej będzie infekcja. Duże ilości chmielu pomagają ustabilizowac brzeczke ;)

 

i tak właśnie było. problem ze startem fermentacji i opóźnieniem całego procesu poskutkował infekcją w moim #44 Niskoalkoholowym.

a co do dużych ilości chmielu, to tak cienką brzeczkę bardzo łatwo przechmielić i piwo będzie niepijalne. to też potwierdzone na własnym przykładzie :)

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #51

Drye Stout - stout żytni 10 blg

 

Warzone 23.09.2016

 

Zasyp:

monachijski Strzegom - 2,5 kg

żytni Strzegom - 1 kg

caraaroma Weyermann - 0,2 kg

oszeniczny czekoladowy Weyermann - 0,15 kg

barwiący Strzegom - 0,15 kg

 

razem zasyp - 4 kg

 

Zacieranie:

67-63 C - 45 minut

73 C - 5 minut

78 C - 5 minut

 

razem czas zacierania - 65 minut

 

Do gotowania 23 litry brzeczki 10,4 blg

 

Chmielenie:

Magnum PL 2015 13% - 6 g - 60 minut

Columbus US 2015 15,1% - 9 g - 60 minut

Columbus US 2015 15,1% - 15 g - 30 minut

Pekko US 2015 13,6% - 16 g - wyłączenie palnika

Columbus US 2015 15,1% - 9 g - wyłączenie palnika

 

około 50 IBU

 

Zebrane 19,5 litra brzeczki 12,2 blg. Rozcieńczone do objętości 23,5 litra - 10 blg

 

Fermentacja sucharami New World Strong Ale M42. Temperatura otoczenia - 18 C.

 

[06.10.2016]

Rozlew 23 litrów z 60 g glukozy. Rozlew od razu po burzliwej, bez cichej. Odfermentowanie do 3,5 blg - 3,5% alkoholu. Na ostatni tydzień przed rozlewem przeniesione do temperatury 21 C.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#52 Chocolate Cherry Imperial Milk Stout

 

Warzone 07.10.2016

 

Zasyp:

monachijski Strzegom - 6,5 kg

caraaroma Weyermann - 0,35 kg

carafa special III Weyermann - 0,3 kg

aroma Castle - 0,2 kg

 

razem zasyp - 7,35 kg

 

Zacieranie:

67-66C - 60 minut

78C - 5 minut

razem - 75 minut

 

24 litry 17,4 blg do gotowania

 

Chmielenie i dodatki:

Taurus DE 2014 19% - 16 g - 70 minut

laktoza - 500 g - 5 minut

wiśnie - 2400 g - 5 minut

kakao - 240 g - 5 minut

 

około 45 IBU

 

Fermentacja 20 litrów 21,5 blg gęstwą New World Strong Ale po warce #51. Temperatura otoczenia 17C

 

[11.10.2016]

Uznałem, że dodatek wiśni był zbyt mały. Wycisnąłem jeszcze 1,5 litra soku z zamrożonych wiśni i po zagotowaniu dodałem do fermentacji. Sok z wiśni pokazał mi 15,5 brix w refraktometrze. Po dodaniu do fermentora wychodzi mi 21,5 litra, coś około 21 blg.

 

[14.10.2016]

Przeniesione z temp. 16C do 19C

 

[17.10.2016]

Zlane na cichą. Odfermentowanie do około 9 blg

 

[30.10.2016]

Rozlew 20 litrów z 60 g glukozy. Odfermentowanie do około 6-7 blg.

Około 7,5% alkoholu

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no ciekawe czy będzie czuć te wiśnie

 

No trochę się tego obawiam. Miałem zamrożone dwie paczki po 2,5 kg, ale o drugiej zapomniałem i w rezultacie do gara poszła tylko połowa z planowanej kiedyś porcji. W brzeczce bardziej czuć kakao, ale wiśnia też jest zaakcentowana. Zobaczymy, co będzie po fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.