rabbek Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Jak w smaku ten grodzisz amerykański ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Jak w smaku ten grodzisz amerykański ?? Trochę za wysoka goryczka mi wyszła, na przyszłość dałbym delikatnie mniej chmielu na początek. Aromat z tych 55 g chmielu na cichej nie był zbyt oszałamiający. Amerykańce w były wyczuwalne, ale nie dominowały. Kolejnym razem dałbym więcej, ale co kto woli. No i z fermentacji dostałem trochę siarki, której powodu pochodzenia nie potrafię zidentyfikować. W mojej ocenie piwo 3/5 - nie wyszło źle, nie było wybitnie udane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Na tą siarkę może było warto jeszcze z tydzień dłużej fermentować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Na tą siarkę może było warto jeszcze z tydzień dłużej fermentować Ja z reguły, przed rozlewem, przenoszę na 2-3 dni piwo do temperatury pokojowej i siarka znika. Głównie Witki, bo tam mi się najczęściej Siara pojawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 15 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 (edytowane) Warka #40 Lambic 12 blg Warzone 14.05.2016 Zasyp: pilzneński Soufflet - 3 kg pszenica niesłodowana - 1,1 kg zakwaszający Weyermann - 0,2 kg razem zasyp - 4,3 kg Zacieranie: 67C - 63C - 55 minut mashout 78 C całkowity czas zacierania - 65 minut Do gotowania zebrałem 22 litry brzeczki 11,4 blg Gotowanie: Sybilla PL granulat 2015 6% - 6g - 60 minut około 5 IBU Po gotowaniu uzyskałem 18,5 litra brzeczki 12,5 blg. Dolany litr wody do uzyskania 12 blg. Fermentacja gęstwą US-05 po warce #39. Na cichej zaszczepię resztką z butelki Cantillion Gueuze 100% Lambic Bio [28.05.2016] Zlane na cichą. Odfermentowanie do 3 blg. Zaszczepione dzikusami z Cantillion. [08.10.2016] Dzisiaj zauważyłem, że w końcu powierzchnia piwa w balonie zaczęła zarastać kożuchem. Elegancko [07.06.2017] Pobrana pierwsza próbka. Odfermentowanie tylko do 2,5, czyli dzikusy zjadłyby tylko 0,5 blg. W zapachu jest ładnie i lambikowo, ale w smaku mało kwaśne. [07.12.2017] Rozlew. W sierpniu podzielone na trzy pojemniki: wiśnia, czerwona porzeczka, czarna porzeczka. czarna porzeczka - rozlew 6,5 litra z 50 g glukozy wiśnia - rozlew 3 litrów z 25 g glukozy czerwona porzeczka - rozlew 8 litrów z 60 g glukozy Przy rozlewie - po dodaniu owoców wskazanie refraktometru około 5,5 - 6 brix. Szacowane około 6% alkoholu. Edytowane 7 Grudnia 2017 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 21 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 (edytowane) Warka #41 Session Raspberry Saison 10,3 blg Warzone 20.05.2016 Zasyp: pilzneński Soufflet - 3 kg pszeniczny Strzegom - 0,5 kg żytni Strzegom - 0,2 kg caraaroma Weyermann - 0,15 kg zakwaszający Weyermann - 0,15 kg razem zasyp - 4 kg Zacieranie: 66-63C - 50 minut 78C - 5 minut całkowity czas zacierania - 60 minut Do gotowania 27 litrów brzeczki 10 blg Chmielenie: Magnum PL granulat 2015 13% - 16 g - 65 minut Kazbek CZ granulat 2015 - 4,5% - 15 g - 5 minut Kazbek CZ granulat 2015 - 4,5% - 15 g - wyłączenie palnika około 25 IBU na ostatnie 5 minut gotowania dodane pół litra 100% soku z malin po gotowaniu uzyskałem 22,8 litra brzeczki 12,2 blg dolane ponad 4 litry wody Fermentacja 27 litrów 10,3 blg uwodnionymi sucharami Mangroove Jack's French Saison M29. Temperatura otoczenia 19-20 C [04.06.2016] Rozlew 26 litrów z 110 g glukozy. Odfermentowanie do 1 blg - 5 % alkoholu. Końcówka fermentacji w temp 24 C. Rozlew od razu po burzliwej bez zlewania na cichą. Edytowane 4 Czerwca 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 4 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 (edytowane) Warka #42 Hoppy Saison 12,2 blg Warzone 03.06.2016 Zasyp: pilzneński Soufflet - 3,5 kg pszeniczny Strzegom - 0,5 kg Aroma Castle - 0,3 kg zakwaszający Weyermann - 0,25 kg razem zasyp - 4,55 kg dwie łyżeczki gipsu do zacieru Zacieranie: 66-62 C - 45 minut 78C mashout całkowty czas zacierania - 60 minut uzyskałem 27 litrów brzeczki 11,4 blg, do gotowania dałem 19 litrów Gotowanie i chmielenie: Hellertauer Taurus DE 2014 19% - 10 g - 60 minut Bohemie CZ 2015 7,8% - 15 g - 5 minut Kazbek CZ 2015 4,6% - 30 g - 0 minut około 30 IBU Po gotowaniu - 15 litrów 13,4 blg. Dolane 1,5 litra wody. Fermentacja 16,5 litra 12,2 blg gęstwą M29 po warce #41. Temperatura otoczenia 23C Planowane nachmielenie na aromat na cichej. [17.06.2016] Zlane na cichą. Odfermentowanie do poziomu 1,5 blg. [24.06.2016] Na cichą: 50 g El Dorado US, 35 g Bohemie CZ i 10 g Citra US [28.06.2016] Rozlew 15 litrów z 70 g glukozy. Odfermentowanie bez zmian. Alkohol 5,5% Edytowane 28 Czerwca 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 4 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 (edytowane) Warka #43 Ćwikła Saison 11,6 blg Warzone 03.06.2016 Zasyp - warka #42 Do gotowania 8 litrów brzeczki 11,4 blg Chmielenie i dodatki: Iunga PL 11,6% - 5 g - 60 minut Korzeń chrzanu - 12 g - 10 minut Sok z buraka zakwaszony - 1 litr - 1 minuta około 20 IBU Uzyskałem 6,7 litra brzeczki 12,1 blg. Dolane 0,3 litra herbatki chrzanowej. Fermentacja 7 litrów 11,6 blg gęstwą M29 po warce #41. Temperatura otoczenia 23C Brzeczka wyszła mało chrzanowa, może będę dochrzaniał na cichej. [21.06.2016] Zlane na cichą. Odfermentowanie do 1,5 blg. [29.06.2016] Rozlew 7,5 litra z 30 g glukozy. Odfermentowanie bez zmian. Alkohol 5,5 %. Wcześniej dochrzaniane na cichej. Edytowane 1 Lipca 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 10 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 (edytowane) #44 Niskoalkoholowe 5,4 blg Warzone 09.06.2016 Zasyp: pilzneński Soufflet - 0,9 kg carapils Weyermann - 0,6 kg żytni Strzegom - 0,35 kg zakwaszający Weyermann - 0,1 kg razem zasyp - 1,95 kg Zacieranie: 74-69C - 50 minut wygrzew 78C - 5 minut do gotowania 13 litrów 8,8 blg Chmielenie: Magnum PL 2015 13% - 7 g - 60 minut Iunga PL 2015 11,6% - 11 g - 30 minut Sybilla PL 2015 6% - 10 g - 15 minut Sybilla PL 2015 6% - 15 g - 1 minuta około 25-30 IBU po gotowaniu wyszło 9,5 litra 11,4 blg. dolane 10 litrów wody Fermentacja 19,5 litra 5,4 blg uwodnioną paczką sucharów Gozdawa West Coast. Temepratura otoczenia 18-19C [13.06.2016] Nie ruszyło po 4 dniach. Drożdże Gozdawy mimo, że były w terminie nie zapracowały. Jedyne co mi się udało u siebie dostać, to BrewGO-02. 1,5 roku po terminie jakoś ruszyły, ale co z tego będzie, nie wiadomo [21.06.2016] Zlane na cichą. Najprawdopodobniej jakieś zakażenie (apteka), ale dam mu jeszcze kilka dni szansy. Odfermentowanie do 2,8 blg. [29.06.2016] Gorsze nie jest. Lepsze nie będzie, ale daje mu szansę. Budżetowo sypię 55 g Sybilli i 50 g Iungi na cichą. Co będzie, to będzie. [04.07.2016] Rozlew 18 litrów z 80 g glukozy. Raczej będzie gówno. Pewnie będzie kanał. Edytowane 4 Lipca 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 1 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 (edytowane) Warka #45 Dubbel 17 blg Warzone 30.06.2016 Zasyp: pale ale Soufflet - 4 kg płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,8 kg special B Castle - 0,4 kg melanoidynowy Weyermann - 0,2 kg aroma Castle - 0,2 kg special X Bestmaltz - 0,18 kg razem zasyp - 5,78 kg Zacieranie: 67-63 C - 55 minut 78 C - 5 minut razem czas zacierania - 70 minut brzeczka przednia 14,5 litra 18,8 blg do gotowania 26 litrów 13,5 blg Chmielenie i dodatki: Hellertauer Taurus DE 2014 19% - 5 g - 60 minut Bohemie CZ 2015 7,8% - 15 g - 30 minut śliwki suszone - 200 g - 25 minut rodzynki - 300 g - 25 minut kandyzowana skórka pomarańczy - 100 g - 25 minut Bohemie CZ 2015 7,8% - 20 g - 1 minuta +cukier trzcinowy Demerara - 350 g około 25 IBU Zebrane 21,5 litra brzeczki 17,8 blg. Dolane litr wody do uzyskania 17 blg Fermentacja 22,5 litra 17 blg gęstwą M29 po warce #42. Temperatura otoczenia 21 C [29.07.2016] Rozlew 22 litrów z 80 g glukozy bez cichej. Odfermentowanie do 1,5 blg - 8% alkoholu. Edytowane 30 Lipca 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 2 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 (edytowane) Warka #46 Witbier Miętowy Lekki 10,5 blg Warzone 02.07.2016 Zasyp: pale ale Soufflet - 1,05 kg pszeniczny ciemny Steinbach - 1 kg pszenica niesłodowana - 0,9 kg płatki orkiszowe - 0,8 kg płatki owsiane - 0,4 kg carapils Weyermann - 0,2 kg zakwaszający Weyermann - 0,15 kg razem zasyp - 4,3 kg Zacieranie: 67-61 C - 1 h 50 m mashout 78 C całkowity czas zacierania - 2 godziny Brzeczka przednia - 10,5 litra 17,4 blg Do gotowania - 23 litry 10,4 blg Chmielenie i dodatki: Magnum PL 2015 13% - 4 g - 60 minut Bohemie CZ 2015 7,8% - 8 g - 60 minut Bohemie CZ 2015 7,8% - 16 g - wyłączenie palnika Kazbek CZ 2015 4,6% - 20 g - wyłączenie palnika kolendra indyjska - 15 g - wyłączenie palnika mięta świeża - 150 g - wyłączenie palnika około 18 IBU Po gotowaniu 18 litrów 12,3 blg. Dolane 3 litry do 10,5 blg. Fermentacja suchary Gozdawa Belgian Fruit [15.07.2016] Zlane na cichą 20 litrów. Odfermentowanie do 2,7 blg. [19.07.2016] Rozlew 20 litrów ze 100 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - 4% alk. Edytowane 19 Lipca 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 16 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 (edytowane) Warka #47 a'la Berliner Weisse Warzone 15.07.2016 Zasyp: pale ale Strzegom - 2 kg pszeniczny jasny Bestmalz - 1 kg zakwaszający Weyermann - 0,15 kg razem zasyp - 3,15 kg Zacieranie: 67-63C - 50 minut 78 C czas zacierania - 60 minut brzeczka przednia - 5,5 litra - 18,4 blg do gotowania - 16 litrów - 10,2 blg Gotowanie: Hellertauer Taurus DE 19% 2014 - 5 g - 50 minut około 10 IBU Po gotowaniu 13 litrów 12,8 blg. Dolane 7 litrów. Fermentacja 20 litrów 8,2 blg sucharami Mangrove Jack's California Lager M54. Do rozlewu planowane dolanie 100 ml kwasu mlekowego 80%. [29.07.2016] Rozlew 19,5 litra z 120g glukozy. Przed rozlewem dodane 100 ml kwasu mlekowego. Odfermentowanie do 2,5 blg - 3% alkoholu. Edytowane 30 Lipca 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 16 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 (edytowane) Warka #48 Belgian Dark Strong Ale 18,5 blg Warzone 16.07.2016 Zasyp: monachijski Strzegom - 5 kg pale ale Strzegom - 1 kg Special B Castle - 0,3 kg Carafa Special Weyermann - 0,1 kg razem zasyp - 6,4 kg Zacieranie: 67-64C - 45 minut mashout 78 C całkowity czas zacierania - 55 minut brzeczka przednia - 11 litrów - 20 blg do gotowania - 23 litry - 15 blg Gotowanie: Hellertauer Taurus 19% 2014 - 15 g - 60 minut cukier trzcinowy - 150 g cukier biały - 250 g około 40 IBU po gotowaniu uzyskałem 19,5 litra brzeczki 18,5 blg. Fermentacja gęstwą Gozdawa Belgian Fruit po warce #46. [02.08.2016] Zlane na cichą. Odfermentowanie tylko do 5 blg. Dodane wióry dębowe z produkcji domowego whisky. [22.08.2016] Rozlew 19 litrów z 75 g cukru. Odfermentowanie do 5 blg - 7% alk. Edytowane 22 Sierpnia 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 Belgian Dark Strong Ale Jakie drożdże? Ja zrezygnowałem dzisiaj z zacierania, ale słody mam już odważone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 16 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 Belgian Dark Strong Ale Jakie drożdże? Ja zrezygnowałem dzisiaj z zacierania, ale słody mam już odważone. Już uzupełniłem posta, bo pisałem go w czasie warzenia. Fermentuję drugim pokoleniem Gozdawa Belgian Fruit & Spicy Ale. Co w planach miało być warzone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 Właśnie też BDSA, namnożyłem już nawet FM26 ale skończyło się na innych pracach domowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 30 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 (edytowane) #49 California Common 12 blg Warzone 30.07.2016 Zasyp: pale ale Strzegom - 4,35 kg caramel hell Bestmalz - 0,25 kg carapils Weyermann - 0,2 kg razem zasyp - 4,8 kg Zacieranie: 67-63 C - 55 minut mashout 78C całkowity czas zacierania - 65 minut do gotowania 21 litrów brzeczki 12,7 blg Chmielenie: Magnum PL 2015 13% - 20 g - 60 minut Kazbek CZ 2015 4,5% - 15 g - 15 minut Kazbek CZ 2015 4,5% - 15 g - wyłączenie palnika Pekko US 2015 13,6% - 15 g - wyłączenie palnika około 40 IBU Po gotowaniu zebrałem 17 litrów brzeczki 15,4 blg. Dolane niecałe 5 litrów wody do osiągnięcia 12 blg Fermentacja gęstwą Mangrove Jack's California Lager M54 po warce #47. Temp. otoczenia 20C [10.08.2016] 21 litrów na cichą (cold crash). Odfermentowanie do 2,5 blg [14.08.2016] Rozlew 21 litrów z 110 g cukru. Odfermentowanie do 2,5 blg - 5% alkoholu. Edytowane 14 Sierpnia 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 (edytowane) #50 warka w Poddębicach! Summer Ale 10,5 blg Warzone 06.08.2016 Zasyp: pale ale Strzegom - 2,6 kg wiedeński Strzegom - 1 kg pszeniczny jasny Bestmalz - 1 kg caramel hell Bestmalz - 0,3 kg zakwaszający Weyermann - 0,26 kg razem zasyp - 5,2 kg Zacieranie: 66-63C - 50 minut 78 mashout całkowity czas zacierania - 65 minut do gotowania 21 litrów 13 blg Chmielenie: Columbus US 2015 15,1% - 8 g - 60 minut Columbus US 2015 15,1% - 7 g - 30 minut Pekko US 2015 13,6% - 10 g - 15 minut El Dorado US 2015 14,2% - 10 g - 5 minut El Dorado US 2015 14,2% - 15 g - 0 minut Pekko US 2015 13,6% - 15 g - 0 minut około 30-35 IBU po gotowaniu uzyskałem 16,5 litra 15,6 blg. dolane 8 litrów fermentacja 24,5 litra 10,5 blg sucharami US-05. temp otoczenia 20,5 C [17.08.2016] Zlane na cichą. Odfermentowanie do 3 blg [22.08.2016] Rozlew 24 litrów ze 115 g cukru. Odfermentowanie do 3 blg - 4% alkoholu. Wcześniej na cichą 50 g Azacca 2015 US i 50 g Huell Melon 2015 DE Edytowane 22 Sierpnia 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Przy nisko alkoholowych piwach (zwłaszcza 5-6 blg) trzeba bardzo sprawnie poprowadzić fermentacje (max kilkanaście dni) i szybko w butelki lub kega, bo inaczej będzie infekcja. Duże ilości chmielu pomagają ustabilizowac brzeczke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 (edytowane) Przy nisko alkoholowych piwach (zwłaszcza 5-6 blg) trzeba bardzo sprawnie poprowadzić fermentacje (max kilkanaście dni) i szybko w butelki lub kega, bo inaczej będzie infekcja. Duże ilości chmielu pomagają ustabilizowac brzeczke i tak właśnie było. problem ze startem fermentacji i opóźnieniem całego procesu poskutkował infekcją w moim #44 Niskoalkoholowym. a co do dużych ilości chmielu, to tak cienką brzeczkę bardzo łatwo przechmielić i piwo będzie niepijalne. to też potwierdzone na własnym przykładzie Edytowane 7 Sierpnia 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Prawie miesiąc czasu fermentacji nawet obejmując te 4 dni to bardzo długo... Duża ilość chmielu na późne Chmielenie daje rade + hopstand dodatkowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 25 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 (edytowane) Warka #51 Drye Stout - stout żytni 10 blg Warzone 23.09.2016 Zasyp: monachijski Strzegom - 2,5 kg żytni Strzegom - 1 kg caraaroma Weyermann - 0,2 kg oszeniczny czekoladowy Weyermann - 0,15 kg barwiący Strzegom - 0,15 kg razem zasyp - 4 kg Zacieranie: 67-63 C - 45 minut 73 C - 5 minut 78 C - 5 minut razem czas zacierania - 65 minut Do gotowania 23 litry brzeczki 10,4 blg Chmielenie: Magnum PL 2015 13% - 6 g - 60 minut Columbus US 2015 15,1% - 9 g - 60 minut Columbus US 2015 15,1% - 15 g - 30 minut Pekko US 2015 13,6% - 16 g - wyłączenie palnika Columbus US 2015 15,1% - 9 g - wyłączenie palnika około 50 IBU Zebrane 19,5 litra brzeczki 12,2 blg. Rozcieńczone do objętości 23,5 litra - 10 blg Fermentacja sucharami New World Strong Ale M42. Temperatura otoczenia - 18 C. [06.10.2016] Rozlew 23 litrów z 60 g glukozy. Rozlew od razu po burzliwej, bez cichej. Odfermentowanie do 3,5 blg - 3,5% alkoholu. Na ostatni tydzień przed rozlewem przeniesione do temperatury 21 C. Edytowane 6 Października 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 7 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 (edytowane) #52 Chocolate Cherry Imperial Milk Stout Warzone 07.10.2016 Zasyp: monachijski Strzegom - 6,5 kg caraaroma Weyermann - 0,35 kg carafa special III Weyermann - 0,3 kg aroma Castle - 0,2 kg razem zasyp - 7,35 kg Zacieranie: 67-66C - 60 minut 78C - 5 minut razem - 75 minut 24 litry 17,4 blg do gotowania Chmielenie i dodatki: Taurus DE 2014 19% - 16 g - 70 minut laktoza - 500 g - 5 minut wiśnie - 2400 g - 5 minut kakao - 240 g - 5 minut około 45 IBU Fermentacja 20 litrów 21,5 blg gęstwą New World Strong Ale po warce #51. Temperatura otoczenia 17C [11.10.2016] Uznałem, że dodatek wiśni był zbyt mały. Wycisnąłem jeszcze 1,5 litra soku z zamrożonych wiśni i po zagotowaniu dodałem do fermentacji. Sok z wiśni pokazał mi 15,5 brix w refraktometrze. Po dodaniu do fermentora wychodzi mi 21,5 litra, coś około 21 blg. [14.10.2016] Przeniesione z temp. 16C do 19C [17.10.2016] Zlane na cichą. Odfermentowanie do około 9 blg [30.10.2016] Rozlew 20 litrów z 60 g glukozy. Odfermentowanie do około 6-7 blg. Około 7,5% alkoholu Edytowane 31 Października 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 7 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 no ciekawe czy będzie czuć te wiśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 7 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 no ciekawe czy będzie czuć te wiśnie No trochę się tego obawiam. Miałem zamrożone dwie paczki po 2,5 kg, ale o drugiej zapomniałem i w rezultacie do gara poszła tylko połowa z planowanej kiedyś porcji. W brzeczce bardziej czuć kakao, ale wiśnia też jest zaakcentowana. Zobaczymy, co będzie po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się