Skocz do zawartości

Browar Poddębice


zaglob

Rekomendowane odpowiedzi

#92 West Coast IPA

 

Warzone 05.05.2018 - IV Poddębicki Festiwal Piw Domowych w Poddębicach

 

Zasyp:

pale ale Malt Europ - 6 kg

pilzneński Malt Europ - 6 kg

 

Zacieranie:

66-64C - 80 minut

wygrzew - 77C

 

Zebrane 48 litrów brzeczki 17 blg.

Do gotowania 35 litrów 15 blg.

 

Chmielenie:

Horizon US 2017 12,9% - 50 g - 60 minut

Centennial US 2017 9,7% - 50 g - hopstand

Mosaic US 2017 12% - 50 g - hopstand

Citra US 2017 13,5% - 50 g - hopstand

 

czas gotowania - 60 minut

hopstand 30 minut w temp 78-70C

 

około 65 IBU

 

Po gotowaniu zebrane 27 litrów 16,4 blg. Dolane 3 litry wody i podzielone na dwa fermentory.

 

Fermentacja 

Fermentor I 15 litrów 14,8 blg gęstwą WLP095 po warce #89. Temperatura otoczenia 18C.

Fermentor II 15 litrów 14,8 blg dwoma paczkami uwodnionych US-05. Temperatura otoczenia 18C.

 

Planowane chmielenie Ameryką na cichej.

 

[25.05.2018]

Fermentor II przelane na cichą w celu zebranie gęstwy. Odfermentowanie do 3 blg.

 

[01.06.2018]

Rozlew:

Fermentor I: 14 litrów 65 g glukozy, odfermentowanie do 3,5 blg - 6% alkoholu. 2 dni przed rozlewem 100g Citra US 2017 na cichą.

Fermentor II: 14 litrów 75 g glukozy, odfermentowanie do 3 blg - 6,3% alkoholu. 2 dni przed rozlewem 100g Citra US 2017 na cichą.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#93

New England IPA #2 15 blg

 

Warzone 25.05.2018

 

Zasyp:

pale ale MaltEurop - 6 kg

płatki owsiane - 0,5 kg

pszeniczny Bestmalz - 0,5 kg

 

razem zasyp - 7 kg

 

Zacieranie:

64-61C - 80 minut

wygrzew 77C

razem czas zacierania - 90 minut

 

do gotowania 25 litrów 16 blg

 

Chmielenie:

Simcoe US 2017 13,1% - 30 g - 60 minut

Mosaic US 2017 12% - 30 g - hopstand 30 minut w 75C

Citra US 2017 13,5% - 40 g - hopstand 30 minut w 75C

Simcoe US 2017 13,1% - 20 g - hopstand 30 minut w 75C

 

około 50 IBU

 

Po gotowaniu zebrane 21 litrów brzeczki 17,2 blg. Dolane 3 l wody.

 

Fermentacja 24 l 15 blg gęstwą S-33 po warce #90. Start w 20C i przeniesienie do chłodzenia w 15C.

 

[09.06.2018]

Na cichą: 50 g Centenial 2017 i 70 g Mosaic 2017. Odfermentowanie do 4,5 blg.

 

[11.06.2018]

Rozlew 23 litrów ze 110 g glukozy. Odfermentowanie do 4,4 blg - około 6% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#94

Brut IPA 14 blg

 

Warzone 01.06.2018

 

Zasyp:

pilzneński MaltEurop - 6 kg

płatki ryżowe - 1 kg

 

razem zasyp - 7 kg

 

Zacieranie:

64-62C - 90 minut

wygrzew 77C

razem czas zacierania - 105 minut

 

do gotowania 27 litrów 15,5 blg

 

Chmielenie:

Horizon US 2017 12,9% - 40 g - 30 minut

Chinook PL 2017 10% - 100 g - hopstand 30 minut w 77C

 

około 40 IBU

czas gotowania - 60 minut

 

Po gotowaniu zebrane 20 litrów brzeczki 17,2 blg. Dolane 4,5 l wody.

 

Fermentacja 24,5 l 14 blg gęstwą US-05 po warce #92. Fermentacja w temp. otoczenia 15 C

 

[28.06.2018]

Rozlew 23 litrów ze 130 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - około 6% alk.

Wcześniej, na dwa dni za zimno: 50 g Simcoe 2017, 50 g Galaxy 2017 i 50 g Centennial 2017.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#95 RIS 27 blg

 

Warzone 22.06.2018 r. Do picia za 18 lat.

 

Zasyp:

pale ale MaltEurop - 11 kg

special X Bestmalz - 0,4 kg

extra black Bestmalz - 0,5 kg (dodany na ostatnie 30 minut zacierania)

 

razem zasyp - 11,9 kg

 

Zacieranie:

67-65 C - 90 minut

wygrzew 77 C

 

razem czas zacierania - 105 minut

 

do gotowania - 25 litrów 21 blg

 

Gotowanie:

czas gotowania - 90 minut

Iunga PL 2017 11% - 50 g - 60 minut

Iunga PL 2017 11% - 50 g - 30 minut

+ ekstrakt słodowy jasny WES - 1,7 kg

 

Około 120 IBU

 

Fermentacja 21 litrów 27 blg gęstwą US-05 po warce #94

Temp. otoczenia 14 C.

 

[13.08.2018]

Zlane na cichą. Po dwóch tygodniach burzliwej w 14C przeniesione do temp. otoczenia 20C. Odfermentowanie do około 8 blg. Dodane 100 g płatków bourbon uprzednio macerowanych w szkockiej.

 

[21.09.2018]

Rozlew 20 litrów z 55g glukozy. Odfermentowanie do około 8 blg. Około 10% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#96 American Stout 10,3 blg

 

Wysłodziny po warce #95.

Warzone 22.06.2018

 

Do gotowania 27 litrów 9 blg

 

Gotowanie:

Iunga PL 2017 11% - 50 g - 25 minut

 

czas gotowania - 60 minut

 

około 50 IBU

 

Fermentacja 21,5 l 10,3 blg gęstwą US-05 po warce #94. Temperatura otoczenia 19C.

 

[12.07.2018]

Rozlew 21 litrów ze 100 g glukozy. Dwa dni wcześniej 50 g Oktawia 2017 PL na zimno. Odfermentowanie do niecałych 3 blg - około 4% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#97 Mango/Cherry Sour Ale 12 blg

 

Warzone 13.07.2018

 

Zasyp:

MepLager MaltEurop - 8 kg

pszeniczny Bestmalz - 1,8 kg

dekstrynujący Viking - 0,6 kg

 

razem zasyp - 10,4 kg

 

Zacieranie:

69-67C - 90 minut

wygrzew 77 C

 

do gotowania 40 litrów 16 blg

 

Gotowanie:

Horizon US 2017 12,9% - 30 g - 45 minut

+laktoza - 500 g

 

czas gotowania - 60 minut

 

Około 18 IBU

 

Uzyskane 36 litrów brzeczki 18 blg. Podzielone po równo na dwa fermentory + dolane 18 litrów wody.


Fermentacja 2x27 litrów 12 blg gęstwą US-05 po warce #96. Temperatura otoczenia jednego fermentora - 15C, drugiego - 20C.

Na cichą planowany dodatek owoców - do jednego mango, do drugiego wiśnie + zakwaszanie kwasem mlekowym.

 

[27.07.2018]

Fermentor I - 1,7 kg zamrożonego Mango pokrojonego w kostkę na cichą, bez przelewania.

Fermentor II - 4 kg zamrożonych, wcześniej spasteryzowanych wiśni bez pestek na cichą, bez przelewania.

 

[07.08.2018]

Fermentor II - rozlew 27 litrów ze 160 g glukozy. Do rozlewu dodane 60 ml kwasu mlekowego. Alkohol po uwzględnieniu dodatku owoców - około 5%.

 

[13.08.2018]

Fermentor I - rozlew ze 150 g glukozy. Dodane 50 ml kwasu mlekowego. Kilka dni przed rozlewem dodane jeszcze 800 g pulpy mango. Alkohol około 5,5%

 

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
21 godzin temu, DonBeer napisał:

juz wiesz w jakiej ilosci dodasz kwas?

Zazwyczaj daję te 100 ml kwasu mlekowego na 22-25 litrów piwa. Może do wiśni dam trochę mniej, bo sama z siebie jest kwaśna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#98 Session Pale Ale 10,5 blg

 

Warzone 07.09.2018.

Powrót do garów po wakacyjnej przerwie.

 

Zasyp:

pilzneński MaltEurop - 4,5 kg

płatki jęczmienne - 0,4 kg

caramel sweet Strzegom - 0,3 kg

 

razem zasyp - 5,2 kg

 

Zacieranie:

68-63C - 80 minut

wygrzew 76C

 

razem czas zacierania - 100 minut

 

Do gotowania 22 litry brzeczki 14 blg.

 

Gotowanie:

Horizon US 2017 12,9% - 11 g - 60 minut

Horizon US 2017 12,9% - 15 g - 40 minut

trawa cytrynowa - 20 g - 1 minuta

 

razem czas gotowania - 60 minut

około 40 IBU

 

Po gotowaniu uzyskane 16,5 l brzeczki 16 blg. Dolane 8,5 l wody.

 

Fermentacja 25 litrów 10,5 blg uwodnioną paczką sucharów US-05. Temp. otoczenia 15C.

Na zimno planowane delikatne chmielenie i dodatek zestu do rozlewu.

 

[21.09.2018]

Zlane na cichą. Odfermentowanie do około 2,5 blg.

 

[28.09.2018]

Rozlew 24 litrów ze 120 g glukozy. Dwa dni przed rozlewem na zimno 50 g Galaxy AUS 2017. Do rozlewu macerat z zestu z dwóch limonek i cytryny. Odfermentowanie do 2,5 blg - około 4,5% alk.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#99 Coffee Rye Porter 18,5

 

Warzone 05.10.2018

 

Zasyp:

pale ale MaltEurop - 6 kg

żytni Strzegom - 1 kg

pilzneński MaltEurop - 0,5 kg

special X Bestmalz - 0,4 kg

chocolate Fawcett - 0,3 kg do wygrzewu

 

razem zasyp - 8,2 kg

 

Zacieranie:

69-65C - 90 minut

wygrzew 76C

 

razem czas zacierania - 110 minut

 

Do gotowania 28 litrów 17,5 blg

 

Gotowanie:

Iunga PL 11% 2017 - 50 g - 30 minut

+laktoza - 250 g

 

Czas gotowania - 60 minut

 

około 35 IBU

 

Fermentacja 24 l 18,5 blg gęstwą US-05 po warce #98. Temperatura otoczenia 15C. Na cichą planowany dodatek ziaren kawy.

 

[31.10.2018]

Rozlew 24 litrów z 85 g glukozy. Na 5 dni przed rozlewem 130 g kawy w całych ziarnach na cichą. Odfermentowanie do 6 blg - około 7% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
W dniu 7.09.2018 o 14:05, zaglob napisał:

 

 

[28.09.2018]

Rozlew 24 litrów ze 120 g glukozy. Dwa dni przed rozlewem na zimno 50 g Galaxy AUS 2017. Do rozlewu macerat z zestu z dwóch limonek i cytryny. Odfermentowanie do 2,5 blg - około 4,5% alk.

 W czym macerowales zest??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#100

Pils#4 12,8 blg

 

Setna warka w Poddębicach. Rozpoczynam sezon lagerowy 2018/2019.

 

Warzone 30.10.2018

 

Zasyp:

MepLager Malt Europ - 6 kg

caramel pils Bestmalz - 0,5 kg

 

razem zasyp 6,5 kg

 

Zacieranie:

64-61 C - 90 minut

wygrzew 77C

 

razem czas zacierania - 105 minut

 

Do gotowania 25 litrów 16 blg

 

Chmielenie:

Iunga PL 2017 11% - 40 g - 45 minut

Iunga PL 2017 11% - 10 g - wyłączenie palnika i chłodzenie

Saaz Cz 2017 4% - 50 g - wyłączenie palnika i chłodzenie

 

Czas gotowania - 60 minut

 

Około 40 IBU

 

Po gotowaniu wyszło 18,5 l 18 blg. Dolane 7,5 l wody.

 

Ferementacja 26 l 12,8 blg uwodnionymi 2 paczkami sucharów W34-70. Temperatura otoczenia 9C.

 

[17.11.2018]

Zlane do lagerowania.

 

[07.12.2018]

Rozlew 25 litrów ze 135 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - około 5% alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#101 APA/American Lager 13 blg

 

Warzone 17.11.2018

 

Zasyp:

pale MaltEurop - 9 kg

płatki owsiane - 1,6 kg

caramel sweet Strzegom - 0,2 kg

 

razem zasyp - 10,8 kg

 

Zacieranie:

65 C - 90 minut

wygrzew 76C

 

Do gotowania 44 litry 16,3 blg

 

Chmielenie:

Chinook US 2017 11% - 50 g - 60 minut

 

czas gotowania - 60 minut

 

około 40 IBU

 

Po gotowaniu uzyskane 37 litrów 16,5 blg. Podzielone po pół i dolane po 5 litrów wody.

 

Fermentacja I - 23 litry 13 blg uwodnionymi sucharami Danstar Notthingham. Temperatura otoczenia 14C

Fermentacja II - 23 litry 13 blg gęstwą Saflager W34-70 po warce #100. Tempreatura otocznia 9C.

 

[07.12.2018]

Fermentor I - rozlew 23 litrów ze 110 g glukozy. Na dwa dni przed rozlewem 50 g Simcoe 2017 i 50 g Centennial 50 g. Odfermentowanie do 3 blg - około 5,5% alkoholu.

 

[21.12.2018]

Fermentor II - zlane do lagerowania. Odfermenotwanie do 3 blg.

 

[05.01.2018]

Fermentor II - rozlew 22 litrów ze 140 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - około 5,5% alkoholu. 3 dni przed rozlewem 50 g Simcoe 2017 i 50 g Centennial 2017 50 g.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#102

India Red Lager 15 blg

 

Zamierzeniem na to piwo było zrobienie czegoś podobnego do WCIPA, ale o czerwonej barwie i dolnej fermentacji.

 

Warzone 21.12.2018

 

Zasyp:

pale ale Malteurop - 7 kg

chocolate Fawcett - 0,13 kg (dodane do mashoutu)

 

Zacieranie:

65-63C - 90 minut

wygrzew 77C

 

Gotowanie:

Chinook US 2017 13,1% - 25 g - 60 minut

Chinook US 2017 13,1% - 25 g - 30 minut

Citra US 2017 13,5% - 30 g - wyłączenie palnika i chłodzenie

Galaxy AUS 2017 14,5% - 30 g - wyłączenie palnika i chłodzenie

+cukier biały - 200 g

+whirlfloc t - pół tabletki

 

około 60 IBU

 

Po gotowaniu zebrane 19 litrów brzeczki 19,8 blg. Dolane 6 litrów wody.

Fermentacja 25 litrów 15 blg gęstwą W34-70 po warce #101.

 

[01.02.2019]

Rozlew 23 litrów z 120 g glukozy. Odfermentowanie do 3,5 blg. Około 6,5% alkoholu. Kilka dni przed rozlewem chmielenie na aromat Citra 2017 60 g i Galaxy 2017 60 g.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

48 minut temu, zasada napisał:

I jak kolor wyszedł, masz jakieś foto?

Chocolate zwykły czy pale?

 

Chocolate zwykły 1300 EBC. W fermentorze wydaje się być trochę ciemniejsze niż zakładałem, ale to może się wydawać w takiej objętości. Zobaczę w gotowym produkcie. Wrzucę foto za jakieś 1,5 miesiąca :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#103 Koźlak 15 blg

 

Taki ni to koźlak, ni to maibock, ni to marcowe. Piwo na skórty.

 

Warzone 31.12.2018

 

Zasyp:

pilzneński MepLager MaltEurop - 7 kg

melanoidynowy Bestmalz - 0,5 kg

 

Zacieranie:

66-64C - 90 minut

wygrzew 77C

 

razem czas zacierania - 100 minut

 

Do wysładzania dodana 40 g słodu Chocolate 1300 EBC na podbicie koloru.

 

Gotowanie:

Citra US 2017 13,5% - 10 g - 60 minut

Galaxy AUS 2017 14,5% - 10 g - 60 minut

 

około 30-35 IBU

 

razem czas gotowania - 70 minut

+ pół tabletki Whirlfloc T na koniec

 

Po gotowaniu zebrane 21 litrów brzeczki 18 blg. Dolane 4 litry wody.

 

Fermentacja 25 litrów 15 blg gęstwą W34-70 po warce #101. Temp. otoczenia 9C.

 

[24.01.2019]

Zlane do lagerowania w temp. około 3C. Wcześniej kilka dni na przerwie diacetylowej w 14-15C. Odfermentowanie do 3,5 blg.

 

[27.02.2019]

Rozlew 25 litrów ze 150 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - około 6,5% alk.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#104

Pils#5 12 blg

 

Kolejne podejście do pilsa w tym sezonie.

 

Warzone 02.02.2019

 

Do zacierania 5 litrów wody zdemineralizowanej + łyżeczka soli epsom. Kolejne 5 litów wody zdemineralizowanej dodane do wody do wysładzania.

 

Zasyp:

MepLager Malt Europ - 6 kg

caramel pils Bestmalz - 0,5 kg

 

razem zasyp 6,5 kg

 

Zacieranie:

63-61 C - 80 minut

wygrzew 76C

 

razem czas zacierania - 90 minut

 

Do gotowania 24 litry 16 blg

 

Chmielenie:

Simcoe US 2017 13% - 30 g - 60 minut

Simcoe US 2017 13% - 70 g - wyłączenie palnika i chłodzenie

Saaz Cz 2017 4% - 50 g - wyłączenie palnika i chłodzenie

 

Czas gotowania - 60 minut

+pół tabletki Whirlfloc T

 

Około 40 IBU

 

Po gotowaniu wyszło 18 l 18 blg. Dolane 9 l wody.

 

Ferementacja 27 l 12 blg gęstwą W34-70 po warce #103. Temperatura otoczenia 9C.

 

[19.03.2019]

Rozlew 27 litrów ze 175g glukozy. Odfermentowanie do 2 blg - 5,5 % alkoholu.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#105

Rye APA SH Sabro 12 blg

 

Warzone 06.04.2019

 

Zasyp:

pale ale MaltEurop - 3,8 kg

pszeniczny Bestmalz - 1 kg

żytni Strzegom - 1 kg

biscuit Castle - 0,25 kg

 

razem zasyp - 6,05 kg

 

Zacieranie:

66-63C - 90 minut

wygrzew 76C

 

razem czas zacierania 110 minut

 

Do gotowania 25 litrów 15 blg

 

Chmielenie:

Sabro US 2018 15% - 15 g - 60 minut

Sabro US 2018 15% - 15 g - 30 minut

Sabro US 2018 15% - 70 g - hop stand 30 minut

 

około 50 IBU

 

Po gotowaniu zebrane 19 litrów 16,5 blg. Dolane 6 litrów wody.

Fermentacja 25 litrów 12 blg uwodnionymi 2 paczkami US-05. Temperatura otoczenia 15C.

 

[23.04.2019]

Zlane na cichą. Odfermentowanie do 3 blg

 

[01.05.2019]

Rozlew 24 litrów ze 130 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - 5% alkoholu. Na 3 dni przed rozlewem 100 g Sabro US 2018 na zimno.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#106

Brett Sour Ale 12 blg

 

Piwo zakwaszane w kotle, które zostanie zaszczepione brettami.


Przygotowanie do zakwaszania 29.04.2019

 

Zasyp:

pale ale Malt Europ - 4,3 kg

pszeniczny jasny Bestmalz - 4 kg

płatki owsiane - 1 kg

 

razem zasyp - 9,3 kg

 

Zacieranie:

67-65C - 80 minut

wygrzew 76C

 

razem czas zacierania około 100 minut

 

Uzyskane około 37 litrów brzeczki 16 blg. Zakwaszane przez 72 godziny 20 kapsułkami Sanprobi IBS Lactobacillus plantarum.

Gotowanie 02.05.2019

 

Chmielenie:

Mosaic US 2017 12% - 100 g - wyłączenie palnika + hopstand 30 minut

Galaxy AUS 2018 14,5% - 100 g - wyłączenie palnika + hopstand 30 minut

 

powinno to dać około 20 IBU

 

Czas gotowania - około 30 minut, do przełomu

 

Uzyskane 30 litrów brzeczki 16,5 blg. Podzielone na dwa fermentory.

 

Dla tego piwa: 14,5 litra brzeczki + 5,5 litra wody dolane.

Fermentacja 20 litrów 12 blg gęstwą US-05 po warce #105. Temperatura otoczenia 17C.

Po głównej fermentacji planowane przetoczenie do szkła i zaszczepienie gęstwą WLP 650 Brettanomyces Bruxellensis po warce #83.

 

[28.05.2019]

Przelane 20 litrów do szkła. Odfermentowanie do 3 blg. Zaszczepione WLP 650 Brettanomyces Bruxellensis po warce #83.

 

[31.07.2020]

Około 10 litrów zlane na 2 kg zamrożonej czarnej porzeczki, około 7 litrów na 1,5 kg zamrożonych wiśni. Pozostałe 1,5 litra rozlane testowo. Odfermentowanie do 1 blg.

 

[25.09.2020]

Rozlew 10 litrów z czarną porzeczką z 50 g glukozy oraz 7,5 litra wiśniowego z 40 g glukozy.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#107

Hoptart #2 10,5 blg

 

Piwo zakwaszane w kotle, planowane intensywne chmielenie na aromat.


Przygotowanie do zakwaszania 29.04.2019

 

Zasyp:

pale ale Malt Europ - 4,3 kg

pszeniczny jasny Bestmalz - 4 kg

płatki owsiane - 1 kg

 

razem zasyp - 9,3 kg

 

Zacieranie:

67-65C - 80 minut

wygrzew 76C

 

razem czas zacierania około 100 minut

 

Uzyskane około 37 litrów brzeczki 16 blg. Zakwaszane przez 72 godziny 20 kapsułkami Sanprobi IBS Lactobacillus plantarum.

Gotowanie 02.05.2019

 

Chmielenie:

Mosaic US 2017 12% - 100 g - wyłączenie palnika + hopstand 30 minut

Galaxy AUS 2018 14,5% - 100 g - wyłączenie palnika + hopstand 30 minut

 

powinno to dać około 20 IBU

 

Czas gotowania - około 30 minut, do przełomu

 

Uzyskane 30 litrów brzeczki 16,5 blg. Podzielone na dwa fermentory.

 

Dla tego piwa: 15,5 litra brzeczki + 9 litrów wody dolane.

Fermentacja 24,5 litrów 10,5blg gęstwą US-05 po warce #105. Temperatura otoczenia 17C.

 

[20.05.2019]

Rozlew 23 litrów ze 150 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - 4% alkoholu. Rozlew bez zlewania na cichą. 3 dni przed rozlewem 100 g Mosaic US 2017 i 50 g Centennial US 2017. Do rozlewu 4 g witaminy C.

Edytowane przez zaglob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
5 godzin temu, DonBeer napisał:

Do ilu pH zeszło??

 

Wstyd się przyznać, ale nie posiadam pHmetru. Jak spróbowałem zakwaszoną brzeczkę, to była "porządnie kwaśna" :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.