zaglob Opublikowano 7 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 (edytowane) #92 West Coast IPA Warzone 05.05.2018 - IV Poddębicki Festiwal Piw Domowych w Poddębicach Zasyp: pale ale Malt Europ - 6 kg pilzneński Malt Europ - 6 kg Zacieranie: 66-64C - 80 minut wygrzew - 77C Zebrane 48 litrów brzeczki 17 blg. Do gotowania 35 litrów 15 blg. Chmielenie: Horizon US 2017 12,9% - 50 g - 60 minut Centennial US 2017 9,7% - 50 g - hopstand Mosaic US 2017 12% - 50 g - hopstand Citra US 2017 13,5% - 50 g - hopstand czas gotowania - 60 minut hopstand 30 minut w temp 78-70C około 65 IBU Po gotowaniu zebrane 27 litrów 16,4 blg. Dolane 3 litry wody i podzielone na dwa fermentory. Fermentacja Fermentor I 15 litrów 14,8 blg gęstwą WLP095 po warce #89. Temperatura otoczenia 18C. Fermentor II 15 litrów 14,8 blg dwoma paczkami uwodnionych US-05. Temperatura otoczenia 18C. Planowane chmielenie Ameryką na cichej. [25.05.2018] Fermentor II przelane na cichą w celu zebranie gęstwy. Odfermentowanie do 3 blg. [01.06.2018] Rozlew: Fermentor I: 14 litrów 65 g glukozy, odfermentowanie do 3,5 blg - 6% alkoholu. 2 dni przed rozlewem 100g Citra US 2017 na cichą. Fermentor II: 14 litrów 75 g glukozy, odfermentowanie do 3 blg - 6,3% alkoholu. 2 dni przed rozlewem 100g Citra US 2017 na cichą. Edytowane 2 Czerwca 2018 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 26 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 (edytowane) #93 New England IPA #2 15 blg Warzone 25.05.2018 Zasyp: pale ale MaltEurop - 6 kg płatki owsiane - 0,5 kg pszeniczny Bestmalz - 0,5 kg razem zasyp - 7 kg Zacieranie: 64-61C - 80 minut wygrzew 77C razem czas zacierania - 90 minut do gotowania 25 litrów 16 blg Chmielenie: Simcoe US 2017 13,1% - 30 g - 60 minut Mosaic US 2017 12% - 30 g - hopstand 30 minut w 75C Citra US 2017 13,5% - 40 g - hopstand 30 minut w 75C Simcoe US 2017 13,1% - 20 g - hopstand 30 minut w 75C około 50 IBU Po gotowaniu zebrane 21 litrów brzeczki 17,2 blg. Dolane 3 l wody. Fermentacja 24 l 15 blg gęstwą S-33 po warce #90. Start w 20C i przeniesienie do chłodzenia w 15C. [09.06.2018] Na cichą: 50 g Centenial 2017 i 70 g Mosaic 2017. Odfermentowanie do 4,5 blg. [11.06.2018] Rozlew 23 litrów ze 110 g glukozy. Odfermentowanie do 4,4 blg - około 6% alkoholu. Edytowane 11 Czerwca 2018 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 2 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 (edytowane) #94 Brut IPA 14 blg Warzone 01.06.2018 Zasyp: pilzneński MaltEurop - 6 kg płatki ryżowe - 1 kg razem zasyp - 7 kg Zacieranie: 64-62C - 90 minut wygrzew 77C razem czas zacierania - 105 minut do gotowania 27 litrów 15,5 blg Chmielenie: Horizon US 2017 12,9% - 40 g - 30 minut Chinook PL 2017 10% - 100 g - hopstand 30 minut w 77C około 40 IBU czas gotowania - 60 minut Po gotowaniu zebrane 20 litrów brzeczki 17,2 blg. Dolane 4,5 l wody. Fermentacja 24,5 l 14 blg gęstwą US-05 po warce #92. Fermentacja w temp. otoczenia 15 C [28.06.2018] Rozlew 23 litrów ze 130 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - około 6% alk. Wcześniej, na dwa dni za zimno: 50 g Simcoe 2017, 50 g Galaxy 2017 i 50 g Centennial 2017. Edytowane 28 Czerwca 2018 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 22 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 (edytowane) #95 RIS 27 blg Warzone 22.06.2018 r. Do picia za 18 lat. Zasyp: pale ale MaltEurop - 11 kg special X Bestmalz - 0,4 kg extra black Bestmalz - 0,5 kg (dodany na ostatnie 30 minut zacierania) razem zasyp - 11,9 kg Zacieranie: 67-65 C - 90 minut wygrzew 77 C razem czas zacierania - 105 minut do gotowania - 25 litrów 21 blg Gotowanie: czas gotowania - 90 minut Iunga PL 2017 11% - 50 g - 60 minut Iunga PL 2017 11% - 50 g - 30 minut + ekstrakt słodowy jasny WES - 1,7 kg Około 120 IBU Fermentacja 21 litrów 27 blg gęstwą US-05 po warce #94 Temp. otoczenia 14 C. [13.08.2018] Zlane na cichą. Po dwóch tygodniach burzliwej w 14C przeniesione do temp. otoczenia 20C. Odfermentowanie do około 8 blg. Dodane 100 g płatków bourbon uprzednio macerowanych w szkockiej. [21.09.2018] Rozlew 20 litrów z 55g glukozy. Odfermentowanie do około 8 blg. Około 10% alkoholu. Edytowane 25 Września 2018 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 22 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 (edytowane) #96 American Stout 10,3 blg Wysłodziny po warce #95. Warzone 22.06.2018 Do gotowania 27 litrów 9 blg Gotowanie: Iunga PL 2017 11% - 50 g - 25 minut czas gotowania - 60 minut około 50 IBU Fermentacja 21,5 l 10,3 blg gęstwą US-05 po warce #94. Temperatura otoczenia 19C. [12.07.2018] Rozlew 21 litrów ze 100 g glukozy. Dwa dni wcześniej 50 g Oktawia 2017 PL na zimno. Odfermentowanie do niecałych 3 blg - około 4% alkoholu. Edytowane 12 Lipca 2018 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 13 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2018 (edytowane) #97 Mango/Cherry Sour Ale 12 blg Warzone 13.07.2018 Zasyp: MepLager MaltEurop - 8 kg pszeniczny Bestmalz - 1,8 kg dekstrynujący Viking - 0,6 kg razem zasyp - 10,4 kg Zacieranie: 69-67C - 90 minut wygrzew 77 C do gotowania 40 litrów 16 blg Gotowanie: Horizon US 2017 12,9% - 30 g - 45 minut +laktoza - 500 g czas gotowania - 60 minut Około 18 IBU Uzyskane 36 litrów brzeczki 18 blg. Podzielone po równo na dwa fermentory + dolane 18 litrów wody. Fermentacja 2x27 litrów 12 blg gęstwą US-05 po warce #96. Temperatura otoczenia jednego fermentora - 15C, drugiego - 20C. Na cichą planowany dodatek owoców - do jednego mango, do drugiego wiśnie + zakwaszanie kwasem mlekowym. [27.07.2018] Fermentor I - 1,7 kg zamrożonego Mango pokrojonego w kostkę na cichą, bez przelewania. Fermentor II - 4 kg zamrożonych, wcześniej spasteryzowanych wiśni bez pestek na cichą, bez przelewania. [07.08.2018] Fermentor II - rozlew 27 litrów ze 160 g glukozy. Do rozlewu dodane 60 ml kwasu mlekowego. Alkohol po uwzględnieniu dodatku owoców - około 5%. [13.08.2018] Fermentor I - rozlew ze 150 g glukozy. Dodane 50 ml kwasu mlekowego. Kilka dni przed rozlewem dodane jeszcze 800 g pulpy mango. Alkohol około 5,5% Edytowane 14 Sierpnia 2018 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 23 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2018 juz wiesz w jakiej ilosci dodasz kwas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 24 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 21 godzin temu, DonBeer napisał: juz wiesz w jakiej ilosci dodasz kwas? Zazwyczaj daję te 100 ml kwasu mlekowego na 22-25 litrów piwa. Może do wiśni dam trochę mniej, bo sama z siebie jest kwaśna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 24 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 to grubo, ja na 1l dawałem 1,5-2ml kwasu mlekowego i niektórzy narzekali ze za kwaśne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 7 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2018 (edytowane) #98 Session Pale Ale 10,5 blg Warzone 07.09.2018. Powrót do garów po wakacyjnej przerwie. Zasyp: pilzneński MaltEurop - 4,5 kg płatki jęczmienne - 0,4 kg caramel sweet Strzegom - 0,3 kg razem zasyp - 5,2 kg Zacieranie: 68-63C - 80 minut wygrzew 76C razem czas zacierania - 100 minut Do gotowania 22 litry brzeczki 14 blg. Gotowanie: Horizon US 2017 12,9% - 11 g - 60 minut Horizon US 2017 12,9% - 15 g - 40 minut trawa cytrynowa - 20 g - 1 minuta razem czas gotowania - 60 minut około 40 IBU Po gotowaniu uzyskane 16,5 l brzeczki 16 blg. Dolane 8,5 l wody. Fermentacja 25 litrów 10,5 blg uwodnioną paczką sucharów US-05. Temp. otoczenia 15C. Na zimno planowane delikatne chmielenie i dodatek zestu do rozlewu. [21.09.2018] Zlane na cichą. Odfermentowanie do około 2,5 blg. [28.09.2018] Rozlew 24 litrów ze 120 g glukozy. Dwa dni przed rozlewem na zimno 50 g Galaxy AUS 2017. Do rozlewu macerat z zestu z dwóch limonek i cytryny. Odfermentowanie do 2,5 blg - około 4,5% alk. Edytowane 28 Września 2018 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 6 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 (edytowane) #99 Coffee Rye Porter 18,5 Warzone 05.10.2018 Zasyp: pale ale MaltEurop - 6 kg żytni Strzegom - 1 kg pilzneński MaltEurop - 0,5 kg special X Bestmalz - 0,4 kg chocolate Fawcett - 0,3 kg do wygrzewu razem zasyp - 8,2 kg Zacieranie: 69-65C - 90 minut wygrzew 76C razem czas zacierania - 110 minut Do gotowania 28 litrów 17,5 blg Gotowanie: Iunga PL 11% 2017 - 50 g - 30 minut +laktoza - 250 g Czas gotowania - 60 minut około 35 IBU Fermentacja 24 l 18,5 blg gęstwą US-05 po warce #98. Temperatura otoczenia 15C. Na cichą planowany dodatek ziaren kawy. [31.10.2018] Rozlew 24 litrów z 85 g glukozy. Na 5 dni przed rozlewem 130 g kawy w całych ziarnach na cichą. Odfermentowanie do 6 blg - około 7% alkoholu. Edytowane 2 Listopada 2018 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 17 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 W dniu 7.09.2018 o 14:05, zaglob napisał: [28.09.2018] Rozlew 24 litrów ze 120 g glukozy. Dwa dni przed rozlewem na zimno 50 g Galaxy AUS 2017. Do rozlewu macerat z zestu z dwóch limonek i cytryny. Odfermentowanie do 2,5 blg - około 4,5% alk. W czym macerowales zest?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 17 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 5 godzin temu, DonBeer napisał: W czym macerowales zest?? W spirytusie. To była mała ilość, byle przykryć zest. Zlany spirytus ze skórek dodałem do rozlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 30 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 (edytowane) #100 Pils#4 12,8 blg Setna warka w Poddębicach. Rozpoczynam sezon lagerowy 2018/2019. Warzone 30.10.2018 Zasyp: MepLager Malt Europ - 6 kg caramel pils Bestmalz - 0,5 kg razem zasyp 6,5 kg Zacieranie: 64-61 C - 90 minut wygrzew 77C razem czas zacierania - 105 minut Do gotowania 25 litrów 16 blg Chmielenie: Iunga PL 2017 11% - 40 g - 45 minut Iunga PL 2017 11% - 10 g - wyłączenie palnika i chłodzenie Saaz Cz 2017 4% - 50 g - wyłączenie palnika i chłodzenie Czas gotowania - 60 minut Około 40 IBU Po gotowaniu wyszło 18,5 l 18 blg. Dolane 7,5 l wody. Ferementacja 26 l 12,8 blg uwodnionymi 2 paczkami sucharów W34-70. Temperatura otoczenia 9C. [17.11.2018] Zlane do lagerowania. [07.12.2018] Rozlew 25 litrów ze 135 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - około 5% alkoholu. Edytowane 2 Lutego 2019 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 18 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 (edytowane) #101 APA/American Lager 13 blg Warzone 17.11.2018 Zasyp: pale MaltEurop - 9 kg płatki owsiane - 1,6 kg caramel sweet Strzegom - 0,2 kg razem zasyp - 10,8 kg Zacieranie: 65 C - 90 minut wygrzew 76C Do gotowania 44 litry 16,3 blg Chmielenie: Chinook US 2017 11% - 50 g - 60 minut czas gotowania - 60 minut około 40 IBU Po gotowaniu uzyskane 37 litrów 16,5 blg. Podzielone po pół i dolane po 5 litrów wody. Fermentacja I - 23 litry 13 blg uwodnionymi sucharami Danstar Notthingham. Temperatura otoczenia 14C Fermentacja II - 23 litry 13 blg gęstwą Saflager W34-70 po warce #100. Tempreatura otocznia 9C. [07.12.2018] Fermentor I - rozlew 23 litrów ze 110 g glukozy. Na dwa dni przed rozlewem 50 g Simcoe 2017 i 50 g Centennial 50 g. Odfermentowanie do 3 blg - około 5,5% alkoholu. [21.12.2018] Fermentor II - zlane do lagerowania. Odfermenotwanie do 3 blg. [05.01.2018] Fermentor II - rozlew 22 litrów ze 140 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - około 5,5% alkoholu. 3 dni przed rozlewem 50 g Simcoe 2017 i 50 g Centennial 2017 50 g. Edytowane 5 Stycznia 2019 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 21 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 (edytowane) #102 India Red Lager 15 blg Zamierzeniem na to piwo było zrobienie czegoś podobnego do WCIPA, ale o czerwonej barwie i dolnej fermentacji. Warzone 21.12.2018 Zasyp: pale ale Malteurop - 7 kg chocolate Fawcett - 0,13 kg (dodane do mashoutu) Zacieranie: 65-63C - 90 minut wygrzew 77C Gotowanie: Chinook US 2017 13,1% - 25 g - 60 minut Chinook US 2017 13,1% - 25 g - 30 minut Citra US 2017 13,5% - 30 g - wyłączenie palnika i chłodzenie Galaxy AUS 2017 14,5% - 30 g - wyłączenie palnika i chłodzenie +cukier biały - 200 g +whirlfloc t - pół tabletki około 60 IBU Po gotowaniu zebrane 19 litrów brzeczki 19,8 blg. Dolane 6 litrów wody. Fermentacja 25 litrów 15 blg gęstwą W34-70 po warce #101. [01.02.2019] Rozlew 23 litrów z 120 g glukozy. Odfermentowanie do 3,5 blg. Około 6,5% alkoholu. Kilka dni przed rozlewem chmielenie na aromat Citra 2017 60 g i Galaxy 2017 60 g. Edytowane 2 Lutego 2019 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 22 minuty temu, zaglob napisał: chocolate Fawcett - 0,13 kg (dodane do mashoutu) I jak kolor wyszedł, masz jakieś foto? Chocolate zwykły czy pale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 21 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 48 minut temu, zasada napisał: I jak kolor wyszedł, masz jakieś foto? Chocolate zwykły czy pale? Chocolate zwykły 1300 EBC. W fermentorze wydaje się być trochę ciemniejsze niż zakładałem, ale to może się wydawać w takiej objętości. Zobaczę w gotowym produkcie. Wrzucę foto za jakieś 1,5 miesiąca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 31 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 (edytowane) #103 Koźlak 15 blg Taki ni to koźlak, ni to maibock, ni to marcowe. Piwo na skórty. Warzone 31.12.2018 Zasyp: pilzneński MepLager MaltEurop - 7 kg melanoidynowy Bestmalz - 0,5 kg Zacieranie: 66-64C - 90 minut wygrzew 77C razem czas zacierania - 100 minut Do wysładzania dodana 40 g słodu Chocolate 1300 EBC na podbicie koloru. Gotowanie: Citra US 2017 13,5% - 10 g - 60 minut Galaxy AUS 2017 14,5% - 10 g - 60 minut około 30-35 IBU razem czas gotowania - 70 minut + pół tabletki Whirlfloc T na koniec Po gotowaniu zebrane 21 litrów brzeczki 18 blg. Dolane 4 litry wody. Fermentacja 25 litrów 15 blg gęstwą W34-70 po warce #101. Temp. otoczenia 9C. [24.01.2019] Zlane do lagerowania w temp. około 3C. Wcześniej kilka dni na przerwie diacetylowej w 14-15C. Odfermentowanie do 3,5 blg. [27.02.2019] Rozlew 25 litrów ze 150 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - około 6,5% alk. Edytowane 27 Lutego 2019 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2019 (edytowane) #104 Pils#5 12 blg Kolejne podejście do pilsa w tym sezonie. Warzone 02.02.2019 Do zacierania 5 litrów wody zdemineralizowanej + łyżeczka soli epsom. Kolejne 5 litów wody zdemineralizowanej dodane do wody do wysładzania. Zasyp: MepLager Malt Europ - 6 kg caramel pils Bestmalz - 0,5 kg razem zasyp 6,5 kg Zacieranie: 63-61 C - 80 minut wygrzew 76C razem czas zacierania - 90 minut Do gotowania 24 litry 16 blg Chmielenie: Simcoe US 2017 13% - 30 g - 60 minut Simcoe US 2017 13% - 70 g - wyłączenie palnika i chłodzenie Saaz Cz 2017 4% - 50 g - wyłączenie palnika i chłodzenie Czas gotowania - 60 minut +pół tabletki Whirlfloc T Około 40 IBU Po gotowaniu wyszło 18 l 18 blg. Dolane 9 l wody. Ferementacja 27 l 12 blg gęstwą W34-70 po warce #103. Temperatura otoczenia 9C. [19.03.2019] Rozlew 27 litrów ze 175g glukozy. Odfermentowanie do 2 blg - 5,5 % alkoholu. Edytowane 19 Marca 2019 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) #105 Rye APA SH Sabro 12 blg Warzone 06.04.2019 Zasyp: pale ale MaltEurop - 3,8 kg pszeniczny Bestmalz - 1 kg żytni Strzegom - 1 kg biscuit Castle - 0,25 kg razem zasyp - 6,05 kg Zacieranie: 66-63C - 90 minut wygrzew 76C razem czas zacierania 110 minut Do gotowania 25 litrów 15 blg Chmielenie: Sabro US 2018 15% - 15 g - 60 minut Sabro US 2018 15% - 15 g - 30 minut Sabro US 2018 15% - 70 g - hop stand 30 minut około 50 IBU Po gotowaniu zebrane 19 litrów 16,5 blg. Dolane 6 litrów wody. Fermentacja 25 litrów 12 blg uwodnionymi 2 paczkami US-05. Temperatura otoczenia 15C. [23.04.2019] Zlane na cichą. Odfermentowanie do 3 blg [01.05.2019] Rozlew 24 litrów ze 130 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - 5% alkoholu. Na 3 dni przed rozlewem 100 g Sabro US 2018 na zimno. Edytowane 2 Maja 2019 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 2 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 (edytowane) #106 Brett Sour Ale 12 blg Piwo zakwaszane w kotle, które zostanie zaszczepione brettami. Przygotowanie do zakwaszania 29.04.2019 Zasyp: pale ale Malt Europ - 4,3 kg pszeniczny jasny Bestmalz - 4 kg płatki owsiane - 1 kg razem zasyp - 9,3 kg Zacieranie: 67-65C - 80 minut wygrzew 76C razem czas zacierania około 100 minut Uzyskane około 37 litrów brzeczki 16 blg. Zakwaszane przez 72 godziny 20 kapsułkami Sanprobi IBS Lactobacillus plantarum. Gotowanie 02.05.2019 Chmielenie: Mosaic US 2017 12% - 100 g - wyłączenie palnika + hopstand 30 minut Galaxy AUS 2018 14,5% - 100 g - wyłączenie palnika + hopstand 30 minut powinno to dać około 20 IBU Czas gotowania - około 30 minut, do przełomu Uzyskane 30 litrów brzeczki 16,5 blg. Podzielone na dwa fermentory. Dla tego piwa: 14,5 litra brzeczki + 5,5 litra wody dolane. Fermentacja 20 litrów 12 blg gęstwą US-05 po warce #105. Temperatura otoczenia 17C. Po głównej fermentacji planowane przetoczenie do szkła i zaszczepienie gęstwą WLP 650 Brettanomyces Bruxellensis po warce #83. [28.05.2019] Przelane 20 litrów do szkła. Odfermentowanie do 3 blg. Zaszczepione WLP 650 Brettanomyces Bruxellensis po warce #83. [31.07.2020] Około 10 litrów zlane na 2 kg zamrożonej czarnej porzeczki, około 7 litrów na 1,5 kg zamrożonych wiśni. Pozostałe 1,5 litra rozlane testowo. Odfermentowanie do 1 blg. [25.09.2020] Rozlew 10 litrów z czarną porzeczką z 50 g glukozy oraz 7,5 litra wiśniowego z 40 g glukozy. Edytowane 28 Września 2020 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 2 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 (edytowane) #107 Hoptart #2 10,5 blg Piwo zakwaszane w kotle, planowane intensywne chmielenie na aromat. Przygotowanie do zakwaszania 29.04.2019 Zasyp: pale ale Malt Europ - 4,3 kg pszeniczny jasny Bestmalz - 4 kg płatki owsiane - 1 kg razem zasyp - 9,3 kg Zacieranie: 67-65C - 80 minut wygrzew 76C razem czas zacierania około 100 minut Uzyskane około 37 litrów brzeczki 16 blg. Zakwaszane przez 72 godziny 20 kapsułkami Sanprobi IBS Lactobacillus plantarum. Gotowanie 02.05.2019 Chmielenie: Mosaic US 2017 12% - 100 g - wyłączenie palnika + hopstand 30 minut Galaxy AUS 2018 14,5% - 100 g - wyłączenie palnika + hopstand 30 minut powinno to dać około 20 IBU Czas gotowania - około 30 minut, do przełomu Uzyskane 30 litrów brzeczki 16,5 blg. Podzielone na dwa fermentory. Dla tego piwa: 15,5 litra brzeczki + 9 litrów wody dolane. Fermentacja 24,5 litrów 10,5blg gęstwą US-05 po warce #105. Temperatura otoczenia 17C. [20.05.2019] Rozlew 23 litrów ze 150 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - 4% alkoholu. Rozlew bez zlewania na cichą. 3 dni przed rozlewem 100 g Mosaic US 2017 i 50 g Centennial US 2017. Do rozlewu 4 g witaminy C. Edytowane 20 Maja 2019 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 15 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Do ilu pH zeszło?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 15 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 5 godzin temu, DonBeer napisał: Do ilu pH zeszło?? Wstyd się przyznać, ale nie posiadam pHmetru. Jak spróbowałem zakwaszoną brzeczkę, to była "porządnie kwaśna" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się