zbylon Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Przypadkiem wpadły mi w ręce słody. Mam kilogram pilzneńskiego i kilogram monachijskiego. Zastanawiam się co jeszcze dokupić i jakie piwko zrobić. W grę wchodzą tylko piwa górnej fermentacji. Mam totalny brak weny Pomóżcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Mam totalny brak weny Pomóżcie To już chyba tylko Wena może Ci pomóc A tak serio to napisz coś więcej, czy masz zamiar dokupić także słodu, czy też chcesz uwarzyć 10l warkę? Jeśli chcesz dokupić słodu to czy chcesz uzyskać piwo, jasne czy ciemne?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 10 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Heh zorganizowałem sobie jeszcze 2kg pilzneńskiego i pół kilo karmelowego od kolegi. Właśnie zamówiłem drożdże s-04 i 100g szyszki lubelskiej. Jeszcze nie używałem szyszki, więc to poniekąd z ciekawości. Goryczkowego chmielu nie użyję tym razem, bo moja mama marudzi, że zawsze gorzkie piwo robię Jednym słowem wena wróciła Ciekawe swoją drogą co mi z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 (edytowane) ... i pół kilo karmelowego od kolegi. A ten karmelowy to jaki? Jasny czy ciemny? Jeśli ciemny (a tym bardziej jeśli ciemny ze Strzegomia) to lepiej daj go mniej. Tak z połowę tego co zaplanowałeś. A 100g chmielu (nawet aromatycznego) to jest całkiem sporo. Rok temu dałem łącznie 160g lubelskiego na 22l warkę. Oj... nachmielone było to baardzo mocno. Jeśli chcesz mieć mało nachmielone to proponuję jakieś 15-20g na godzinę. I ew. to samo na pół godziny i na 5 minut. Edytowane 10 Września 2009 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 10 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Jasny Chmielu raczej 100g nie dorzucę. Po prostu mniej kupić nie można Bardziej mnie zastanawia jakie przerwy robić, żeby piwko w miarę słodkie było i miało solidną pianę. Do refermentacji mam zamiar użyć sypkiego ekstraktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Jak to jasny karmel to możesz nawet dać całość. 11% - będzie dobrze... Jeśli chcesz mieć słodkie to próbuj zacierać na słodko - np godzinę w 68-69°C. Albo nawet pół godziny w tej temperaturze a drugie pół w 72-74°C. O pianie się nie wypowiem, bo przyznam, że mimo paru warek na koncie nie udało mi się dojść do jakichś konstruktywnych wniosków nt wpływu zacierania na pianę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Właśnie zamówiłem drożdże s-04 i 100g szyszki lubelskiej. opłacało się tylko tyle zamawiać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Podłącze sie do wątku. Co byście uwarzyli z tego? Słody:brown, melanoidowy, pszenny czekoladowy,brytyjski czekoladowy , specjal b, black, prazony jęczmień,brytyjski crystal, carapils, pszenny, lager, pilznienski, pale, monachijski, wiedeński. Z chmieli mam sybilla, fuggles, lublin, marynka,northern, willemiette. Z drożdży nottingham, s04, s05, Wyeast 3068, leniwe thames valley i california lager. To co mam w szafie. Jakie macie pomysły? Bo mi sie pomysły skończyły. W planach mam cream ale. Ale co później? Czekam na pomysły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Podłącze sie do wątku. Co byście uwarzyli z tego? Słody:brown, melanoidowy, pszenny czekoladowy,brytyjski czekoladowy , specjal b, black, prazony jęczmień,brytyjski crystal, carapils, pszenny, lager, pilznienski, pale, monachijski, wiedeński. Z chmieli mam sybilla, fuggles, lublin, marynka,northern, willemiette. Z drożdży nottingham, s04, s05, Wyeast 3068, leniwe thames valley i california lager. To co mam w szafie. Jakie macie pomysły? Bo mi sie pomysły skończyły. W planach mam cream ale. Ale co później? Czekam na pomysły. Makaron, Ty mnie przerażasz. W życiu nie miałem takiego piwowarskiego arsenału Możesz ustrzelić cokolwiek zamarzysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 (edytowane) Ja w przypadku takich watpliwości robię jakiś styl, którego jeszcze nie próbowałem. Któreś American Ale? Stout? Robust albo Brown Porter? Edytowane 11 Września 2009 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 11 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Właśnie zamówiłem drożdże s-04 i 100g szyszki lubelskiej. opłacało się tylko tyle zamawiać ? Oj zamówiłem jeszcze surowce na IPA i parę drobiazgów dla kumpla. Spoko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się