dirk gently Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Witam, po zrobieniu trzech warek z kitów zatarłem swoje pierwsze piwo. Przy kitach zawsze postępowałem wg. instrukcji jeśli chodzi o wybór momentu butelkowania, a instrukcja po prostu każe czekać 7 dni i butelkować. Pewnie przy niskim ektrakcie początkowym i bardzo wysokiej zalecanej temperaturze fermentacji 7 dni wystarcza (istotnie, nie miałem granatów ani przegazowanego piwa). Jednak teraz chciałbym zrobić wszystko zgodnie ze sztuką, czyli butelkować kiedy Blg przestanie spadać. Stąd moje pytania: - jak technicznie przeprowadzić pomiar Blg? Mój fermentor nie ma kranika, czyli muszę za każdym razem go otwierać i pobierać próbkę chochlą albo wężykiem? Czy takie codzienne otwieranie fermentora nie jest niebezpieczne z punktu widzenia infekcji? - po jakim czasie rozpocząć pomiary? 12h po zadaniu drożdże już szalały w najlepsze, teraz, po 48h piana już opadła, powinienem zacząć mierzyć Blg codzienne? - a może olać to i po prostu zabutelkować po dwóch tygodniach od zaszczepienia? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Zostaw na minimum tydzień nie zaglądając do fermentora. Zdezynfekowaną chochlą nabierz piwa. Nie sprawdzaj codziennie. Zostaw na 2 dni i zmierz ponownie. Jeżeli nie spadło do przelej na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quick.Ben Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 To nawet dobrze, że nie ma kranika, mniej potencjalnych miejsc gdzie można czegoś nie doczyścić. - najlepiej jest zdezynfekować ballingometr i wrzucić go bezpośrednio do fermentora, można też pobrać zdezynfekowaną chochlą do menzurki pomiarowej, ale to zbędne utrudnianie życia. - nie mierz codziennie. Pomiar robisz na początku jeszcze przed zadaniem drożdży, żeby znać blg początkowe a później to dopiero jak ustanie widoczna fermentacja. Możesz nawet nie mierzyć na burzliwej tylko na cichej po np 2 tyg. - jak ma na przykład blg 2-5 to po trzech dniach mierzysz ponownie, jak się nic nie zmieniło to prawdopodobnie fermentacja ustała i można lać do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 po pierwsze: radzę poczekać dłużej niż tydzień fermentacji. po drugie: nie ma sensu codzienny pomiar, jak poczekasz 3 tyg, to wtedy sensownie jest mierzyć blg. i też nie co dzień, tylko co 2-3 dni po trzecie: otwieranie nieco niebezpieczne jest. ja bym zrobił tak: zdezynfekował chochlę, uchylł delikatnie wieko i nabrał nieco płynu, a potem zamknął po czwarte: nie butelkuj przed upewnieniem się że nie spada kiedyś popełniłem taki pomocnik piwowara początkującego: http://www.piwo.org/index.php?app=core&module=attach§ion=attach&attach_id=9407 Aksmano 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 (edytowane) - najlepiej jest zdezynfekować ballingometr i wrzucić go bezpośrednio do fermentora, można też pobrać zdezynfekowaną chochlą do menzurki pomiarowej, ale to zbędne utrudnianie życia nie zgadzam się, to nie utrudnianie życia, Twój sposób to proszenie się o infekcję Edytowane 3 Listopada 2014 przez ponury fermentaThor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Wężykiem podłączonym do żanety przez otworek rurki fermentacyjnej można pobrać próbkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Po pierwsze, wow, 5 odpowiedzi w 15 minut. Wszystkim dziękuję, ostatnia propozycja mi się szczególnie podoba, jako że nie wymaga otwierania pokrywy. Cichej nie planuję (czytałem nawet na tym forum, że niektórzy nie stosują i żyją). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 wieczorami kable na serwerze iskrzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Nie bój się panicznie otworzyć fermentor. Możesz ewentualnie a przynajmniej ja tak robię ze przed otwarciem na ręcznik papierowy psikam desprejem i przemywam łączenie wieka z fermentorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 A co to właściwie ta żaneta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Po pierwsze, wow, 5 odpowiedzi w 15 minut. Już wcześniej napisałem, że konkurencyjne forum pod tym względem leży. Czekasz na odpowiedź tydzień i zero odzewu. Dlatego tu jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 A co to właściwie ta żaneta? Strzykawka 100ml. Przydaje się też podczas dekantacji wężykiem, by nie zaciągać ustami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Wężykiem podłączonym do żanety przez otworek rurki fermentacyjnej można pobrać próbkę Wszystkim dziękuję, ostatnia propozycja mi się szczególnie podoba, jako że nie wymaga otwierania pokrywy. A co to właściwie ta żaneta? Podoba sie tylko nie wiem o co chodzi a to może być przecież bolesna metoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 - najlepiej jest zdezynfekować ballingometr i wrzucić go bezpośrednio do fermentora, można też pobrać zdezynfekowaną chochlą do menzurki pomiarowej, ale to zbędne utrudnianie życia. robię tylko tak i na razie z tego powodu zero infekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 - najlepiej jest zdezynfekować ballingometr i wrzucić go bezpośrednio do fermentora, można też pobrać zdezynfekowaną chochlą do menzurki pomiarowej, ale to zbędne utrudnianie życia nie zgadzam się, to nie utrudnianie życia, Twój sposób to proszenie się o infekcję Możesz rozwinąć? Dlaczego wkładanie do piwa zdezynfekowanej chochli jest ok, a zdezynfekowany spławik to zło wcielone? Masz na myśli to że przy spławiku fermentator będzie otwarty te 30 sekund dłużej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Możesz użyć dużej strzykawki i cienkiego wężyka lub cewnika urologicznego z apteki i pobrać próbkę. Poczytaj tez zapiski, można z nich się wiele nauczyć, poznać technologię u innych. Czytaj również dużo forum i WIKI. To jest naprawdę kopalnia wiedzy. Ja trzymam na fermentacji przez minimum 3 tygodnie, a ostatnio nawet ok 30 dni. Nie przelewam na cichą, jednak mam w planie kiedyś parę piw zrobić z przelaniem. Szczególnie, że będę chciał zacząć odzyskiwać gęstwę. Nie butelkuję bez robienia pomiarów. Lepiej sprawdzić niż żałować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Podoba sie tylko nie wiem o co chodzi a to może być przecież bolesna metoda hehe, no trochę tak faktycznie wyszło, z początku nie dojrzałem tej żanety i myślałem że chodzi po prostu o zassysanie wężykiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quick.Ben Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 - najlepiej jest zdezynfekować ballingometr i wrzucić go bezpośrednio do fermentora, można też pobrać zdezynfekowaną chochlą do menzurki pomiarowej, ale to zbędne utrudnianie życia nie zgadzam się, to nie utrudnianie życia, Twój sposób to proszenie się o infekcję Też właściwie nie rozumiem, co jest złego w tym sposobie.. Może czegoś nie przewidziałem, ale wydaje mi się, że nawet łatwiej zdezynfekować ballingometr, który nie ma żadnych "zakamarków" niż chochlę która jednak ma jakieś łączenia, zagłębienia itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 - najlepiej jest zdezynfekować ballingometr i wrzucić go bezpośrednio do fermentora, można też pobrać zdezynfekowaną chochlą do menzurki pomiarowej, ale to zbędne utrudnianie życia nie zgadzam się, to nie utrudnianie życia, Twój sposób to proszenie się o infekcję Możesz rozwinąć? Dlaczego wkładanie do piwa zdezynfekowanej chochli jest ok, a zdezynfekowany spławik to zło wcielone? Masz na myśli to że przy spławiku fermentator będzie otwarty te 30 sekund dłużej? Dlatego że spławik wyjmujesz ręką? przynajmniej ja sobie to wyobrażam jako grzebanie ręką w piwie. A nawet jak się złapie za koniec, to wszystko ze spławika i z ręki kap kap do piwa. A chochlą nie. Chyba że mnie wyobraźnia ponosi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Co kapie z ręki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 no piwo! jak wkładam "spławik" to zazwyczaj zanurza się cały. Uprzednio trzymam go ręką, której nie mam sterylnej jak chirurg. A potem go wyjmuję ręką, a to co było na nim kap kap spływa do fermentora. Naprawdę nie jasne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Pot i krew :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Pot i krew :-D też. wybaczcie, ale House of Cards czeka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 całe dwie strony gadania o tym jak mierzyć BLG i każdego sposób jest lepszy...gdzie 2 polaków tam 3 opinie... na zdrowie i dobranoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Co kapie z ręki? Farba z pędzla Wydawało mi się, że temat się zakończy a chyba zostanie zofftopiony teoriami. Nie musisz strzykawki mieć, dłuższym wężykiem paszczą zassać płyn można ale to mało fajne. Porównując forum tu z drugim raczej nie ma sensu. Styl graficzny- silnik programu tego forum jest bardzo często używany w innych tematykach (np opel, echodnia i inne), jest czytelny. Gdyby browar.biz zmienił wersję strony na taką samą to wtedy można pisać o konkurencyjności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się