Korzeniu Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 Witam Uwarzyłem sobie piwko z zestawu Dunkel Weizen'a Warka nr 3 Surowce : słód pilzneński - 1,3kg słód pszeniczny jasny - 1,9kg słód monachijski typ II - 0,6kg słód Carawheat (pszeniczny karmelowy) - 0,2kg słód pszeniczny czekoladowy - 0,05kg Ale niestety termometr mnie trochę oszukał i zawyżył mi temperaturę zacierania. Pytanie jaki będzie tego skutek ? . temperatury kształtowały się następująco: 15min - 48C 30min - 66-65C 30min - 74 C do 78 C już podgrzewałem na dobrym termometrze wysładzałem długo 16litrami wyszło 24l koloru ciemno brunatnej klarownej brzeczki ok 13blg schłodzone chłodnicą i zadane WB06 fermentacja burzliwa w temp 22-21C Ciekawe co to bedzie za piwko :-) Pozdrawiam Andrzej z Opola Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 15min - 48C30min - 66-65C 30min - 74 C Jeśli takie w rzeczywistości były temperatury, to wszystko jest w porządku Temperatury 44°C , 63°C , 72°C to optima działania enzymów poszczególnych enzymów, nie znaczy to, że w temperaturach zbliżonych enzymy już nie działają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 (edited) Teoretycznie będzie trochę słodsze niż planowałeś oraz z trochę mniejszym goździkiem. Ale to tylko teoria (szczególnie z tym goździkiem- ostatnio są próby pomijania tej przerwy...). Szczerze mówiąc to może wyjść bardzo dobre piwo! Przynajmniej nie powinno mocno odfermentować... Edited September 11, 2009 by Stasiek Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 Szczerze mówiąc to może wyjść bardzo dobre piwo! Przynajmniej nie powinno mocno odfermentować... Na WB-06? Nie sądzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 Na WB-06? Nie sądzę. No fakt - dopiero teraz zauważyłem że to WB-06. Ale w sumie to dlaczego? To może właśnie być recepta na WB-06: zacierać wysoko. Może nie odfermentują tak mocno... ciekawe... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 Na WB-06? Nie sądzę. No fakt - dopiero teraz zauważyłem że to WB-06. Ale w sumie to dlaczego? To może właśnie być recepta na WB-06: zacierać wysoko. Może nie odfermentują tak mocno... ciekawe... No wszystko w tym momencie zależy jakie były w rzeczywistości te temp. Jeśli 30' w 65°C to IMO jest zacieranie na (przy WB-06) raczej wytrawnie, zwłaszcza, że wcześniej była ferulikowa i podgrzewanie. Jeśli było kilka °C więcej (68-70), to może rzeczywiście będzie na słodko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
twitt Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 Na WB-06? Nie sądzę. No fakt - dopiero teraz zauważyłem że to WB-06. Ale w sumie to dlaczego? To może właśnie być recepta na WB-06: zacierać wysoko. Może nie odfermentują tak mocno... ciekawe... Tak się składa, że mam w fermentacji pszeniczkę 13blg zacieraną ~wg schematu: 15min ~45C 30min ~68C (podgrzane do tej temp. poprzez dolanie wrzątku + zagotowanej części zacieru głównego a więc skok temp. nastąpił szybko) 30min ~74C Po 8 dniach w 22C zeszło do 4blg i nie widzę oznak fermentacji. Jak widać WB-06 nie zawsze przejadają błyskawicznie całą treść Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 Cześć. Po 8 dniach w 22C zeszło do 4blg i nie widzę oznak fermentacji. Jak widać WB-06 nie zawsze przejadają błyskawicznie całą treść Nie ciesz się. U Dori pilismy pszenicę która niby zatrzymała się na 5°Blg a potem w butelkach dofermentowała. Tyle było fartu że butelkowane w PETy w których porozrywało etykiety, a denka miały tak wypukłe że nie można było postawić butelki prosto. Po spuszczeniu 7x gazu z petu dopiero można było myśleć o nalaniu piwa do szklanki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
twitt Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 Cześć. Po 8 dniach w 22C zeszło do 4blg i nie widzę oznak fermentacji. Jak widać WB-06 nie zawsze przejadają błyskawicznie całą treść Nie ciesz się. U Dori pilismy pszenicę która niby zatrzymała się na 5°Blg a potem w butelkach dofermentowała. Tyle było fartu że butelkowane w PETy w których porozrywało etykiety, a denka miały tak wypukłe że nie można było postawić butelki prosto. Po spuszczeniu 7x gazu z petu dopiero można było myśleć o nalaniu piwa do szklanki. dostanie jeszcze tydzień cichej w 20C i nie powinno być granatów Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 Cześć. dostanie jeszcze tydzień cichej w 20C i nie powinno być granatów No będziesz musiał obserwować °Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Korzeniu Posted September 23, 2009 Author Share Posted September 23, 2009 Witam Dunkel Weizen(warka nr 3) już tydzień po zabutelkowaniu, przyszła pora na pierwszą degustację . Piwko już się nagazowało,piana niczego sobie stała do konca w szklance:-) smak całkiem dobry, jednak brakuje mocnych akcentów owocowo goździkowych. Kolor trochę taki prześwitujący ciemno miedziany, z daleka jednak widać że to ciemne . Pozdrawiam Andrzej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Korzeniu Posted September 23, 2009 Author Share Posted September 23, 2009 fotka z 1 degustacji: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now