Korzeniu Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Witam Uwarzyłem sobie piwko z zestawu Dunkel Weizen'a Warka nr 3 Surowce : słód pilzneński - 1,3kg słód pszeniczny jasny - 1,9kg słód monachijski typ II - 0,6kg słód Carawheat (pszeniczny karmelowy) - 0,2kg słód pszeniczny czekoladowy - 0,05kg Ale niestety termometr mnie trochę oszukał i zawyżył mi temperaturę zacierania. Pytanie jaki będzie tego skutek ? . temperatury kształtowały się następująco: 15min - 48C 30min - 66-65C 30min - 74 C do 78 C już podgrzewałem na dobrym termometrze wysładzałem długo 16litrami wyszło 24l koloru ciemno brunatnej klarownej brzeczki ok 13blg schłodzone chłodnicą i zadane WB06 fermentacja burzliwa w temp 22-21C Ciekawe co to bedzie za piwko :-) Pozdrawiam Andrzej z Opola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 15min - 48C30min - 66-65C 30min - 74 C Jeśli takie w rzeczywistości były temperatury, to wszystko jest w porządku Temperatury 44°C , 63°C , 72°C to optima działania enzymów poszczególnych enzymów, nie znaczy to, że w temperaturach zbliżonych enzymy już nie działają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 (edytowane) Teoretycznie będzie trochę słodsze niż planowałeś oraz z trochę mniejszym goździkiem. Ale to tylko teoria (szczególnie z tym goździkiem- ostatnio są próby pomijania tej przerwy...). Szczerze mówiąc to może wyjść bardzo dobre piwo! Przynajmniej nie powinno mocno odfermentować... Edytowane 11 Września 2009 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Szczerze mówiąc to może wyjść bardzo dobre piwo! Przynajmniej nie powinno mocno odfermentować... Na WB-06? Nie sądzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Na WB-06? Nie sądzę. No fakt - dopiero teraz zauważyłem że to WB-06. Ale w sumie to dlaczego? To może właśnie być recepta na WB-06: zacierać wysoko. Może nie odfermentują tak mocno... ciekawe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Na WB-06? Nie sądzę. No fakt - dopiero teraz zauważyłem że to WB-06. Ale w sumie to dlaczego? To może właśnie być recepta na WB-06: zacierać wysoko. Może nie odfermentują tak mocno... ciekawe... No wszystko w tym momencie zależy jakie były w rzeczywistości te temp. Jeśli 30' w 65°C to IMO jest zacieranie na (przy WB-06) raczej wytrawnie, zwłaszcza, że wcześniej była ferulikowa i podgrzewanie. Jeśli było kilka °C więcej (68-70), to może rzeczywiście będzie na słodko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twitt Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Na WB-06? Nie sądzę. No fakt - dopiero teraz zauważyłem że to WB-06. Ale w sumie to dlaczego? To może właśnie być recepta na WB-06: zacierać wysoko. Może nie odfermentują tak mocno... ciekawe... Tak się składa, że mam w fermentacji pszeniczkę 13blg zacieraną ~wg schematu: 15min ~45C 30min ~68C (podgrzane do tej temp. poprzez dolanie wrzątku + zagotowanej części zacieru głównego a więc skok temp. nastąpił szybko) 30min ~74C Po 8 dniach w 22C zeszło do 4blg i nie widzę oznak fermentacji. Jak widać WB-06 nie zawsze przejadają błyskawicznie całą treść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Cześć. Po 8 dniach w 22C zeszło do 4blg i nie widzę oznak fermentacji. Jak widać WB-06 nie zawsze przejadają błyskawicznie całą treść Nie ciesz się. U Dori pilismy pszenicę która niby zatrzymała się na 5°Blg a potem w butelkach dofermentowała. Tyle było fartu że butelkowane w PETy w których porozrywało etykiety, a denka miały tak wypukłe że nie można było postawić butelki prosto. Po spuszczeniu 7x gazu z petu dopiero można było myśleć o nalaniu piwa do szklanki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twitt Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Cześć. Po 8 dniach w 22C zeszło do 4blg i nie widzę oznak fermentacji. Jak widać WB-06 nie zawsze przejadają błyskawicznie całą treść Nie ciesz się. U Dori pilismy pszenicę która niby zatrzymała się na 5°Blg a potem w butelkach dofermentowała. Tyle było fartu że butelkowane w PETy w których porozrywało etykiety, a denka miały tak wypukłe że nie można było postawić butelki prosto. Po spuszczeniu 7x gazu z petu dopiero można było myśleć o nalaniu piwa do szklanki. dostanie jeszcze tydzień cichej w 20C i nie powinno być granatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Cześć. dostanie jeszcze tydzień cichej w 20C i nie powinno być granatów No będziesz musiał obserwować °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korzeniu Opublikowano 23 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Witam Dunkel Weizen(warka nr 3) już tydzień po zabutelkowaniu, przyszła pora na pierwszą degustację . Piwko już się nagazowało,piana niczego sobie stała do konca w szklance:-) smak całkiem dobry, jednak brakuje mocnych akcentów owocowo goździkowych. Kolor trochę taki prześwitujący ciemno miedziany, z daleka jednak widać że to ciemne . Pozdrawiam Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korzeniu Opublikowano 23 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 fotka z 1 degustacji: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się