Wąs Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Witam jestem studentem Politechniki Gdańskiej wydziału Architektury, w ramach mojego projektu dyplomowego magisterskiego, chciałbym zaprojektować własny minibrowar restauracyjny z salą poświęconą Gdańskiemu piwowarstwu oraz usługami, w Oliwie, dzielnicy Gdańska. Problem polega na tym że na naszym wydziale nie ma żadnej literatury odnośnie projektowania browarów stąd moje poszukiwania osób znających się na temacie. 1. czy jest ktoś wstanie wskazać jakąś literaturę, wiedzę w tym zakresie? 2. możliwość podesłania kontaktu do osób posiadających taka wiedzę? 3. potrzebne informacje to przede wszystkim: układ funkcjonalny, jakie pomieszczenia o jakich gabarytach są potrzebne( wysokość pomieszczeń, szerokość itd), jakie wymiary mają potrzebne urządzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 (edytowane) Polecam odwiedzić browar restauracyjny Lubrov w Gdańsku Edytowane 4 Listopada 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Ja bym raczej szukał czegoś związanego projektowaniem kuchni, na początek. Nieprzecinanie się dróg, układy pomieszczeń i takie klimaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wąs Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Jeśli chodzi o kuchnie to już kilkukrotnie przerabiałem temat, ważne są informacje typowo pod browar jakie pomieszczenia i jakie maszyny, jak wysokie itd, planuje wybrać się na wycieczkę i odwiedzić kilka browarów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Może to coś ci ułatwi: http://artezan.pl/?page_id=47 co prawda nie minibrowar restauracyjny, ale zawsze coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Browar restauracyjny wydaje się tematem mało konkretnym. Raczej się takich nie buduje od podstaw tylko adaptuje istniejące budynki ze względu na lokalizację. Może warto nieco zmodyfikować temat pracy i zaprojektować budynek pod browar rzemieślniczy? Już kila takich powstało w naszym pięknym kraju. Może ich właściciele podzielą się z Tobą swoimi "doświadczeniami lokalowymi" oraz potrzebami. Wychodząc z takich informacji oraz zakładając jakieś wybicie warki można skroić budynek na miarę. Bar się najwyżej dobuduje;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Ustawy, ustawy i rozporządzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 w naszym pięknym kraju Wolne żarty albo sarkazm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Jeżeli chodzi o projektowanie od podstaw, to chyba hotel silvia z minibrowarem majer w Gliwicach powstawał właśnie w ten sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wąs Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 dzięki za wszystkie odpowiedzi, w Gdyni budują od podstaw minibrowar jako osobny budynek http://m.trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,106540,16648583,Na_gdynskim_bulwarze_powstaje_pierwszy_w_historii.html jeśli chodzi o ustawy to może jakaś podpowiedź ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 (edytowane) Z budujących się masz jeszcze browar w Miedziance: https://www.facebook.com/browar.miedzianka nie wiem czy to jeszcze "mini browar". Edytowane 5 Listopada 2014 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 W Olsztynie też budują od podstaw ;-) http://browarnik.blogspot.com/2013/07/browar-zamkowy-myn-relacja-z-budowy.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 A i w Świdnicy się buduje nieduży: https://www.facebook.com/pages/Browar-%C5%9Awidnicki/246614108776289?fref=ts Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RALF76 Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Ja proponowalbym zacząć od HAACAP dla spozywki. Budynek dostosowany do przetworstwa spożywczego nadaje się praktycznie do wszystkiego. Czy to będzie sklep, bar, resteuracjia nie ma znaczenia. Majac haacap sanepid odbierze na pewno. Pod tym katem trzeba to rozparywac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 jeśli chodzi o ustawy to może jakaś podpowiedź ? Na studiach jesteś i mnie sie pytasz o ustawy? Powinieneś mieć to w małym palcu. No ale, całe Prawo Budowlane, kodeks administracyjny, wytyczne itp. itd. Projekt browaru nie różni się jakoś szczególnie od samej restauracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miklosz Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Masz na miejscu w Gdańsku kilka browarów, które powstały w przeciągu kilku ostatnich lat, więc są na bieżąco z wytycznymi prawnymi i praktycznymi. Jestem przekonany, że chętnie udzielą Ci pomocy w Browarze Piwna czy Lubrow. Możesz też spróbować w Brovarni, no i jeszcze w Sopocie Jakbyś nie wiedział do kogo uderzać - pisz na priv. W trakcie budowy jest jeszcze kolejny browar przy Hauptbahnhofie Tu masz info z pomocnymi nazwiskami i nazwami firm w treści: http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Za-rok-wypijemy-piwo-z-browaru-w-dawnej-przychodni-kolejowej-n85161.html Spoza Gdańska to na pewno warto skontaktować się z przedstawicielami wspomnianego już Artezana lub chociażby Pracowni Piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wąs Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Czy ktoś zna minibrowary spoza Polski budowane od zera, nie adaptowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Łukasz Jajecznica stawiał od zera. To się właściwie nie różni od innej budowy pod spożywkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Najlepiej będzie założyć jakieś parametry browaru, dobrać sprzęt, bo od tego zależy rozkład pomieszczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się