kowdi Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Przede wszystkim to OXI jest raczej do dezynfekcji niż do czyszczenia. http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-srodki-chemiczne-uzywane-w-piwowarstwie/ Ode mnie polecam NaOH. Jak coś szkodliwego dla piwa przeżyje poprawne czyszczenie sodą żrącą to raczej fakt zakażenia piwa byłby najmniej znaczący w takiej sytuacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoBombel Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Ja zaopatruję się w nadwęglan tu http://wtwoimdomu.com/?nadweglan-sodu,68Szybka wysyłka i dobry kontakt z klientem w razie co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solid Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 czy taki Oxy wystarczy żeby zdezynfekować balon po nastawie na którym pojawiła się pleśń? Nie da rady. Próbowałem kilka razy przepłukać balon wodą z dużą ilością nadwęglanu i absolutnie nic nie zeszło. Soda kaustyczna sobie bardzo dobrze radzi z pleśnią. U mnie wyżarła wszystko z balona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Musiałbyś mieć wodę tak z 60°C to wtedy nadweglan dobrze czyści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1226 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 czy taki Oxy wystarczy żeby zdezynfekować balon po nastawie na którym pojawiła się pleśń? Nie da rady. Próbowałem kilka razy przepłukać balon wodą z dużą ilością nadwęglanu i absolutnie nic nie zeszło. Soda kaustyczna sobie bardzo dobrze radzi z pleśnią. U mnie wyżarła wszystko z balona. Ogólnie temat już ogarnąłem, ale po raz kolejny zwrócę uwagę, że chodzi o pleśń która pojawiła się na powierzchni nastawu, albo raczej "pleśń" bo to mogły być też jakieś "bakterie kożuchujące" , które zresztą zniknęły po dosłodzeniu nastawu (pierwotnie cydr) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Czy czysty nadwęglan sodu, który można kupić na allegro za te 7zł/kg to jest to samo co Chemipro OXI? Pytam bo to drugie kosztuje prawie 40zł/kg. Wizualnie wyglądają tak samo. Jest sens przepłacać za OXI? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Kupuj ten z allegro, bardziej się opłaca i działanie takie same. Osobiście też go używam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joker123 Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 (edytowane) Wpadłem na pewien pomysł, chciałbym wiedzieć co o tym sądzicie. Zastanawiam się, czy nie można by użyć do odkażania środków na bazie aktywnego tlenu przeznaczonych do dezynfekcji wody w basenach. przykład: https://www.dmuchane....y-tlen-1kg.html Wychodzi taniej, niż oxi. Wiadomo, że w wodzie po tym środku się kąpiemy, zdarza się też czasem napić trochę wody. Często tak jest w przypadku dzieci. Srodek ten nie powinien więc zawierać szkodliwych substancji. Zresztą w opisie pierwszego : "Woda posiada przyjemny zapach (-nie czuć chloru), jest łagodna dla wrażliwej skóry, nie uczula i nie podrażnia. Szczególnie polecany, gdy z basenu korzystają dzieci." Edytowane 14 Maja 2019 przez Joker123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 No nie wiem.... W cenie 1kg twojego basenowego niewiadomoczego kupisz pewnie z 5kg czystego nadwęglanu sodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 (edytowane) W tym srodku glownym skladnikiem jest nadtlenek potasu i jakies siarczany. Edytowane 14 Maja 2019 przez Kaniutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wielkopolski Piwosz Opublikowano 29 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 Cześć, głupia sprawa, ale prawdziwa: wydaje mi się, że nie wylałem całego roztworu OXI (ok.1 litra, przeleżał tam z 30 minut) z wiadra i dodałem do tego schłodzoną brzeczkę (13 l)... Sam nie wierzę swojej głupocie jak to się stało (na 100 % nie jestem pewien czy był, zakręcony byłem), ale co w takim przypadki JEŚLI Oxi zostało w wiadrze? Jak bardzo złe skutki będzie miało? Od razu w kanał? Bo to raczej nic dobrego z tego nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 30 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 Poza tym nie możesz tego spożyć obojętnie co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi