Tymek19 Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Czy ktoś może dostał przez przypadek dodatkowy chmiel Cascade w paczce ? mateos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gnom Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Dzięki chłopie za sprawną organizację akcji. Wszystko doszło ok. Zaraz wsadzam do donic. I wielkie dzięki za instrukcję od sprzedawcy. Wszystko profeska.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 (edytowane) Sadzonki powinno się sadzić tak, aby górny koniec sadzonki znajdował się 12-15cm pod powierzchnią ziemi. Rozumiem, że piszesz tu już o finalnym sadzeniu w gruncie. Chmiel już dość mocno ruszył, będę sadził na głębokość taką jak przy sadzeniu do gruntu. Pędy które już wybiły będą zasypane ziemią, doniczki zostawię na dworze. edit Paczka dotarła, Tymek19 dzięki za zorganizowanie akcji. Tak na szybko to chyba mam wszystkie odmiany, które zamówiłem. Trochę Saaz się wysuszył, mam nadzieje że mu to nie zaszkodzi. Edytowane 1 Marca 2017 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzogan Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Ok to dosypie jeszcze ziemi. Myślę, że będzie ponad 10 cm. Czy ktoś może dostał przez przypadek dodatkowy chmiel Cascade w paczce ? U mnie było, to co zamawiałem. Nic dodatkowego nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EMES Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Tymek dzięki wielkie. Doszedł chmiel. Mam Cascade, ale tylko jeden, więc do mnie nic dodatkowego nie zapakowałeś. Czyli chłopaki rozumiem, że to w całości przykrywam ziemią, nawet te białe pędy, co już są? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bellon Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Również melduję odbiór przesyłki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur.G Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Do mnie też doszła paczka.Wszystko ok.Dzięki Tymek za akcję.W paczce miałem tylko to co zamawiałem,czyli 1 centennial. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Moja paczka również dotarła. Wielki pozytyw, Tymek! Odnośnie zagubionego Cascade'a - to nie, nie dostałem go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Do mnie również dotarło. Zdaję sobie sprawę że kosztowało Cię to sporo pracy i jestem wdzięczny Nic nadliczbowego w paczce nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Do mnie również dotarło. Planowe 3 sztuki, całe, piękne i zdrowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gnom Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Do mnie dotarły planowe 3 sztuki. Żadnych nadliczbowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xanovich Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 u mnie również brak nadmiarowego, chociaż mój cascade wygląda jakby zeżarł jakąs inną sadzonkę, taki utuczony jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granik Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 U mnie też wszystko zgodne z zamówieniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Sadzonki powinno się sadzić tak, aby górny koniec sadzonki znajdował się 12-15cm pod powierzchnią ziemi. te 10 15 cm pod powierzchnią gruntu to chyba przesada, kierując się tym http://www.piwo.org/topic/303-chmielnik-sezon-2008-2012/?p=46096 sam zasypię to nieco płycej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Z literatury: "Z karpy wyrastają dwa rodzaje pędów. Pierwsze, to wyrastające nad powierzchnię gleby pędy pionowe, z których część jest naprowadzana na przewodniki. W trakcie sezonu wegetacyjnego dolna część naprowadzonych pędów drewnieje tworząc tzw. młode drzewo – jednoroczną, górną część karpy. Podczas cięcia jest ona usuwana, tak aby karpa pozostawała cały czas na jednakowym poziomie, tj. 15-20 cm pod powierzchnią gleby." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Nie dyskutuje z tym ale cytujesz postępowanie z karpą czyli już wieloletnią roślina a my jednak mamy sadzonki i postępowanie z nimi tak żeby się przyjęły może być inne. Post który cytowałem pochodził z porady plantatora więc myślę że nie jest kompletna bzdurą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 W innej literaturze pisali o sadzeniu sztobrów i sadzonek na głębokości takiej, aby koniec był na poziomie 12cm pod powierzchnia ziemi. Jak posadzisz na głębokość 4cm to na wiosnę następnego roku młode drzewo na jakiej będziesz miał głębokości?. Może nie mam racji, ale sadziłem już tak sadzonki i nie miałem problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Też nie muszę mieć na siłę racji Co prawda jeszcze nie zdecydowałem czy na ten rok moje sadzonki pozostaną w "wiadrodonicach" czy trafia do gruntu. Ale nawet jeśli trafią do gruntu to uzyskanie tych 12-15 centymetrów nie jest problemem, bo wystarczy zbić wokół niewysoką skrzynkę i wypełnić ją ziemią Co ma dodatkowa tą zaletę że tworzy mi łatwą do utrzymania granicę z trawnikiem , a podniesienie nieco powyżej poziomu gwarantuje że nawet jakaś katastrofa pogodowa nie spowoduje że całość będzie stałą przez długi okres w małym akwenie wodnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 W sumie na początku mojej przygody z chmielem posadziłem parę sadzonek, prawie równo z powierzchnią gruntu, karpy nie ciąłem na wiosnę i tez rosły . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Sam zamówiłem rownolegle 7 sztobrow z UK (jakoś przegapiłem ta akcje). Trzeba pamiętać, ze tam sprzedają w większości sztobry ukorzenienie, które sądzimy tak: Zamierzam posadzić je w takich wkopanych "skrzyniach" bez dna - 60x60 cm. Chodzi o to aby podziemne pędy nie zaczęły się rozchodzić po okolicy. Chmiel to dosyć agresywna roślina i lepiej zabezpieczyć przyległy teren. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristov2010 Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) Ok to dosypie jeszcze ziemi. Myślę, że będzie ponad 10 cm. Czy ktoś może dostał przez przypadek dodatkowy chmiel Cascade w paczce ? U mnie było, to co zamawiałem. Nic dodatkowego nie było. Tymek19 ja dostalem 1 szt Cascade za duzo.Dopiero wrocilem z delegacji wiec nie mialem mozliwosci sprawdzenia zawartosci paczki.Jak cos to pisz na gdzie mam odeslac nie widze problemu.Jak mozesz to napisz na maila gdzie mam odeslac. Edytowane 7 Marca 2017 przez cristov2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommoo Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Witam, i znowu się spóźniłem ale może ktoś ma na zbyciu z jedną sztukę jakiegoś cascade? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristov2010 Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Witam Tymek 19 chmiel zgodnie z umowa chmiel zostal wyslany.Odbiorca zostal poinformowany o wysylce. Tymek19 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EMES Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Rośnie bestia. W kwietniu chcę ją w ziemię wsadzić, ale jak tak dalej pójdzie, to będę musiał przyspieszyć plany. Już kilka listków jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymek19 Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Ja mam w domu saaz bo mały I chce żeby podrósł. Reszta na tarasie spokojnie czeka-pędy się pokazały ale nie rosną bo jeszcze nie ma dobrej temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi